Рішення
від 30.11.2023 по справі 756/2614/23
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

30.11.2023 Справа № 756/2614/23

Унікальний № 756/2614/23

Провадження № 2-о/756/193/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2023 року Оболонський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Яценко Н.О.,

присяжних: Федоренко І.В.

Чумаченко М.В.

за участі секретаря Євтушик В.І.,

заявника ОСОБА_1

представника заінтересованої особи ОСОБА_2

представника заінтересованої особи Орел Р.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Оболонської районної в м.Києві державної адміністрації, ОСОБА_3 , про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки, та подання Органу опіки та піклування Оболонської районної в м.Києві державної адміністрації, заінтересована особа: ОСОБА_1 , про встановлення опіки та призначення опікуна недієздатній особі, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник у лютому 2023 року звернулась до суду із заявою про визнання чоловіка - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним посилаючись на те, що він потребує постійного догляду, внаслідок перенесеної хвороби є лежачим, не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, не може самостійно захистити свої інтереси і потребує опіки або піклування. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 сам себе обслуговувати не може, крім ОСОБА_1 , його ніхто не доглядає.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи від 28.02.2023 р. головуючим у справі визначено суддю Яценко Н.О.

Ухвалою суду від 03.03.2023 року було відкрито провадження у справі.

Ухвалою суду від 26.04.2023 року по справі призначено судову-психіатричну експертизу та зупинено провадження по вищезазначеній справі до отримання висновку судово-психіатричної експертизи проведення якої доручено експертам Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (04080, м.Київ, вул.Кирилівська, 103А).

16.11.2023 р. справа була повернута з експертної установи з висновком експерта.

Ухвалою суду від 21.11.2023 року поновлено провадження у справі.

Заявник ОСОБА_1 в судовому засіданні заяву та подання підтримала у повному обсязі та просила задовольнити.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_3 - адвокат Орел Р.В. в судовому засіданні підтримала заяву ОСОБА_1 та подання Органу опіки та піклування Оболонської районної в м.Києві державної адміністрації.

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування Оболонської РДА в м.Києві в судовому засіданні підтримала заяву ОСОБА_1 та звернулась до суду із поданням про встановлення опіки та призначення опікуна ОСОБА_3 .

Вислухавши заявника та представників заінтересованих осіб, дослідивши письмові матеріали справи, суд вважає, що заява та подання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до вимог ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до Висновку судово-психіатричного експерта №742 Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» від 19.07.2023 р. ОСОБА_3 , виявляє ознаки стійкого хронічного психічного розладу у вигляді органічного ураження головного мозку поєднаного (судинно-дисметаболічного) генезу з вираженим психоорганічним синдромом (F 07.9 за МКХ-10), за своїм психічним станом не здатен усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Питання опіки, як юридичне, знаходиться поза межами компетенції судово-психіатричного експерта. За своїм психічним станом ОСОБА_3 не здатен усвідомлюват значення своїх дій та керувати ними. Питання щодо участі у судовому засіданні знаходиться поза межами компетенції судово-психіатричного експерта.

Згідно ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно подання органу опіки та піклування над ОСОБА_3 опікуном необхідно призначити його дружину - ОСОБА_1 , у якої відсутні перешкоди для такого призначення.

Таким чином, зібрані у справі докази вказують на наявність підстав для визнання ОСОБА_3 недієздатним та встановлення над ним опіки та одночасно призначення ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_3 .

Керуючись ст. 81, 263-265, 299, 300 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В :

Заяву та подання - задовольнити.

Визнати недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 та встановити опіку над ним.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Дане рішення діє протягом двох років з дня набрання ним законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення виготовлено 30.11.2023 року

Суддя: Н.О. Яценко

Присяжні: І.В. Федоренко

М.В. Чумаченко

Дата ухвалення рішення30.11.2023
Оприлюднено21.12.2023
Номер документу115778644
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення опіки та призначення опікуна недієздатній особі

Судовий реєстр по справі —756/2614/23

Рішення від 30.11.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Яценко Н. О.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Яценко Н. О.

Рішення від 30.11.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Яценко Н. О.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Яценко Н. О.

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Яценко Н. О.

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Яценко Н. О.

Ухвала від 03.03.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Яценко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні