Постанова
від 28.11.2023 по справі 441/1658/23
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 441/1658/23 Головуючий у 1 інстанції: Яворська Н.І.

Провадження № 22-ц/811/2565/23 Доповідач в 2-й інстанції: Бойко С.М.

Категорія: 29

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 листопада 2023 року м.Львів

Львівський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ: головуючого судді Бойко С.М.,

суддів: Копняк С.М., Ніткевича А.В.,

секретаря Матяш С.І.,

з участю: представника позивача Костур Р.В.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні цивільнусправу заапеляційної скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Городоцького районного суду Львівської області від 21 серпня 2023 року у справі за позовом ОСОБА_1 до компанії Francoso Corporation Limited/Франкозо Корпорейшн Лімітед, компанії Avantika Consulting Limited/Авантіка Консалтинг Лімітед, компанії ANCILE INVESTMENT COMPANY/Ансайл Інвестмент Компані, товариства з обмеженою відповідальністю «Яблуневий Дар», товариства з обмеженою відповідальністю Т.В: Fruit Polska SP z.о.о. S.K.A. про визнання недійсною додаткової угоди (доповнення),

в с т а н о в и в:

Ухвалою Городоцького районного суду Львівської області від 21 серпня 2023 року закрито провадження у справі.

Роз`яснено позивачу право звернення з даним позовом до господарського суду.

Ухвалу суду оскаржив позивач ОСОБА_1 , просить її скасувати та направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Апелянт не погоджується з висновком суду, що спір виник у зв`язку з провадженням господарської діяльності підприємства, в якому генеральним директором є ОСОБА_1 .

На переконання апелянта, судом не враховано, що будь яких доказів на підтвердження належності ОСОБА_1 до виконавчого органу юридичної особи, в матеріалах справи немає, відтак, висновки суду в цій частині вважає необгрунтованими.

Наголошує, що судом першої інстанції не враховано підстав даного позову, зокрема, того, що позивачу не було відомо про укладення оспорюваних договорів (угод) і такі він не підписував, а підпис, що міститься в цих правочинах навпроти його прізвища та імені, вчинений не позивачем, а іншою особою, або із застосуванням невідомих технічних засобів, оскільки жодних довіреностей на підписання цих правочинів він не давав і наміру на їх укладення не мав, внаслідок чого, оспорювані правочини вчинені поза волею позивача та є недійсними.

Звертає увагу, що судом першої інстанції не взято до уваги тієї обставини, що в преамбулі оспорюваних правочинів міститься інформація про ОСОБА_1 , як фізичну особу, а не генерального директора, який діє від імені та в інтересах юридичної особи, а також факт здійснення розгляду справи міжнародного арбітражу Торгової палати Швейцарії, що у місті Женева, про стягнення з ОСОБА_1 (як фізичної особи) грошової заборгованості за договором гарантії на першу вимогу від 03.11.2017 року.

В судове засідання апеляційного суду відповідачі не з`явились, про дату, час і місце розгляду справи всі були повідомлені належним чином, шляхом надіслання їм судових повісток рекомендованими поштовими відправленнями з повідомленням про вручення на відомі суду адреси їхнього місцезнаходження, клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило, тому, відповідно до вимог ч.2 ст.372 ЦПК України, справу розглянуто апеляційним судом у їхній відсутності.

Заслухавши пояснення сторони позивача в підтримання апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи, законність та обґрунтованість оскаржуваного судового рішення відповідно до вимог статті 367 ЦПК України, колегія суддів дійшла висновку про залишення апеляційної скарги без задоволення з наступних підстав.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 255 ЦПК України, суд закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

За вимогами частини першої статті 256 ЦПК України, якщо провадження у справі закривається з підстави, визначеної пунктом 1 частини першої статті 255 цього Кодексу, суд повинен роз`яснити позивачеві, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

Відповідно до частини першої статті 19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Пунктом 1 частини першої статті 20 ГПК України визначено, що до юрисдикції господарських судів відносяться справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а такожу спорахщодо правочинів,укладених длязабезпечення виконаннязобов`язання,сторонами якогоє юридичніособи та (або) фізичні особи підприємці.

Зі змісту заявлених позивачем позовних вимог встановлено, що позивач просить визнати недійсними: додаткову угоду (доповнення) 1 від 23.04.2018 року до договору гарантії на першу вимогу від 03.11.2017 року, укладену між компанією Francoso Corporation Limited/Франкозо Корпорейшн Лімітед, компанією Avantika Consulting Limited/Авантіка Консалтинг Лімітед, ОСОБА_1 (Гаранти) та компанією ANCILE INVESTMENT COMPANY/Ансайл Інвестмент Компані (Бенефіціар за гарантією), та додаткову угоду (зміну) до договору уступки, укладеного між ТОВ «Яблуневий дар» (Бенефіціар), ТОВ Т.В: Fruit Polska SP z.о.о. S.K.A. (Бенефіціар), Francoso Corporation Limited/Франкозо Корпорейшн Лімітед (Гарант), Avantika Consulting Limited/Авантіка Консалтинг Лімітед (Гарант) та ANCILE INVESTMENT COMPANY/Ансайл Інвестмент Компані (Сторона, що фінансує).

Як правильно зазначив суд першої інстанції, вказані договори (угоди) позивач ОСОБА_1 підписав як генеральний директор, окрім того, за своєю правовою природою договір гарантії є договором, укладеним длязабезпечення виконаннязобов`язання,сторонами якого, в даному випадку, є юридичніособи, чого не заперечувала представник позивача в судовому засіданні, а отже, наведене дає підстави для висновку про те, що за своїм суб`єктним складом та характером спірних правовідносин спір є господарським, тому повинен розглядатись в порядку господарського судочинства.

Таким чином, суд першої інстанції не допустив порушень норм процесуального права, які б були підставою для скасування чи зміни оскаржуваного судового рішення, доводи апеляційної скарги не спростовують правильних висновків суду по суті вирішення даного питання, тому апеляційну скаргу необхідно залишити без задоволення, а ухвалу суду першої інстанції залишити без змін.

Керуючись ст.ст. 367, 374 ч.1 п.1, 375, 381, 382, 384 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення.

Ухвалу Городоцького районного суду Львівської області від 21 серпня 2023 року залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття, може бути оскаржена в касаційному порядку шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту постанови. Повний текст постанови складений 08 грудня 2023 року.

Головуючий С.М. Бойко

Судді: С.М. Копняк

А.В. Ніткевич

Дата ухвалення рішення28.11.2023
Оприлюднено20.12.2023
Номер документу115728490
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —441/1658/23

Постанова від 28.11.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Постанова від 28.11.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Ухвала від 29.09.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Ухвала від 21.08.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Яворська Н. І.

Ухвала від 21.08.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Яворська Н. І.

Ухвала від 09.08.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Яворська Н. І.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Яворська Н. І.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Яворська Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні