Ухвала
від 19.12.2023 по справі 307/5916/23
ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 307/5916/23

Провадження № 2/307/1058/23

УХВАЛА

19 грудня 2023 року м. Тячів

Суддя Тячівського районного суду Закарпатської області Стецюк М.Д.ознайомившись з позовною заявоюДержавного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в особі філії «Брустрянське лісомисливське господарство» до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Закарпатська обласна військова адміністрація про повернення земельної ділянки із чужого незаконного володіння,

В С Т А Н О В И В:

Представник позивачки ОСОБА_2 , в інтересах позивача Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в особі філії «Брустрянське лісомисливське господарство» звернувся до суду із позовом до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Закарпатська обласна військова адміністрація у якому просить:

- повернути у державну власність земельну ділянку з кадастровим номером 2124484400:09:001:0031 площею 1,3 га, що розташована за межами населеного пункту на території Лопухівської сільської ради Тячівського району Закарпатської області із чужого незаконного володіння ОСОБА_1 , а саме повернути вказану земельну ділянку у постійне користування державним спеціалізованим господарським підприємством «Ліси України»;

- скасувати реєстрацію земельної ділянки з кадастровим номером 2124484400:09:001:0031 площею 1,3 га. в державному земельному кадастрі;

- скасувати реєстрацію речових прав на земельну ділянку з кадастровим номером 2124484400:09:001:0031 площею 1,3 га. в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Однак, дослідивши матеріали справи, судом встановлено, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідатистатті 175 ЦПК України, а також вимогамстатті 177 цього Кодексу.

Так, відповідно до п. 2 ч. 3ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Відповідно до ч.6 ст.14 ЦПК України, адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку.

Як вбачається із позовної заяви, її підписано та подано до суду адвокатом Левицьким А.О., який представляє інтереси позивача. При цьому у позовній заяві відсутні відомості про наявність або відсутність електронного кабінету у адвоката.

Відповідно до абзацу другого ч. 1ст. 185 ЦПК Українисуд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостоїстатті 14 цього Кодексузобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

В ч. 2ст. 185 ЦПК Українивизначено, що якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави, визначеної абзацом другим частини першої цієї статті, суд у такій ухвалі зазначає про обов`язок такої особи зареєструвати електронний кабінет відповідно достатті 14 цього Кодексу.

Підсумовуючи зазначене вище, представнику позивача, адвокату Левицькому А.О., у випадку відсутності реєстрації електронного кабінету, необхідно зареєструвати такий кабінет та надати суду відповідні відомості, а також зазначити про відомості наявності або відсутності електронного кабінету у відповідача та третьої особи.

Крім того, позовна заява не відповідає вимогам п. 3 ч. 3 ст. 175 ЦПК України,оскільки повинна містити, зокрема зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці.

Відповідно до п. 2, 10 ч.1 ст.176 ЦПК України, ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна; у позовах, що складаються з кількох самостійних вимог, - загальною сумою всіх вимог.

Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» звіт про оцінку майна є документом складеним, зокрема, в електронному вигляді з дотриманням законодавства про електронні довірчі послуги, що містить висновки про вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб`єктом оціночної діяльності - суб`єктом господарювання відповідно до договору. Звіт підписується оцінювачами, які безпосередньо проводили оцінку майна, і скріплюється підписом керівника суб`єкта оціночної діяльності.

У зв`язку з чим, позивачу необхідно визначити ціну позову виходячи з дійсної вартості майна станом на день подання позовної заяви до суду, з наданням до суду відповідних доказів на підтвердження визначеної вартості майна.

Згідно до ч. 4ст. 177 ЦПК України,до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір", за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана юридичною особою, сплачується судовий збір в розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана юридичною особою 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч.3ст.6 Закону України «Про судовий збір»за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Вимоги щодо скасування реєстрації земельної ділянки в державному земельному кадастрі та скасування реєстрації речових прав на земельну ділянку в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно є вимогами немайнового характеру, а тому позивачу за вимоги немайнового характеру необхідно сплатити судовий збір в розімір 5368 грн. (2684 х 2).

Позовна вимога про повернення земельної ділянки має вартісну оцінку, носить майновий характер і розмір ставок судового збору за її подання визначається на підставіст.4 Закону України «Про судовий збір», виходячи з розміру вартості зазначеного майна.

Таким чином, позивачу необхідно сплатити судовий збір, надавши до суду оригінал квитанції, виходячи з ціни позову, яка буде підтверджена відповідними доказами.

Реквізити для сплати судового збору: отримувач коштів ГУК у Зак. обл/Тячівська тг/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37975895, Банк отримувача Казначейство України(ел. адм. подат.), код банку отримувача (МФО) 899998, рахунок отримувача UA528999980313151206000007373, код класифікації доходів бюджету 22030101.

Згідно ч. 1ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Отже, оскільки позовна заява не відповідає вимогам, встановленимст.175, 177 ЦПК України, її слід залишити без руху, надавши позивача строк для усунення недоліків позовної заяви - десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Керуючисьст. 185 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в особі філії «Брустрянське лісомисливське господарство» до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Закарпатська обласна військова адміністрація про повернення земельної ділянки із чужого незаконного володіння залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність виправлення недоліків даної заяви протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали, та роз`яснити позивачу, що в разі не виконання вимог зазначених в ухвалі суду, позовна заява буде вважатися неподаною і повернута йому.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Суддя: М.Д.Стецюк

Дата ухвалення рішення19.12.2023
Оприлюднено20.12.2023
Номер документу115739854
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: спори про припинення права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —307/5916/23

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Стецюк М. Д.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Стецюк М. Д.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Стецюк М. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні