Ухвала
від 18.12.2023 по справі 916/5428/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"18" грудня 2023 р.м. Одеса № 916/5428/23Господарський суд Одеської області у складі судді Гута С.Ф.,

дослідивши зареєстровану 14.12.2023 р. за вх. № 6012/23

позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «СПЕЦВУГІЛЛЯ ТРЕЙД» (69001, м. Запоріжжя, вул. Возз`єднання України, буд. 28, кв. 5, Код ЄДРПОУ 42436754)

до відповідача: Комунального некомерційного підприємства «НОВОТРОЇЦЬКА ЦЕНТРАЛЬНА ЛІКАРНЯ» Новотроїцької селищної ради Генічеського району Херсонської області (75300, Херсонська обл., Новотроїцький р-н, смт Новотроїцьке, вул. Соборна, буд. 105, Код ЄДРПОУ 02004054)

про стягнення 445015,76 грн заборгованості,

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю «СПЕЦВУГІЛЛЯ ТРЕЙД», використовуючи систему «Електронний суд», звернулось до Господарського суду Одеської області із позовною заявою про стягнення з Комунального некомерційного підприємства «НОВОТРОЇЦЬКА ЦЕНТРАЛЬНА ЛІКАРНЯ» Новотроїцької селищної ради Генічеського району Херсонської області 445015,76 грн заборгованості, з яких 305142,01 грн основного боргу, 56451,27 грн пені, 15599,86 грн 3% річних та 67822,62 грн інфляційних нарахувань, у зв`язку із неналежним виконанням взятих на себе за укладеним 04.03.2022 р. договором на закупівлю товарів № 11 зобов`язань в частині своєчасної та остаточної оплати вартості переданого товару.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 14.12.2023 р. позовній заяві Товариства з обмеженою відповідальністю «СПЕЦВУГІЛЛЯ ТРЕЙД» присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 916/5428/23 та визначено суддю Господарського суду Одеської області Гута С.Ф. для її розгляду.

Розпорядженням Верховного Суду від 18.03.2022 р. № 11/0/9-22 відповідно до частини 7 статті 147 Закону України Про судоустрій і статус суддів, враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, змінено територіальну підсудність судових справ Господарського суду Херсонської області на Господарський суд Одеської області.

У статті 129 Конституції України та статті 42 ГПК України закріплено принцип рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Частиною 1 статті 2 ГПК України встановлено, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Статтею 7 ГПК України встановлено, що правосуддя в господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, підпорядкування, місцезнаходження, місця створення та реєстрації, законодавства, відповідно до якого створена юридична особа, та інших обставин; рівності всіх фізичних осіб незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного і соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак; рівності фізичних та юридичних осіб незалежно від будь-яких ознак чи обставин.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно вимог частини 1 статті 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Відповідно до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 р. № 309 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.12.2022 р. за № 1668/39004, територія Генічеського району Херсонської області з 24.02.2022 р. перебуває в тимчасові окупації Російської Федерації.

Поряд з цим стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі Конвенція) гарантує право на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, при визначенні цивільних прав і обов`язків особи чи при розгляді будь-якого кримінального обвинувачення, що пред`являється особі.

Так, у справі Delcourt v. Belgium Європейського суду з прав людини зазначив, що „у демократичному суспільстві у світлі розуміння Конвенції, право на справедливий суд посідає настільки значне місце, що обмежувальне тлумачення статті 6 не відповідало б меті та призначенню цього положення".

У справі Bellet v. France Європейського суду з прав людини зазначив, що „стаття 6 § 1 Конвенції містить гарантії справедливого судочинства, одним з аспектів яких є доступ до суду. Рівень доступу, наданий національним законодавством, має бути достатнім для забезпечення права особи на суд з огляду на принцип верховенства права в демократичному суспільстві. Для того, щоб доступ був ефективним, особа повинна мати чітку практичну можливість оскаржити дії, які становлять втручання у її права".

При цьому в укладеному 04.03.2022 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю «СПЕЦВУГІЛЛЯ ТРЕЙД» та Комунальним некомерційним підприємством «НОВОТРОЇЦЬКА ЦЕНТРАЛЬНА ЛІКАРНЯ» Новотроїцької селищної ради Генічеського району Херсонської області договорі на закупівлю товарів № 11, а саме пункті 11.7 вказана адреса електронної пошти Відповідача (Замовника).

Пунктом 3 частини 3 статті 162 ГПК України встановлено, що позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Як зазначено Товариством з обмеженою відповідальністю «СПЕЦВУГІЛЛЯ ТРЕЙД» представлено позовну заяву про стягнення з Комунального некомерційного підприємства «НОВОТРОЇЦЬКА ЦЕНТРАЛЬНА ЛІКАРНЯ» Новотроїцької селищної ради Генічеського району Херсонської області договорі 445015,76 грн заборгованості, з яких 305142,01 грн основного боргу, 56451,27 грн пені, 15599,86 грн 3% річних та 67822,62 грн інфляційних нарахувань, та наведено відповідні розрахунки пені, 3% річних та інфляційних нарахувань.

Однак, представлений розрахунок пені містить виключно кількість днів, без визначення дати початку нарахування, відтак господарський суд позбавлений можливості встановлення його обґрунтованості.

Відповідно до частини 1,2,3 статті 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162,164,172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху… В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Враховуючи викладене, суд залишає позов без руху за правилами статті 174 ГПК України, оскільки, Товариством з обмеженою відповідальністю «СПЕЦВУГІЛЛЯ ТРЕЙД» не надано належних доказів надсилання Комунальному некомерційному підприємству «НОВОТРОЇЦЬКА ЦЕНТРАЛЬНА ЛІКАРНЯ» Новотроїцької селищної ради Генічеського району Херсонської області позовних матеріалів, яким відповідно до статті 172 ГПК України є опис вкладення у цінний лист, у той же час, враховуючи місцезнаходження відповідача з метою дотримання принципу права на справедливий суд, доказом надсилання позовних матеріалів може бути роздруківка з електронного листування, з якої можливо встановити надсилання копії позовної заяви з додатками на наявну в укладеному між сторонами у справі договорі на закупівлю товарів № 11 адресу електронної пошти Комунального некомерційного підприємства «НОВОТРОЇЦЬКА ЦЕНТРАЛЬНА ЛІКАРНЯ» Новотроїцької селищної ради Генічеського району Херсонської області; обґрунтованого розрахунку пені із визначенням дати початку нарахування.

Керуючись ст.ст.162,164,172,174,233,234,235 ГПК України, суд ухвалив:

1.Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «СПЕЦВУГІЛЛЯ ТРЕЙД» (зареєстрована 14.12.2023 р. за вх. № 6012/23) залишити без руху.

2.Запропонувати Товариству з обмеженою відповідальністю «СПЕЦВУГІЛЛЯ ТРЕЙД» надати суду:

опис вкладення у цінний лист або роздруківку з електронного листування, з якої можливо встановити надсилання копії позовної заяви з додатками на наявну в укладеному між сторонами у справі договорі на закупівлю товарів № 11 адресу електронної пошти Комунального некомерційного підприємства «НОВОТРОЇЦЬКА ЦЕНТРАЛЬНА ЛІКАРНЯ» Новотроїцької селищної ради Генічеського району Херсонської області;

обґрунтований розрахунок пені із визначенням дати початку нарахування.

3.Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом десяти днів з дня вручення копії ухвали про залишення позовної заяви без руху.

4.Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю «СПЕЦВУГІЛЛЯ ТРЕЙД», що за змістом частини 4 статті 174 ГПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набрала законної сили 18.12.2023 р. та оскарженню не підлягає.

Суддя С.Ф. Гут

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено20.12.2023
Номер документу115709768
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —916/5428/23

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гут С.Ф.

Ухвала від 01.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гут С.Ф.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гут С.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні