Ухвала
від 18.12.2023 по справі 200/7141/23
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

18 грудня 2023 року Справа №200/7141/23

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Циганенко А.І., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_1 ) до Управління соціального захисту населення Покровської районної державної адміністрації (юридична адреса: 85302, Донецька область, м. Покровськ, вул. Торгівельна, буд. 11, код ЄРДПОУ 25967772, e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_2, ІНФОРМАЦІЯ_3) про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

08 грудня 2023 року засобами поштового зв`язку позивачка, ОСОБА_1 , подала до суду адміністративний позов до відповідача, Управління соціального захисту населення Покровської районної державної адміністрації, в якому просила:

- визнати протиправною бездіяльність відповідача щодо не нарахування та невиплати позивачці щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2022 рік у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком;

- стягнути з відповідача на користь позивачки неоплачену суму грошової допомоги до 5 травня за 2022 рік у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком в сумі 8179 (вісім тисяч сто сімдесят дев`ять) гривень.

Згідно з частиною 2 статті 171 Кодекс адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суддя відкриває провадження в адміністративній справі на підставі позовної заяви, якщо відсутні підстави для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі.

Позивачкою подана заява про поновлення строку звернення до суду, яка вмотивована тим, що про відмову у виплаті грошової допомоги до 5 травня за 2022 рік у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком вона дізналася лише 14 листопада 2023 року.

Відповідно до частини 1 статті 121 КАС України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними […].

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку, що підстави для поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, які вказані позивачкою, є неповажними, з огляду на таке.

Поважними причинами визнаються лише ті обставини, які були чи об`єктивно є непереборними, тобто не залежать від волевиявлення особи, що звернулась з позовом, пов`язані з дійсно істотними обставинами, перешкодами чи труднощами, що унеможливили своєчасне звернення до суду. Такі обставини мають бути підтверджені відповідними та належними доказами.

Статтею 17-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачено, що особи, які не отримали разової грошової допомоги до 5 травня, мають право звернутися за нею та отримати її до 30 вересня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги.

Початок перебігу процесуального строку для звернення до суду для вирішення спору щодо разової грошової допомоги до 5 травня за 2022 рік слід обчислювати з 01 жовтня 2022 року.

Отже, шестимісячний строк для звернення до суду закінчився 31 березня 2023 року.

У даному випадку позивачка не навела жодних істотних обставин, перешкод чи труднощів, що унеможливили її звернення до суду в період з 01 жовтня 2022 року по 31 березня 2023 року.

Суд не приймає до уваги посилання позивачки на те, що про відмову у виплаті грошової допомоги до 5 травня за 2022 рік у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком вона дізналася лише 14 листопада 2023 року. Відмова у виплаті грошової допомоги у розмірі, який встановлений законом, не є непереборною обставиною, яка унеможливила своєчасне звернення позивачки до суду.

Дата отримання вказаної відповіді не є поважною причиною пропуску строку звернення до адміністративного суду, а вказує лише на триваючу пасивну поведінку позивачки та на час, коли остання почала вчиняти дії щодо реалізації свого права.

Наслідки пропущення строків звернення до адміністративного суду регламентовані статтею 123 КАС України, відповідно до частини першої та другої у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення. Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку звернення до адміністративного суду будуть визнані неповажними, суд повертає позовну заяву.

За наведених обставин позовна заява підлягає залишенню без руху із наданням позивачці десятиденного строку для зазначення інших підстав для поновлення строку звернення до адміністративного суду із даним позовом.

Керуючись статтями 2, 3, 121, 123, 126, 248, 251, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

підстави пропуску строку звернення до адміністративного суду, вказані ОСОБА_1 , визнати неповажними.

Позовну заяву ОСОБА_1 залишити без руху.

Встановити ОСОБА_1 десятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання заяви про поновлення строку звернення до суду із зазначенням інших підстав для поновлення строку звернення до адміністративного суду.

Роз`яснити ОСОБА_1 , що якщо заяву не буде подано в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку звернення до адміністративного суду будуть визнані неповажними, позовна заява буде повернута.

Ухвала постановлена, складена та підписана 18 грудня 2023 року.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя А.І. Циганенко

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено21.12.2023
Номер документу115753351
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо соціального захисту (крім соціального страхування)

Судовий реєстр по справі —200/7141/23

Ухвала від 08.02.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Циганенко А.І.

Ухвала від 18.12.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Циганенко А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні