Рішення
від 19.12.2023 по справі 539/5575/23
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/5575/23

Провадження № 2/539/1260/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2023 року м. Лубни

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді Алтухової О.С.,

за участю секретаря Павличенко О.А.,

позивача - ОСОБА_1 ,

представника позивача адвоката Орленка Р.Е.,

представника відповідача Россохи А.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Лубенського міськрайонного суду у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Лубенська лікарня інтенсивного лікування» Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області про визнання протиправними та скасування наказу, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Комунального підприємства «Лубенська лікарня інтенсивного лікування» Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області про визнання протиправним та скасування наказу, в якій просив визнати протиправним та скасувати наказ Комунального підприємства «Лубенська лікарня інтенсивного лікування» Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області № 197-к-а від 04 жовтня 2023 року про притягнення його до дисциплінарної відповідальності.

Позовні вимоги мотивував тим, що він ОСОБА_1 має більше 45 років безперервного трудового стажу за фахом лікаря-хірурга, останнє місце роботи на посаді лікаря-хірурга діагностично-консультативного центру Комунального підприємства «Лубенська лікарня інтенсивного лікування» Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області.

Комунальним підприємством «Лубенська лікарня інтенсивного лікування» Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області наказом від 04.10.2023 року № 197-к-а за підписом директора Лариси Сухопар йому, лікарю-хірургу діагностично-консультативного центру даного підприємства, ОСОБА_1 оголошено догану за порушення пункту 4.1. розділу 4 посадової інструкції лікаря-хірурга ОСОБА_1 , розділом 7 Правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства, а саме порушення трудової дисципліни (порушення правил медичної етики та деонтології).

Ознайомившись з даним наказом ним було надано відповідачу заяви відповідно від 02.10.2023 та 17.10.2023 про надання дозволу на ознайомлення з матеріалами справи, а також надання йому всіх завірених відповідним чином по цій справі документів про притягнення його до дисциплінарної відповідальності, проте заява залишилася без задоволення.

Крім того, на його заяву до профспілкового комітету КП «ЛЛІЛ» ЛМР, останнім листом за № 60 від 03.10.2023 р. його повідомлено, що порушений «Порядок проведення службового розслідування» згідно наказу по КП «ЛЛІЛ» ЛМР № 137 від 21.09.2023 в розділі про право особи стосовно якої проводиться службове розслідування, а також висновки, на які спирається комісія з проведення службового розслідування по Посадовій інструкції та Правилах внутрішнього трудового розпорядку для працівників КП «ЛЛІЛ» ЛМР не відповідають суті скоєного порушення.

В даному випадку відповідачем не доказано його вини та не досліджено всі необхідні для цього обставини, а лише є посилання у даному наказі про оголошення йому догани з посиланням на пункт 4.1. посадової інструкції лікаря-хірурга діагностично-консультативного центру, затвердженої головним лікарем Лубенської ЦМЛ, згідно якого лікар-хірург несе відповідальність за неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов`язків, помилкові дії чи бездіяльність, неприйняття рішень, що входять у сферу його компетенції, а також за невикористання або неповне використання своїх функціональних прав, що передбачені цією посадовою інструкцією, а також правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Крім того, його не було відповідним чином ознайомлено з наказом № 137 від 21.09.2023 про створення комісії з проведення службового розслідування, таким чином він не міг знати склад комісії, по якій скарзі проводиться розслідування, термін його проведення, а також факт перевірки обставин викладених у скарзі. Тобто не володіючи повною інформацією він не міг вчасно захистити свої права. Так як між ним та визначеними у даному наказі по лікарні особами (завідувачем ДКЦ ОСОБА_2 та начальником відділу кадрів - Бартош В.П.) склалися неприязні та конфліктні ситуації з боку останніх, які були зацікавлені у його звільненні з роботи, які неодноразово йому про це говорили і якщо його вчасно було б ознайомлено з вищеназваним наказом, то він неодмінно та обов`язково про це вказав. А так його було позбавлено відповідачем такої можливості.

Лише 29.09.2023 року, тобто після закінчення проведення службового розслідування, відповідачем було його ознайомлено із актом комісії КП «ЛЛІЛ» ЛМР з проведення службового розслідування від 28.09.2023 у якому винесено висновок: «Пропонувати директору : … 3. Керуючись п. 3 ст. 40 Кодексу законів про працю України, п. 2 ст. 5 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.22р. № 2131-ІХ, п. 4.1. розділу 4 посадової інструкції лікаря хірурга ОСОБА_1 , розділом 7 Правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства звільнити лікаря-хірурга ДКЦ ОСОБА_1 за систематичне невиконання працівником без поважних причин обов`язків, покладених на нього трудовим договором».

Вважає, що порушено процедуру проведення стосовно нього службового розслідування, передбачену «Порядком проведення службового розслідування», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 13.06.2000 № 950.

Також, на його думку, наказ 197-к-а від 04.10.20223 року не містить будь-якого посилання роботодавця на його вину, як одну з важливих ознак порушення трудової дисципліни. Тому вважає, що відповідачем не доведено, в чому саме полягає порушення ним правил медичної етики та деонтології, які саме його дії чи бездіяльність призвели до порушення або неналежного виконання покладених на нього трудових обов`язків, внаслідок чого у останнього були відсутні підстави для оголошення йому догани.

У його випадку не з`ясовано, в чому конкретно проявилось порушення, що стало приводом до притягнення його до дисциплінарної відповідальності, чи могло воно бути підставою для цього, чи додержані власником або уповноваженим ним органом передбачені статтями 147-1, 148, 149 КЗпП України правила і порядок застосування дисциплінарних стягнень, зокрема, чи заподіяна ним шкода, обставини, за яких вчинено проступок.

Вважає, що відповідачем неправомірно оголошено йому вказану догану, так як останнім не встановлено, які саме порушення стосуються його обов`язків, які є складовими його трудової функції чи випливають з правил внутрішнього трудового розпорядку; а також не встановлено у чому полягає невиконання чи неналежне виконання ним трудових обов`язків, яке має бути винним, скоєним без поважних причин умисно або з необережності.

Ухвалою від 29 листопада 2023 року відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження та призначено судове засідання на 19 грудня 2023 року.

14 грудня 2023 року представником відповідача подано відзив на позовну заяву, згідно якого позовні вимоги не визнаються з огляду на таке.

21.09.2023 р. на ім`я директора КП «ЛЛІЛ» ЛМР ОСОБА_3 надійшла письмова скарга від громадянина ОСОБА_4 , в якій зазначено, що лікар-хірург діагностично-консультативного центру ОСОБА_1 поводив себе грубо та не тактовно, по відношенню до його дружини ОСОБА_5 . Скаржник зазначив, що при спілкуванні лікар ОСОБА_1 проявляв зневагу до його дружини, та висміював її ім`я, наголошував, що під час цього прийому до кабінету заходили ще троє людей, та той факт, що його дружина ОСОБА_5 є вагітною та має хворе серце.

З метою об`єктивної перевірки обставин, викладених у скарзі гр. ОСОБА_4 наказом директора КП «ЛЛІЛ» ЛМР № 137 від 21.09.2023р. було створено комісію з проведення службового розслідування.

Під час проведення службового розслідування комісією було розглянуто скаргу громадянина ОСОБА_4 , розглянуто письмові пояснення лікаря-хірурга ОСОБА_1 від 27.09.2023 року та пояснення сестри медичної хірургічного кабінету ДКЦ ОСОБА_6 від 27.09.2023р.

Крім того, комісією встановлено, що до лікаря-хірурга ОСОБА_1 раніше вже застосовувалися заходи дисциплінарного стягнення, у вигляді догани, які не втратили своєї чинності.

28 вересня 2023 року за результатами службового розслідування комісія КП «ЛЛІЛ`ЛМР склала акт з відповідними висновками, та додатками, а саме: копія наказу №137 від 21.09.2023р. «Про створення комісії з проведення службового розслідування»; копія скарги громадянина ОСОБА_4 від 21.09.2023р.; копія письмового пояснення сестри медичної хірургічного кабінету ОСОБА_6 від 27.09.2023р.; копія наказу від 03.03.2023р. №52 «Про оголошення догани лікарю-хірургу ОСОБА_1 »; копія наказу від 31.08.2023р. №171-к «Про оголошення догани лікарю-хірургу ОСОБА_1 », про що підписались члени комісії та ознайомились лікар-хірург ОСОБА_1 та сестра медична ОСОБА_6 , а отже викладена в позовній заяві інформація позивача ОСОБА_1 що він не мав можливості ознайомитись з матеріалами стосовно службового розслідування не відповідає дійсності.

Згідно Посадової інструкції Лікаря-хірурга ОСОБА_1 , з якою позивач ознайомлений, в пункті 4.1 передбачено, що лікар-хірург несе відповідальність за неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов`язків, помилкові дії чи бездіяльність, неприйняття рішень, що входять у сферу його компетенції, а також за невикористання або неповне використання своїх функціональних прав, що передбачені цією посадовою інструкцією, а також правилами внутрішнього трудового розпорядку, в межах, визначених чинним законодавством України про працю та кримінальним законодавством України.

Відповідно до Правил внутрішнього трудового розпорядку, затверджених протоколом конференції трудового колективу КП «ЛЛІЛ`ЛМР від 03 серпня 2021р., працівники зобов`язані в тому числі дотримуватись професійних обов`язків медичних працівників, зокрема щодо вимог професійної етики, деонтології; збереження лікарської таємниці; надання першої невідкладної медичної допомоги громадянам; пропагування у тому числі власним прикладом здорового способу життя; підтримувати сприятливий морально-психологічний клімат у колективі, та інших обов`язків передбачених законодавством.

Застосування в установленому порядку догани до порушника трудової дисципліни, виробляє почуття невідворотності покарання за скоєний дисциплінарний проступок та спонукає працівника не допускати повторних порушень трудової дисципліни. Таким чином догана як дисциплінарне стягнення, крім іншого, виконує виховну та профілактичну (попереджувальну) функції.

Позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Орленко Р.Е. у судовому засіданні позовні вимоги підтримали, просили їх задовольнити.

Представник відповідача у судовому засідання позовні вимоги не визнав, надав пояснення аналогічні, викладеним у відзиві на позов.

Заслухавши учасників справи, дослідивши матеріали справи, оцінивши, відповідно до ст.ст. 89, 263 ЦПК України, докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, вважає позов таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що наказом директора КП «Лубенська лікарня інтенсивного лікування» Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області від 04.10.2023 року № 197-к-а лікарю-хірургу діагностично-лікувального центру ОСОБА_1 оголошено догану за порушення трудової дисципліни (порушення правил медичної етики та деонтології).

Підставою для накладення дисциплінарного стягнення стала скарга громадянина ОСОБА_4 від 21.09.2023 року «на ОСОБА_7 », згідно якої останній дуже грубо себе поводив, разом з медсестрою на прийомі з його дружиною ОСОБА_5 , він говорив на «ти», розповідав щоб вона пояснила, що означає її ім`я, чи вчилася вона в школі, говорив «ти що грамотна», сміявся над іменем дружини, казав «ну розказуй».

Наказом директора КП «Лубенська лікарня інтенсивного лікування» Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області від 21.09.2023 року № 137 з метою об`єктивної перевірки обставин, зазначених в скарзі ОСОБА_4 , створено комісію з проведення службового розслідування.

26.09.2023 року лікарем-хірургом ОСОБА_1 надані письмові пояснення, згідно яких 21.09.2023 року на прийом звернулась хвора ОСОБА_5 зі скаргами на болі в пальці ступні; 6 днів назад вдарилася пальцем в тупий предмет; об`єктивно: незначна болючість та припухлість м`яких тканин; діагностований забій пальця ступні легкого ступеня; враховуючи вагітність та поверхневу травму, потреби в рентгенографії не було; призначено лікування: компреси спиртово-хлоргексидинові та обмеження фізнавантаження; ніякого грубого поводження з хворою не було; прийом проходив в присутності медсестри.

26.09.2023 року медсестрою хірургічного кабінету ОСОБА_6 надані письмові пояснення, згідно яких 21.09.2023 року на прийом звернулась хвора ОСОБА_5 зі скаргами на болі в пальці ступні; вона віднеслась до хворої тактично, взяла електронне направлення, записуючи в журнал відвідувань П.І.П., запитала чому таке цікаве ім`я, ніяк не хотіла її образити; лікар призначив лікування, оглянувши хвору; все було добре; після чого в кабінет зайшов її чоловік, почав кричати, що він лікар і вони образили його дружину; ніяких образ не було, прийом відбувся, вважає, що медичний персонал повинен спілкуватися з хворими.

Згідно Акту комісії КП «Лубенська лікарня інтенсивного лікування» Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області з проведення службового розслідування від 28.09.2023 року під час проведення службового розслідування комісією розглянуто письмові пояснення лікаря-хірурга ОСОБА_1 та сестри медичної хірургічного кабінету ДКЦ ОСОБА_6 , на підставі чого запроновано директору звільнити лікаря-хірурга ДКЦ ОСОБА_1 за систематичне невиконання працівником без поважних причин обов`язків, покладених на нього трудовим договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 147 КЗпП України за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення: 1) догана; 2) звільнення.

Згідно приписів ст. 149 КЗпП України до застосування дисциплінарного стягнення роботодавець повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення. За кожне порушення трудової дисципліни може бути застосовано лише одне дисциплінарне стягнення. При обранні виду стягнення роботодавець повинен враховувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок, і попередню роботу працівника.

Відповідно до п.3.1. Правил внутрішнього трудового розпорядку, затверджених протоколом конференції трудового колективу КП «ЛЛІЛ`ЛМР від 03 серпня 2021р., працівники зобов`язані, в тому числі, дотримуватись професійних обов`язків медичних працівників, зокрема щодо вимог професійної етики, деонтології; збереження лікарської таємниці; надання першої невідкладної медичної допомоги громадянам; пропагування у тому числі власним прикладом здорового способу життя; підтримувати сприятливий морально-психологічний клімат у колективі, та інших обов`язків передбачених законодавством.

Верховний Суд у постанові від 22.07.2020 р. у справі № 554/9493/17 вказав, що ознакою порушення трудової дисципліни є наявність проступку в діях або бездіяльності працівника. Дисциплінарний проступок визначається як винне невиконання чи неналежне виконання працівником своїх трудових обов`язків. Складовими дисциплінарного проступку є дії (бездіяльність) працівника; порушення або неналежне виконання покладених на працівника трудових обов`язків; вина працівника; наявність причинного зв`язку між діями (бездіяльністю) і порушенням або неналежним виконанням покладених на працівника трудових обов`язків. Недоведеність хоча б одного з цих елементів виключає наявність дисциплінарного проступку.

Як зазначає Верховний Суд у постанові від 27.06.2018 р. по справі № 664/2820/15-ц, для притягнення особи до дисциплінарної відповідальності в обов`язковому порядку має бути встановлена вина, як одна із важливих ознак порушення трудової дисципліни. При відсутності вини працівник не може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності.

Проаналізувавши докази по справі, суд дійшов висновку, що відповідачем не доведено жодної складової дисциплінарного проступку ОСОБА_1 , скарга громадянина, який взагалі не був присутній при прийомі пацієнта, не може бути достатньою підставою для накладення дисциплінарного стягнення.

На підставі вищенаведеного, суд вважає позов обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню.

З відповідача на користь держави підлягає стягненню судовий збір в розмірі 1073,60 грн.

Керуючись ст.ст. 4, 5, 12, 13, 76-81,89, 141, 259, 263-265, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Лубенська лікарня інтенсивного лікування» Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області про визнання протиправними та скасування наказу - задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати наказ Комунального підприємства «Лубенська лікарня інтенсивного лікування» Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області № 197-к-а від 04 жовтня 2023 року «Про оголошення догани лікарю-хірургу діагностично-консультативного центру ОСОБА_1 ».

Стягнути з Комунального підприємства «Лубенська лікарня інтенсивного лікування» Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області на користь держави судовий збір в розмірі 1073 (одна тисяча сімдесят три) гривні 60 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5 ст.265 ЦПК України:

- позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса проживання/реєстрації: АДРЕСА_1 .

- відповідач Комунальне підприємство «Лубенська лікарня інтенсивного лікування» Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області, код ЄДРПОУ 01999388, юридична адреса: м.Лубни, вул.П`ятикопа, 26.

Повне судове рішення складено та підписано 20 грудня 2023 року.

Суддя Лубенського міськрайонного суду О.С. Алтухова

Дата ухвалення рішення19.12.2023
Оприлюднено22.12.2023
Номер документу115776379
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання протиправними та скасування наказу

Судовий реєстр по справі —539/5575/23

Рішення від 19.12.2023

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Алтухова О. С.

Рішення від 19.12.2023

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Алтухова О. С.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Алтухова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні