Ухвала
від 11.12.2023 по справі 705/6670/23
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №705/6670/23

2/705/2642/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 грудня 2023 року м.Умань

Суддя Уманського міськрайонного суду Черкаської області Піньковський Р.В., вивчивши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Лівобережний відділ державної виконавчої служби у місті Маріуполі Маріупольського району Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) про звільнення від сплати аліментів та скасування обмежень,

В С Т А Н О В И В:

На адресу Уманського міськрайонного суду Черкаської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Лівобережний відділ державної виконавчої служби у місті Маріуполі Маріупольського району Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) про звільнення від сплати аліментів та скасування обмежень.

Суддя, ознайомившись із матеріалами справи, вважає, що вказана позовна заява не може бути прийнята до розгляду Уманським міськрайонним судом Черкаської області та підлягає передачі за підсудністю з наступних підстав.

Відповідно до норм ЦПК України визначена загальна підсудність справ за місцезнаходженням відповідача ст.27 ЦПК України.

Відповідно до вимог ч.2 ст.27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Статтею 28ЦПК України передбачено, що підсудність справ за вибором позивача, встановлює правила підсудності справ за вибором позивача, яку ще називають альтернативною підсудністю. Альтернативною називають підсудність, за якою декілька судів є компетентними розглянути справу. Не виключаючи можливість звернення особи до суду за правилами загальної підсудності (за місцезнаходженням відповідача), вона встановлює можливість звертатися до іншого або інших судів, тобто встановлює альтернативу - можливість для позивача обрати один із двох чи більше судів.

Альтернативна підсудність є пільговою, вона встановлена для невеликої категорії справ, які мають особливо важливе значення для громадян. Специфіка цього виду підсудності полягає в тому, що в залежності від характеру матеріальних правовідносин та предмету спору, особистих обставин (стан здоров`я, малолітні діти тощо) позивач може обирати серед двох, трьох чи більшої кількості судів, які будуть компетентними розглянути таку справу.

Відповідно до поданої позовної заяви місце реєстрації позивача ОСОБА_1 є: АДРЕСА_1 . Разом з цим адресою реєстрації відповідача ОСОБА_2 вказана: АДРЕСА_2 .

Згідно відповіді № 354411від 07.12.2023 з Єдиного державного демографічного реєстру, місце знаходження відповідача - ОСОБА_2 за вказаними параметрами не знайдено.

Згідно положень ч.9 ст.28 ЦПК України позови довідповідача,місце реєстраціїпроживання абоперебування якогоневідоме,пред`являються замісцезнаходженням майнавідповідача чиза останнімвідомим зареєстрованимйого місцемпроживання абоперебування чипостійного йогозаняття (роботи).

Враховуючи вищевикладене, оскільки з матеріалів позовної заяви не вбачається підстав для застосування альтернативної або виключної підсудності, то за правилами територіальної підсудності дана справа за останнім відомим місцем перебування відповідача не підсудна Уманському міськрайонному суду Черкаської області та віднесена до юрисдикції Волноваського районного суду Донецької області.

Відповідно до частини сьомої статті 147 Закону України"Просудоустрій істатус суддів", враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, Верховний суд розпорядженням від 06.03.2022№ 1/0/9-22 змінив територіальну підсудність судових справ Волноваського районногосуду Донецькоїобласті на Красногвардійський районний суд м. Дніпропетровська.

Враховуючи вищевикладене, за правилами територіальної підсудності дана справа віднесена до юрисдикції Красногвардійського районногосуду м.Дніпропетровська (проспект Пушкіна, 77Б, 77B, Дніпро, Дніпропетровська область, 49000).

Частиною 9 статті 187 ЦПК України передбачено, що якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Пунктом 1 ч.1 ст.31 ЦПК України передбачено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно ч.3 ст.31 ЦПК України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Відповідно до ст.32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

За встановлених обставин суд дійшов висновку, що вказана цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Лівобережний відділ державної виконавчої служби у місті Маріуполі Маріупольського району Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) про звільнення від сплати аліментів та скасування обмежень підлягає передачі за підсудністю до Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.27, 28, 31, 32, 187, 260, 353-355 ЦПК України, суддя

У Х В А Л И В:

Цивільну справу №705/6670/23 (провадження №2/705/2642/23) за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Бережний відділ державної виконавчої служби у місті Маріуполі Маріупольського району Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) про звільнення від сплати аліментів та скасування обмежень направити на розгляд до Красногвардійського районногосуду м.Дніпропетровська (проспект Пушкіна, 77Б, 77B, Дніпро, Дніпропетровська область, 49000) за підсудністю.

Копію ухвали направити позивачу до відома.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Черкаського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Р. В. Піньковський

Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено22.12.2023
Номер документу115778029
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення від сплати аліментів та скасування обмежень

Судовий реєстр по справі —705/6670/23

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Приваліхіна А. І.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Приваліхіна А. І.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Приваліхіна А. І.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні