Ухвала
від 18.12.2023 по справі 358/1984/23
БОГУСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 358/1984/23 Провадження № 2/358/780/23 Категорія 304070000

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у порядку спрощеного позовного провадження

18 грудня 2023 року м. Богуслав

Суддя Богуславського районного суду Київської області Романенко К.С., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Аптечний Дім» про визнання незаконним нарахування оплати послуг за утримання будинку та прибудинкової території, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 .

Місце проживання позивача АДРЕСА_1 .

Відповідач Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Аптечний Дім».

Місце знаходження відповідача 09701, Київська область, Обухівський район, м.Богуслав, вул. Миколаївська, буд. № 92, кв. № 18.

13 грудня 2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду з даним позовом, в якому просить визнати незаконним нарахування відповідачем суми для оплати послуг з утримання будинку і прибудинкової території з січня 2022 року із розрахунку тарифу в розмірі 3 грн. 80 коп. за 1 кв.м. загальної площі квартири АДРЕСА_2 згідно договору від 01.10.2016 року №9231 «Про надання послуг з утримання будинку та прибудинкової території» між позивачем і ОСББ «Аптечний Дім» та зобов`язати правління провести перерахунок суми для оплати послуг з утримання будинку і прибудинкової території з січня 2022 року із розрахунку тарифу в розмірі 2 грн. 30 коп. і до встановлення нового тарифу у порядку, визначеному Статутом ОСББ та стягнути з відповідача на користь позивача сплачений судовий збір у відповідності до ст. 141 ЦПК України.

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що вона є власником квартири АДРЕСА_3 та співвласником квартири АДРЕСА_4 . 17.07.2016 співвласниками житлових та нежитлових приміщень цього будинку було утворено об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Аптечний Дім». 01.10.2016 між позивачем та відповідачем було укладено договір № 9231 «Про надання послуг з утримання будинку та прибудинкової території». Загальними зборами співвласників ОСББ від 26.02.2018 було затверджено тариф у розмірі 2 грн. 30 коп. за 1 кв.м. загальної площі квартири. Однак, починаючи з січня 2022 року уповноваженим представником ОСББ, було розпочато виставлення рахунків для оплати послуг з утримання будинку і прибудинкової території в розмірі 3 грн. 80 коп. за 1 кв.м. від загальної площі квартири, що на думку позивача є незаконним та безпідставним, що стало причиною звернення до суду.

В позовній заяві позивач просить розглянути справи у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін за наявними у справі матеріалами як малозначну.

Також, в порядку ст. 84 ЦПК України, позивач просить витребувати від голови правління ОСББ «Аптечний Дім» та приєднати до матеріалів справи належним чином завірену копію протоколу загальних зборів співвласників від 11 серпня 2021 року та витребувати від голови правління ОСББ «Аптечний Дім» та приєднати до матеріалів справи належним чином завірену копію розрахунку тарифу для оплати послуг з утримання будинку і прибудинкової території з січня 2022 року в сумі 3,80 грн. за 1 кв.м. загальної площі квартири.

Зазначена позовна заява відповідає вимогам ст. 175-177 ЦПК України та іншим вимогам, встановленим законом, підсудна Богуславському районному суду Київської області.

Згідно п. 4 ч. 4, п. 4 ч. 6 ст.19 ЦПК України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ, що виникають з трудових відносин, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Для цілей цього Кодексу малозначними справами є справи, у тому числі про розірвання шлюбу.

Пунктом 4 ч. 2 ст. 187 ЦПК України передбачено, що при постановленні ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі, суд зазначає, за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатись справа.

Згідно п. 4 ч. 6 ст. 19 ЦПК України зазначений спір є малозначним, а тому відповідно до вимог ст. 274 ЦПК України справа підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

Враховуючи вищевикладене, умови розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження згідно ч. 3 ст. 274 ЦПК України з урахуванням обмежень, встановлених ч. 4 ст.274 ЦПК України, ознайомившись з матеріали справи, проаналізувавши предмет та підстави заяви, суд вважає, що дана справа незначної складності та відноситься до малозначних справ, а тому її розгляд можливий в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Щодо вимоги позивача про витребування доказів, суд дійшов наступного висновку.

Згідно з ч.ч.1-4 ст. 12, ч.ч.1, 2 ст.13 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст. 83 ЦПК України, сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Відповідно до положень ч. 1, 2 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Суд вважає, що позивачем виконані вимоги ч. 2 ст. 84 ЦПК України, зокрема в позовній заяві зазначено причини неможливості самостійного їх отримання.

З огляду на викладене, суд вбачає підстави для задоволення вимоги позивача про витребування доказів.

На підставі викладеного, керуючись ст. 19, 83, 84, 175-177, 187, 274, 277-279 ЦПК України, суддя

У Х В А Л И В:

Прийняти до розгляду позовну заяву.

Відкрити провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Аптечний Дім» про визнання незаконним нарахування оплати послуг за утримання будинку та прибудинкової території.

Розгляд справи здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Витребувати від голови правління ОСББ «Аптечний Дім» належним чином завірену копію протоколу загальних зборів співвласників від 11 серпня 2021 року.

Витребувати від голови правління ОСББ «Аптечний Дім» належним чином завірену копію розрахунку тарифу для оплати послуг з утримання будинку і прибудинкової території з січня 2022 року в сумі 3,80 грн. за 1 кв.м. загальної площі квартири.

Учасникам справи направити копію ухвали про відкриття провадження у справі.

Одночасно з копією ухвали про відкриття провадження у справі відповідачу направити копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Встановити відповідачу 15-денний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву та всіх письмових доказів, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до ч.4 ст.178 ЦПК України копія відзиву і додатки до нього мають бути надіслані позивачу /ам/ та іншим учасникам справи одночасно з надісланням /наданням / до суду.

Роз`яснити відповідачу /ам/ право подати заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження в 5-денний термін з дня отримання ухвали про відкриття провадження в справі та додатків до неї.

В разі подання позивачем відповіді на відзив, а відповідачем - заперечення на відповідь, вони мають бути надіслані в порядку, встановленому ст.ст. 178, 179, 180 ЦПК України, в 5-денний строк з моменту його отримання.

Треті особи мають право подати пояснення щодо позову у 15-денний строк з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження в справі та додатків до неї, а щодо відзиву - протягом десяти днів із дня його отримання.

Відповідно до ст.83 ЦПК України:

- позивач повинен надати суду докази разом з поданням позовної заяви;

- відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи;

- якщо докази не можуть бути подані у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи має повідомити про це суд;

- докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду не приймаються.

Згідно вимог ч.8 ст.178 ЦПК України у разі ненадання відзиву у встановлений строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до ч.7 ст.279ЦПК України клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Інформацію щодо розгляду справи можна отримати на сторінці на офіційному вебпорталі судової влади України за веб-адресою - http://bg.ko.court.gov.ua/sud1004/.

Ухвала суду є остаточною і оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Головуючий: суддя К. С. Романенко

Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено21.12.2023
Номер документу115747150
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —358/1984/23

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Романенко К. С.

Рішення від 20.02.2024

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Романенко К. С.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Романенко К. С.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Романенко К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні