Ухвала
від 19.12.2023 по справі 550/1511/23
ЧУТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 550/1511/23

Провадження № 6/550/40/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2023 року смт Чутове

Чутівський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді- Хоменка Д.Є.,

за участю секретаря судового засідання- Лисенко Р.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні подання державного виконавця Чутівського відділу державної виконавчої служби у Полтавському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Понятенко Юлії Вікторівни, про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника-фізичної особи ОСОБА_1 , заінтересована особа (стягувач)Товариство з обмеженою відповідальністю «ОМАКС ІНТЕРНЕШНЛ», -

ВСТАНОВИВ:

06.12.2023 року до Чутівського районного суду Полтавської області надійшло подання державного виконавця Чутівського ВДВС у Полтавському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Понятенко Ю.В., про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника-фізичної особи ОСОБА_1 .

В поданні зазначено, що на виконанні у державного виконавця Чутівського ВДВС у Полтавському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Понятенко Ю.В. знаходиться виконавче провадження №73105172 з примусового виконання наказу про примусове виконання рішення №917/734/23, виданого 07.09.2023 року Господарським судом Полтавської області, про стягнення з фізичної особи підприємця ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ОМАКС ІНТЕРНЕШНЛ», заборгованості в розмірі 60559,42 грн.

19.10.2023 року державним виконавцем було відкрито виконавче провадження №73105172. Вжитими державним виконавцем заходами встановлено, що боржник рішення суду не виконує, доходи не одержує, кошти по рішенню суду не сплачує, на виклики щодо явки до виконавця для надання пояснень щодо причин невиконання рішення суду, які надсилались на адресу боржника ОСОБА_1 останній не з`явився та причини неявки не повідомив. Згідно повідомлення Державної прикордонної служби України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , державний кордон України не перетинав. З метою забезпечення виконання наказу Господарського суду Полтавської області на все рухоме та нерухоме майно постановою від 24.11.2023 року накладено арешт про що внесені відомості до Державних реєстрів обтяжень та 24.11.2023 року винесено постанову про розшук майна боржника.

Станом на день звернення до суду, боржником рішення суду не виконано, жодних дій щодо виконання рішення суду боржник також не вчиняв. Вважає, що боржник ухиляється від виконання судового рішення щодо стягнення грошових коштів тому просить тимчасово обмежити у праві виїзду за кордон боржника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , до виконання зобов`язань, покладених на нього наказом №917/734/23 виданим Господарським судом Полтавської області від 07.09.2023 року.

Державний виконавець в судове засідання не з`явився, надав заяву в якій просив подання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_1 розглянути без його участі.

Суд вивчивши письмові матеріали справи, приходить до наступних висновків.

Відповідно дост. 33 Конституції України, кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Відповідно до ч.1-4ст. 441 ЦПК України, тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення або рішення інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом. Тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України застосовується в порядку, визначеному цим Кодексом для забезпечення позову, із особливостями, визначеними цією статтею. Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), якщо така особа ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на неї відповідним рішенням, на строк до виконання зобов`язань за рішенням, що виконується у виконавчому провадженні. Ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена судом за місцем виконання відповідного рішення за поданням державного або приватного виконавця. Суд негайно розглядає таке подання без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного (приватного) виконавця.

Відповідно до п.5 ч.1ст.6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України», право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли: він ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням, - до виконання зобов`язань.

Судом встановлено, що на примусовому виконанні у державного виконавця Чутівського ВДВС у Полтавському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Понятенко Ю.В. знаходиться ВП №73105172 відкрите на підставі наказу про примусове виконання рішення №917/734/23, виданого 07.09.2023 року Господарським судом Полтавської області, про стягнення з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ОМАКС ІНТЕРНЕШНЛ», заборгованості в розмірі 60559,42 грн.

19.10.2023 року державним виконавцем було відкрито виконавче провадження №73105172.

Із матеріалів справи вбачається, що боржник ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Фактично в поданні ставиться питання про обмеження ОСОБА_1 в праві виїзду за кордон, але до подання не надано доказів, що постанова про відкриття провадження була дійсно отримана боржником, що ставить під сумнів повідомлення боржника про дане стягнення та надання можливості в добровільному порядку виконати вимоги щодо сплати заборгованості. Крім того, у поданні державним виконавцем не вказано доказів того, що боржник намагається виїжджати за межі України з метою ухилення від виконання судового рішення. Наявність лише самого зобов`язання не наділяє державного виконавця правом на звернення до суду з поданням про тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за кордон.

Слід зазначити, що законом передбачено юридичні санкції у вигляді тимчасового обмеження у праві виїзду не за наявність факту невиконання зобов`язань, а за ухилення від їх виконання. У зв`язку з цим саме державний виконавець повинен довести суду чи дійсно особа свідомо не виконувала належні до виконання зобов`язання в повному обсязі або частково. Зважаючи на військовий стан в державі саме лише існування відкритих реєстрів у мережі Інтернет з інформацією про наявність заборгованості та застосунку «Дія» не є свідченням автоматичної обізнаності боржника з рішенням суду та постановами виконавчого провадження. Крім того приписи ч.1ст.28 Закону України «Про виконавче провадження»(щодо належного повідомлення боржника) на даний час є діючими.

Враховуючи викладене, суд вважає, що в задоволенні подання слід відмовити.

Керуючисьст.441 ЦПК України,Законом України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України», суд, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні подання державного виконавця Чутівського відділу державної виконавчої служби у Полтавському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Понятенко Юлії Вікторівни, про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника-фізичної особи ОСОБА_1 , заінтересована особа (стягувач)Товариство з обмеженою відповідальністю «ОМАКС ІНТЕРНЕШНЛ» відмовити.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів, який обчислюєть ся з дня складення повного судового рішення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, ухвала суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження, або прийняття ухвали суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Надруковано в одному примірнику в нарадчій кімнаті.

Суддя Д.Є. Хоменко

Дата ухвалення рішення19.12.2023
Оприлюднено21.12.2023
Номер документу115748657
СудочинствоЦивільне
Сутьтимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника-фізичної особи ОСОБА_1 , заінтересована особа (стягувач)Товариство з обмеженою відповідальністю «ОМАКС ІНТЕРНЕШНЛ

Судовий реєстр по справі —550/1511/23

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні