Рішення
від 19.12.2023 по справі 701/503/23
МАНЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №701/503/23

Номер провадження2-о/701/24/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 грудня 2023 року Маньківський районний суд, Черкаської області

в складі: головуючого - судді - І.Д.Калієвського

присяжних - Л.Д.Римської

Ю.В.Кружаліної

за участю секретаря - Г.І.Байдужої

розглянувши увідкритому судовомузасіданні всмт.Маньківка справуза заявою ОСОБА_1 ? представника заявника адвоката: Мельника Василя Володимировича, заінтересованої особи: Виконавчогор комітету Маньківської селищної ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В :

Представник заявника звернувся в суд із заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

На підставу своїх вимог спирається на те, що ОСОБА_1 є близьким родичем ОСОБА_2 . ОСОБА_2 є рідною сестрою ОСОБА_1 . ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є особою з інвалідністю 1 групи з дитинства. Відповідно до наданої лікарем КНП «Маньківська багатопрофільна лікарня» Сумська Т.І., довідки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває під наглядом лікаря - психіатра з 2015 року. Причиною інвалідності є шизофренія, параноїдна форма, що призводить до того, що вона має обмеження життєдіяльності до самообслуговування, до орієнтації, до спілкування, до контролю за своєю поведінкою, до трудової діяльності. Відповідно до довідки №048230 серії 2-18 АЖ Міністерства охорони здоров`я України ОСОБА_2 має 1 групу інвалідності з дитинства, що встановлена безстроково. ОСОБА_2 , не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги і контролю, у зв`язку із цим, вона перебуває на обліку у лікаря - психіатра КНП «Маньківська багатопрофільна лікарня». З жовтня місяця 2022 року ОСОБА_2 проживає з ОСОБА_1 , яка увесь час доглядає та піклується за ОСОБА_2 . ОСОБА_1 має добрий стан здоров`я, спиртними напоями або наркотичними засобами не зловживає, на обліку у психоневрологічному або наркологічному диспансері не перебуває. У зв`язку із тим, що ОСОБА_2 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, вона може цим себе поставити себе у скрутний матеріальний стан, стати жертвою недобросовісних людей. Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Опіка являє собою комплекс заходів, спрямованих на охорону особистих та майнових прав особа, яка не здатна самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки, та встановлюється для забезпечення інтересів такої особи й належного соціального піклування над нею. У відповідності до ч. 2 ст. 299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави. З метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів ОСОБА_2 , враховуючи вищезазначене заявник вимушена звернутися до суду із заявою про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки.

Заявник та представник заявника в судове засідання не з"явилися, але згідно письмової заяви заявлені вимоги підтримують в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи: Виконавчого комітету Маньківської селищної ради в судове засідання не з"явився, але згідно письмової заяви не заперечує проти задоволення заявлених вимог.

Суд, вивчивши матеріали справи, втановив наступні обставини та відповідні правовідносини.

Дійсно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (зареєстрована та жителька АДРЕСА_1 ) у відповідності до висновку судово-психіатричної експертизи №569 від 25.10.2023 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має з дитинства прояви хронічного стійкого психічного розладу у формі параноїдальної шизофринії з безперервним перебігом в стабільним дефектом (F-20.01 за міжнародною кваліфікацією хвороб 10-го перегляду), та легкої розумової відсталості (F-70.1 за МКХ-10) - через що ОСОБА_2 , нездатна усвідомлювати значення своїх дій керувати нами, що дає всі підстави суду для визнання ОСОБА_2 недієздатною.

У відповідності до ст. 60 ЦК України, суд вважає за необхідне відповідно до рішення Маньківської селищної ради №39-23 від 23.03.2023 року призначити опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,її сестру ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з метою забезпечення захисту особистих, майнових та немайнових прав останнього.

В силу ч. 1 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Відповідно до ч. 1 ст. 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це. Відповідно до ч. 1 ст. 41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка. Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування. В силу ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

З огляду на вищевикладене, суд вважає, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 слід визнати недієздатною та встановити над нею опіку.

Керуючись ст. ст. 295-300 ЦПК України, ст. ст. 39, 40, 41, 60ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву задоволити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (зареєстрована та жителька АДРЕСА_1 ) - недієздатною.

Призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (зареєстрована та жителька АДРЕСА_1 ) опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , (реєстраційний номероблікової карткиплатника податків: НОМЕР_1 , зареєстрована та жителька АДРЕСА_1 ).

Встановити строк дії даного рішення суду про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (зареєстрована та жителька АДРЕСА_1 ) недієздатною на два роки.

Роз`яснити заявнику ОСОБА_1 положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово - психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою ст. 300 ЦПК України.

Копію рішення після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи, визнаної судом недієздатною.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Черкаського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

СуддяІ.Д.Калієвський

Присяжні: Л.Д.Римська

Ю.В.Кружаліна

Дата ухвалення рішення19.12.2023
Оприлюднено20.12.2023
Номер документу115731848
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —701/503/23

Рішення від 19.12.2023

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Калієвський І. Д.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Калієвський І. Д.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Калієвський І. Д.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Калієвський І. Д.

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Калієвський І. Д.

Ухвала від 30.05.2023

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Калієвський І. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні