Ухвала
від 14.12.2023 по справі 953/20619/20
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/20619/20

н/п 1-кс/953/9343/23

УХВАЛА

"14" грудня 2023 р. Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участю представників володільця документів ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань у приміщенні суду в м. Харкові клопотання слідчого СУ ГУ Національної поліції в Харківській області ОСОБА_4 по кримінальному провадженню за №12020220000000884 від 16.07.2020, за ознаками кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч.1 ст.14, ч.1 ст.191 КК України, про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, -

встановив:

28.11.2023 до Київського районного суду м. Харкова надійшло клопотання про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні ГО ХОО ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » України (код ЕДРПОУ НОМЕР_1 ), що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю ознайомлення та вилучення копій документів та інших носіїв інформації, щодо документів які стосуються вилучення із користуванні (відмови від користування) ГО ХОО ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » України (код ЕДРПОУ НОМЕР_1 ) земельних ділянок загальною площею 5.0422 га. за адресою: АДРЕСА_2 , а саме: відмов від права користування земельними ділянками (частинами земельних ділянок), рішень ГО ХОО ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » України (код ЕДРПОУ НОМЕР_1 ) та ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » України (код ЕДРПОУ НОМЕР_2 ) щодо вилучення із користування ГО ХОО ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » України земельних ділянок (частин земельних ділянок), іншої документації що стосується вилучення із користування ГО ХОО ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » України земельних ділянок та документів які стосуються відчуження нерухомого майна яке належало ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » України (код ЕДРПОУ НОМЕР_2 ) на праві колективної власності за адресою: АДРЕСА_2 , у тому числі договорів купівлі-продажу, актів приймання-передачі об`єктів нерухомості, рішень ГО ХОО ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » України (код ЕДРПОУ НОМЕР_1 ) та ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » України (код ЕДРПОУ НОМЕР_2 ) щодо відчуження об`єктів нерухомості, інші розпорядчі документи, тощо.

На обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що У провадженні СУ ГУНП в Харківський області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020220000000884 від 16.07.2020, за ознаками кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч.1 ст.14, ч.1 ст.191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 , здійснюють готування до заволодіння, шляхом зловживання своїм службовим становищем, цілісним майновим комплексом ХОО ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » України (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), розташованим за адресою: АДРЕСА_2 .

В ході досудового розслідування було допитано в якості свідка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка повідомила, що приблизно в травні 2020 року вона зустріла ОСОБА_6 , який у минулому був головою ІНФОРМАЦІЯ_4 , та повідомив, що нещодавно ним були підписані документи щодо будівництва мультифункціонального спортивного комплексу на місці функціонуючих 8-ми тенісних кортів та 2-х волейбольних майданчиків. Але, свідку було відомо, що раніше, на території ГО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на території господарського двору було побудовано житловий будинок на 6 поверхів (який досі не заселений), за ним, в 2020 році, під приводом реконструкції, на території тренувального міні футбольного поля, було побудовано дві багатоповерхівки. Після цього, з числа членів спортивної громади, було обрано ініціативну групу по захисту території відкритих спортивних майданчиків ГО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та написано звернення діючому на той час міністру внутрішніх справ ОСОБА_7 про допомогу в збереженні спортивних споруд на території стадіону Динамо. Приблизно, в вересні, 2020 року свідок побачила що навколо території тенісних кортів та волейбольних майданчиків а також території де розташовується критий басейн, побудовано металевий зелений паркан, зовні схожий на паркан при будівництві будинків, та розташовано будку охоронця та організовано цілодобову охорону даного об`єкту. Приблизно в квітні 2021 року, через пошкоджений паркан, свідок побачила та сфотографувала, що на місці де були тенісні корти та волейбольні майданчики, зрізані всі металеві конструкції, тобто фактично знищено всю спортивну інфраструктуру. Крім того, на огородженій території було знищено всі дерева, тобто на думку свідка йде підготовка до будівництва житлового будинку.

Також, в якості свідка було допитано начальника учбово-спортивного відділу ГО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_8 , який повідомив, що в липні 2020 року йому стало відомо що ІНФОРМАЦІЯ_5 затвердило рішення про передачу в комунальну власність територіальної громади нежитлових приміщень які знаходяться на балансі ГО « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». Дана інформація занепокоїла ветеранів ГО « ІНФОРМАЦІЯ_1 », оскільки вони вважають що це може призвести до незаконної забудови території спортивного об`єкту.

Проведено тимчасовий доступ до речей до документів землевпорядної документація, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 стосовно земельних ділянок з кадастровими номерами: 6310136300:07:010:0022, 6310136300:07:010:0002, 6310136300:07:010:0020, 6310136300:07:010:0009, 6310136300:07:010:0038. В ході вивчення вказаної документації встановлено, що протягом 1997 2008 років із користування ГО ХОО ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » України було вилучено земельні ділянки загальною площею 5.0422 га., які наразі мають цільове призначення «Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об`єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури для будівництва багатоквартирного житлового будинку та багатофункціонального комплексу». Крім того, було встановлено, що 18.02.2003 року ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (продавець) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (покупець) уклали договір купівлі-продажу нежитлової будівлі літ.Ж-2 (відкритого басейну) загальною площею 1411,9 кв.м., що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , ціна договору 65100 грн. В подальшому, 11.03.2004 між ІНФОРМАЦІЯ_8 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » укладено договір оренди земельної ділянки площею 1,2216 га. для реконструкції басейну та допоміжних будівель та подальшої експлуатації та обслуговування об`єкту, строком до 01.12.2028. В 2018 році рішенням ІНФОРМАЦІЯ_8 від 20.06.2018 №1122/18 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки зі зміною цільового призначення для будівництва багатофункціонального комплексу з багатоквартирним житловим будинком по АДРЕСА_2 з урахуванням знесення нежитлової будови «Ж-2».

У зв`язку з вищевикладеним, з метою оцінки законності відчуження нерухомого майна яке перебувало на балансі ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Україна та належало йому на праві колективної власності та оцінки законності вилучення земельних ділянок які перебували на праві постійного користування у ГО Харківська обласна організація ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » України, у органу досудового розслідування виникла необхідність отримати тимчасовий доступ до речей і документів що перебувають у володінні ГО Харківська обласна організація ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » України, які перелічені в прохальній частині клопотання.

Необхідність в отриманні тимчасового доступу до копій зазначених документів, які знаходяться у володінні ГО ХОО ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » України (код ЕДРПОУ НОМЕР_1 ), обґрунтовується потребою у використанні вказаних документів для призначення та проведення експертиз з питань землеустрою з метою визначення відповідності розробленої документації із землеустрою та її затвердження вимогам земельного законодавства та іншим нормативним документам з питань землеустрою та землекористування, визначення відповідності зміни цільового призначення земельних ділянок та її затвердження вимогам земельного законодавства та іншим нормативним документам з питань землеустрою та землекористування. Вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, без отримання яких неможливо всебічно, повно і неупереджено дослідити всі обставини кримінального провадження, встановити всіх осіб, причетних до вчинення злочинів, надати їм належну правову оцінку.

Слідчий ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, на адресу суду надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, та клопотання просив задовольнити в повному обсязі.

Представник володільця документів ОСОБА_3 в судовому засіданні не заперечував проти вказаного клопотання, посилаючись на те, що слідчому не відмовлено в наданні будь-яких документів.

В главі 15 КПК України визначений та регульований спосіб вилучення речей і документів у особи, у володінні якої вони знаходяться, шляхом тимчасового доступу до них.

Так, відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

За змістом ч.5 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

За змістомч.1ст.162КПК України,до охоронюваноїзаконом таємниці,яка міститьсяв речахі документах,належать: 1)інформація,що знаходитьсяу володіннізасобу масовоїінформації абожурналіста інадана їмза умовинерозголошення авторстваабо джерелаінформації; 2)відомості,які можутьстановити лікарськутаємницю; 3)відомості,які можутьстановити таємницювчинення нотаріальнихдій; 4)конфіденційна інформація,в томучислі така,що міститькомерційну таємницю; 5)відомості,які можутьстановити банківськутаємницю; 6)особисте листуванняособи таінші записиособистого характеру; 7)інформація,яка знаходитьсяв операторівта провайдерівтелекомунікацій,про зв`язок,абонента,надання телекомунікаційнихпослуг,у томучислі отриманняпослуг,їх тривалості,змісту,маршрутів передаваннятощо; 8)персональні даніособи,що знаходятьсяу їїособистому володінніабо вбазі персональнихданих,яка знаходитьсяу володільцяперсональних даних; 9)державна таємниця; 10)таємниця фінансовогомоніторингу; 11) відомості, що становлять професійну таємницю відповідно доЗакону України"Про ринки капіталу та організовані товарні ринки".

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, дослідивши витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, та інші письмові докази, вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню. Сторона обвинувачення довела наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи перебувають у володінні ГО ХОО ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Іншими засобами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначених документів.

Керуючись ст.ст. 159, 163, 164, 165, 166, 372 КПК України, слідчий суддя,

постановив:

Дозволити право тимчасового доступу до документів, зобов`язавши ГО ХОО ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , надати слідчому СУ ГУНП в Харківській області ОСОБА_4 тимчасовий доступ до документів та інших носіїв інформації, які стосуються вилучення із користування (відмови від користування) ГО ХОО ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЕДРПОУ НОМЕР_1 ) земельних ділянок загальною площею 5.0422 га. за адресою: АДРЕСА_2 , а саме: відмов від права користування земельними ділянками (частинами земельних ділянок), рішень ГО ХОО ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » України (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) щодо вилучення із користування ГО ХОО ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » земельних ділянок (частин земельних ділянок), іншої документації що стосується вилучення із користування ГО ХОО ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » земельних ділянок та документів які стосуються відчуження нерухомого майна яке належало ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) на праві колективної власності за адресою: АДРЕСА_2 , у тому числі договорів купівлі-продажу, актів приймання-передачі об`єктів нерухомості, рішень ГО ХОО ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » України (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) щодо відчуження об`єктів нерухомості, інші розпорядчі документи, тощо.

Встановити строк дії цієї ухвали один місяць, тобто до 14.01.2024.

Роз`яснити представнику ГО ХОО ФСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя - ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу115768687
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —953/20619/20

Ухвала від 14.12.2023

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 28.03.2023

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

Ухвала від 13.01.2022

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

Ухвала від 16.12.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні