Рішення
від 18.12.2023 по справі 520/29662/23
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710 Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Харків

18 грудня 2023 р. справа № 520/29662/23

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Біленський О.О., розглянувши адміністративну справу за позовом Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту з інспекційної роботи Харківської міської ради (м-н Павлівський, буд. 4, м. Харків, 61003, код ЄДРПОУ 44493552) до Товариства з обмеженою відповідальністю "СВОБОДИ 32" (вул. Свободи, 32, м. Харків, 61002, код ЄДРПОУ 44156164) про припинення прав на виконання будівельних робіт, -

В С Т А Н О В И В:

Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту з інспекційної роботи Харківської міської ради звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "СВОБОДИ 32", в якому просить суд:

- припинити товариству з обмеженою відповідальністю «СВОБОДИ 32» (код ЄДРПОУ 44156164) право на виконання будівельних робіт, набуте на підставі поданого повідомлення про початок виконання будівельних робіт №ХК 051211118599 щодо об`єкта: «Реконструкція квартир №№ 5/1, 5/3, 5/5 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 під житлові квартири»;

- припинити товариству з обмеженою відповідальністю «СВОБОДИ 32» (код ЄДРПОУ 44156164) право на виконання будівельних робіт, набуте на підставі поданого повідомлення про початок виконання будівельних робіт №ХК 051211118206 щодо об`єкта: «Реконструкція квартир №№ 5/2, 5/7, 5/9 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 під житлові квартири»;

- припинити товариству з обмеженою відповідальністю «СВОБОДИ 32» (код ЄДРПОУ 44156164) право на виконання будівельних робіт, набуте на підставі поданого повідомлення про початок виконання будівельних робіт №ХК 051211119898 щодо об`єкту «Реконструкція квартир №№ 5/4, 5/6, 5/8 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 під житлові квартири».

Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду від 23.10.2023 відкрито спрощене провадження в адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження на підставі п. 10 ч. 6 ст. 12, ч. 1 ст. 257 КАС України.

Згідно з ч. 4 ст. 229 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ст. 258 КАС України, суд розглядає справи за правилами спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі.

Згідно з положеннями ч. 2, 3, 4, 5 ст. 262 КАС України, розгляд справи по суті за правилами спрощеного позовного провадження починається з відкриття першого судового засідання. Якщо судове засідання не проводиться, розгляд справи по суті розпочинається через тридцять днів, а у випадках, визначених статтею 263 цього Кодексу, - через п`ятнадцять днів з дня відкриття провадження у справі. Підготовче засідання при розгляді справи за правилами спрощеного позовного провадження не проводиться. Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів, а у випадках, визначених статтею 263 цього Кодексу, - протягом п`ятнадцяти днів з дня відкриття провадження у справі. Перше судове засідання у справі проводиться не пізніше тридцяти днів із дня відкриття провадження у справі. За клопотанням сторони суд може відкласти розгляд справи з метою надання додаткового часу для подання відповіді на відзив та (або) заперечення, якщо вони не подані до першого судового засідання з поважних причин. Суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

В обґрунтування позовних вимог представник позивача зазначив, що право на виконання будівельних робіт, набуте на підставі поданого повідомлення про початок виконання будівельних робіт №ХК 051211118599 щодо об`єкта: «Реконструкція квартир №№ 5/1, 5/3, 5/5 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 під житлові квартири»; №ХК 051211118206 щодо об`єкта: «Реконструкція квартир №№ 5/2, 5/7, 5/9 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 під житлові квартири»; №ХК 051211119898 щодо об`єкту «Реконструкція квартир №№ 5/4 , 5/6, 5/8 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 під житлові квартири», є такими, що підлягають припиненню.

Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду від 23.10.2023 встановлено відповідачу строк, не більше шістнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, для надання до суду відзиву на позов і всіх письмових та електронних доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову; надіславши позивачу, іншим відповідачам, третім особам копію відзиву та доданих до нього документів.

Згідно з приписами п. 12 та п. 15 ч. 1 ст. 4 КАС України, судове рішення - рішення, постанова, ухвала суду будь-якої інстанції, ухвала - письмове або усне рішення суду будь-якої інстанції в адміністративній справі, яким вирішуються питання, пов`язані з процедурою розгляду адміністративної справи, та інші процесуальні питання.

Відповідно до ч. 5 ст. 251 КАС України, учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено в порядку письмового провадження, копія судового рішення в електронній формі надсилається протягом двох днів із дня його складення у повному обсязі у порядку, визначеному законом, а в разі відсутності електронного кабінету - рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Ухвала Харківського окружного адміністративного суду від 23.10.2023 була надіслана відповідачу на адресу місцезнаходження юридичної особи, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, однак конверт повернувся на адресу суду з відміткою відділення Укрпошти «За закінченням терміну зберігання».

Відповідно до ч. 11 ст. 126 КАС України, розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Згідно з п. 4 ч. 6 ст. 251 КАС України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду.

Частиною 1 ст. 131 КАС України передбачено, що учасники судового процесу зобов`язані під час провадження у справі повідомляти суд про зміну місця проживання (перебування, знаходження), роботи, служби. У разі неповідомлення про зміну адреси повістка надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку в порядку, визначеному статтею 129 цього Кодексу, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Згідно пунктів 99, 116, 117 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 №270, у разі відсутності адресата поштові відправлення повертаються об`єктом поштового зв`язку відправнику за закінченням встановленого строку зберігання.

Водночас до повноважень адміністративних судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому примірники повідомлень про вручення рекомендованої кореспонденції, повернуті органами зв`язку з позначками "за закінченням терміну зберігання", "адресат вибув", "адресат відсутній" і т.п., з врахуванням конкретних обставин справи можуть вважатися належними доказами виконання адміністративним судом обов`язку щодо повідомлення учасників судового процесу про вчинення цим судом певних процесуальних дій.

Таким чином, відповідач вважається таким, що повідомлений про відкриття провадження у справі №520/29662/23.

Крім того, суд зазначає, що ухвалу Харківського окружного адміністративного суду від 23.10.2023 направлено судом до Єдиного державного реєстру судових рішень 23.10.2023 та оприлюднено 25.10.2023.

Представник відповідача правом надання відзиву на позовну заяву не скористався. Відповідно до положень ч. 4 ст. 159 КАС України, подання заяв по суті справи є правом учасників справи. Неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову. Суд зазначає, що відповідачем не зазначено поважних причин неподання відзиву на позов, відповідно суд кваліфікує неподання відзиву на позов як визнання позову відповідачем.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок наявних у справі доказів у їх сукупності, суд зазначає наступне.

Судом встановлено, що Інспекцією на підставі наказів Інспекції від 04.01.2022 №1 та від 26.01.2022 №7, згідно направлення Інспекції для проведення позапланового заходу від 28.01.2022 №20-Н щодо необхідності проведення перевірки достовірності даних, наведених у повідомленні про початок виконання будівельних робіт від 25.11.2021 №ХК 051211118599 (службова записка від 25.01.2022) проведено позаплановий захід на об`єкті «Реконструкція квартир №№ 5/1, 5/3, 5/5 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 під житлові квартири».

В реєстрі будівельної діяльності, розміщеному на офіційному вебсайті Портал Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (www.e-construction.gov.ua), який містить інформацію про документи, що дають право на виконання будівельних робіт та засвідчують прийняття об`єктів до експлуатації, з травня 2011 року, наявна інформація по об`єкту: «Реконструкція квартир №№ 5/1 , 5/3, 5/5 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 під житлові приміщення», а саме: повідомлення про початок виконання будівельних робіт №ХК 051211118599 від 25.11.2021, замовник - Товариство з обмеженою відповідальністю «Свободи 32».

Згідно з інформацією, зазначеною в повідомленні про початок виконання будівельних робіт щодо об`єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об`єктів з незначними наслідками (СС1) № ХК 051211118599 від 25.11.2021 на об`єкт: «Реконструкція квартир №5/1 , №5/3 , №5/5 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 під житлові квартири»: замовник - Товариство з обмеженою відповідальністю «Свободи 32», код ЄДРПОУ 44156164, поштова адреса: АДРЕСА_1, тел. НОМЕР_4; відомості про містобудівні умови та обмеження - не видаються на підставі п. 25 Переліку об`єктів будівництва, для проектування яких містобудівні умови та обмеження не надаються, затвердженого Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 06.11.2017 №289; відомості про проектувальника - Приватне підприємство «Архітектурне бюро Річ», код ЄДРПОУ 33609650, головний архітектор проекту Рибакова Євгенія Нюмівна , кваліфікаційний сертифікат АА НОМЕР_3; тел. НОМЕР_2 (наказ ПП «Архітектурне бюро Річ» №1105.1/21 від 11.05.2021); інформація про затвердження проектної документації - наказ про затвердження проектної документації директором ТОВ «Свободи 32» Лебедєвою Іриною Юріївною №18-10-1/21 від 06.09.2021; відповідальна особа, яка здійснює авторський нагляд - Рибакова Євгенія Нюмівна (наказ ПП «Архітектурне бюро Річ» №1105.2/21 від 11.05.2021); основні показники об`єкта: загальна площа квартир - 197,1 кв.м; житлова площа квартир - 164,7 кв.м; кількість квартир - 9 шт.; поверховість 5-й, 6-й та 7-й поверхи; будівельний об`єм - 611,2 куб. м; відомості про виконання будівельних робіт - господарський метод будівництва; відомості про технічний нагляд - ОСОБА_2 ; кваліфікаційний сертифікат АТ НОМЕР_5, тел. НОМЕР_1 (договір на здійснення технічного нагляду між ТОВ «Свободи 32» та ОСОБА_2 № 19-10/1Тн від 19.10.2021).

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкту нерухомого майна ТОВ «Свободи 32» за адресою: АДРЕСА_1 , на підставі акту приймання-передачі нерухомого майна, серія та номер: 1594, 1595 від 02.09.2021 на праві приватної власності належать:

- квартира № 5/1 загальною площею 21,9 кв.м, житловою площею 18,3 кв.м;

- квартира № 5/3 загальною площею 21,9 кв.м, житловою площею 18,3 кв.м;

- квартира № 5/5 загальною площею 21,9 кв.м, житловою площею 18,3 кв.м.

Відповідно до листа Департаменту містобудування та архітектури Харківської міської ради від 08.02.2022 №626/0/605-22 (вх. №91/0/249-22 від 09.02.2022) вихідні дані, а саме - містобудівні умови та обмеження для проектування об`єкта будівництва: «Реконструкція квартир №5/1 , №5/3, №5/5 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 , під житлові квартири», Департаментом містобудування та архітектури Харківської міської ради не надавались.

Замовнику будівництва ТОВ «Свободи 32» направлено лист від 01.02.2022 № 67/0/250-22 щодо прибуття до Інспекції для розгляду питання достовірності даних, наведених у повідомленні про початок виконання будівельних робіт. Станом на час подання даної позовної заяви уповноважений представник ТОВ «Свободи 32» до Інспекції не з`явився.

Також Інспекцією направлено генеральному проектувальнику Приватному підприємству «Архітектурне бюро РІЧ» лист від 01.02.2022 №70/0/250-22 стосовно надання інформації щодо розроблення проектної документації на вищезазначений об`єкт, а також надання до Інспекції для ознайомлення копії проектної документації та наказів про призначення ГАПа та відповідального за здійснення авторського нагляду.

Листом ПП «Архітектурне бюро РІЧ» №5 від 02.02.2022 (вх. №77/0/249-22 від 07.02.2022) повідомило, що в першій декаді квітня 2021 ТОВ «Свободи 32» мало наміри здійснити реконструкцію об`єкту з розробленням проектної документації підприємством. Вихідні дані для проектування об`єкту до ПП «Архітектурне бюро РІЧ» замовником надані не були. У зв`язку з чим, розробка проектної документації не здійснювалась, авторський нагляд не проводився.

З урахуванням вищевикладеного встановлено, що реконструкція квартир №5/1, №5/3, №5/5 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 , під житлові квартири виконується зі збільшенням загальної площі з 65,7 кв.м до 197,1 кв.м, тобто зі зміною конфігурації об`єкта, без отримання вихідних даних для проектування, а в повідомлені про початок виконання будівельних робіт щодо об`єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об`єктів з незначними наслідками (СС1) №ХК 051211118599 від 25.11.2021 зазначено недостовірні дані щодо містобудівних умов та обмежень, належно затвердженої проектної документації та здійснення авторського нагляду.

Також, Інспекцією під час проведення позапланового заходу, на підставі наказів Інспекції від 04.01.2022 №1 та від 26.01.2022 №7, згідно направлення Інспекції для проведення позапланового заходу від 28.01.2022 №21-Н щодо необхідності проведення перевірки достовірності даних, наведених у повідомленні про початок виконання будівельних робіт від 25.11.2021 №ХК 051211118206 (службова записка від 25.01.2022) на об`єкті «Реконструкція квартир №5/2 , №5/7 , №5/9 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 під житлові квартири» встановлено наступне.

В реєстрі будівельної діяльності, розміщеному на офіційному вебсайті Портал Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (www.e-construction.gov.ua), який містить інформацію про документи, що дають право на виконання будівельних робіт та засвідчують прийняття об`єктів до експлуатації, з травня 2011 року, наявна інформація по об`єкту: «Реконструкція квартир №5/2 , №5/7 , №5/9 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 під житлові квартири», а саме: повідомлення про початок виконання будівельних робіт №ХК 051211118206 від 25.11.2021, замовник - Товариство з обмеженою відповідальністю «Свободи 32».

Згідно з інформацією, зазначеною в повідомленні про початок виконання будівельних робіт щодо об`єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об`єктів з незначними наслідками (СС1) № ХК 051211118206 від 25.11.2021 на об`єкт: «Реконструкція квартир №5/2 , №5/7 , №5/9 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 під житлові квартири»: замовник - Товариство з обмеженою відповідальністю «Свободи 32», код ЄДРПОУ 44156164, поштова адреса: АДРЕСА_1, тел. НОМЕР_4; відомості про містобудівні умови та обмеження - не видаються на підставі п. 25 Переліку об`єктів будівництва, для проектування яких містобудівні умови та обмеження не надаються, затвердженого Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 06.11.2017 №289; відомості про проектувальника - Приватне підприємство «Архітектурне бюро Річ», код ЄДРПОУ 33609650, головний архітектор проекту Рибакова Євгенія Нюмівна , кваліфікаційний сертифікат АА № НОМЕР_3; тел. НОМЕР_2 (наказ ПП «Архітектурне бюро Річ» №1105.3/21 від 11.05.2021); інформація про затвердження проектної документації - наказ про затвердження проектної документації директором ТОВ «Свободи 32» Лебедєвою Іриною Юріївною №18-10-2/21 від 06.09.2021; відповідальна особа, яка здійснює авторський нагляд - Рибакова Євгенія Нюмівна (наказ ПП «Архітектурне бюро Річ» №1105.4/21 від 11.05.2021); основні показники об`єкта: загальна площа квартир - 199,5 кв.м; житлова площа квартир - 167,1 кв.м; кількість квартир - 9 шт.; поверховість 5-й, 6-й та 7-й поверхи 7ми поверхового будинку; будівельний об`єм - 618,5 куб.м; відомості про виконання будівельних робіт - господарський метод будівництва; відомості про технічний нагляд - ОСОБА_2 , кваліфікаційний сертифікат АТ НОМЕР_5, тел. НОМЕР_1 (договір на здійснення технічного нагляду між ТОВ «Свободи 32» та ОСОБА_2 №19-10/2ТН від 19.10.2021).

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкту нерухомого майна ТОВ «Свободи 32» за адресою: АДРЕСА_1 на підставі акту приймання-передачі нерухомого майна, серія та номер: 1594, 1595 від 02.09.2021 на праві приватної власності належать:

- квартира № 5/2 загальною площею 22,9 кв.м, житловою площею 19,3 кв.м;

- квартира № 5/7 загальною площею 21,9 кв.м, житловою площею 18,3 кв.м;

- квартира № 5/9 загальною площею 21,7 кв.м, житловою площею 18,1 кв.м.

Відповідно до листа Департаменту містобудування та архітектури Харківської міської ради від 08.02.2022 №624/0/605-22 (вх. №90/0/249-22 від 09.02.2022) вихідні дані, а саме - містобудівні умови та обмеження для проектування об`єкта будівництва: «Реконструкція квартир №5/2, №5/7, №5/9 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 під житлові квартири», Департаментом містобудування та архітектури Харківської міської ради не надавались.

Замовнику будівництва ТОВ «Свободи 32» направлено лист від 01.02.2022 №66/0/250-22 щодо прибуття до Інспекції для розгляду питання достовірності даних, наведених у повідомленні про початок виконання будівельних робіт. Станом на час подання даної позовної заяви уповноважений представник ТОВ «Свободи 32» до Інспекції не з`явився.

Також Інспекцією направлено генеральному проектувальнику Приватному підприємству «Архітектурне бюро РІЧ» лист від 01.02.2022 №69/0/250-22 стосовно надання інформації щодо розроблення проектної документації на вищезазначений об`єкт, а також надання до Інспекції для ознайомлення копії проектної документації та наказів про призначення ГАПа та відповідального за здійснення авторського нагляду.

Листом ПП «Архітектурне бюро РІЧ» №5 від 02.02.2022 (вх. №77/0/249-22 від 07.02.2022) повідомило, що в першій декаді квітня 2021 ТОВ «Свободи 32» мало наміри здійснити реконструкцію об`єкту з розробленням проектної документації підприємством. Вихідні данні для проектування об`єкту до ПП «Архітектурне бюро РІЧ» замовником надані не були. У зв`язку з чим, розробка проектної документації не здійснювалась, авторський нагляд не проводився.

З урахуванням вищевикладеного встановлено, що реконструкція квартир №5/2, №5/7, №5/9 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 під житлові квартири виконується зі збільшенням загальної площі з 66,5 кв.м до 199,5 кв.м, тобто зі зміною конфігурації об`єкта, без отримання вихідних даних для проектування, а в повідомлені про початок виконання будівельних робіт щодо об`єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об`єктів з незначними наслідками (СС1) №ХК 051211118206 від 25.11.2021 зазначено недостовірні дані щодо містобудівних умов та обмежень, належно затвердженої проектної документації та здійснення авторського нагляду.

Інспекцією під час проведення позапланового заходу, на підставі наказів Інспекції від 04.01.2022 №1 та від 26.01.2022 №7, згідно направлення Інспекції для проведення позапланового заходу від 28.01.2022 №22-Н щодо необхідності проведення перевірки достовірності даних, наведених у повідомленні про початок виконання будівельних робіт від 25.11.2021 №ХК 051211119898 (службова записка від 25.01.2022) на об`єкті «Реконструкція квартир №№ 5/4, 5/6, 5/8 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 під житлові квартири» встановлено наступне.

В реєстрі будівельної діяльності, розміщеному на офіційному вебсайті Портал Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (www.e-construction.gov.ua), який містить інформацію про документи, що дають право на виконання будівельних робіт та засвідчують прийняття об`єктів до експлуатації, з травня 2011 року, наявна інформація по об`єкту: «Реконструкція квартир №5/4 , №5/6 , №5/8 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 під житлові квартири», а саме: повідомлення про початок виконання будівельних робіт №ХК 051211119898 від 25.11.2021, замовник - Товариство з обмеженою відповідальністю «Свободи 32».

Згідно з інформацією, зазначеною в повідомленні про початок виконання будівельних робіт щодо об`єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об`єктів з незначними наслідками (СС1) № ХК 051211119898 від 25.11.2021 на об`єкт: «Реконструкція квартир №5/4 , №5/6 , №5/8 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 під житлові квартири»: замовник - Товариство з обмеженою відповідальністю «Свободи 32», код ЄДРПОУ 44156164, поштова адреса: АДРЕСА_1, тел. НОМЕР_4; відомості про містобудівні умови та обмеження - не видаються на підставі п. 25 Переліку об`єктів будівництва, для проектування яких містобудівні умови та обмеження не надаються, затвердженого Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 06.11.2017 №289; відомості про проектувальника - Приватне підприємство «Архітектурне бюро Річ», код ЄДРПОУ 33609650, головний архітектор проекту Рибакова Євгенія Нюмівна , кваліфікаційний сертифікат АА № НОМЕР_3; тел. НОМЕР_2 (наказ ПП «Архітектурне бюро Річ» № 1105.5/21 від 11.05.2021); інформація про затвердження проектної документації - наказ про затвердження проектної документації директором ТОВ «Свободи 32» Лебедєвою Іриною Юріївною №18-10-3/21 від 06.09.2021; відповідальна особа, яка здійснює авторський нагляд - Рибакова Євгенія Нюмівна (наказ ПП «Архітектурне бюро Річ» №1105.6/21 від 11.05.2021); основні показники об`єкта: загальна площа квартир - 208,5 кв.м; житлова площа квартир - 176,1 кв.м; кількість квартир - 9 шт.; поверховість 5-й, 6-й та 7-й поверхи; будівельний об`єм - 646,4 куб.м; - відомості про виконання будівельних робіт - господарський метод будівництва; - відомості про технічний нагляд - ОСОБА_2 , кваліфікаційний сертифікат АТ НОМЕР_5, тел. НОМЕР_1 (договір на здійснення технічного нагляду між ТОВ «Свободи 32» та ОСОБА_2 №19-10/3ТН від 19.10.2021).

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкту нерухомого майна ТОВ «Свободи 32» за адресою: АДРЕСА_1 на підставі акту приймання-передачі нерухомого майна, серія та номер: 1594, 1595 від 02.09.2021 на праві приватної власності належать:

- квартира № 5/4 загальною площею 23,2 кв.м, житловою площею 19,6 кв.м;

- квартира № 5/6 загальною площею 23,2 кв.м, житловою площею 19,6 кв.м;

- квартира № 5/8 загальною площею 23,1 кв.м, житловою площею 19,5 кв.м.

Відповідно до листа Департаменту містобудування та архітектури Харківської міської ради від 08.02.2022 №625/0/605-22 (вх. №89/0/249-22 від 09.02.2022) вихідні дані, а саме - містобудівні умови та обмеження для проектування об`єкта будівництва: «Реконструкція квартир №5/4, №5/6, №5/8 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 під житлові квартири», Департаментом містобудування та архітектури Харківської міської ради не надавались.

Замовнику будівництва ТОВ «Свободи 32» направлено лист від 01.02.2022 №65/0/250-22 щодо прибуття до Інспекції для розгляду питання достовірності даних, наведених у повідомленні про початок виконання будівельних робіт. Станом на теперішній час уповноважений представник ТОВ «Свободи 32» до Інспекції не з`явилися.

Також Інспекцією направлено генеральному проектувальнику Приватному підприємству «Архітектурне бюро РІЧ» лист від 01.02.2022 №68/0/250-22 стосовно надання інформації щодо розроблення проектної документації на вищезазначений об`єкт, а також надання до Інспекції для ознайомлення копії проектної документації та наказів про призначення ГАПа та відповідального за здійснення авторського нагляду.

Листом ПП «Архітектурне бюро РІЧ» №5 від 02.02.2022 (вх. №77/0/249-22 від 07.02.2022) повідомило, що в першій декаді квітня 2021 ТОВ «Свободи 32» мало наміри здійснити реконструкцію об`єкту з розробленням проектної документації підприємством. Вихідні данні для проектування об`єкту до ПП «Архітектурне бюро РІЧ» замовником надані не були. У зв`язку з чим, розробка проектної документації не здійснювалась, авторський нагляд не проводився.

З урахуванням вищевикладеного встановлено, що реконструкція квартир №5/4, №5/6, №5/8 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 під житлові квартири виконується зі збільшенням загальної площі з 69,5 кв.м до 208,5 кв.м, тобто зі зміною конфігурації об`єкта, без отримання вихідних даних для проектування, а в повідомлені про початок виконання будівельних робіт щодо об`єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об`єктів з незначними наслідками (СС1) №ХК 051211119898 від 25.11.2021 зазначено недостовірні дані щодо містобудівних умов та обмежень, належно затвердженої проектної документації та здійснення авторського нагляду.

Відповідно до ч. 2 ст. 391 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» у разі виявлення відповідним органом державного архітектурно-будівельного контролю факту подання недостовірних даних, наведених у надісланому повідомленні чи зареєстрованій декларації, які є підставою вважати об`єкт самочинним будівництвом, зокрема, якщо він збудований або будується на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи, чи без належно затвердженого проекту або будівельного паспорта, а також у разі набрання законної сили судовим рішенням про скасування містобудівних умов та обмежень відповідний орган державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду звертається до суду із позовом про скасування реєстрації такої декларації або про припинення права на виконання підготовчих або будівельних робіт, набутого на підставі поданого повідомлення.

Відповідно до статті 376 Цивільного кодексу України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки - це документ, що містить комплекс планувальних та архітектурних вимог до проектування та будівництва щодо поверховості та щільності забудови земельної ділянки, відступів будинків і споруд від червоних ліній, меж земельної ділянки, її благоустрою та озеленення, інші вимоги до об`єктів будівництва, встановлені законодавством та містобудівною документацією.

Частиною 4 ст. 26, частинами 1-3 ст. 29 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» передбачено, що право на забудову земельної ділянки реалізується її власником або користувачем за умови використання земельної ділянки відповідно до вимог містобудівної документації.

Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України «Про архітектурну діяльність» проект об`єкта архітектури розробляється під керівництвом або з обов`язковою участю головного архітектора проекту та/або головного інженера проекту, які мають відповідний кваліфікаційний сертифікат.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про архітектурну діяльність» робоча документація для будівництва (реконструкції, реставрації, капітального ремонту) об`єкта архітектури виконується відповідно до норм і правил на підставі затвердженого проекту. Робоча документація для будівництва або авторський нагляд за її розробкою виконуються за участю архітектора - автора затвердженого проекту відповідно до укладеного договору на розроблення проекту цього об`єкта архітектури.

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про архітектурну діяльність» під час будівництва об`єкта архітектури здійснюється авторський та технічний нагляд. Авторський нагляд здійснюється архітектором - автором проекту об`єкта архітектури, іншими розробниками затвердженого проекту або уповноваженими ними особами. Авторський нагляд здійснюється відповідно до законодавства та договору із замовником.

Механізм здійснення авторського та технічного нагляду під час будівництва об`єкта архітектури (нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту будівель і споруд, а також технічного переоснащення діючих підприємств) регламентовано Порядком здійснення авторського нагляду під час будівництва об`єкта архітектури та Порядком здійснення технічного нагляду під час будівництва об`єкта архітектури, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2007 року № 903 (далі - Порядок АН № 903 та Порядок ТН № 903 відповідно).

За приписами ст. 26 Закону України «Про архітектурну діяльність» архітектор, інші проектувальники, які здійснюють роботи по створенню об`єктів архітектури, зобов`язані, зокрема, додержуватися вимог вихідних даних на проектування (містобудівних умов та обмежень).

З огляду на вищевикладене суд зазначає, що авторський нагляд здійснюється архітектором, з яким замовником укладено договір на здійснення такого нагляду.

Зі змісту вказаних норм вбачається, що авторський нагляд має здійснюватися відповідальною особою на всіх етапах будівництва. Виконанню вказаних обов`язків передує укладення між замовником та відповідальною особою договору про здійснення авторського нагляду.

Як вже було зазначено судом вище, ПП «Архітектурне бюро РІЧ» повідомило, що в ТОВ «Свободи 32» мало наміри здійснити реконструкцію об`єкту з розробленням проектної документації підприємством, однак, вихідні данні для проектування об`єкту до ПП «Архітектурне бюро РІЧ» замовником надані не були, у зв`язку з чим, розробка проектної документації не здійснювалась, авторський нагляд не проводився.

Таким чином суд зазначає, що розробник проекту, який зазначений у спірних повідомленнях, із забудовником не укладав договір по виконанню авторського нагляду по даному об`єкту. Відповідно, авторський нагляд не здійснювався, проектна документація не розроблялась. Отже, відповідачем у зареєстрованому повідомленні самовільно було визначено особу, яка здійснює авторський нагляд без наявної письмової угоди, яка б вказувала на згоду головного архітектора проекту на його здійснення.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що відповідач, всупереч вимогам чинного законодавства, не забезпечив здійснення авторського нагляду на об`єкті будівництва, а будівельні роботи виконувались без проектної документації.

Житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил, (ч. 1 ст. 376 ЦК України).

Частиною 2 ст. 39-1 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» встановлено, що у разі виявлення відповідним органом державного архітектурно-будівельного контролю факту подання недостовірних даних, наведених у надісланому повідомленні чи зареєстрованій декларації, які є підставою вважати об`єкт самочинним будівництвом, зокрема, якщо він збудований або будується без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи, чи без належно затвердженого проекту відповідний орган державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду звертається до суду із позовом про скасування реєстрації такої декларації або про припинення права на виконання підготовчих або будівельних робіт, набутого на підставі поданого повідомлення.

Суд зазначає, що в даному випадку одним із обов`язкових документів, який дає право виконувати будівельні роботи, є розроблена та погоджена у встановленому законом порядку проектна документація, яка у забудовника - ТОВ «Свободи 32», відсутня.

Частина 2 ст. 35 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» визначає, що виконання підготовчих робіт без подання повідомлення про початок виконання підготовчих робіт, повідомлення про початок виконання будівельних робіт або отримання дозволу на виконання будівельних робіт забороняється.

За вимогами п. 4 Порядку виконання підготовчих та будівельних робіт, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 №6, підготовчі роботи, визначені будівельними нормами, стандартами і правилами, можуть виконуватися замовником після набуття права на земельну ділянку відповідного цільового призначення та подання повідомлення про початок виконання підготовчих робіт до відповідного органу державного архітектурно-будівельного контролю.

Пунктом 11 Порядку виконання підготовчих та будівельних робіт, затвердженого постановою Кабінету Міністру України від 13.04.2011 №466, встановлено, що замовник несе відповідальність за повноту та достовірність даних, зазначених у поданому ним повідомленні, за виконання будівельних робіт без подання повідомлення та за порушення вимог, визначених цим Порядком, відповідно до Закону України «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності» та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Пункт 13 цього Порядку встановлює, що орган державного архітектурно-будівельного контролю протягом п`яти робочих днів з дня надходження повідомлення забезпечує внесення інформації, зазначеної у повідомленні, до єдиного реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів (далі - реєстр) згідно з цим Порядком. У разі подання повідомлення через електронний кабінет внесення до реєстру інформації, зазначеної у повідомленні, здійснюється в день його надходження автоматично за допомогою програмних засобів ведення реєстру.

В свою чергу, Порядок виконання підготовчих та будівельних робіт, затверджений постановою Кабінету Міністру України від 13.04.2011 №466, не наділяє орган державного архітектурно-будівельного контролю правом відмовити забудовнику у внесенні інформації, зазначеної у повідомленні, до реєстру.

Таким чином, Інспекція жодним чином на процес реєстрації дозвільних документів на початок будівельних робіт та введення в експлуатацію (щодо об`єктів незначного класу наслідків) впливати не може в силу встановлених діючим законодавством декларативних процедур. Право на виконання будівельних робіт набувається забудовником безумовно на підставі поданого повідомлення поза волею органу державного архітектурно-будівельного контролю.

Відповідно до ч. 5 ст. 26 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» проектування та будівництво об`єктів здійснюється власниками або користувачами земельних ділянок у такому порядку:

1) отримання замовником або проектувальником вихідних даних;

2 ) розроблення проектної документації;

3) затвердження проектної документації;

4) виконання підготовчих та будівельних робіт;

5) прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів;

6) реєстрація права власності на об`єкт містобудування.

Тобто, з наведених норм вбачається, що реєстрація права власності на об`єкт містобудування є одним з етапів будівництва об`єктів нерухомості, контроль за дотриманням якого у такому випадку діючим законодавством покладено на Державну архітектурно-будівельну інспекцію України та її територіальні органи, органи місцевого самоврядування, які здійснюють делеговані повноваження.

Отже, набуття прав на виконання будівельних робіт та прийняття об`єктів до експлуатації передує реєстрації речових прав на них. Реєстрація речових прав є останнім етапом будівництва.

Частиною 2 ст. 331 ЦК України унормовано, що право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

З огляду на вищевикладене суд дійшов висновку, що спірні об`єкти будується з порушенням вимог містобудівного законодавства (без розроблення проектної документації, затвердження проектної документації та здійснення авторського нагляду), тому подальше прийняття цього об`єкту до експлуатації та реєстрації речових прав на нього призведе до легалізації самочинного будівництва на території міста Харкова, а подальше його відчуження буде суперечити діючому законодавству, а отже позовні вимоги є законними та обґрунтованими.

За приписами ч. 1 та ч. 2 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 КАС України. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Статтею 19 Конституції України передбачено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України, завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень. У справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Зважаючи на встановлені у справі обставини, з огляду на приписи норм чинного законодавства, які регулюють спірні правовідносини, суд дійшов висновку про задоволення адміністративного позову.

Судові витрати підлягають розподілу відповідно до приписів ст. 139 Кодексу адміністративного судочинства України.

Керуючись ст.ст. 19, 139, 205, 229, 241-247, 250, 255, 293, 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту з інспекційної роботи Харківської міської ради (м-н Павлівський, буд. 4, м. Харків, 61003, код ЄДРПОУ 44493552) до Товариства з обмеженою відповідальністю "СВОБОДИ 32" (вул. Свободи, 32, м. Харків, 61002, код ЄДРПОУ 44156164) про припинення прав на виконання будівельних робіт - задовольнити.

Припинити Товариству з обмеженою відповідальністю «СВОБОДИ 32» (код ЄДРПОУ 44156164) право на виконання будівельних робіт, набуте на підставі поданого повідомлення про початок виконання будівельних робіт №ХК 051211118599 щодо об`єкта: «Реконструкція квартир №5/1, №5/3, №5/5 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 під житлові квартири».

Припинити Товариству з обмеженою відповідальністю «СВОБОДИ 32» (код ЄДРПОУ 44156164) право на виконання будівельних робіт, набуте на підставі поданого повідомлення про початок виконання будівельних робіт №ХК 051211118206 щодо об`єкта: «Реконструкція квартир №5/2, №5/7, №5/9 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 під житлові квартири».

Припинити Товариству з обмеженою відповідальністю «СВОБОДИ 32» (код ЄДРПОУ 44156164) право на виконання будівельних робіт, набуте на підставі поданого повідомлення про початок виконання будівельних робіт №ХК 051211119898 щодо об`єкту «Реконструкція квартир №5/4, №5/6, №5/8 у будинку квартирного типу за адресою: АДРЕСА_1 під житлові квартири».

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення, з урахуванням приписів п. 3 Прикінцевих положень КАС України.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Біленський О.О.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено20.12.2023
Номер документу115718528
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері містобудування; архітектурної діяльності

Судовий реєстр по справі —520/29662/23

Ухвала від 18.12.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Біленський О.О.

Рішення від 18.12.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Біленський О.О.

Ухвала від 23.10.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Біленський О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні