Рішення
від 18.12.2023 по справі 296/11917/23
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/11917/23

2-о/296/228/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"18" грудня 2023 р. м.Житомир

Корольовський районнй суд м.Житомира у складі:

головуючого судді Шкирі В.М.,

присяжних: Шиманської К.М., Хоменко Н.І.,

за участю секретаря судового засідання Бабич А.В.,

заявників: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи Служби (управління) у справах дітей Житомирської міської ради Ходаківської Н.В.

представника заінтересованої особи Обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Сонячний дім» Житомирської обласної ради Кушнірук Т.І.

особи щодо якої вирішується питання щодо усиновлення - ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Житомирі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересованіособи: служба у справах дітей Житомирської міської ради, Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Сонячний дім» Житомирської обласної ради про усиновлення, -

В С Т А Н О В И В :

24.11.2023 заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду із заявою про усиновлення дитини ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , який перебуває в Обласному центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Сонячний дім» Житомирської обласної ради.

Заявники вказують, що вони перебувають у зареєстрованому шлюбі з 14.04.2017 року, який зареєстрований Житомирським міським відділом держаної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області, про що в книзі реєстрації актів про одруження складено відповідний актовий запис №459.

Станом на 24.11.2023 спільних дітей не мають, однак, мають бажання усиновити дитину, надати їй догляд, виховання, сімейний затишок та перш за все повноцінну сім`ю.

Заявники вказують, що за час подружнього життя вони створили теплу сімейну атмосферу, мають гарні стосунки, які стали більш зрілими з часом та хочуть усиновити дитину, такою як вона є, з її індивідуальними проблемами та надати їй відповідну підтримку та освіту. Також хочуть надати впевненість в тому, що дитина матиме своє місце в родині, тому ними було прийнято рішення дати свою любов, освіту та сімейний затишок дитині, позбавленій батьківського піклування.

07.11.2023 року за направленням за № 24, їх було направлено службою у справі Житомирської обласної військової адміністрації до КУ «Обласний центр соціально- психологічної реабілітації дітей «Сонячний дім» Житомирської обласної ради», де відбувалось знайомство з дитиною, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлено контакт і вони виявили бажання його усиновити.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець м. Житомира. Рішенням Корольовського районного суду м. Житомира від 05 грудня 2017 року № 296/4114/17, матір ОСОБА_4 було позбавлено батьківських прав відносно малолітнього ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 . Батько дитини - ОСОБА_6 , помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 судовому засіданні підтвердили, що мають бажання усиновити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Вони хочуть виховати дитину, дати їй майбутнє, мають для цього сили та можливості. Просять суд допустити негайне виконання рішення суду.

Представник заінтересованої особи служби у справах дітей Житомирської міської ради в судовому засіданні заявив, що жодних перешкод для усиновлення дитини не має. Мати - позбавлена батьківських прав відносно ОСОБА_7 , його батько - помер, він не має неповнолітніх братів чи сестер, та його усиновлення відповідає інтересам дитини.

Представника заінтересованої особи Обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Сонячний дім» Житомирської обласної ради в судовому засіданні пояснив, що ОСОБА_7 та заявники знайшли контакт, в них гарні відносини, дитина дуже чекає заявників та усиновлення хлопчика повністю відповідає його інтересам.

Судом була з`ясована думк ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо його усиновлення заявниками. Назаро ОСОБА_7 повідомив суд, що він хоче щоб його усиновили ОСОБА_1 та ОСОБА_2 та згоден на зміну прізвища та по батькові знає, що його прізвище ім`я по батькові після усиновлення буде ІНФОРМАЦІЯ_7 . Також ОСОБА_7 вказав, що хоче якнайшвидше поїхати в родину.

Заслухавши часників справи, дослідивши письмові докази суд встановив наступне.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зареєстрували шлюб 14.04.2017 у Житомирському міському відділі держаної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області, про що в книзі реєстрації актів про одруження складено відповідний актовий запис №459 (а.с. 9).

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець м. Житомира, що підтверджується свідоцтвом про народження Серії НОМЕР_1 , видане повторно 27 вересня 202 відділом державної реєстрації актів цивільного стану у м. Житомирі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), актовий запис № 498 (а.с. 40).

Рішенням Корольовського районного суду м. Житомира від 05 грудня 2017 року № 296/4114/17, матір ОСОБА_4 було позбавлено батьківських прав відносно малолітнього ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с. 52-54).

Батько дитини - ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 55).

Заявники мають місце для проживання, в житловому будинку, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 21). Будинок загальною площею 139,2 кв.м., житловою 62.4. кв.м., двоповерховий, складається з 4 кімнат, кухні-вітальні, 2 санвузлів, коридору, котельні, тераси. Санітарно-гігієнічні умови задовільні, будинок з усіма побутовими зручностями, його одноособовим власником є ОСОБА_1 (а.с.22-23)

Заявник ОСОБА_1 є фізичною особою-підприємцем, займається роздрібною торгівлею та має достатній заробіток (а.с. 24-27).

Заявник ОСОБА_2 працює на ТОВ «КРОМБЕРГ ЕНД ІШУБЕРТ Україна ЖУ» на посаді Бандажувальника отримує постійний дохід в виді заробітної плати (а.с. 44).

Згідно витягів з постанови лікарської комісії КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради АЗПСМ №10 від 27.02.2023 №314/38 та №315/38 у заявників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 захворювань та станів, що перешкоджають бути усиновителями, не виявлено (а.с. 45-46).

Згідно висновків лікарської комісії КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради №314/38 та 315/38 заявники здорові і протипоказань для усиновлення немає, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебувають, до кримінальної відповідальності не притягувалися (а.с. 47-50).

Згідно Акту обстеження умов проживання від 16.03.2023, підготовлений працівниками служби (управління) у справах дітей Житомирської міської ради, підтверджується, що для виховання та розвитку дитини створено належні умови за місцем проживання родини ОСОБА_1 та ОСОБА_2 - АДРЕСА_1 (а.с. 19-20).

Згідно висновку служби у справах дітей Житомирської районної державної адміністрації від 05.10.2023 №685-3/56 вбачається, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 можуть бути усиновлювачами.

Згідно висновку органу опіки та піклування виконавчого комітету Житомирської міської ради від 21.11.2023 №18/4689 вбачається, що усиновлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , заявниками є доцільним та відповідає інтересам дитини (а.с. 41-43).

Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Сонячний дім» згідно довідки від 16.11.2023 №308, виходячи з інтересів дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який перебуває на їх утриманні з 23.06.2023, надав згоду на його усиновлення громадянами ОСОБА_2 та ОСОБА_1 (а.с. 33).

Відповідно довідки служби (управління) у справах дітей Житомирської міської ради від 17.11.2023 № 2178/1/2771 у малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , неповнолітніх братів та сестер немає, як і власного житла чи майна про що вказано в довідці цього ж органу № 1724/1/2205 від 14.09.2023 (а.с. 34).

Дитина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , написав заяву про те, що надає згоду на усиновлення його ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (а.с. 56)

З урахуванням встановленого, суд прийшов наступного.

Відповідно до статей 3, 4, 5, 7 СК України кожна особа має право на проживання в сім`ї. Сім`я створюється, в тому числі, і на підставі усиновлення. Держава створює пріоритет сімейного виховання дитини. Дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України.

За змістом статей 207, 208 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя. Усиновленою може бути дитина

В силу статей 211, 212 СК України усиновлювачем може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років. Різниця у віці між усиновлювачем та дитиною не може бути більшою ніж сорок п`ять років. Не можуть бути усиновлювачами особи, які: обмежені у дієздатності; визнані недієздатними; позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями) іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім`ї або дитячого будинку сімейного типу) з їхньої вини; перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері; зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами; не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу); страждають на хвороби, перелік яких затверджений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я; є іноземцями, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичемдитини; були засуджені за злочини проти життя і здоров`я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324, 442 КК України, або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів; за станом здоров`я потребують постійного стороннього догляду; є особами без громадянства; перебувають у шлюбі з особою, яка відповідно до пунктів 3-6, 8 і 10 цієї статті не може бути усиновлювачем. Крім осіб, зазначених у частині першій цієї статті, не можуть бути усиновлювачами інші особи, інтереси яких суперечать інтересам дитини

Згідно ст. 217 СК України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода батьків на усиновлення дитини має бути безумовною. Угода про надання усиновлювачем плати за згоду на усиновлення дитини батькам, опікунам чи іншим особам, з якими вона проживає, є нікчемною. Згода батьків на усиновлення може бути дана ними лише після досягнення дитиною двомісячного віку. Якщо мати чи батько дитини є неповнолітніми, крім їхньої згоди на усиновлення потрібна згода їхніх батьків. Письмова згода матері на усиновлення засвідчується нотаріусом. Мати, батько дитини мають право відкликати свою згоду на усиновлення до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Статтею 218 СК України передбачено, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Дитина має бути проінформована про правові наслідки усиновлення. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

Як роз`яснюється у пункті 6 постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року за № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги частин 1-3 ст. 218 СК України щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Відповідно до ч. 1 ст. 220 СК України на усиновлення дитини одним із подружжя потрібна письмова згода другого з подружжя, засвідчена нотаріально.

Згідно із ст. 8 Європейської конвенції про усиновлення дітей, прийнятої 24 квітня 1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до ст. 9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

У відповідності до положень ст. 223 СК України особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Подання такої заяви через представника не допускається. Заява про усиновлення може бути відкликана до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

В силу ст. 224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити. При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини. При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Статтею 225 СК України передбачено, що усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Відповідно до частин 1, 3, 4, 5 ст. 232 СК України з моменту здійснення усиновлення припиняються особисті та майнові права і обов`язки між батьками та особою, яка усиновлена, а також між нею та іншими її родичами за походженням. З моменту усиновлення виникають взаємні особисті немайнові та майнові права і обов`язки між особою, яка усиновлена (а в майбутньому - між її дітьми, внуками), та усиновлювачем і його родичами за походженням. Усиновлення надає усиновлювачеві права і накладає на нього обов`язки щодо дитини, яку він усиновив, у такому ж обсязі, який мають батьки щодо дитини. Усиновлення надає особі, яку усиновлено, права і накладає на неї обов`язки щодо усиновлювача у такому ж обсязі, який має дитина щодо своїх батьків.

В силу ч. 1 ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Якщо усиновлюється дитина, яка досягла семи років, то для запису усиновлювача матір`ю, батьком потрібна згода дитини, крім випадку, передбаченого частиною четвертою статті 218 цього Кодексу. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Згідно частин 2, 3, 4 ст. 231 СК України, якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини. Якщо усиновлюється повнолітня особа, її прізвище, ім`я та по батькові можуть бути змінені у зв`язку з усиновленням за заявою усиновлювача та усиновленої особи. Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення.

Відповідно до ст. 234 CK України на підставі рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове свідоцтво про народження. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Відповідно до підпункту 20 пункту 1 Розділу III Правил державної реєстрації актів громадянського стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 року за № 52/5, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану. Так, згідно з пунктом 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, що затверджені наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року за № 96/5, підставою для внесення змін в актовий запис цивільного стану є рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

В силу ст. 228 СК України, особи, яким у зв`язку з виконанням службових обов`язків доступна інформація щодо усиновлення (перебування осіб, які бажають усиновити дитину, на обліку, пошук ними дитини для усиновлення, подання заяви про усиновлення, розгляд справи про усиновлення, здійснення нагляду за дотриманням прав усиновленої дитини тощо), а також інші особи, яким став відомий факт усиновлення, зобов`язані не розголошувати її, зокрема і тоді, коли усиновлення для самої дитини не є таємним. Відомості про усиновлення видаються судом лише за згодою усиновлювача, крім випадків, коли такі відомості потрібні правоохоронним органам, суду у зв`язку з цивільною справою чи кримінальним провадженням. Таємниця усиновлення забезпечується також відповідно до статей 229-231 цього Кодексу. Особи, які розголосили таємницю усиновлення, несуть відповідальність, встановлену законом.

За змістом ст. 314 ЦПК України, за результатами розгляду заяви про усиновлення суд ухвалює рішення. У разі задоволення заяви суд зазначає у резолютивній частині рішення про усиновлення дитини або повнолітньої особи заявником (заявниками). За клопотанням заявника (заявників) суд вирішує питання про зміну імені, прізвища та по батькові, дати і місця народження усиновленої дитини, про зміну імені, прізвища, по батькові усиновленої повнолітньої особи, про запис усиновлювачів батьками. Судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, відносяться на рахунок заявника (заявників). Якщо після ухвалення рішення про усиновлення, але до набрання ним законної сили батьки дитини відкликали свою згоду на її усиновлення, суд скасовує своє рішення і поновлює розгляд справи. У разі відкликання заяви про усиновлення після ухвалення рішення про усиновлення, але до набрання ним законної сили, суд скасовує своє рішення і залишає заяву без розгляду. Усиновлення вважається здійсненим із дня набрання законної сили рішенням суду. Для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини або повнолітньої особи копія рішення суду надсилається до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення, а у справах про усиновлення дітей іноземцями - також до уповноваженого органу виконавчої влади.

У § 145 рішення від 15 листопада 1996 року у справі «Chahal v. theUnitedKingdom» (заява № 22414/93) Європейський Суд з прав людини зазначив, що норма права щодо способу захисту гарантують на національному рівні ефективні правові способи для здійснення прав і свобод, що передбачаються Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, незалежно від того, яким чином вони виражені в правовій системі тієї чи іншої країни. Крім того, Європейський Суд з прав людини вказав на те, що за деяких обставин вимоги статті 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року можуть забезпечуватися всією сукупністю способів, що передбачаються національним правом. У свою чергу, у статті 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року гарантується доступність на національному рівні засобу захисту, здатного втілити в життя сутність прав та свобод за цією Конвенцією, в якому б вигляді вони не забезпечувались у національній правовій системі (§ 75 рішення Європейського Суду з прав людини у справі «Афанасьєв проти України» від 05 квітня 2005 року (заява № 38722/02)

У судовому засіданні не встановлено будь-яких обмежень, передбачених статтями 211, 212 Сімейного Кодексу України, щодо можливості заявника бути усиновлювачем.

Також, при наданні заявником заяви про усиновлення, а також виконкомом Житомирської міської ради висновку про доцільність усиновлення ОСОБА_3 дотримано вимоги наведеного вище законодавства України.

Мати ОСОБА_3 позбавлена батьківських прав відносно нього рішенням Корольовського районного суду м.Житомира від 05.12.2017 по справі 296/4114/17.

Батько дитини - ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджено свідоцтвом про смерть.

Дитина, неповнолітніх братів та сестер не має, надала згоду на усиновлення про що наявні докази. Крім того, безпосередньо під час розгляду справи ОСОБА_9 вказав, що дійсно бажає бути усиновленим заявниками та не заперечує проти зміни прізвища на ІНФОРМАЦІЯ_8 , по батькові на ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Враховуючи встановлені обставини справи, суд констатує, що підстав для визнання заявників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 такими, що не можуть бути усиновлювачами малолітньго ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не виявлено.

Таким чином, враховуючи вищевикладене в своїй сукупності, суд приходить до переконання, що заявники здатні забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини, тому заява є належним чином обґрунтованою та такою, що підлягає до задоволення.

Як вже зазначалося судом, згідно ст. 225 СК України, усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Відповідно до Закону України № 69-16 дія Європейської Конвенції про здійснення прав дітей поширюється на розгляд судами справ, що стосуються усиновлення дитини.

Відповідно до ст.7 Європейської Конвенції про здійснення прав дітей, ратифікованої Законом України № 69-V від 03 серпня 2006 року, під час розгляду справ, що стосуються дитини, судовий орган діє швидко для уникнення будь-яких невиправданих зволікань, а швидке виконання прийнятих рішень повинно бути забезпечене відповідною процедурою. У термінових випадках судовий орган при необхідності має повноваження приймати рішення, які підлягають негайному виконанню.

Суд вважає, за можливе у цій конкретній справі допустити негайне виконання рішення, оскільки це відповідає якнайкращим інтересам дитини та вона хоче якнайшвидше поїхати в родину .

Щодо розподілу судових витрат у справі.

За замістом ч. 4 ст. 314 ЦПК України усі судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, відносяться на рахунок заявника (заявників).

Відтак, судові витрати у справі, котрі полягають у сплаті заявниками судового збору за подання ними до суду заяви про усиновлення дитини, слід залишити за останніми, оскільки покладення їх на державу або ж на інших осіб при ухваленні рішення у справі у порядку окремого провадження чинним ЦПК України не передбачено.

Керуючись статтями 5, 10, 12-13, 77-81, 89-90, 95, 141, 209-211, 247, 258-259, 263-265, 268, 293-294, 312-314, 352 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа: служба у справах дітей Житомирської міської ради, Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Сонячний дім» Житомирської обласної ради про усиновлення - задовольнити повністю.

Оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадян України, усиновлювачами малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянина України.

Допустити негайне виконання рішення суду та надіслати його копію до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Житомирі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини.

Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Житомирі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) внести зміни до актового запису №498 від 19.02.2014 року про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , вчиненого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Житомирі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), а саме: у графі прізвище дитини - записати « ІНФОРМАЦІЯ_8 » замість « ІНФОРМАЦІЯ_8 », у графі по батькові дитини - записати « ІНФОРМАЦІЯ_8 » замість « ІНФОРМАЦІЯ_8 », в графі батько - записати « ОСОБА_2 », замість « ОСОБА_6 », в графі мати - записати « ОСОБА_1 », замість « ОСОБА_4 », в графи: «ім`я дитини», «місце народження дитини», «дата народження дитини» змін не вносити.

У зв`язку з внесенням змін до актового запису Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Житомирі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) анулювати свідоцтво про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та видати нове свідоцтво про народження з врахуванням даного рішення.

Судові витрати віднести на рахунок заявників.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня з дня складання цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ; картка платника податків: НОМЕР_2 .

Заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ; картка платника податків: НОМЕР_3 .

Заінтересована особа: Служба (управління) у справах дітей Житомирської міської ради, місцезнаходження юридичної особи: м.Житомир, майдан ім.С.П.Корольова,4/2, 10002; код у Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 25777327.

Заінтересована особа: Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Сонячний дім» Житомирської обласної ради; місцезнаходження юридичної особи: 10012, м.Житомир, провул. Івана Садовського, 5-А; код у Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 25306148.

Головуючий суддя В. М. Шкиря

Присяжні: К.М. Шиманська

Н.І. Хоменко

Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено22.12.2023
Номер документу115746792
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —296/11917/23

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Шкиря В. М.

Рішення від 18.12.2023

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Шкиря В. М.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Шкиря В. М.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Шкиря В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні