Ухвала
від 18.12.2023 по справі 905/1539/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

18.12.2023р. №905/1539/23

Розглянувши матеріали справи за позовом Комунального виробничого підприємства Краматорська тепломережа Краматорської міської ради, м.Краматорськ

до відповідача Відокремленого структурного підрозділу «Краматорський фаховий коледж Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського», м.Краматорськ

про стягнення заборгованості в сумі 94959,83 грн.

Суддя Левшина Г.В.

ВСТАНОВИВ:

Комунальне виробниче підприємство Краматорська тепломережа Краматорської міської ради, м.Краматорськ, позивач, звернулось до господарського суду Донецької області з позовом до відповідача, Відокремленого структурного підрозділу «Краматорський фаховий коледж Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського», м.Краматорськ, про стягнення заборгованості в сумі 94959,83 грн.

Ухвалою суду від 30.11.2023р. позовну заяву Комунального виробничого підприємства Краматорська тепломережа Краматорської міської ради, м.Краматорськ залишено без руху; надано Комунальному виробничому підприємству Краматорська тепломережа Краматорської міської ради, м.Краматорськ строк для усунення недоліків його позовної заяви протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали про залишення її без руху шляхом надання суду належним чином засвідчених копій письмових доказів, що підтверджують викладені у позовній заяві обставини.

Судом встановлено, що згідно бази даних Автоматизованої системи Діловодства спеціалізованого суду у Комунального виробничого підприємства Краматорська тепломережа Краматорської міської ради зареєстрований електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційна системі (підсистема Електронний суд). Крім того, сама позовна заява подана позивачем до господарського суду Донецької області через підсистему Електронний суд.

Відповідно до ч.5 ст.6 Господарського процесуального кодексу України суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Згідно ч.7 ст.6 Господарського процесуального кодексу України особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

За таких обставин, направлення ухвали суду від 30.11.2023р. здійснювалось до електронного кабінету Комунального виробничого підприємства Краматорська тепломережа Краматорської міської ради зареєстрованого в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційна системі.

Зі змісту довідки про доставку електронного листа вбачається, що позивачу доставлено ухвалу суду про залишення позовної заяви без руху від 30.11.2023р. до електронного кабінету 01.12.2023р. о 21:08 год.

Пунктами 2, 5 Частини 6 ст.242 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що днем вручення судового рішення є день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до електронного кабінету особи. Якщо судове рішення надіслано до електронного кабінету пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

За таких обставин, судом встановлено, що ухвала суду від 30.11.2023р. про залишення позовної заяви без руху вручена позивачу 04.12.2023р.

Відповідно до ч.2 ст.174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Ухвалою суду від 30.11.2023р. про залишення позовної заяви без руху, судом встановлено строк на усунення недоліків протягом 5 днів з моменту отримання ухвали.

Відповідно до ст.113 Господарського процесуального кодексу України строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом.

Згідно ст.114 Господарського процесуального кодексу України суд має встановлювати розумні строки для вчинення процесуальних дій. Строк є розумним, якщо він передбачає час, достатній, з урахуванням обставин справи, для вчинення процесуальної дії, та відповідає завданню господарського судочинства.

За приписами ст.116 Господарського процесуального кодексу України перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок. Якщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день. Строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення заява, скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти здані на пошту чи передані іншими відповідними засобами зв`язку.

Таким чином, позивач про існуючі недоліки позовної заяви та про строк встановлений судом на їх усунення, був повідомлений 04.12.2023р. та повинен був їх усунути до 11.12.2023р. включно (09.12.2023р., 10.12.2023р. - вихідні дні). Проте, як протягом строку на усунення недоліків, так і станом на 18.12.2023р., позивач не вчинив будь-яких дій, спрямованих на усунення недоліків позовної заяви, клопотання про продовження цього строку до суду не надходило.

Згідно ч.4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Частиною 6 ст.174 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

З огляду на зазначене, враховуючи те, що позивачем не усунуто визначені в ухвалі суду від 30.11.2023р. недоліки позовної заяви, суд дійшов висновку про повернення позовної заяви Комунального виробничого підприємства Краматорська тепломережа Краматорської міської ради, м.Краматорськ, та доданих до неї документів заявнику.

Водночас, суд звертає увагу, що відповідно до ч.8 ст.174 Господарського процесуального кодексу України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Оскільки позовна заява надійшла через систему «Електронний суд» в електронному вигляді, припис ч.4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України щодо її фізичного повернення заявнику судом не виконується.

Враховуючи викладене, керуючись ч.4 ст.174, ст.ст.234, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд,

У Х В А Л И В:

Повернути позовну заяву Комунального виробничого підприємства Краматорська тепломережа Краматорської міської ради, м.Краматорськ до Відокремленого структурного підрозділу «Краматорський фаховий коледж Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського», м.Краматорськ про стягнення заборгованості в сумі 94959,83 грн.

Роз`яснити позивачу, що повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Ухвалу складено та підписано 18.12.2023р.

Ухвала набирає чинності з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені ст.ст.256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Г.В. Левшина

Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено20.12.2023
Номер документу115706542
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1539/23

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Ганна Валеріївна

Ухвала від 30.11.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Ганна Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні