Ухвала
від 13.12.2023 по справі 392/2160/23
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 392/2160/23

Провадження № 2/392/681/23

У ХВ АЛ А

13 грудня 2023 року суддя Маловисківського районного суду Кіровоградської області Кавун Т.В., розглянувши матеріали за позовом ОСОБА_1 до Новокостянтинівської шахти Державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, -

В С Т А Н О В И В :

12.12.2023 року позивач звернулася до суду з вказаним позовом.

Дослідивши матеріали справи, суддя дійшов наступного висновку.

При зверненні до суду позивачем вказано відповідача як Новокостянтинівська шахта Державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат", зазначивши код ЄДРПОУ: 37262160.

Згідно ст. 42 ЦПК України, у справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи.

Відповідно до ст. 46 ЦПК України здатність мати процесуальні права та обов`язки сторони або третьої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи.

Статтею 48 ЦПК України визначено, що сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач. Позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Згідно ст. 80 ЦК України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Відповідно до ст. 95 ЦК України, філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії та представництва не є юридичними особами та наділяються майном юридичної особи, що їх створила і діють на підставі затвердженого нею положення.

Філії і представництва не визнаються суб?єктами цивільного права, а їх посадові особи можуть діяти від імені юридичної особи, частиною якої є філія або представництво. Відповідальність за дії філій, представництв і їх посадових осіб несе юридична особа, яка утворила ці філії і представництва.

Частиною 4 статті 89 ЦК України визначено, що до єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом.

Однак з Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що Новокостянтинівська шахта Державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" є відокремленим підрозділом, тобто філією Державне підприємство "Східний гірничо-збагачувальний комбінат", ідентифікаційний номер юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України: 14309787.

Тобто, при зверненні до суду у позовній заяві в якості відповідача зазначено філію Державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат", яка відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осбі-підприємців та громадський формувань не є юридичною особою, а є відокремленим підрозділом та здійснює свою діяльність лише в межах прав, наданих юридичною особою.

Цивільним кодексом України визначено, що юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Оскільки філія-Новокостянтинівська шахта, не є юридичною особою, тому в розумінні статті 46 ЦПК України, не може виступати стороною в цивільному процесі.

Відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 3 ст. 185 ЦПК України передбачено, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 177 і 185 ЦПК, позовна заява вважається поданою в день первісного подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Враховуючи, що позовна заява не відповідає вимогам ст. 175 ЦПК України, дані обставини перешкоджають відкриттю провадження у справі, а тому позовна заява підлягає залишенню без руху до усунення позивачем вказаних недоліків.

Зі змісту поданої позовної заяви вбачається, що позов подано до філії, яка не є юридичною особою, а тому не може бути стороною у цивільному процесі, що є істотним недоліком, який перешкоджає у відкритті провадження.

Отже, позивачу слід усунути вказаний недолік та подати до суду позовну заяву, зазначивши належного відповідача.

Керуючись ст. ст. 175, 258, 260-261 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Новокостянтинівської шахти Державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати - залишити без руху, надавши строк для усунення вказаних недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

У разі невиконання вказаних вимог позовна заява буде вважатись неподаною.

Копію ухвали невідкладно направити позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Т.В. Кавун

Дата ухвалення рішення13.12.2023
Оприлюднено21.12.2023
Номер документу115768243
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —392/2160/23

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні