Рішення
від 14.12.2023 по справі 559/4132/23
ДУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 559/4132/23

Провадження № 2-о/559/171/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2023 року Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

в складі головуючого суддіРалець Р.В.,

секретарясудового засідання Рижко С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дубно цивільну справу за заявою ОСОБА_1 ,заінтересована особа:Повчанськасільськарада Дубенськогорайону Рівненськоїобласті, про встановлення факту родинних відносин,

ВСТАНОВИВ:

І. Стислий виклад позиції заявника.

Представник заявника ОСОБА_1 адвокат Бондарчук В.Ю. звернулась до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є матір`ю ОСОБА_1 .

В обґрунтування заяви покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати ОСОБА_1 - ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилася спадщина, що складається із однокімнатної квартири, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . За життя спадкодавиця склала заповіт та зробила відповідне розпорядження на випадок своєї смерті: все її майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що їй буде належати на день смерті і на що вона за законом матиме право заповідає своєму синові ОСОБА_1 . Після смерті матері він вчасно звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, а саме за його заявою Демидівською районною державною нотаріальною конторою 27.02.2009 була заведена спадкова справ № 41 (у нотаріуса, номер у Спадковому реєстрі 46476569). Вказана нотаріально контора була ліквідована, а всі спадкові справи, нею заведені, було передано до Рівненського обласного нотаріального архіву. З метою оформлення спадкових прав, позивач звернувся до приватного

нотаріуса О.С.Хомич. Нотаріус витребувала із архіву вказану спадкову справу, однак повідомила заявнику, що у зв`язку з розбіжностями наявними у свідоцтві про смерть спадкодавця, де вказано « ОСОБА_3 » та свідоцтвом про народження заявника, де прізвище матері заявника вказано як « ОСОБА_4 », встановити факт родинних відносин між вказаними особами неможливо. У зв`язку з цим нотаріусом було повідомлено, що неможливо видати свідоцтво про право на спадщину та рекомендовано звернутися до суду.

Так, у заявника виникла перешкода для отримання свідоцтва про право на спадщину, адже у нього відсутні документи, які могли б підтвердити факт того, що ОСОБА_2 , є його матір ю. В свідоцтві про народження ОСОБА_1 його мати значиться як « ОСОБА_5 ». В графі «батько» зазначено « ОСОБА_6 » (також зазначено з помилкою). Зазначає, що хоч ОСОБА_2 та ОСОБА_6 і проживали разом, фактично перебували у шлюбних відносинах, проте шлюб між ними органами державної реєстрації актів цивільного стану зареєстрований не був. Батько заявника ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 . Таким чином, оскільки в свідоцтві про народження заявника прізвище його матері помилково зазначено як « ОСОБА_4 » замість « ОСОБА_3 » у нього виникла необхідність встановити факт родинних відносин зі спадкодавцем.

ІІ. Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою Дубенського міськрайонного суду від 24 листопада 2023 року відкрито провадження у справі та призначено до судового розгляду.

Представник заявника ОСОБА_1 адвокат Бондарчук В.Ю., згідно поданого до суду клопотання, просить провести розгляд справи за відсутності сторони заявника, заявлені вимоги підтримує.

Представник заінтересованоїособи: Повчанської сільської ради Дубенського району Рівненської області, згідно поданої заяви, просить розгляд справи провести у відсутності їхнього представника, не заперечують щодо задоволення заяви.

Відповідно до ч.2ст.247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Згідно ч. 4ст. 268 ЦПК України, у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

ІІІ. Фактичні обставини, встановлені судом.

Дослідивши матеріали справи, докази по справі, суд дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 01 вересня 2008 року (а.с. 10).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, що складається із: однокімнатної квартири АДРЕСА_2 (п`ять). Рівненської області. Право власності на вказане майно спадкодавця підтверджується договором купівлі-продажу від 17.05.2006, що посвідчений нотаріусом Демидівського районного нотаріального округу Рівненської області Мельник Аллою Богданівною та зареєстрований в реєстрі за № 722 (а.с. 16-18).

30.11.1999 ОСОБА_2 склала заповіт та зробила відповідне розпорядження на випадок своєї смерті: все її майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що їй буде належати на день смерті і на що вона за законом матиме право заповідає своєму синові ОСОБА_1 (а.с.12).

У свідоцтві про народження ОСОБА_1 батьками зазначені: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 (а.с. 8).

ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_2 (а.с. 9).

У військовому квитку ОСОБА_6 НОМЕР_3 , у графі «сімейний стан» стоїть відмітка «холост», проте містяться відомості про жінку ОСОБА_7 (а.с. 11).

Згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру №71807855 від 15.03.2023, по смерті ОСОБА_2 Демидівською районною державною нотаріальною конторою 27.02.2009 була заведена спадкова справ № 41 (у нотаріуса, номер у Спадковому реєстрі 46476569) (а.с. 15).

Згідно повідомлення приватного нотаріуса Дубенського районного нотаріального округу Хомич О.С. №305/01-16 від 22.11.2023, у зв`язку із відсутністю документів, котрі могли б підтвердити родинні відносини між померлою ОСОБА_2 та заявником - ОСОБА_1 . У зв`язку з цим нотаріусом було повідомлено, що неможливо видати свідоцтво про право на спадщину та рекомендовано звернутися до суду (а.с. 19).

IV. Норми права, які застосував суд.

Згідно ст. ст. 293, 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ч.1 ст.1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. За ч. 2 ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, із якого вона оголошується померлою.

Частиною 2ст.256 ЦПК Українивизначено, що в судовому порядку можуть бути встановлені інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено інший порядок їх встановлення.

У відповідності з п.п. 1, 6 ч. 1 ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України суди розглядають справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами, справи про встановлення фактів належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі не збігаються з ім`я, по батькові прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику у справах встановлення фактів, що мають юридичне значення» із змінами та доповненнями від 25.05.1998, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

V. Мотивована оцінка і висновки суду.

Задовольняючи заявупро встановлення факту родинних відносин, суд бередо уваги, що заявник ОСОБА_1 є спадкоємцем майна покійної матері ОСОБА_2 , проте через відсутність правовстановлюючих документів не має змоги довести родинні відносини із спадкодавцем, а отже не може належним чином оформити свої спадкові права. Метою встановлення даного факту є необхідність реалізації права на спадщину, отже такий факт породжує юридичні наслідки, чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення факту родинних відносин, встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Керуючись ст. ст. 10, 60, 293, 294, 315, 263-265 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 ,заінтересована особа:Повчанськасільськарада Дубенськогорайону Рівненськоїобласті,про встановленняфакту родиннихвідносин - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Апеляційна скарга подається до Рівненського Апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Заінтересована особа: Повчанська сільська рада Дубенського району Рівненської області, адреса: вул. Річкова, буд. 1а, с. Повча, Дубенського району, Рівненської області, код ЄДРПОУ 21094152.

Суддя:

СудДубенський міськрайонний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено19.12.2023
Номер документу115694559
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —559/4132/23

Рішення від 14.12.2023

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні