Ухвала
від 18.12.2023 по справі 910/18961/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua0,2

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

18.12.2023Справа № 910/18961/23

Суддя Господарського суду міста Києва Головіна К. І., розглянувши матеріали

позовної заяви Державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Тризуб Посейдона"

про стягнення 1 483,20 грн.

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва з позовом звернулося Державне спеціалізоване підприємство "Чорнобильська АЕС" (далі - ДСП "ЧАЕС") до Товариства з обмеженою відповідальністю "Тризуб Посейдона"про стягнення збитків у сумі 1 483,20 грн.

Вивчивши подані матеріали, суддя приходить до висновку, що вказана позовна заява з додатками підлягає поверненню заявнику без розгляду з наступних підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 162 ГПК України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Згідно з ч. 1, 3 статті 56 ГПК України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Представником у суді може бути адвокат або законний представник (ч. 1 ст. 58 ГПК України).

Юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

У даному випадку позов, поданий від імені Державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС", підписаний Стужною Валентиною Миколаївною в порядку передоручення від керівника - Сейда Валерія Олександровича.

Проте, з відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що керівником ДСП "Чорнобильська АЕС" з 02.06.2023 року є інша особа - Мартинов Сергій Костянтинович, який не уповноважував Стужну В.М. на представництво інтересів ДСП "ЧАЕС".

Отже, враховуючи, що Стужна Валентина Миколаївна не надала суду належних доказів на підтвердження її повноважень на підписання позову, суд приходить до висновку, що позовна заява від імені ДСП "ЧАЕС" підписана особою, яка не мала права її підписувати.

Згідно з п. 1 ч. 5 ст. 174 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи у разі, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

За таких обставин поданий ДСП "ЧАЕС" позов з додатками підлягає поверненню заявнику без розгляду.

Водночас суд ззаначає, що оскільки позовна заява до Господарського суду міста Києва в паперовому вигляді не надходила, а була подана в електронному вигляді, то у суду, відповідно, відсутній обов`язок щодо повернення (направлення) позовної заяви та доданих до неї документів на поштову адресу заявника.

На підставі викладеного, керуючись ст. 162, 174, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

Повернути позовну заяву Державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Тризуб Посейдона" про стягнення 1 483,20 грн. без розгляду.

Роз`яснити заявнику, що повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущених порушень.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом десяти днів з дня її підписання до суду апеляційної інстанції.

Суддя Головіна К. І.

Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено21.12.2023
Номер документу115744163
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 483,20 грн

Судовий реєстр по справі —910/18961/23

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні