Ухвала
від 20.12.2023 по справі 369/15738/21
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/15738/21

Провадження №1-кп/369/1026/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.12.2023 року м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретарки ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні матеріали кримінального провадження за обвинуваченням:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українки, громадянки України, уродженки м. Прилуки Чернігівської області, з повною вищою освітою, не працюючої, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

- у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Згідно пред`явленого обвинувачення, відповідно до протоколу № 21/09/2015 Загальних зборів Учасників ТОВ «Київ Капітал-Буд» від 21.09.2015 ОСОБА_5 призначено директором ТОВ «Київ Капітал-Буд».

Відповідно до статуту Товариства з обмеженою відповідальністю «Київ Капітал-Буд», затвердженого у новій редакції відповідно до протоколу № 22/09/2015 Загальних зборів Учасників ТОВ «Київ Капітал-Буд» від 22 вересня 2015 року, ОСОБА_5 , як директор має право:

- представляти інтереси Товариства у відносинах з усіма підприємствами, організаціями та громадянами;

- без довіреності виконувати всі дії від імені Товариства, виступати від його імені в державних органах, а також судових органах, вирішувати всі питання фінансово-господарської діяльності Товариства, за винятком тих, що належать до виключної компетенції Загальних зборів Учасників;

- має право першого підпису фінансових документів, відкривати рахунки в установах банків;

- укладати договори, контракти, вчиняти інші правочини, в тому числі зовнішньоекономічні з урахуванням обмежень, встановлених даним Статутом;

- видавати довіреності в межах його компетенції;

- інші повноваження, передбачені цим Статутом та чинним законодавством України.

Таким чином, ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді директора ТОВ «Київ Капітал-Буд», являлась особою, яка постійно обіймає посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, тобто, згідно ч. 3 ст. 18 КК України, являється службовою особою.

Встановлено, що згідно вимог ст. 9 Закону України «Про архітектурну діяльність» будівництво (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) об`єкта архітектури здійснюється відповідно до затвердженої документації, державних стандартів, норм і правил у порядку, визначеному Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

У відповідності до ч. 1 ст. 7 Закону України «Про архітектурну діяльність» проект об`єкта архітектури розробляється під керівництвом або з обов`язковою участю головного архітектора проекту та/або головного інженера проекту, які мають відповідний кваліфікаційний сертифікат.

Відповідно до п. 47 Загальних умов договорів підряду в капітальному будівництві, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668 (зі змінами), забезпечення робіт (будівництва об`єкта) проектною документацією, її погодження з уповноваженими державними органами місцевого самоврядування, а також проведення в установленому законом порядку експертизи цієї документації здійснюється замовником. Договором підряду такі зобов`язання повністю або частково можуть покладатися на підрядника.

Згідно п. 4 Порядку затвердження проектів будівництва та проведення їх експертизи, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 № 560 (зі змінами), проекти будівництва, що реалізуються із залученням бюджетних коштів затверджують державні підприємства, установи та організації, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад щодо об`єктів загальною кошторисною вартістю до 120 мільйонів гривень. Перед схваленням та затвердженням проектів будівництва у випадках, визначених ст. 31 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», проводиться їх експертиза, згідно якого обов`язковій експертизі підлягають проекти будівництва об`єктів, які споруджуються із залученням бюджетних коштів, якщо їх кошторисна документація вартість перевищує 300 тисяч гривень, - щодо кошторисної частини проектної документації.

Згідно п. 5.3.2 Національного стандарту ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.07.2013 № 293, при визначенні вартості окремих видів капітальних ремонтів (при поліпшенні експлуатаційних показників введених в експлуатацію в установленому порядку об`єктів будівництва) кошторисна документація складається за дефектним актом. У дефектному акті визначаються фізичні об`єми робіт та умови їх виконання.

Додатком Р (довідковий) вказаного Національного стандарту затверджена примірна форма дефектного акту.

Крім цього, господарська діяльність, пов`язана із створенням об`єкта архітектури, згідно ч. 1 ст. 17 Закону України «Про архітектурну діяльність», підлягає ліцензуванню відповідно до законодавства.

Технічним наглядом, відповідно до абзацу 13 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про архітектурну діяльність», є здійснення замовником контролю за дотриманням проектних рішень та вимог державних стандартів, будівельних норм і правил, а також контролю за якістю виконаних робіт та їх обсяги під час будівництва або зміни (у тому числі шляхом знесення) об`єкту містобудування.

Згідно вимог ст. 11 Закону України «Про архітектурну діяльність», під час будівництва об`єкту архітектури здійснюється авторський та технічний нагляд. Технічний нагляд забезпечується замовником та здійснюється особами, які мають відповідний кваліфікаційний сертифікат. У разі виявлення відхилень від проектних рішень, допущених під час будівництва об`єкта архітектури, та відмови підрядника щодо їх усунення особа, яка здійснює авторський або технічний нагляд, повідомляє про це замовника і орган державного архітектурного-будівельного контролю для вжиття заходів відповідно до законодавства.

Окрім того, п.п. 93, 94 Загальних умов укладення договорів підряду в капітальному будівництві, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668, якими визначено, що у разі виявлення в процесі приймання-передачі закінчених робіт (об`єкта будівництва) недоліків, допущених з вини підрядника, він у визначений замовником строк зобов`язаний усунути їх і повторно повідомити замовника про готовність до передачі закінчених робіт (об`єкта будівництва), а також, якщо виявлені недоліки не можуть бути усунені підрядником, замовником або третьою особою, замовник має право відмовитися від прийняття таких робіт (об`єкта будівництва).

Також, згідно п. 28 Загальних умов укладення договорів підряду в капітальному будівництві, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668 (зі змінами), замовник має право делегувати в установленому законом порядку повноваження щодо здійснення технічного нагляду і контролю третій особі, зокрема спеціалізованій організації (консультаційній, проектній, інжиніринговій тощо) або спеціалісту, які мають відповідні дозвільні документи, з визначенням у договорі підряду їх повноважень. Делегування замовником своїх повноважень не звільняє його від відповідальності перед підрядником за невиконання або неналежне виконання договірних зобов`язань, а також не позбавляє права здійснювати контроль за ходом, якістю, вартістю та обсягами виконаних робіт.

Здійснення технічного нагляду особами, що працюють у проектних і будівельних організаціях, які виконують роботи на підконтрольних об`єктах архітектури, не допускається.

Також відповідно до п. 78 Загальних умов укладання договорів підряду в капітальному будівництві, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668 (зі змінами), з метою контролю за відповідністю будівельно-монтажних робіт проектної документації замовник забезпечує здійснення авторського нагляду протягом усього періоду будівництва шляхом укладення договору з відповідальним розробником проектної документації (генеральним проектувальником).

Після одержання повідомлення підрядника про готовність до передачі закінчених робіт (об`єкта будівництва) замовник зобов`язаний негайно розпочати їх приймання (п. 89 Загальних умов укладення договорів підряду в капітальному будівництві, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668 (зі змінами).

Вказаними нормами повинні керуватися всі суб`єкти господарювання, котрі здійснюють на території України господарську діяльність, пов`язану із створення об`єкта архітектури, та замовники даних робіт, в тому числі і на замовлення підприємств, установ, органів та організацій державної і комунальної форм власності та за бюджетні кошти.

Відповідно до п.п. 98, 99 Загальних умов укладання договорів підряду в капітальному будівництві, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668 (зі змінами), оплата за виконані роботи проводиться у порядку, визначеному договором підряду. Договором підряду може бути передбачено, що оплата виконаних робіт проводиться після прийняття замовником закінчених робіт (об`єкта будівництва) або поетапно проміжними платежами в міру виконання робіт. У договорі підряду сторони можуть передбачати надання замовником авансу з визначенням порядку його використання. Розрахунки за виконані роботи проводяться на підставі документів про обсяги виконаних робіт та їх вартість. Документи про виконані роботи та їх вартість складаються і підписуються підрядником та передаються замовнику. Замовник перевіряє ці документи і в разі відсутності зауважень підписує їх. Після підписання документів замовник зобов`язаний оплатити виконані роботи. Порядок подання підрядником документів про обсяги і вартість виконаних робіт, проведення перевірки їх достовірності, підписання та оплати замовником визначається у договорі підряду.

Вимогами п. 8 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-ХІV передбачено, що відповідальність за недостовірність відображених даних в актах виконаних робіт несуть особи, які склали та підписали ці документи.

13.07.2016 року між Відділом освіти Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області (далі - Замовник) в особі ОСОБА_6 укладено договір підряду № 146 (далі - Договір) та ТОВ «Київ Капітал-Буд» (далі - Підрядник) в особі ОСОБА_5 про капітальний ремонт фасаду Києво-Святошинського районного центру творчості молоді «Оберіг», за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, м. Боярка, вул. Білогородська, 23а.

У серпні 2016 року, більш точного часу не встановлено, у невстановленому місці, у директора ТОВ «Київ Капітал-Буд» ОСОБА_7 виник умисел на протиправне заволодіння бюджетними коштами, зловживаючи своїм службовим становищем, з використанням підроблених документів.

Реалізуючи свій злочинний умисел, у серпні 2016 року, більш точного часу не встановлено, у невстановленому місці, директор ТОВ «Київ Капітал-Буд» ОСОБА_7 усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажаючи їх настання, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою заволодіння бюджетними коштами, шляхом підроблення офіційних документів для подальшої передачі до Відділу освіти Києво-Святошинської районної державної адміністрації, за результатами виконання робіт по договору підряду від 13.07.2016 року № 146, ОСОБА_7 склала акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за серпень 2016 року за формою КБ-2в від 02.08.2016 та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за серпень 2016 року за формою КБ-3 від 13.07.2016, типова форма яких затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 № 554 зі змінами «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві», з внесенням до цих документів завідомо неправдивих відомостей в частині обсягу виконання робіт, які в них зазначені. Зокрема, до перерахованих офіційних документів, які підписані ОСОБА_7 внесено завідомо неправдиві відомості із завищеними обсягами фактично виконаних будівельних робіт та використаних будівельних матеріалів.

У серпні 2016 року, точного часу не встановлено, директор ТОВ «Київ Капітал-Буд» ОСОБА_7 , продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, переслідуючи корисливий мотив, подала до Відділу освіти Києво-Святошинської районної державної адміністрації, який розташований за адресою: м. Київ, вул. Янтарна, 12, акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за серпень 2016 року за формою КБ-2в від 02.08.2016 та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за серпень2016 року за формою КБ-3 від 02.08.2016.

02.08.2016 ОСОБА_6 , будучи службовою особою, перебуваючи у приміщенні Відділу освіти Києво-Святошинської районної державної адміністрації, який розташований за адресою: м. Київ, вул. Янтарна, 12, підписав акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за серпень 2016 року за формою КБ-2В від 02.08.2016 разом з довідкою про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за серпень 2016 року за формою КБ-3 від 02.08.2016 та завірив їх відтиском гербової печатки.

02.08.2016 після підписання дані документи разом з іншою фінансово-бухгалтерською документацією подано до Києво-Святошинського управління Державної казначейської служби в Україні, яке на їх підставі 02.08.2016 здійснило перерахування бюджетних коштів в розмірі 743 980, 80 грн., відповідно на банківський рахунок № НОМЕР_1 ТОВ «Київ Капітал-Буд» (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 35017788), відкритий АТ «УкрСиббанк».

Крім того, продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, у вересні 2016 року, більш точного часу не встановлено, у невстановленому місці, директор ТОВ «Київ Капітал-Буд» ОСОБА_7 усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажаючи їх настання, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою заволодіння бюджетними коштами, шляхом підроблення офіційних документів для подальшої передачі до Відділу освіти Києво-Святошинської районної державної адміністрації, за результатами виконання робіт по договору підряду від 13.07.2016 року № 146, ОСОБА_7 склала акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2016 року за формою КБ-2в від 15.09.2016 та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за вересень 2016 року за формою КБ-3 від 15.09.2016, типова форма яких затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009

№ 554 зі змінами «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві», з внесенням до цих документів завідомо неправдивих відомостей в частині обсягу виконання робіт, які в них зазначені. Зокрема, до перерахованих офіційних документів, які підписані ОСОБА_7 внесено завідомо неправдиві відомості із завищеними обсягами фактично виконаних будівельних робіт та використаних будівельних матеріалів.

У вересні 2016 року, точного часу не встановлено, директор ТОВ «Київ Капітал-Буд» ОСОБА_7 , продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, переслідуючи корисливий мотив, подала до Відділу освіти Києво-Святошинської районної державної адміністрації, який розташований за адресою: м. Київ, вул. Янтарна, 12, акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2016 року за формою КБ-2в від 15.09.2016 та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за вересень 2016 року за формою КБ-3 від 15.09.2016.

15.09.2016 ОСОБА_6 , будучи службовою особою, перебуваючи у приміщенні Відділу освіти Києво-Святошинської районної державної адміністрації, який розташований за адресою: м. Київ, вул. Янтарна, 12, підписав акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2016 року за формою КБ-2В від 15.09.2016 разом з довідкою про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за вересень 2016 року за формою КБ-3 від 15.09.2016 та завірив їх відтиском гербової печатки.

15.09.2016 після підписання дані документи разом з іншою фінансово-бухгалтерською документацією подано до Києво-Святошинського управління Державної казначейської служби в Україні, яке на їх підставі 15.09.2016 здійснило перерахування бюджетних коштів в розмірі 296 990, 40 грн., відповідно на банківський рахунок № НОМЕР_1 ТОВ «Київ Капітал-Буд» (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 35017788), відкритий АТ «УкрСиббанк».

Крім того, продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, у жовтні 2016 року, більш точного часу не встановлено, у невстановленому місці, директор ТОВ «Київ Капітал-Буд» ОСОБА_7 усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажаючи їх настання, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою заволодіння бюджетними коштами, шляхом підроблення офіційних документів для подальшої передачі до Відділу освіти Києво-Святошинської районної державної адміністрації, за результатами виконання робіт по договору підряду від 13.07.2016 року № 146, ОСОБА_7 склала акт № 4 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2016 року за формою КБ-2в від 06.10.2016 та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за жовтень 2016 року за формою КБ-3 від 06.10.2016, типова форма яких затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009

№ 554 зі змінами «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві», з внесенням до цих документів завідомо неправдивих відомостей в частині обсягу виконання робіт, які в них зазначені. Зокрема, до перерахованих офіційних документів, які підписані ОСОБА_7 внесено завідомо неправдиві відомості із завищеними обсягами фактично виконаних будівельних робіт та використаних будівельних матеріалів.

У жовтні 2016 року, точного часу не встановлено, директор ТОВ «Київ Капітал-Буд» ОСОБА_7 , продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, переслідуючи корисливий мотив, подала до Відділу освіти Києво-Святошинської районної державної адміністрації, який розташований за адресою: м. Київ, вул. Янтарна, 12, акт № 4 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2016 року за формою КБ-2в від 06.10.2016 та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за жовтень 2016 року за формою КБ-3 від 06.10.2016.

06.10.2016 ОСОБА_6 , будучи службовою особою, перебуваючи у приміщенні Відділу освіти Києво-Святошинської районної державної адміністрації, який розташований за адресою: м. Київ, вул. Янтарна, 12, підписав акт № 4 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2016 року за формою КБ-2В від 06.10.2016 разом з довідкою про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за жовтень 2016 року за формою КБ-3 від 06.10.2016 та завірив їх відтиском гербової печатки.

06.10.2016 після підписання дані документи разом з іншою фінансово-бухгалтерською документацією подано до Києво-Святошинського управління Державної казначейської служби в Україні, яке на їх підставі 06.10.2016 здійснило перерахування бюджетних коштів в розмірі 342 426, 00 грн., відповідно на банківський рахунок № НОМЕР_1 ТОВ «Київ Капітал-Буд» (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 35017788), відкритий АТ «УкрСиббанк».

Своїми умисними діями ОСОБА_7 обернула на користь підприємства ТОВ «Київ Капітал-Буд» бюджетні кошти у сумі 75 156 гривень, які перераховані безпідставно.

Крім того, у липні-жовтні 2016 року, більш точного часу не встановлено, у невстановленому місці, у директора ТОВ «Київ Капітал-Буд» ОСОБА_7 виник злочинний умисел, спрямований на складання та видачу нею завідомо підроблених документів актів приймання виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в та довідок про вартість виконаних будівельних робіт та витрати, з метою подальшого заволодіння грошовими коштами, які виділені на будівництво «Капітальний ремонт фасаду «Центр творчості молоді «Оберіг».

Так, в серпні 2016 року, більш точних дати та часу в ході слідства встановити не виявилось можливим, ОСОБА_5 , реалізуючи свій злочинний умисел, з метою заволодіння грошовими коштами, які виділені на будівництво «Капітальний ремонт фасаду «Центр творчості молоді «Оберіг», знаходячись у невстановленому місці, використовуючи своє службове становище та перебуваючи на посаді директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Київ Капітал-Буд», маючи право на складання та підпис документів від імені Товариства, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи наслідки, та бажаючи їх настання, достовірно знаючи про те, що обов`язковими підставами для перерахування бюджетних коштів є наявність акту приймання виконаних будівельних робіт та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати, умисно, з корисливих мотивів, за результатами часткового виконання робіт по договору підряду № 146 від 13.07.2016 року склала завідомо неправдивий документ акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за серпень 2016 року за формою КБ-2в від 02.08.2016 року, який є офіційним документом, типова форма якого затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 № 554 зі змінами «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві», внісши до нього дані щодо обсягів виконаних робіт та кількості використаних будівельних матеріалів, що не відповідають дійсності, тим самим завищивши їх вартість, а саме:

- до п/п. 2/2 акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт за серпень 2016 року за формою КБ-2в від 02.08.2016 внесені відомості про фарбування металевих грат, рам, труб діаметром менше 50мм тощо білилом з додаванням колес ра, які фактично не виконано в обсязі 71,19 м2;

- до п/п .4/4 акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт за серпень 2016 року за формою КБ-2в від 02.08.2016 внесені відомості про демонтаж віконних коробок в кам`яних стінах з відбиванням штукатурки в укосах, які фактично не виконано в обсязі 0,05 шт.;

- до п/п. 7/7 акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт за серпень 2016 року за формою КБ-2в від 02.08.2016 внесені відомості про заповнення віконних прорізів готовими блоками площею до 2 м2 з металопластику в кам`яних стінах житлових і громадських будівель, які фактично не виконано в обсязі 3,78 м2;

- до п/п. 8/8 акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт за серпень 2016 року за формою КБ-2в від 02.08.2016 внесені відомості про заповнення віконних прорізів готовими блоками площею до 3 м2 з металопластику в кам`яних стінах житлових і громадських будівель, які фактично не виконано в обсязі 16,26 м2;

- до п/п. 10/10 акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт за серпень 2016 року за формою КБ-2в від 02.08.2016 внесені відомості про блоки віконні металопластикові енергозберігаючі з 2-х камерним склопакетом, які фактично не виконано в обсязі 20,06 м2;

- до п/п. 14/17 акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт за серпень 2016 року за формою КБ-2в від 02.08.2016 внесені відомості про знімання дверних полотен, які фактично не виконано в обсязі 2,85 м2;

- до п/п. 15/18 акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт за серпень 2016 року за формою КБ-2в від 02.08.2016 внесені відомості про демонтаж дверних коробок в кам`яних стінах з відбиванням штукатурки в укосах, які фактично не виконано в обсязі 0,01 шт,

а також склала завідомо неправдивий документ довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за серпень 2016 року за формою КБ-3 від 02.08.2016, яка є офіційним документом, типова форма якого затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 № 554 зі змінами «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві», зазначивши в ній дані про вартість виконаних робіт та витрати на загальну суму 743 980, 80 гривень, що не відповідає дійсності, так як витрати на виконані роботи та кількість використаних матеріалів були ним безпідставно завищені.

При цьому, ОСОБА_5 акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за серпень 2016 року за формою КБ-2в від 02.08.2016 та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за серпень 2016 року за формою КБ-3 від 02.08.2016 підписала та поставила на ній відтиск печатки Товариства з обмеженою відповідальністю «Київ Капітал - Буд», надавши їм офіційні атрибути документа.

В подальшому, у серпні 2016 року, точного часу не встановлено, директор ТОВ «Київ Капітал-Буд» ОСОБА_7 , продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, переслідуючи корисливий мотив, пред`явила указані підроблені офіційні документи до Відділу освіти Києво-Святошинської районної державної адміністрації, який розташований за адресою: м. Київ, вул. Янтарна, 12, для здійснення подальшої оплати.

02.08.2016 Києво-Святошинське управління Державної казначейської служби України, на підставі указаних підроблених документів здійснило перерахування бюджетних коштів за договором підряду від 13.07.2016 № 146 в розмірі 743 980, 80 грн., відповідно на банківський рахунок № НОМЕР_1 ТОВ «Київ Капітал-Буд» (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 35017788), відкритий АТ «УкрСиббанк».

Крім того, у вересні 2016 року, більш точних дати та часу в ході слідства встановити не виявилось можливим, ОСОБА_5 , продовжуючи свій злочинний умисел, з метою заволодіння грошовими коштами, які виділені на будівництво «Капітальний ремонт фасаду «Центр творчості молоді «Оберіг», знаходячись у невстановленому місці, використовуючи своє службове становище та перебуваючи на посаді директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Київ Капітал-Буд», маючи право на складання та підпис документів від імені Товариства, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи наслідки, та бажаючи їх настання, достовірно знаючи про те, що обов`язковими підставами для перерахування бюджетних коштів є наявність акту приймання виконаних будівельних робіт та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати, умисно, з корисливих мотивів, за результатами часткового виконання робіт по договору підряду № 146 від 13.07.2016 року склала завідомо неправдивий документ - акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2016 року за формою КБ-2в від 15.09.2016, який є офіційним документом, типова форма якого затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 № 554 зі змінами «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві», внісши до нього дані щодо обсягів виконаних робіт та кількості використаних будівельних матеріалів, що не відповідають дійсності, тим самим завищивши їх вартість, а саме:

- до п/п. 1/14 акту № 2 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2016 року за формою КБ-2в від 15.09.2016 внесені відомості про установлення віконних зливів, які фактично не виконано в обсязі 82,35 м2;

- до п/п .2/15 акту № 2 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2016 року за формою КБ-2в від 15.09.2016 внесені відомості про відлив, які фактично не виконано в обсязі 34,65 м/п;

- до п/п. 3/19 акту № 2 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2016 року за формою КБ-2в від 15.09.2016 внесені відомості про заповнення віконних прорізів готовими дверними блоками площею понад 2 до 3 м2 з металопластику в кам`яних стінах, які фактично не виконано в обсязі 2,85 м2;

- до п/п. 4/20 акту № 2 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2016 року за формою КБ-2в від 15.09.2016 внесені відомості про блоки дверні металопластикові 2-х камерним склопакетом з посиленим профілем, які фактично не виконано в обсязі 2,85 м2;

- до п/п. 5/21 акту № 2 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2016 року за формою КБ-2в від 15.09.2016 внесені відомості про монтажна піна Ceresit TS 62 професійна універсальна (750мл), які фактично не виконано в обсязі 0,6 балон;

- до п/п. 6/22 акту № 2 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2016 року за формою КБ-2в від 15.09.2016 внесені відомості про дюбель-шуруп 10x150мм, які фактично не виконано в обсязі 10 шт.; а також склала завідомо неправдивий документ - довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за вересень 2016 за формою КБ-3 від 15.09.2016, яка є офіційним документом, типова форма якого затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 № 554 зі змінами «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві», зазначивши в ній дані про вартість виконаних робіт та витрати на загальну суму 296 990, 40 гривень, що не відповідає дійсності, так як витрати на виконані роботи та кількість використаних матеріалів були ним безпідставно завищені.

При цьому, ОСОБА_5 акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2016 року за формою КБ-2в від 15.09.2016 та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за вересень 2016 року за формою КБ-3 від 15.09.2016 підписала та поставила на ній відтиск печатки Товариства з обмеженою відповідальністю «Київ Капітал-Буд», надавши їм офіційні атрибути документа.

В подальшому, у вересні 2016 року, точного часу не встановлено, директор ТОВ «Київ Капітал-Буд» ОСОБА_7 , продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, переслідуючи корисливий мотив, пред`явила указані підроблені офіційні документи до Відділу освіти Києво-Святошинської районної державної адміністрації, який розташований за адресою: м. Київ, вул. Янтарна, 12, для здійснення подальшої оплати.

15.09.2016 Києво-Святошинське управління Державної казначейської служби України, на підставі указаних підроблених документів здійснило перерахування бюджетних коштів за договором підряду від 13.07.2016 № 146 в розмірі 296 990, 40 грн., відповідно на банківський рахунок № НОМЕР_1 ТОВ «Київ Капітал-Буд» (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 35017788), відкритий AT «УкрСиббанк».

Крім того, в жовтні 2016 року, більш точних дати та часу в ході слідства встановити не виявилось можливим, ОСОБА_5 , продовжуючи свій злочинний умисел, з метою заволодіння грошовими коштами, які виділені на будівництво «Капітальний ремонт фасаду «Центр творчості молоді «Оберіг», знаходячись у невстановленому місці, використовуючи своє службове становище та перебуваючи на посаді директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Київ Капітал-Буд», маючи право на складання та підпис документів від імені Товариства, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи наслідки, та бажаючи їх настання, достовірно знаючи про те, що обов`язковими підставами для перерахування бюджетних коштів є наявність акту приймання виконаних будівельних робіт та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати, умисно, з корисливих мотивів, за результатами часткового виконання робіт по договору підряду № 146 від 13.07.2016 року склала завідомо неправдивий документ - акт № 4 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2016 року за формою КБ-2в від 06.10.2016, який є офіційним документом, типова форма якого затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 № 554 зі змінами «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві», внісши до нього дані щодо обсягів виконаних робіт та кількості використаних будівельних матеріалів, що не відповідають дійсності, тим самим завищивши їх вартість, а саме:

- до п/п. 1/16 акту № 4 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2016 року за формою КБ-2в від 06.10.2016 внесені відомості про установлення металевих грат, які фактично не виконано в обсязі 71,19 м;

- до п/п .10/33 акту № 4 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2016 року за формою КБ-2в від 06.10.2016 внесені відомості про улаштування з листової сталі брандмауерів, парапетів, які фактично не виконано в обсязі 102,15 м;

- до п/п. 11/34 акту № 4 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2016 року за формою КБ-2в від 06.10.2016 внесені відомості про покрівельна сталь, марка СТК-1, товщина листа 0,50 мм, які фактично не виконано в обсязі 0,36 т, а також склала завідомо неправдивий документ - довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за жовтень 2016 року за формою КБ-3 від 06.10.2016, яка є офіційним документом, типова форма якого затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 № 554 зі змінами «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві», зазначивши в ній дані про вартість виконаних робіт та витрати на загальну суму 342 426, 00 гривень, що не відповідає дійсності, так як витрати на виконані роботи та кількість використаних матеріалів були ним безпідставно завищені.

При цьому, ОСОБА_5 акт № 4 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2016 року за формою КБ-2в від 06.10.2016 та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за жовтень 2016 за формою КБ-3 від 06.10.2016 підписала та поставила на ній відтиск печатки Товариства з обмеженою відповідальністю «Київ Капітал-Буд», надавши їм офіційні атрибути документа.

В подальшому, у жовтні 2016 року, точного часу не встановлено, директор ТОВ «Київ Капітал-Буд» ОСОБА_7 , продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, переслідуючи корисливий мотив, пред`явив указані підроблені офіційні документи до Відділу освіти Києво-Святошинської районної державної адміністрації, який розташований за адресою: м. Київ, вул. Янтарна, 12, для здійснення подальшої оплати.

06.10.2016 Києво-Святошинське управління Державної казначейської служби України, на підставі указаних підроблених документів здійснило перерахування бюджетних коштів за договором підряду від 13.07.2016 № 146 в розмірі 342 426, 00 грн., відповідно на банківський рахунок № НОМЕР_1 ТОВ «Київ Капітал-Буд» (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 35017788), відкритий АТ «УкрСиббанк».

Своїми умисними діями ОСОБА_7 обернула на користь підприємства ТОВ «Київ Капітал-Буд» бюджетні кошти у сумі 75 156 гривень, які перераховані безпідставно.

Таким чином, ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених: ч. 2 ст. 191 КК України як заволодіннячужим майномшляхом зловживанняслужбовою особоюсвоїм службовимстановищем; ч. 1 ст. 366 КК України як складання та видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів.

В підготовчомусудовому засіданніобвинувачена заявилаклопотання прозвільнення їївід кримінальноївідповідальності узв`язку іззакінченням строківдавності,оскільки змоменту вчинення ОСОБА_5 правопорушення пройшлобільше п`ятироків та просила суд кримінальне провадження закрити.

Прокурор не заперечував з приводу заявленого клопотання.

Судом ОСОБА_5 роз`яснено наслідки звільнення від кримінальної відповідальності згідност.49 КК Україниу зв`язку із закінченням строків давності.

Заслухавши думку учасників процесу, дослідивши клопотання, суд вважає необхідним задовольнити заявлене клопотання з наступних підстав.

ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України за який строк притягнення до кримінальної відповідальності відповідає строку п`яти років та у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України за який строк притягнення до кримінальної відповідальності відповідає строку трьох років, які на момент розгляду кримінального провадження пройшли. Тому ОСОБА_5 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

Суд вважає, що ОСОБА_5 не ухилялась від досудового розслідування або суду в сенсі статті, тому жодних підстав у органу досудового розслідування зупиняти провадження не було. Отже, перебіг давності не зупинявся з 06.10.2016 року.

ОСОБА_5 не перебуває на обліку у лікаря нарколога та психіатра, раніше не судима, позитивно характеризується за місцем проживання.

Питання речових доказів суд вирішує у відповідності до ст. 100 КПК України.

Керуючисьст. 49 КК України, ст. ст.284,285,286,288,369-372 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_5 у зв`язку із закінченням строків давності - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК Україниу зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Кримінальне провадження відносно ОСОБА_5 за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України - закрити.

Цивільний позов прокурора Боярського відділу Фастівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 в інтересах Боярської міської ради Фастівського району Київської області залишити без розгляду.

Речові докази: - акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за серпень (липень) 2016 року за формою КБ-2в від 02.08.2016 та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за серпень (липень) 2016 року за формою КБ-3 від 13.07.2016; акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2016 року за формою КБ-2в від 15.09.2016 та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за вересень 2016 року за формою КБ-3 від 15.09.2016; акт № 4 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2016 року за формою КБ-2в від 06.10.2016 та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за жовтень 2016 року за формою КБ-3 від 06.10.2016, які знаходиться в матеріалах кримінального провадження залишити в матеріалах кримінального провадження.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Києво-Святошинський районний суд Київської області протягом 7 (семи) днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.12.2023
Оприлюднено22.12.2023
Номер документу115775713
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —369/15738/21

Ухвала від 20.12.2023

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Лисенко В. В.

Ухвала від 10.11.2021

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Лисенко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні