Рішення
від 15.12.2023 по справі 951/866/23
КОЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 951/866/23

Провадження №2-о/951/62/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 грудня 2023 року

Козівський районний суд Тернопільської області

у складі головуючої судді Гриновець О. Б.

з участю секретаря судового засідання Барилко А. А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт Козова Тернопільської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Козівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про встановлення факту неправильності в актовому записі цивільного стану

у с т а н о в и в:

підстава заяви (позиція заявниці): 24.10.2023 ОСОБА_2 , який діє в інтересах ОСОБА_1 , звернувся до Козівського районного суду Тернопільської області із заявою про встановлення факту неправильності в актовому записі цивільного стану у якій зазначено заінтересовану особу: Козівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

В обґрунтування заявлених вимог покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько заявниці ОСОБА_3 , про що вона дізналася від родичів, які проживали по сусідству з батьком та відповіді із Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції на адвокатський запит. З метою отримання свідоцтва про смерть останнього, заявниця звернулася до Козівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, однак їй було відмовлено у видачі такого. Мотивуючи відмову у видачі свідоцтва про смерть батька, ОСОБА_1 було видано повторне свідоцтво про народження, де остання зазначена як ОСОБА_4 , а її батьками ОСОБА_3 та ОСОБА_5 . Зазначає, що у свідоцтві про розірвання шлюбу батьків заявниці вони вказані як ОСОБА_3 та ОСОБА_5 . Крім того, рішенням Козівського районного суду Тернопільської області у справі № 2-0-89/2008 встановлено, що ОСОБА_6 (мати заявниці) зареєструвала шлюб із ОСОБА_3 та вказано про те, що у всіх правовстановлюючих документах прізвища батьків заявниці значилися як ОСОБА_3 . Стверджує, що при внесенні персональних даних про народження заявниці було допущено технічні помилки у зазначенні прізвищ дитини, батька та матері: « ОСОБА_3 » замість правильних « ОСОБА_3 ». Тому встановлення такого факту необхідно ОСОБА_1 для реалізації її прав на пенсійне забезпечення у зв`язку з втратою годувальника.

Отож просить встановити факт неправильності в актовому записі цивільного стану про народження ОСОБА_4 № 29, складеного 6.10.1976, в якому прізвище дитини, батька та матері вказано « ОСОБА_3 », замість правильного « ОСОБА_3 ».

Крім того, просить зобов`язати Козівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести відповідні зміни в актовий запис цивільного стану про народження № 29 від 6.10.1976.

Заяви та клопотання сторін, процесуальні дії та рішення у справі.

Ухвалою судді Козівського районного суду Тернопільської області Гриновець О. Б. від 13.11.2023 заява прийнята до розгляду й відкрито провадження у справі.

Заявниця ОСОБА_1 чиїї захисникГоловацький В.Ф. у судове засідання не з`явилися, однак останній через канцелярію суду подав заяву про розгляд справи у їх відсутності, заявлені вимоги підтримують, просять їх задовольнити.

Позиція заінтересованоїособи: представник Козівського відділудержавної реєстраціїактів цивільногостану уТернопільському районіТернопільської областіЗахідного міжрегіональногоуправління МіністерстваюстиціїС. Псуй у судове засідання не з`явилася.

15.12.2023 представник заінтересованої сосби С. Псуй подала заяву,відповідно доякої проситьпроводити розглядсправи безїї участі,заявлені вимоги підтримує, оскільки внести зміни до актового запису про народження заявниці можливо лише на підставі рішення суду.

Оскільки учасники справи в судове засідання не з`явилися, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши матеріали справи, дослідивши подані сторонами документи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов до наступного висновку.

Статтею 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Частиною 3 статті 12 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках (ч. 1 ст. 13 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1, ч. 5 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Фактичні обставини справи, встановлені судом, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені певні обставини.

Згідно з копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Глинською сільською радою Козівського району Тернопільської області 6.10.1976, батьками ОСОБА_7 зазначені: ОСОБА_8 та ОСОБА_9 /а.с.10/.

Із копії Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища № 00018017493 від 10.05.2017 відомо, що прізвище ОСОБА_7 після державної реєстрації шлюбу « ОСОБА_10 » /а.с.12/.

Після розірвання шлюбу ОСОБА_10 з ОСОБА_10 , згідно з копією свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_2 , виданого відділом РАГС Козівського районного управління юстиції Тернопільської області 19.07.2002, остання залишила прізвище « ОСОБА_10 » /а.с.13/.

Згідно з копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 , виданого Малоплавучанською сільською радою Козівського району Тернопільської області 20.12.2009, ОСОБА_11 зареєстрував шлюб із ОСОБА_10 , після реєстрації шлюбу прізвище дружини « ОСОБА_12 » /а.с.14/.

Відповідно до копії свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_4 , виданого відділом реєстрації актів цивільного стану Балаклійського районного управління юстиції Харківської області, Україна 13.08.2008, шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_5 розірвано, після реєстрації шлюбу присвоюються прізвища: йому « ОСОБА_3 », їй « ОСОБА_3 » /а.с.15/.

Як вбачається із копії лікарського свідоцтва про смерть № 12-17/81-Бл/22, виданого Комунальним закладом охорони здоров`я Харківського обласного бюро судово-медичної експертизи 25.05.2022, ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 від вибухової травми /а.с.16/.

Згідно з копії відповіді про надання інформації, виданого Східним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції за результатами запиту від 15.08.2023 № б/н щодо державної реєстрації смерті ОСОБА_3 , видно, що за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян по Харківській області виявлено актовий запис № 208 про смерть ОСОБА_3 , складеного Балаклійським відділом державної реєстрації актів цивільного стану в Ізюмському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністрерства юстиції 30.03.2023, дата смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 /а.с.17/.

Рішенням Козівського районного суду Тернопільської області від 27.10.2008 № 2-0-89 2008 рік встановлено факт, що ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , являється дочкою ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 /а.с.18/.

Згідно з копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 , виданого повторно 8.08.2023, прізвище заявниці зазначено як ОСОБА_4 та її батьками зазначені ОСОБА_3 і ОСОБА_5 /а.с.11/.

У судовому засіданні 13.12.2023 свідок ОСОБА_6 показала, що правильне прізвище ОСОБА_3 , оскільки після реєстрації шлюбу з її колишнім чоловіком саме такими були їхні прізвища.

Вказані вище обставини ніким не оспорюються та не заперечуються, а тому у відповідності до вимог ст.ст. 12, 89ЦПК України дані докази визнаються судом належними, допустимими та достовірними.

Норми права, які застосовує суд при вирішенні спірних правовідносин.

У ч. 1ст.315ЦПК України визначено перелік фактів встановлення яких відбувається у судовому порядку.

Згідно з пунктів 1, 6 ч. 1ст.315ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені факти родинних відносин між фізичними особами та належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

За змістом ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Водночас встановлення таких фактів можливе за умови, що вони породжують юридичні наслідки для заявника.

Також, окрім застосування до вказаних правовідносин вищезазначених норм, суд звертає увагу на роз`яснення, викладені в постанові Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31.03.1995.

Так, в пункті 1 постанови звернуто увагу на те, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до роз`яснень, викладених у пункті 18 згаданої постанови, рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не змінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання.

Відповідно до ч. 1ст. 22 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану»внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав. За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому. У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку вказуються причини відмови та зазначається про можливість її оскарження в судовому порядку.

Порядок внесення змін до актових записів цивільного стану регулюють Правила внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затвердженінаказом Міністерства юстиції України від 12 січня 2011 року № 96/5(далі - Правила).

Відповідно до пункту 1.1. розділу І Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться районними, районними у містах, міськими (міст обласного значення), міськрайонними, міжрайонними відділами державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану) у випадках, передбачених чинним законодавством. У разі відмови у внесенні змін до актових записів цивільного стану у висновку відділу державної реєстрації актів цивільного стану вказуються причини відмови та зазначається про можливість оскарження його у судовому порядку.

Підпунктами 2.13.1, 2.13.2 пункту 2.13 розділу II Правил визначено, що підставою для внесення змін в актовому записи цивільного стану є, зокрема, рішення суду про встановлення неправильності в актовому записі цивільного стану, постанова адміністративного суду.

Тож, органи державної реєстрації актів цивільного стану за заявою громадян можуть вносити зміни до актових записів на підставі рішень суду, якими встановлено неправильність таких записів та зазначено про внесення до них конкретних змін.

Висновки суду за результатами заяви.

З урахуванням того, що факт неправильності в актовому записі цивільного стану, про встановлення якого просить заявниця, підтверджуються матеріалами даної справи, а встановлення такого факту є необхідним заявниці для отримання права на пенсійне забезпечення у зв`язку із втратою годувальника, суд дойшов висновку, що заявлені ОСОБА_1 вимоги слід задовольнити.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення в порядку окремого провадження судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 13, 19, 76-81, 89, 247, 258, 259, 264, 265, 273, 293, 294, 315 ЦПК України

у х в а л и в:

задовольнити заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Козівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про встановлення факту неправильності в актовому записі цивільного стану.

Встановити факт неправильності в актовому записі цивільного стану про народження ОСОБА_4 № 29,складений 6.10.1976, в якому прізвище дитини, батька та матері, а саме вважати правильним прізвище «ОСОБА_3 » замість «ОСОБА_3 ».

Зобов`язатиКозівський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану уТернопільському районіТернопільської областіЗахідного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції внестизміни вактовий записцивільного станупро народження№ 29, складеного 6.10.1976, а саме в графі: прізвище дитини «ОСОБА_4 » змінити на вірне «ОСОБА_4 »; прізвище батька «ОСОБА_3 » змінити на вірне «ОСОБА_3 »; прізвище матері «ОСОБА_5 » змінити на вірне «ОСОБА_5 ».

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Дата складення повного судового рішення 15.12.202 3.

Повне найменування сторін:

заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване у встановленому порядку місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_6 , дані паспорта: дані паспорта: № НОМЕР_7 , виданий органом 6118 6.12.2021;

заінтересована особа Козівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції; місцезнаходження: вул. Дорошенка, 3, смт Козова, Тернопільський район, Тернопільська область.

Суддя О. Б. Гриновець

СудКозівський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення15.12.2023
Оприлюднено21.12.2023
Номер документу115762788
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —951/866/23

Рішення від 15.12.2023

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні