Ухвала
від 18.12.2023 по справі 189/3988/23
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про повернення уточненої позовної заяви без розгляду

18 грудня 2023 року м. ДніпроСправа № 189/3988/23

Суддя Луганського окружного адміністративного суду Чернявська Т.І., розглянувши уточнену позовну заяву ОСОБА_1 у справі за позовом ОСОБА_1 до Марківського відділу державної виконавчої служби у Старобільському районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання незаконною відмови та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

02 листопада 2023 року ОСОБА_1 (далі - позивач) засобами поштового зв`язку звернувся до Покровського районного суду Дніпропетровської області з позовною заявою від 08 вересня 2023 року до Марківського відділу державної виконавчої служби у Старобільському районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (далі - відповідач), в якій просив:

- визнати незаконною відмову виконуючої обов`язки начальника відділу державної виконавчої служби у Старобільському районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Наталії Карімової щодо зняття арешту з майна ОСОБА_1 та виключення ОСОБА_1 з Єдиного реєстру боржників;

- зобов`язати відділ державної виконавчої служби у Старобільському районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції зняти арешт з майна ОСОБА_1 , накладений на забезпечення виконання постанови Марківського районного суду Луганської області від 13 серпня 2020 року № 417/857/20, та виключити ОСОБА_1 з Єдиного реєстру боржників.

Ухвалою Покровського районного суду Дніпропетровської області від 03 листопада 2023 року у справі № 189/3899/23 адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Марківського відділу державної виконавчої служби у Старобільському районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання незаконною відмови державного виконавця та зобов`язання зняти арешт та виключити з Єдиного реєстру боржників передано за підсудністю Луганському окружному адміністративному суду.

Ухвалою Луганського окружного адміністративного суду від 04 грудня 2023 року позовну заяву залишено без руху, запропоновано позивачу протягом 7-ми (семи) календарних днів з дати отримання цієї ухвали усунути недоліки позовної заяви шляхом надання суду через підсистему (модуль) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний суд» або шляхом надіслання поштовим зв`язком на тимчасову адресу для листування (абонементна скринька 4585, АДРЕСА_1 ) позовної заяви, оформленої з дотриманням вимог, встановлених статтями 160, 161 КАС України, та її копії для вручення відповідачу, перекладу документів, які були долучені як письмові докази по справі на іноземній мові, українською мовою, який здійснений уповноваженими сертифікованими організаціями, або довідки податкового органу про суми виплачених доходів та утриманих податків за 2022-2023 роки, яка формується на підставі відомостей, що містяться у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, або оригіналу документа про сплату судового збору у розмірі 1073,60 грн.

Ухвалою від 11 грудня 2023 року повернуто уточнену позовну заяву ОСОБА_1 від 07 грудня 2023 року б/н у справі № 189/3899/23 за позовом ОСОБА_1 до Марківського відділу державної виконавчої служби у Старобільському районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання незаконною відмови та зобов`язання вчинити певні дії позивачу без розгляду.

11 грудня 2023 року від позивача на офіційну адресу електронної пошти суду за вхідним реєстраційним № 11360/2023 засобами електронного зв`язку надійшла уточнена позовна заява від 07 грудня 2023 року б/н в форматі Word, уточнена позовна заява від 07 грудня 2023 року б/н в форматі PDF та платіжна інструкція від 08 грудня 2023 року № 0.0.3345610370.1 про сплату судового збору у розмірі 2147,20 грн.

Частиною сьомою, восьмою статті 44 Кодексу адміністративного судочинства України (діла - КАС України) визначено, що документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, визначених цим Кодексом. Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Відповідно до частини десятої статті 44 КАС України якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним підписом учасника справи (його представника). Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника).

У пункті 111 розділу V «Перехідні положення» Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (в редакції рішення Вищої ради правосуддя від 12 жовтня 2023 року № 977/0/15-23) визначено, що до початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС особи, крім осіб, які зобов`язані зареєструвати свої електронні кабінети в ЄСІТС або мають зареєстровані Електронні кабінети в ЄСІТС, можуть подавати до суду документи в електронній формі з використанням адреси електронної пошти, з якої надійшли документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом. До початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС суд надсилає особам, окрім осіб, які зобов`язані зареєструвати свої Електронні кабінети в ЄСІТС або мають зареєстровані Електронні кабінети в ЄСІТС, документи у справах на адресу електронної пошти, з якої до суду надійшли документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом.

Верховний Суд у справі № 755/1549/22 (постанова від 22 березня 2023 року) досліджував поняття електронного документу та електронного підпису.

Електронний документ - це документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов`язкові реквізити документа. Склад та порядок розміщення обов`язкових реквізитів електронних документів визначається законодавством. Електронний документ може бути створений, переданий, збережений і перетворений електронними засобами у візуальну форму. Візуальною формою подання електронного документа є відображення даних, які він містить, електронними засобами або на папері у формі, придатній для приймання його змісту людиною (стаття 5 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг»).

Для ідентифікації автора електронного документа може використовуватися електронний підпис. Накладанням електронного підпису завершується створення електронного документа (частини перша та друга статті 6 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг»).

Оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов`язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги» (частина перша статті 7 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг»).

У разі надсилання електронного документа кільком адресатам або його зберігання на кількох електронних носіях інформації кожний з електронних примірників вважається оригіналом електронного документа (частина друга статті 7 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг»).

Оригінал електронного документа повинен давати змогу довести його цілісність та справжність у порядку, визначеному законодавством; у визначених законодавством випадках може бути пред`явлений у візуальній формі відображення, в тому числі у паперовій копії. Електронна копія електронного документа засвідчується у порядку, встановленому законом. Копією документа на папері для електронного документа є візуальне подання електронного документа на папері, яке засвідчене в порядку, встановленому законодавством (частини четверта-шоста статті 7 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг»).

Юридична сила електронного документа не може бути заперечена виключно через те, що він має електронну форму (частина перша статті 8 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг»).

Отже, обов`язково заява, яка подається учасником справи до суду в паперовій формі, скріплюється власноручним підписом учасника справи (його представника), а заява, яка подається учасником справи до суду в електронній формі, скріплюється електронним підписом учасника справи (його представника).

Електронний підпис - електронні дані, які додаються підписувачем до інших електронних даних або логічно з ними пов`язуються і використовуються ним як підпис (пункт 12 частини першої статті 1 Закону України «Про електронні довірчі послуги»).

Кваліфікований електронний підпис має таку саму юридичну силу, як і власноручний підпис, та має презумпцію його відповідності власноручному підпису (частина четверта статті 18 Закону України «Про електронні довірчі послуги»).

Відповідно до пункту 31 частини першої статті 1 Закону України «Про електронні довірчі послуги» перевірка - процес засвідчення справжності і підтвердження того, що електронний підпис чи печатка є дійсними.

Перевірка кваліфікованого електронного підпису чи печатки проводиться будь-якою особою з метою отримання інформації про дійсність чи недійсність кваліфікованого електронного підпису чи печатки (пункт 82 Вимог у сфері електронних довірчих послуг, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2018 року № 992).

Перевіркою підписання уточненої позовної заяви встановлено, що уточнена позовна заява не відповідає вимогам статей 18, 44, 167 КАС України, Закону України «Про електронні довірчі послуги» та Положенню про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженому рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21, оскільки зазначений документ не скріплений електронним цифровим підписом уповноваженої особи, якою подано засобами електронного зв`язку цей документ, про що в.о. начальника відділу діловодства та обліку звернень громадян (канцелярії) складено акт від 11 грудня 2023 року № 189/3988/23 «Про відсутність кваліфікованого електронного підпису».

Суд ще раз звертає увагу позивача на те, що всі подані документи не в паперовій формі (надіслані на електронну адресу суду) мають бути засвідчені кваліфікованим електронним підписом позивача.

Наразі всі подані позивачем документи на виконання вимог ухвали від 04 грудня 2023 року про залишення позовної заяви без руху не засвідчені кваліфікованим електронним підписом останнього та мають статус «Інформаційний».

Згідно з пунктом 3 частини четвертої статті 169 КАС України позовна заява повертається позивачеві, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Оскільки подана до суду в електронній формі уточнена позовна заява ОСОБА_1 від 07 грудня 2023 року б/н у справі № 189/3899/23 не засвідчена електронним цифровим підписом позивача, а отже, є непідписаною, вона не може бути прийнята до розгляду і підлягає поверненню особі, яка її подала.

Керуючись статтями 44, 169, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

УХВАЛИВ:

Уточнену позовну заяву ОСОБА_1 від 07 грудня 2023 року б/н у справі № 189/3899/23 за позовом ОСОБА_1 до Марківського відділу державної виконавчої служби у Старобільському районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання незаконною відмови та зобов`язання вчинити певні дії, подану 11 грудня 2023 року в електронній формі на адресу електронної пошти Луганського окружного адміністративного суду, повернути позивачу без розгляду.

Копію ухвали надіслати особі, яка подала уточнену позовну заяву.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Першого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Т.І. Чернявська

Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено20.12.2023
Номер документу115716882
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання незаконною відмови та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —189/3988/23

Ухвала від 29.01.2024

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

Ухвала від 18.12.2023

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

Ухвала від 11.12.2023

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

Ухвала від 04.12.2023

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

Ухвала від 03.11.2023

Адміністративне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Лукінова К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні