Ухвала
від 11.12.2023 по справі 165/1605/22
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 165/1605/22

н/п 2-др/953/55/23

УХВАЛА

"11" грудня 2023 р. м.Харків

Київський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді Лисиченко С.М.,

за участю секретаря судового засідання - Кот Я.А. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові заяву представника відповідача Державного підприємства «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація» - адвоката Каблака Юрія-Івана Петровича про ухвалення рішення про розподіл судових витрат у цивільній справі №165/1605/22 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Інститут «Південдіпрошахт», Державного підприємства «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація», третя особа: Акціонерне товариства «ДТЕК ДОНЕЦЬКІЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» про повернення з чужого незаконного володіння майна та в рахунок погашення заборгованості передачу майна, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженніКиївськогорайонного судуперебувалацивільнасправа запозовом ОСОБА_1 доТовариства зобмеженою відповідальністю«Інститут «Південдіпрошахт»,Державного підприємства«Об`єднана компанія«Укрвуглереструктуризація»,третя особа:Акціонерне товариства«ДТЕК ДОНЕЦЬКІЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ»про поверненняз чужогонезаконного володіннямайна тав рахунокпогашення заборгованостіпередачу майна.

Ухвалою Київського районного суду м. Харкова від 21.11.2023 позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Інститут «Південдіпрошахт», Державного підприємства «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація», третя особа: Акціонерне товариства «ДТЕК ДОНЕЦЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» про повернення з чужого незаконного володіння майна та в рахунок погашення заборгованості передачу майна залишено без розгляду.

Представником відповідача Державного підприємства «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація» - адвокатом Каблаком Ю.І.П. електронним шляхом 27.11.2023 о 19:22 год. подано до суду заяву про ухвалення рішення у справі про розподіл судових витрат, а саме стягнути з ОСОБА_1 на користь Державного підприємства Об`єднана компанія Укрвуглереструктуризація витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 204 400 грн. 00 коп. (двісті чотири тисячі гривень нуль копійок).

В обґрунтування вимог представник відповідача посилається на те, що Київським районним судом м. Харкова розглядалась справа № 165/1605/22 за позовом ОСОБА_1 (надалі Позивач або ОСОБА_1 ) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Інститут «Південдіпрошахт» (надалі Відповідач-1), Державного підприємства «Об`єднана компанія Укрвуглереструктуризація (надалі - Відповідач-2 або ДП ОК Укрвуглереструктуризація) за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Акціонерного товариства «ДТЕК ДОНЕЦЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» (надалі - третя особа) про повернення майна з чужого незаконного володіння та передачі у власність майна в рахунок погашення заборгованості (надалі справа № 165/1605/22). Ухвалою від 21 листопада 2023 року позовну заяву ОСОБА_1 залишено без розгляду; скасовано заходи забезпечення позову, які було вжито ухвалою Київського районного суду м. Харкова від 24 листопада 2022 року. Залишення позову без розгляду обумовлено тим, що позивач належним чином повідомлений про місце, дату і час судового розгляду справи, проте ні він, ні його представник в судове засідання двічі поспіль не з`явились, доказів поважних причин їх неявки суду не надано, заяви про розгляд справи за їх відсутності не подали. Тому суд прийшов до висновку, що неявка позивача та/або його представника перешкоджає розгляду даної справи, що є підставою для залишення позовної заяви без розгляду, відповідно пункту 3 частини першої статті 257 Цивільного процесуального кодексу України (надалі - ЦПК України). Однак, судом у вказаній вище справі не вирішувалось питання розподілу витрат на професійну правничу допомогу, оскільки докази, що підтверджують такі витрати не могли бути подані до судових дебатів. У зв`язку з неможливістю надання Відповідачем-2 та його представником до суду доказів, що підтверджують витрати на професійну правничу допомогу, представником відповідача-2 у відзиві на позовну заяву від 17 січня 2023 року заявлено, що такі будуть надані суду протягом 5 днів після ухвалення рішення.

Враховуючи викладене, надає докази понесення ДП ОК Укрвуглереструктуризація витрат на професійну правничу допомогу, пов`язаних із розглядом справи № 165/1605/22 у Київському районному суді м. Харкова. Згідно вказаних актів Адвокатське об`єднання Юридична фірма Марусяк і Партнери надало ДП ОК Укрвуглереструктуризація послуги професійної правничої допомоги на загальну суму 204 400 грн. 00 коп. Також, на виконання ч. 3 ст. 137 ЦПК України, надає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатами Адвокатського об`єднання Юридична фірма Марусяк і Партнери, пов`язаних із розглядом справи № 165/1605/22. При цьому, зазначає, що на момент подання відзиву на позовну заяву по вказаній вище справі, передбачити точну суму витрат на професійну правничу допомогу в майбутньому було неможливо, оскільки за надані послуги Клієнт зобов`язаний сплатити Адвокатському об`єднанню гонорар, що визначається із обсягу затраченого часу і оцінюється за кожну годину роботи адвоката. Дані умови визначення вартості послуг професійної правничої допомоги визначені згідно вказаних вище специфікацій послуг, що є додатками до договорів про надання правничої допомоги. З огляду на викладене вище, у вказаній справі судові витрати відповідача-2 на професійну правничу допомогу склали 204 400 грн. 00 коп. Зазначена сума підтверджується, в тому числі, зазначеними вище актами приймання-передачі послуг, та детальним описом робіт, що додається до даної заяви. Вказані витрати є співмірними: 1. із складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг), 2. з часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг), обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт, 3. із ціною позову та значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони, публічним інтересом до справи, оскільки необгрунтовані вимоги Позивача негативно впливають на репутацію Відповідача-2, що спричиняє погіршення ставлення до нього третіх осіб, в тому числі у зв`язку із викладеним - справа має суттєве значення для Відповідача-2.

Представник вказує, що у вказаній справі дії позивача є необґрунтованими, оскільки ним було ініційовано судове провадження, в яке згодом ні позивач, ні його представник двічі поспіль не з`являлись, доказів поважних причин їх неявки суду не надавали, заяви про розгляд справи за їх відсутності не подали. У зв`язку із поданням позову у Відповідача-2 виникла необхідність звернутися за правовою допомогою адвоката, витрачати власний час та кошти задля захисту своїх прав та інтересів. Позивач, звернувшись до суду, не дотримався обов`язку утримуватись від неправильних та необґрунтованих дій, чим порушив охоронюваний законодавством баланс між сторонами спору, який має на меті забезпечення збереження майнових прав та інтересів сторін. Враховуючи викладене, з ОСОБА_1 підлягають до стягнення на користь Державного підприємства Об`єднана компанія Укрвуглереструктуризація судові витрати (витрати на професійну правничу допомогу) в розмірі 204 400 грн., пов`язані із розглядом справи № 165/1605/22.

До заяви представником додано докази направлення даної заяви з додатками учасникам справи.

В судове засідання позивач та/або його представник не з`явилися. Позивач про день та час розгляду заяви повідомлений у встановленому законом порядку, причини неявки суду не відомі. Заяв, клопотань від позивача до суду не надходило.

В судове засідання представник відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Інститут «Південдіпрошахт» не з`явився, про час, день та місце судового засідання повідомлений у встановленому законом порядку. Причини неявки суду не відомі.

В судове засідання представник відповідача Державного підприємства «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація» не з`явився, про час, день та місце судового засідання повідомлений у встановленому законом порядку. Причини неявки суду не відомі.

В судове засідання представник третьої особи Акціонерного товариства «ДТЕК ДОНЕЦЬКІЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» не з`явився, про час, день та місце судового засідання повідомлений у встановленому законом порядку. Причини неявки суду не відомі.

З огляду на зазначене, суд вважає за можливим розглянути заяву за відсутності сторін.

Суд, вивчивши заяву та до дані до нього документи, матеріали цивільної справи, встановив наступне.

Відповідно до частин першої, другої статті 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

За змістом статті 6 ЦПК України суд зобов`язаний здійснювати правосуддя на засадах рівності учасників цивільного процесу перед законом і судом незалежно від будь-яких ознак.

Згідно з частинами першоютретьою статті 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За змістом статті 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Однією з основних засад (принципів) цивільного судочинства є відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення (пункт 12 частини третьої статті 2 ЦПК України).

Відповідно до частин першої, третьої статті 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу; пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Загальне правило щодо компенсації судових витрат у разі залишення позову без розгляду передбачено частиною п`ятою статті 142 ЦПК України, згідно з якою у разі закриття провадження у справі або залишення позову без розгляду відповідач має право заявити вимоги про компенсацію здійснених ним витрат, пов`язаних з розглядом справи, внаслідок необґрунтованих дій позивача.

У випадку, встановленому частиною п`ятою статті 142 ЦПК України, суд може вирішити питання про розподіл судових витрат протягом п`ятнадцяти днів з дня постановлення ухвали про залишення позову без розгляду, за умови дотримання відповідною стороною вимог частини дев`ятої статті 141 цього Кодексу (частина шоста статті 142 ЦПК України).

Згідно з частиною дев`ятою статті 141 ЦПК України у випадку зловживання стороною чи її представником процесуальними правами, або якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, суд має право покласти на таку сторону судові витрати повністю або частково незалежно від результатів вирішення спору.

Водночас ЦПК України не містить правових норм, які б встановлювали критерії визначення необґрунтованості дій позивача.

Виходячи із системного тлумачення положень частин п`ятої, шостої статті 142, частини дев`ятої статті 141 ЦПК України, необґрунтовані дії позивача як підстава для компенсації здійснених відповідачем витрат, пов`язаних із розглядом справи, відповідно до частини п`ятої статті 142 ЦПК України передбачають свідомі недобросовісні дії позивача, які доводять зловживання процесуальними правами.

Верховний Суд у складі Об`єднаної палати Касаційного господарського суду у постанові від 02 грудня 2022 року у справі № 910/12184/20, зазначив, що:

обов`язковими умовами для застосування передбачених частиною четвертою статті 202, пунктом 4 частини першої статті 226 ГПК України процесуальних наслідків неявки позивача у судове засідання є одночасно його належне повідомлення про час і місце судового засідання та відсутність заяви позивача про розгляд справи за його відсутності;

право позивача як особи, що подала позов та зацікавлена в його розгляді, не бути присутнім у судовому засіданні кореспондується з його обов`язком подати до суду відповідну заяву про розгляд справи за його відсутності. У зв`язку з цим наявні підстави для вирішення питання щодо покладення відповідних судових витрат на позивача;

неявка повноважного представника позивача, належно повідомленого про час і місце розгляду справи, у судове засідання у разі неподання позивачем заяви про розгляд справи за його відсутності та неповідомлення причин такої неявки можуть кваліфікуватися як необґрунтовані дії у розумінні частини п`ятої статті 130 ГПК України. При цьому саме на позивача покладається обов`язок доведення неможливості вчинення ним відповідних процесуальних дій.

Судом встановлено, що підставою залишення позову без розгляду у даній справі ухвалою суду від 21.11.2023 стала повторна неявка позивача та неподання ним заяви про розгляд справи за його відсутності.

За таких обставин до спірних правовідносин підлягає застосуванню наведений правовий висновок Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного господарського суду у постанові від 02 грудня 2022 року у справі № 910/12184/20 щодо покладення на позивача обов`язку доведення неможливості вчинення ним відповідних процесуальних дій.ЦПК Українимістить тотожні норми права, а тому згаданий висновок Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного господарського суду підлягає застосуванню до спірних правовідносин.

Під час розгляду даної заяви судом, позивач не скористався правом про доведеність неможливості вчинення ним відповідних процесуальних дій.

Позивач, звернувшись до суду з позовом, створив відповідачу умови, які викликали необхідність укладення ним договору про надання правничої допомоги, витрачання власного часу та коштів, подання відзиву, заяви про роз`єднання позовних вимог. Подальше залишення позову без розгляду у зв`язку з повторною неявкою позивача після розгляду справи судом протягом одного року свідчить, що позивач вийшов за межі дійсного змісту свого права та вчинив необґрунтовані дії, чим порушив охоронюваний законодавством баланс між сторонами спору, який має на меті забезпечення збереження майнових прав та інтересів сторони, яка потерпає від фінансових збитків. При цьому забезпечуючи право на стягнення судових витрат з позивача на користь відповідача у передбачуваних законом випадках та у разі настання певних умов, суд приходить до висновку про наявність підстав для компенсації відповідачеві судових витрат, понесених ним на оплату професійної правничої допомоги згідно з частиною п`ятоюстатті 142 ЦПК України.

Зазначене також узгоджується з позицією Верховного Суду у справі № 712/15541/18 від 29 березня 2023 року.

Верховний Суд у постанові від 31 серпня 2021 року у справі № 570/5535/17 (провадження № 61-6076св21) зазначив, що на осіб, які беруть участь у справі, покладається загальний обов`язок - добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати процесуальні обов`язки. При цьому під добросовісністю потрібно розуміти таку реалізацію прав і виконання обов`язків, що передбачають користування правами за призначенням, здійснення обов`язків в межах, визначених законом, недопустимість посягання на права інших учасників цивільного процесу, заборону зловживати наданими правами.

У постанові від 24 квітня 2019 року у справі № 757/23967/13-ц (провадження № 61-17220св18) Верховний Суд зазначив, що залишення позову без розгляду у зв`язку з повторною неявкою позивача є негативним правовим наслідком для позивача у випадку зловживання ним своїми процесуальними правами. Суд зобов`язаний присікати недобросовісні дії позивача та залишати позов без розгляду у разі повторної неявки до суду належно повідомленого позивача, від якого не надійшло заяви про розгляд справи без його участі. Зазначене забезпечує дотримання судом строків розгляду справи та балансу інтересів сторін спору, зокрема, забезпечує захист інтересів відповідача, який змушений витрачати час, кошти на свою чи представника явку в судові засідання.

Щодо розміру витрат на правничу допомогу, які підлягають компенсації позивачем відповідачеві, суд зазначає наступне.

У постанові від 27 червня 2018 року у справі № 826/1216/16 (провадження № 11-562ас18) Велика Палата Верховного Суду та у постановах від 15 квітня 2020 року у справі № 199/3939/18-ц

(провадження № 61-15441св19), від 09 червня 2020 року у справі № 466/9758/16-ц (провадження № 61-39474св18), від 11 червня 2020 року у справі № 821/227/17 Верховний Суд зазначив, що склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та ін.), документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження). Зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування цих витрат.

У постанові від 05 лютого 2019 року у справі № 906/194/18 Верховний Суд дійшов висновку, що необхідною умовою для вирішення питання про розподіл судових витрат на професійну правничу допомогу є наявність доказів, які підтверджують фактичне здійснення таких витрат учасником справи.

Водночас у постанові від 03 жовтня 2019 року у справі № 922/445/19 Верховний Суд зазначив, що витрати на професійну правничу допомогу в разі підтвердження обсягу наданих послуг, виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною/третьою особою чи тільки має бути сплачено.

У постанові від 19 листопада 2020 року у справі № 734/2313/17 (провадження № 61-7550св19) Верховний Суд наголосив, що «гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час (стаття 30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).

Розмір гонорару визначається за погодженням адвоката з клієнтом і може бути змінений лише за їх взаємною домовленістю. Суд не має права його змінювати і втручатися у правовідносини адвоката та його клієнта.

Суд зобов`язаний оцінити рівень адвокатських витрат, що мають бути присуджені з урахуванням того, чи були такі витрати понесені фактично та чи була їх сума обґрунтованою.

Суд не зобов`язаний присуджувати стороні, на користь якої відбулося рішення, всі його витрати на адвоката, якщо, керуючись принципами справедливості та верховенства права, встановить, що розмір гонорару, визначений стороною та його адвокатом, є завищеним щодо іншої сторони спору, зважаючи, зокрема, на складність справи, витрачений адвокатом час.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи».

Підсумовуючи, для відшкодування понесених судових витрат учасник справи повинен подати попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які він поніс чи яких очікує зазнати у зв`язку з розглядом справи, до суду тієї інстанції, в якій такі витрати були чи будуть понесені, а також заявити клопотання про компенсацію судових витрат до закінчення судових дебатів та надати докази щодо розміру понесених витрат у цій справі у строк, визначений частиною восьмоюстатті 141 ЦПК України.

У постанові від 28 вересня 2022 року у справі № 534/14/20 (провадження № 61-6638св22) Верховний Суд, аналізуючи реальність (дійсність та необхідність), а також обґрунтованість розміру витрат на правничу допомогу, надану стороні під час розгляду справи у суді першої інстанції, врахував, що адвокат є кваліфікованим юристом з повною вищою юридичною освітою, який має стаж роботи в галузі права не менше двох років, тому надані адвокатом своїй клієнтці такі послуги, як: опрацювання законодавчої бази, що регулює спірні відносини, вивчення відповідної судової практики, визначення правової позиції у справі; складання клопотань про долучення до матеріалів справи письмових доказів; складання вступного слова не є тими послугами, які є необхідними, а тому такі послуги не можуть бути враховані при розподілі судових витрат, понесених стороною.

На підтвердження понесення відповідачем ДП «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація» витрат на правничу допомогу представником відповідача - адвокатом Каблаком Ю.І.П., у встановлені процесуальним законом строки, надано суду наступні докази:

- договір про надання правничої допомоги №35/ОП-22 від 25.11.2022, укладений між адвокатським об`єднанням «Юридична фірма «Марусяк і Партнери» та Державним підприємством «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація», відповідно до умов якого АДВОКАТСЬКЕ ОБ`ЄДНАННЯ зобов`язується надати КЛІЄНТУ послуги з адвокатської діяльності, юридичного консультування та юридичного представництва (код за ДК 021:2015 79110000-8 «Послуги з юридичного консультування та юридичного представництва») в обсязі та на умовах, передбачених даним Договором (надалі - «Послуги»), а КЛІЄНТ зобов`язується оплатити надану допомогу та сприяти АДВОКАТСЬКОМУ ОБ`ЄДНАННЮ у виконанні покладених на нього обов`язків. Об`єднання доручає адвокатам об`єднання чи залучених на підставі договору надавати правничу допомогу Клієнту за цим договором на підставі ордеру. АДВОКАТСЬКЕ об`єднання приймає на себе обов`язки представляти і захищати інтереси Клієнта у всіх без винятку підприємствах, установах, організаціях незалежно від форми власності, в тому числі правоохоронних та судових органах всіх рівнів та юрисдикції, в тому числі в судах апеляційної та касаційної інстанцій в усіх цивільних, господарських, адміністративних справах, кримінальних провадженнях, та справах про адміністративні правопорушення, в яких КЛІЄНТ виступає позивачем (в тому числі цивільним позивачем), відповідачем, третьою особою, для чого надає АДВОКАТУ право складати, підписувати, подавати та отримувати від імені КЛІЄНТА будь-які документи, в тому числі заяви, довідки, клопотання, скарги, пояснення, брати участь у судових засіданнях, подавати докази, знайомитися з матеріалами справи, надавати усні пояснення суду, засвідчувати копії документів, користуватися іншими правами наданими цим Договором та виконувати всі інші юридичні дії. Виконавець гарантує Замовнику, що послуги за цим Договором будуть надаватися кваліфікованими спеціалістами Виконавця, які мають належну освіту у сфері права і досвід надання послуг, що є предметом Договору, та які протягом всього періоду надання послуг зможуть забезпечити глибоке дослідження поставлених завдань, неухильне дотримання вимог законодавства та відстоювання інтересів Замовника у випадках ia y спосіб, визначений законодавством. Одна година роботи спеціаліста Виконавця складає 60 хвилин. У разі необхідності Замовник оформлює довіреність на представництво інтересів працівників Замовника. Місце надання послуг: за місцезнаходженням Замовника, зазначеним у реквізитах Договору, та на всій території України.

Пунктом 5 Договору передбачено, що орієнтовна вартість послуг за цим Договором складає 99 000,00 (дев`яносто дев`ять тисяч гривень 00 копійок) грн. без ПДВ. Вартість послуг за одну годину надання послуг за цим Договором складає 2.800,00 (дві тисячі вісімсот гривень 00 копійок) грн. без ПДВ. У вартість години послуг включається зокрема, але не виключно представництво та захист інтересів Замовника у судах усіх рівнів та юрисдикцій у справах, у яких ціна позову перевищує сто розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; у справах, стороною або учасником яких є Приватне підприємство «Строй-Арсенал» незалежно від ціни позову; супровід під час перевірок Замовника, під час проведення обшуку, інших слідчих дій щодо Замовника в кримінальних провадженнях. надання правової інформації, усних та письмових консультацій і роз`яснень з правових питань; - складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру; - надання інших видів правничої допомоги чи юридичних послуг. Клієнт додатково сплачує судовий збір та інші необхідні платежі, в тому числі, але не виключно, державне мито та інші обов`язкові платежі. У разі зміни доручення Клієнта, і якщо такі зміни вимагають від АДВОКАТСЬКОГО ОБ`ЄДНАННЯ додаткового часу, сторони зобов`язуються переглянути умови оплати змінених вимог, враховуючи час витрачений АДВОКАТСЬКИМ ОБ`ЄДНАННЯМ на виконання доручення, при цьому розмір гонорару визначається сторонами у окремому додатку до договору та може бути змінений тільки за погодженням сторін. Грошові зобов`язання за Договором виникають у разі наявності та в межах відповідних бюджетних асигнувань після взяття на облік органом Державної казначейської служби України плану використання бюджетних коштів. У зв`язку з тим, що фінансування Замовника здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, Замовник не несе відповідальності за прострочення строків оплати за Договором, якщо на момент настання строків оплати за цим Договором таке фінансування було відсутнє або чинним законодавством обмежено (припинено, визначено певну черговість тощо) здійснення казначейського обслуговування бюджетних коштів Замовника. При цьому Замовник зобов`язується протягом 10 (десяти) робочих днів після надходження з Державного бюджету України необхідної для оплати наданих Виконавцем послуг суми грошових коштів, оплатити надані за цим Договором послуги. Під час воєнного стану розрахунки здійснюються з урахуванням вимог Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.06 2021 № 590. Оплата за Договором здійснюються у безготівковому порядку протягом 15 банківських днів від дати підписання Сторонами Актів приймання-передавання послуг. Виконавець зобов`язаний надавати відстрочку платежу на строк до 30 банківських днів;

- специфікацію послуг, що є Додатком до договору №35/ОП-22 від 25.11.2022, яка підписана головою адвокатського об`єднання «Юридична фірма «Марусяк і Партнери» та в.о.генерального директора Державного підприємства «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація», згідно з даними якої за найменуванням послуги: представництво та захист інтересів Замовника у судах усіх рівнів та юрисдикцій у справах, стороною або учасником яких є Приватне підприємство «Строй-Арсенал» (незалежно від ціни позову), що включає в себе в тому числі, але не виключно, формування та подання від імені та в інтересах Замовника необхідних процесуальних документів та участь у судових засіданнях; представництво та захист інтересів Замовника у судах усіх рівнів та юрисдикцій у справах, у яких ціна позову перевищує сто розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що включає в себе в тому числі, але не виключно, формування та подання від імені та в інтересах Замовника необхідних процесуальних документів та участь у судових засіданнях; виїзди адвокатів у зв`язку із перевірками та слідчими діями щодо Замовника; надання усних та письмових юридичних консультацій, надання інших видів правничої допомоги чи юридичних послуг, вартість за 1 годину без ПДВ складає 2800 гривень;

- акт наданих послуг №2 від 19.12.2022, де представник Замовника Державного підприємства «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація» з одного боку, і представник Виконавця Адвокатського об`єднання "Юридична фірма «Марусяк і партнери», з іншого боку, склали цей акт про те, що за договором від 25.11.2022р. № 35/ОП-22, у судовій справі №165/1605/22 за позовом ОСОБА_1 до ДП "ОК "Укрвуглереструктуризація" та ТОВ "Інститут Південдіпрошахт" про стягнення заборгованості, що розглядається Київським районним судом м. Харкова, у період грудня2022року були надані такі послуги: аналіз позовної заяви та заяви про вжиття заходів забезпечення позову та комунікація з клієнтом щодо обставин справи 2 години, сума без ПДВ 5600 гривень;

- договір про надання правничої допомоги №1/ОП-23 від 10.01.2023, укладений між адвокатським об`єднанням «Юридична фірма «Марусяк і Партнери» та Державним підприємством «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація», відповідно до умов якого АДВОКАТСЬКЕ ОБ`ЄДНАННЯ зобов`язується надати КЛІЄНТУ послуги з адвокатської діяльності, юридичного консультування та юридичного представництва (код за ДК 021:2015 79110000-8 «Послуги з юридичного консультування та юридичного представництва») в обсязі та на умовах, передбачених даним Договором (надалі - «Послуги»), а КЛІЄНТ зобов`язується оплатити надану допомогу та сприяти АДВОКАТСЬКОМУ ОБ`ЄДНАННЮ у виконанні покладених на нього обов`язків. Об`єднання доручає адвокатам об`єднання чи залучених на підставі договору надавати правничу допомогу Клієнту за цим договором на підставі ордеру. АДВОКАТСЬКЕ об`єднання приймає на себе обов`язки представляти і захищати інтереси Клієнта у всіх без винятку підприємствах, установах, організаціях незалежно від форми власності, в тому числі правоохоронних та судових органах всіх рівнів та юрисдикції, в тому числі в судах апеляційної та касаційної інстанцій в усіх цивільних, господарських, адміністративних справах, кримінальних провадженнях, та справах про адміністративні правопорушення, в яких КЛІЄНТ виступає позивачем (в тому числі цивільним позивачем), відповідачем, третьою особою, для чого надає АДВОКАТУ право складати, підписувати, подавати та отримувати від імені КЛІЄНТА будь-які документи, в тому числі заяви, довідки, клопотання, скарги, пояснення, брати участь у судових засіданнях, подавати докази, знайомитися з матеріалами справи, надавати усні пояснення суду, засвідчувати копії документів, користуватися іншими правами наданими цим Договором та виконувати всі інші юридичні дії. Виконавець гарантує Замовнику, що послуги за цим Договором будуть надаватися кваліфікованими спеціалістами Виконавця, які мають належну освіту у сфері права і досвід надання послуг, що є предметом Договору, та які протягом всього періоду надання послуг зможуть забезпечити глибоке дослідження поставлених завдань, неухильне дотримання вимог законодавства та відстоювання інтересів Замовника у випадках ia y спосіб, визначений законодавством. Одна година роботи спеціаліста Виконавця складає 60 хвилин. У разі необхідності Замовник оформлює довіреність на представництво інтересів працівників Замовника. Місце надання послуг: за місцезнаходженням Замовника, зазначеним у реквізитах Договору, та на всій території України.

Пунктом 5 Договору передбачено, що орієнтовна вартість послуг за цим Договором складає 498400 грн. без ПДВ. Вартість послуг за одну годину надання послуг за цим Договором складає 2.800,00 (дві тисячі вісімсот гривень 00 копійок) грн. без ПДВ. У вартість години послуг включається зокрема, але не виключно захист та представництво Замовника у всіх без винятку органах державної влади та місцевого самоврядування, в тому числі у кримінальних провадженнях, цивільних, адміністративних та господарських справах на різних стадіях процесу в правоохоронних органах та судах всіх рівнів та юрисдикцій, - супровід під час проведення обшуку у Замовника в кримінальних провадженнях, - надання правової інформації, усних та письмових консультацій і роз`яснень з правових питань; надання правових висновків та рекомендацій щодо окремих питань з урахуванням норм чинного в Україні законодавства та судової практики; складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру: представництво інтересів Замовника з питань внесення змін до відомостей про Замовника, які містяться в державних реєстрах, - надання інших видів правничої допомоги чи юридичних послуг час, затрачений на добирання до місця надання послуг за дорученням клієнта. Клієнт додатково сплачує судовий збір та інші необхідні платежі, в тому числі, але не виключно, державне мито та інші обов`язкові платежі. У разі зміни доручення Клієнта, і якщо такі зміни вимагають від АДВОКАТСЬКОГО ОБ`ЄДНАННЯ додаткового часу, сторони зобов`язуються переглянути умови оплати змінених вимог, враховуючи час витрачений АДВОКАТСЬКИМ ОБ`ЄДНАННЯМ на виконання доручення, при цьому розмір гонорару визначається сторонами у окремому додатку до договору та може бути змінений тільки за погодженням сторін. Грошові зобов`язання за Договором виникають у разі наявності та в межах відповідних бюджетних асигнувань після взяття на облік органом Державної казначейської служби України плану використання бюджетних коштів. У зв`язку з тим, що фінансування Замовника здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, Замовник не несе відповідальності за прострочення строків оплати за Договором, якщо на момент настання строків оплати за цим Договором таке фінансування булс відсутнє або чинним законодавством обмежено (припинено, визначено певну черговість тощо) здійснення казначейського обслуговування бюджетних коштів Замовника. При цьому Замовник зобов`язується протягом 10 (десяти). робочих днів після надходження з Державного бюджету України необхідної для оплати наданих Виконавцем послуг суми грошових коштів, оплатити надані за цим Договором послуги. Під час воєнного стану розрахунки здійснюються з урахуванням вимог Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стан затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.2021№ 590. 58. Оплата за Договором здійснюються у безготівковому порядку протягом 15 банківських діт від дати підписання Сторонами Актів приймання-передавання послуг: Виконавець зобов`язаний надавати відстрочку платежу на строк до 30 банківських днів;

- специфікацію послуг, що є Додатком до договору №1/ОП-23 від 10.01.2023, яка підписана головою адвокатського об`єднання «Юридична фірма «Марусяк і Партнери» та в.о.генерального директора Державного підприємства «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація», згідно з даними якої за найменуванням послуги: надання усних та письмових юридичних консультацій; надання правових висновків та рекомендацій щодо окремих питань з урахуванням норм чинного в Україні законодавства та судової практики: представництво та захист інтересів Замовника у судах усіх рівнів та юрисдикцій, що включає в себе в тому числі, але не виключно, формування та подання від імені та в інтересах Замовника необхідних процесуальних документів та участь у судових засіданнях; представництво та захист інтересів Замовника у органах виконавчої влади, органах державної влади, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах, організаціях всіх форм власності та рівнів підпорядкування; виїзди адвокатів у зв`язку із перевірками та слідчими діями щодо Замовника;представництво інтересів Замовника з питань внесення змін до відомостей про Замовника, які містяться в державних ресстрах; представництво інтересів Замовника y взаємовідносинах з контрагентами, третіми особами, участь в переговорах, розроблення проєктів документів правового характеру; надання інших видів правничої допомоги чи юридичних послуг, вартість за 1 годину без ПДВ складає 2800 гривень;

- акт наданих послуг №2 від 24.03.2023, де представник Замовника Державного підприємства «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація» з одного боку, і представник Виконавця Адвокатського об`єднання "Юридична фірма «Марусяк і партнери», з іншого боку, склали цей акт про те, що за договором від 10.01.2023р. № 1/ОП-23, у судовій справі №165/1605/22 за позовом ОСОБА_1 до ДП "ОК "Укрвуглереструктуризація" та ТОВ "Інститут Південдіпрошахт" про стягнення заборгованості, що розглядається Київським районним судом м. Харкова, у період січень 2023 року були надані такі послуги: комунікація із клієнтом щодо обставин справи та пов`язаних із учасниками справи осіб 2 години, 5 600 гривень; правовий аналіз позовної заяви та заяви про забезпечення позову 1 година, 2 800 гривень; консультування з питань збору доказів, що мають значення для розгляду справи 1 година, 2 800 гривень; правовий аналіз уточнень та доповнень до позовної заяви та заяви про забезпечення позову 1 година, 2 800 гривень; консультування з питань додаткового збору доказів, що мають значення для розгляду справи з огляду на уточнення та доповнення до позовної заяви та заяви про забезпечення позову 1 година, 2 800 гривень; складення та подання відзиву -20 годин, 56 000 гривень; складення та подання заяви про поновлення строку подання відзиву - 5 годин, 14 000 гривень; складення та подання заяви про роз`єднання позовних вимог 8 годин, 22 400 гривень; повторне подання відзиву, заяви про поновлення строку подання відзиву та заяви про роз`єднання позовних вимог у паперовому варіанті з огляду на неможливість суду роздрукувати електронний примірник - 1 година, 2 800 гривень; вивчення матеріалів виконавчого провадження №70532727, відкритого на виконання ухвали Київського районного суду м. Харкова від 24 листопада 2022 року про забезпечення позову по справі №165/1605/22 - 1 година, 2 800 гривень; складення та подання скарги до Міністерства юстиції України на дії державного виконавця, вчинені в межах виконавчого провадження №70532727, а також моніторинг реєстрації скарги 6 годин, 16 800 гривень; складення та подання клопотання начальнику Олександрійського відділу державної виконавчої служби в Олександрійському районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про здійснення контролю дій державного виконавця, вчинених в межах виконавчого провадження №70532727, а також моніторинг реєстрації клопотання 6 годин, 16800 гривень; звітування про реєстрацію і рух розгляду скарги до Міністерства юстиції України на дії державного виконавця, вчинені в межах виконавчого провадження №70532727, а також клопотання начальнику Олександрійського відділу державної виконавчої служби в Олександрійському раіоні Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про здійснення контролю дій державного виконавця, вчинених в межах виконавчого провадження №70532727 1 година, 2800 гривень;

- акт наданих послуг №3 від 03.04.2023, де представник Замовника Державного підприємства «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація» з одного боку, і представник Виконавця Адвокатського об`єднання "Юридична фірма «Марусяк і партнери», з іншого боку, склали цей акт про те, що за договором від 10.01.2023р. № 1/ОП-23, у судовій справі №165/1605/22 за позовом ОСОБА_1 до ДП "ОК "Укрвуглереструктуризація" та ТОВ "Інститут Південдіпрошахт" про стягнення заборгованості, що розглядається Київським районним судом м. Харкова, у період березень 2023 року були надані такі послуги: участь у судовому засіданні, що відбулось 27.03.2023 у режимі відеоконференції (включно з витратами часу на підготовку до засідання, забезпечення технічної можливості участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції та очікування підключення до судового засідання) 1 година, 2800 гривень; звітування Клієнту щодо результатів судового засідання, що відбулось 27.03.2023, 0,5 години, 1400 гривень; аналіз письмових пояснень третьої особи, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору АТ «ДТЕК «Донецькі електромережі» від 10.02.2023 та клопотання про долученя доказів від 14.02.2023 1 година, 2800 гривень;

- Акт наданих послуг №9 від 12.04.2023, де представник Замовника Державного підприємства «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація» з одного боку, і представник Виконавця Адвокатського об`єднання "Юридична фірма «Марусяк і партнери», з іншого боку, склали цей акт про те, що за договором від 10.01.2023р. № 1/ОП-23, у судовій справі №165/1605/22 за позовом ОСОБА_1 до ДП "ОК "Укрвуглереструктуризація" та ТОВ "Інститут Південдіпрошахт" про стягнення заборгованості, що розглядається Київським районним судом м. Харкова, у період лютий 2023 року були надані такі послуги: складання та подання заяви про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції від 08.02.2023 1 година, 2800 гривень; моніторинг реєстрації та задоволення заяви про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції від 28.02.2023, а також звітування замовнику про зазначені факти 0,5 години, 1400 гривень; участь у судовому засіданні, що відбулось 15.02.2023 у режимі відеоконференції (включно з витратами часу на підготовку до засідання, забезпечення технічної можливості участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції та очікування підключення до судового засідання) 1 година, 2800 гривень; складання відповіді на запит слідчого Слідчого відділу Олександрійського районного відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області від 20.02.2023 №2000/114-23 1 година, 2800 гривень;

- акт наданих послуг №12 від 11.05.2023, де представник Замовника Державного підприємства «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація» з одного боку, і представник Виконавця Адвокатського об`єднання "Юридична фірма «Марусяк і партнери», з іншого боку, склали цей акт про те, що за договором від 10.01.2023р. № 1/ОП-23, у судовій справі №165/1605/22 за позовом ОСОБА_1 до ДП "ОК "Укрвуглереструктуризація" та ТОВ "Інститут Південдіпрошахт" про стягнення заборгованості, що розглядається Київським районним судом м. Харкова, у період квітень 2023 року були надані такі послуги: очікування судового засідання (що відбулось), призначеного на 12.04.2023 (включно з витратами часу на підготовку до засідання, забезпечення технічної можливості участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції) 1 година, 2800 гривень; звітування Замовнику з питань судового засідання, що призначено на 12.04.2023 та призначення дати наступного судового засідання 0,5 години, 1400 гривень;

- Акт наданих послуг №16 від 06.06.2023, де представник Замовника Державного підприємства «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація» з одного боку, і представник Виконавця Адвокатського об`єднання "Юридична фірма «Марусяк і партнери», з іншого боку, склали цей акт про те, що за договором від 10.01.2023р. № 1/ОП-23, у судовій справі №165/1605/22 за позовом ОСОБА_1 до ДП "ОК "Укрвуглереструктуризація" та ТОВ "Інститут Південдіпрошахт" про стягнення заборгованості, що розглядається Київським районним судом м. Харкова, у період травень 2023 року були надані такі послуги: очікування судового засідання (що відбулось), призначеного на 11.05.2023 (включно з витратами часу на підготовку до засідання, забезпечення технічної можливості участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції) 1 година, 2800 гривень; звітування Замовнику з питань судового засідання, що призначено на 11.05.2023 та призначення дати наступного судового засідання 0,5 години, 1400 гривень;

- договір про надання правничої допомоги №31/ОП-23 від 03.07.2023, укладений між адвокатським об`єднанням «Юридична фірма «Марусяк і Партнери» та Державним підприємством «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація», відповідно до умов якого АДВОКАТСЬКЕ ОБ`ЄДНАННЯ зобов`язується надати КЛІЄНТУ послуги з адвокатської діяльності, юридичного консультування та юридичного представництва (код за ДК 021:2015 79110000-8 «Послуги з юридичного консультування та юридичного представництва») в обсязі та на умовах, передбачених даним Договором (надалі - «Послуги»), а КЛІЄНТ зобов`язується оплатити надану допомогу та сприяти АДВОКАТСЬКОМУ ОБ`ЄДНАННЮ у виконанні покладених на нього обов`язків. Об`єднання доручає адвокатам об`єднання чи залучених на підставі договору надавати правничу допомогу Клієнту за цим договором на підставі ордеру. АДВОКАТСЬКЕ об`єднання приймає на себе обов`язки представляти і захищати інтереси Клієнта у всіх без винятку підприємствах, установах, організаціях незалежно від форми власності, в тому числі правоохоронних та судових органах всіх рівнів та юрисдикції, в тому числі в судах апеляційної та касаційної інстанцій в усіх цивільних, господарських, адміністративних справах, кримінальних провадженнях, та справах про адміністративні правопорушення, в яких КЛІЄНТ виступає позивачем (в тому числі цивільним позивачем), відповідачем, третьою особою, для чого надає АДВОКАТУ право складати, підписувати, подавати та отримувати від імені КЛІЄНТА будь-які документи, в тому числі заяви, довідки, клопотання, скарги, пояснення, брати участь у судових засіданнях, подавати докази, знайомитися з матеріалами справи, надавати усні пояснення суду, засвідчувати копії документів, користуватися іншими правами наданими цим Договором та виконувати всі інші юридичні дії. Виконавець гарантує Замовнику, що послуги за цим Договором будуть надаватися кваліфікованими спеціалістами Виконавця, які мають належну освіту у сфері права і досвід надання послуг, що є предметом Договору, та які протягом всього періоду надання послуг зможуть забезпечити глибоке дослідження поставлених завдань, неухильне дотримання вимог законодавства та відстоювання інтересів Замовника у випадках ia y спосіб, визначений законодавством. Одна година роботи спеціаліста Виконавця складає 60 хвилин. У разі необхідності Замовник оформлює довіреність на представництво інтересів працівників Замовника. Місце надання послуг: за місцезнаходженням Замовника, зазначеним у реквізитах Договору, та на всій території України.

Пунктом 5 Договору передбачено, що орієнтовна вартість послуг за цим Договором складає 399000 грн. без ПДВ. Вартість послуг за одну годину надання послуг за цим Договором складає 3500 грн. без ПДВ. У вартість години послуг включається зокрема, але не виключно захист та представництво Замовника у всіх без винятку органах державної влади та місцевого самоврядування, в тому числі у кримінальних провадженнях, цивільних, адміністративних та господарських справах на різних стадіях процесу в правоохоронних органах та судах всіх рівнів та юрисдикцій, - супровід під час проведення обшуку у Замовника в кримінальних провадженнях, - надання правової інформації, усних та письмових консультацій і роз`яснень з правових питань; надання правових висновків та рекомендацій щодо окремих питань з урахуванням норм чинного в Україні законодавства та судової практики; складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру: представництво інтересів Замовника з питань внесення змін до відомостей про Замовника, які містяться в державних реєстрах, - надання інших видів правничої допомоги чи юридичних послуг. Клієнт додатково сплачує судовий збір та інші необхідні платежі, в тому числі, але не виключно, державне мито та інші обов`язкові платежі. У разі зміни доручення Клієнта, і якщо такі зміни вимагають від АДВОКАТСЬКОГО ОБ`ЄДНАННЯ додаткового часу, сторони зобов`язуються переглянути умови оплати змінених вимог, враховуючи час витрачений АДВОКАТСЬКИМ ОБ`ЄДНАННЯМ на виконання доручення, при цьому розмір гонорару визначається сторонами у окремому додатку до договору та може бути змінений тільки за погодженням сторін. Грошові зобов`язання за Договором виникають у разі наявності та в межах відповідних бюджетних асигнувань після взяття на облік органом Державної казначейської служби України плану використання бюджетних коштів. У зв`язку з тим, що фінансування Замовника здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, Замовник не несе відповідальності за прострочення строків оплати за Договором, якщо на момент настання строків оплати за цим Договором таке фінансування булс відсутнє або чинним законодавством обмежено (припинено, визначено певну черговість тощо) здійснення казначейського обслуговування бюджетних коштів Замовника. При цьому Замовник зобов`язується протягом 10 (десяти). робочих днів після надходження з Державного бюджету України необхідної для оплати наданих Виконавцем послуг суми грошових коштів, оплатити надані за цим Договором послуги. Під час воєнного стану розрахунки здійснюються з урахуванням вимог Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стан затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.2021№ 590. 58. Оплата за Договором здійснюються у безготівковому порядку протягом 15 банківських діт від дати підписання Сторонами Актів приймання-передавання послуг: Виконавець зобов`язаний надавати відстрочку платежу на строк до 30 робочих днів;

- специфікацію послуг, що є Додатком до договору №31/ОП-23 від 03.07.2023, яка підписана головою адвокатського об`єднання «Юридична фірма «Марусяк і Партнери» та в.о.генерального директора Державного підприємства «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація», згідно з даними якої за найменуванням послуги: надання усних та письмових юридичних консультацій; надання правових висновків та рекомендацій щодо окремих питань з урахуванням норм чинного в Україні законодавства та судової практики: представництво та захист інтересів Замовника у судах усіх рівнів та юрисдикцій, що включає в себе в тому числі, але не виключно, формування та подання від імені та в інтересах Замовника необхідних процесуальних документів та участь у судових засіданнях; представництво та захист інтересів Замовника у органах виконавчої влади, органах державної влади, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах, організаціях всіх форм власності та рівнів підпорядкування; виїзди адвокатів у зв`язку із перевірками та слідчими діями щодо Замовника;представництво інтересів Замовника з питань внесення змін до відомостей про Замовника, які містяться в державних ресстрах; представництво інтересів Замовника y взаємовідносинах з контрагентами, третіми особами, участь в переговорах, розроблення проєктів документів правового характеру; надання інших видів правничої допомоги чи юридичних послуг, вартість за 1 годину без ПДВ складає 3500 гривень;

- акт наданих послуг №1 від 03.08.2023, де представник Замовника Державного підприємства «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація» з одного боку, і представник Виконавця Адвокатського об`єднання "Юридична фірма «Марусяк і партнери», з іншого боку, склали цей акт про те, що за договором від 03.07.2023р. № 31/ОП-23, у судовій справі №165/1605/22 за позовом ОСОБА_1 до ДП "ОК "Укрвуглереструктуризація" та ТОВ "Інститут Південдіпрошахт" про стягнення заборгованості, що розглядається Київським районним судом м. Харкова, у період липень 2023 року були надані такі послуги: моніторинг призначення судового засідання та звітування Замовнику про призначення наступного судового засідання на 03.08.2023 на 14:30 год. 0,5 години, 1750 гривень;

- акт наданих послуг №6 від 13.09.2023, де представник Замовника Державного підприємства «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація» з одного боку, і представник Виконавця Адвокатського об`єднання "Юридична фірма «Марусяк і партнери», з іншого боку, склали цей акт про те, що за договором від 03.07.2023р. № 31/ОП-23, у судовій справі №165/1605/22 за позовом ОСОБА_1 до ДП "ОК "Укрвуглереструктуризація" та ТОВ "Інститут Південдіпрошахт" про стягнення заборгованості, що розглядається Київським районним судом м. Харкова, у період серпень 2023 року були надані такі послуги: очікування судового засідання (що не відбулось), призначеного на 03.08.2023 (включно з витратами часу на підготовку до засідання, забезпечення технічної можливості участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції) 2 година, 7000 гривень; звітування Замовнику з питань судового засідання, що призначено на 03.08.2023, обговорення причин та наслідків не проведення судового засідання 0,5 години, 1750 гривень; моніторинг призначення судового засідання та звітування Замовнику про призначення наступного судового засідання на 05.10.2023 на 11:30 год. 1 година, 3500 гривень;

- акт наданих послуг №15 від 20.11.2023, де представник Замовника Державного підприємства «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація» з одного боку, і представник Виконавця Адвокатського об`єднання "Юридична фірма «Марусяк і партнери», з іншого боку, склали цей акт про те, що за договором від 03.07.2023р. № 31/ОП-23, у судовій справі №165/1605/22 за позовом ОСОБА_1 до ДП "ОК "Укрвуглереструктуризація" та ТОВ "Інститут Південдіпрошахт" про стягнення заборгованості, що розглядається Київським районним судом м. Харкова, у період жовтень 2023 року були надані такі послуги: участь в судовому засіданні, що відбулось 05 жовтня 2023 року (включно з витратами часу на підготовку до засідання, забезпечення технічної можливості участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції) 0,5 години, 1750 гривень; звітування Замовнику з питань судового засідання, що відбулось 05 жовтня 2023 року 0,25 години, 875 гривень; очікування судового засідання (що не відбулось) призначеного на 12 жовтня 2023 року (включно з витратами часу на підготовку до засідання, забезпечення технічної можливості участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції) 0,75 години, 2625 гривень; звітування Замовнику з питань судового засідання, що призначено на 12.10.2023, обговорення причин та наслідків не проведення судового засідання 0,25 години, 875 гривень; моніторинг призначення судового засідання та звітування Замовнику про призначення наступного судового засідання на 31 жовтня 2023 року 0,5 години, 1750 гривень; участь у судовому засіданні, що відбулось 31.10.2023 (включно з витратами часу на очікування початку конференції та на підготовку до засідання, тобто забезпечення технічної можливості участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції) 0,5 години, 1750 гривень; звітування Замовнику з питань судового засідання, що відбулось 31.10.2023 0,25 години, 875 гривень;

- детальний опис робіт у відповідності до ч.3 ст.126 ГПК України з назвою робіт, виконаних на підставі договорів про надання правничої допомоги від 25.11.2022 №35/ОП-22, від 10.01.2023 №1/ОП-23, від 03.07.2023 №31/ОП-23, тривалістю їх виконання та вартістю.

Суд зазначає, що адвокат приймав участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції:

15.02.2023 відеоконференцію розпочато о 14:22 годині, представник відповідача підключився о 14:29 годині, засідання закінчено о 14:39 годині;

27.03.2023 відеоконференцію розпочато о 14:12 годині, представник відповідача підключився о 14:18 годині, засідання закінчено о 14:48 годині;

05.10.2023 відеоконференцію розпочато об 11:32 годині, представник відповідача підключився об 11:37 годині, засідання закінчено об 11:50 годині;

31.10.2023 відеоконференцію розпочато о 16:59 годині, представник відповідача підключився о 17:00 годині, засідання закінчено о 17:08 годині;

16.11.2023 відеоконференцію розпочато о 16:39 годині, представник відповідача підключився о 16:41 годині, засідання закінчено о 16:54 годині;

21.11.2023 відеоконференцію розпочато о 09:40 годині, представник відповідача підключився о 09:41 годині, засідання закінчено о 10:00 годині.

Тобто загальний час підготовчих та судових засідань по даній справі, у яких приймав участь представник відповідача ДП «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація», складає 1 годину 50 хвилин.

З урахуванням визначеної договором про надання правничої допомоги від 25 листопада 2022 року № 35/ОП-22 та специфікацією послуг до договору про надання правничої допомоги від 25 листопада 2022 року № 35/ОП-22, договором про надання правничої допомоги від 10 січня 2023 року № 1/ОП-23 та специфікацією послуг до договору про надання правничої допомоги від 10 січня 2023 року № 1/ОП-23 вартості послуг за годину роботи адвоката 2800 гривень, підготовчі засідання, що відбулися 15.02.2023 та 27.03.2023 (48 хвилин) складають 2240 гривень, а за договором про надання правничої допомоги від 03 липня 2023 року № 31/ОП-23 та специфікацією послуг до договору про надання правничої допомоги від 03 липня 2023 року № 31/ОП-23 вартості послуг за годину роботи адвоката 3500 гривень, підготовчі та судові засідання, що відбулися 05.10.2023, 31.10.2023, 16.11.2023, 21.11.2023 (62 хвилини) складають 3617 гривень.

Щодо надання таких послуг, як: витрати часу на підготовку до засідання, забезпечення технічної можливості участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції; звітування відповідача з питань судового засідання; моніторинг призначення судового засідання; обговорення причин та наслідків не проведення судового засідання; комунікація із клієнтом щодо обставин справи та пов`язаних із учасниками справи осіб; правовий аналіз позовної заяви та заяви про забезпечення позову; консультування з питань збору доказів, що мають значення для розгляду справи; правовий аналіз уточнень та доповнень до позовної заяви та заяви про забезпечення позову; консультування з питань додаткового збору доказів, що мають значення для розгляду справи з огляду на уточнення та доповнення до позовної заяви та заяви про забезпечення позову; складення та подання заяви про поновлення строку подання відзиву; складання та подання заяви про прийняття участі під час розгляду справи в режимі відео конференції; повторне подання відзиву, заяви про поновлення строку подання відзиву та заяви про роз`єднання позовних вимог у паперовому варіанті, то суд враховує, що зазначене не є тими послугами, які є необхідними, а тому такі послуги не можуть бути враховані при розподілі судових витрат, понесених стороною.

Так само, не підлягають компенсації відповідачеві витрати, понесені у зв`язку з: вивчення матеріалів виконавчого провадження №70532727, відкритого на виконання ухвали Київського районного суду м.Харкова від 24 листопада 2022 року про забезпечення позову по справі №165/1605/22; складення та подання скарги до Міністерства юстиції України на дії державного виконавця, вчинені в межах виконавчого провадження №70532727, а також моніторинг реєстрації скарги; складення та подання клопотання начальнику Олександрійського відділу державної виконавчої служби в Олександрійському районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про здійснення контролю дій державного виконавця, вчинених в межах виконавчого провадження №70532727, а також моніторинг реєстрації; звітування про реєстрацію і рух розгляду скарги до Міністерства юстиції України на дії державного виконавця, вчинені в межах виконавчого провадження №70532727, а також клопотання начальнику Олександрійського відділу державної виконавчої служби в Олександрійському районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про здійснення контролю дій державного виконавця, вчинених в межах виконавчого провадження №70532727, складання відповіді на запит слідчого Слідчого відділу Олександрійського районного відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області від 20.02.2023 №2000/114-23, з огляду на те, що суду не надано доказів, які б підтверджували надання адвокатом відповідачу таких послуг, а також те, що такі послугу надані в межах розгляду даної справи.

Крім того, аналізуючи реальність (дійсність та необхідність), а також обґрунтованість розміру витрат на правничу допомогу, надану відповідачу під час розгляду справи у суді, суд враховує, що адвокат є кваліфікованим юристом з повною вищою юридичною освітою, який має стаж роботи в галузі права не менше двох років, тому наведений у заяві про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу детальний опис наданих адвокатом відповідачу послуг: із складання відзиву - 20 годин (56 000 грн.) та заяви про роз`єднання позовних вимог 8 годин( 22 400 гривень); прийняття участі в судовому засіданні в режимі відео конференції, а також подані ним документи щодо характеру та обсягу виконаних робіт (наданих послуг) не відповідають критерію розумності та часу, який витратив адвокат на виконання відповідних робіт, а розмір витрат є явно завищеним.

Визначаючи сукупний розмір відповідачем витрат на правничу допомогу, який підлягає йому відшкодуванню позивачем, суд, застосовуючи наведену правову позицію у справі № 534/14/20 (провадження № 61-6638св22) щодо реальності (дійсності та необхідності) витрат на правничу допомогу, дійшов висновку, що компенсації підлягають 13 417,00 грн., з яких: складання відзиву на позовну заяву ( 5600 грн.) + заява про об`єднання роз`єднання позовних вимог (4 200, 00 грн.) + участь у судових засіданнях (3617,00 грн.), що і підлягає стягненню із позивача на користь відповідача.

Керуючись статтями137, 142,270 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Стягнути з ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ) на користь Державного підприємства Об`єднана компанія Укрвуглереструктуризація (код ЄДРПОУ: 39244468, 03142, м. Київ, пров. Приладний, 2-А) витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 13 417 ( тринадцять тисяч чотириста сімнадцять ) грн. 00 коп.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційні скарги подаються учасниками справи безпосередньо до Харківського апеляційного суду.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/sud2023.

Суддя - С.М. Лисиченко

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено21.12.2023
Номер документу115768484
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про ухвалення додаткового рішення

Судовий реєстр по справі —165/1605/22

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

Ухвала від 13.02.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

Ухвала від 10.01.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

Ухвала від 26.12.2022

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

Ухвала від 24.11.2022

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

Ухвала від 24.11.2022

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні