Рішення
від 28.11.2023 по справі 759/18916/23
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ун. № 759/18916/23

пр. № 2-о/759/1530/23

28 листопада 2023 року м. Київ

Святошинський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Єросової І.Ю.,

при секретарі судових засідань Шило М.І.,

за участю представника заявника Гур`євої О.Г. ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

заінтересованої особи ОСОБА_3 ,

заінтересованої особи ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою Органу опіки та піклування Святошинської районної у м. Києві державної адміністрації (03115, м. Київ, просп.Берестейський, 97), заінтересовані особи: ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ), ОСОБА_4 ( АДРЕСА_2 ), Святошинський психоневрологічний інтернат (03115, м.Київ, вул.Крамського, 16) про встановлення опіки,

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2023 року Михальчук Д. , який представляє інтереси заявника, звернувся до Святошинського районного суду м.Києва із вищезазначеним поданням у якому просить встановити опіку над недієздатною ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та проживає у Святошинському психоневрологічному інтернаті за адресою: АДРЕСА_3 та призначити їй опікунів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 для захисту прав та законних інтересів підопічного. В обґрунтування подання вказує на визнання ОСОБА_6 рішенням суду недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуном її матері- ОСОБА_4 , яка наразі за віком та станом здоров`я не може забезпечити належний догляд підопічній.

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 03.10.2023 року заява прийнята до розгляду та відкрито окреме провадження у справі.

Представник заявника Органу опіки та піклування Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації у судовому засіданні подання підтримує та просить задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_4 у судовому засіданні не заперечує проти звільнення її від повноважень опікуна.

Заінтересовані особи ОСОБА_2 , ОСОБА_3 у судовому засіданні подання підтримують та просять задовольнити.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні у справі докази у їх сукупності, суд доходить таких висновків.

Судом встановлено, що відповідно до заяв від 06.06.2023 р. ОСОБА_3 та ОСОБА_2 звернулись до опікунської ради Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації з заявами, в яких просять звернутись до Святошинського районного суду м. Києва із поданням про встановлення опіки над недієздатною ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішенням Святошинського районного суду м.Києва від 24.05.2004 р. (№2-823-1/04) ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатною, встановлено відносно неї опіку і призначено опікуном її рідну матір - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відповідно до довідки Святошинського психоневрологічного інтернату №146 від 07.06.2023 р. ОСОБА_6 мешкає та знаходиться на повному державному утриманні в Святошинському психоневрологічному інтернаті з 05.04.2012 р., підопічну відвідують ОСОБА_3 , ОСОБА_2 та опікун ОСОБА_4 .

Згідно висновків Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації від 11.08.2023 р. №101-6827/02, №101-6828/02 ОСОБА_3 ОСОБА_2 можуть виконувати обов`язки опікуна над недієздатною ОСОБА_6 .

Відповідно до висновків про стан здоров`я ОСОБА_3 , ОСОБА_2 протипоказань до опікунства не мають, на обліку у психіатра та нарколога не перебувають.

Згідно відомостей з МВС України ОСОБА_3 , ОСОБА_2 до кримінальної відповідальності не притягалися, незнятої чи непогашеної судимості не мають, у розшуку не перебувають.

Своєю заявою опікун ОСОБА_4 не заперечує проти призначенням опікунами ОСОБА_3 , ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 4 ст. 82 ЦПК України підставами звільнення від доказування є обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Порядок встановлення опіки над особою, яка визнана судом недієздатною, виконання опікуном своїх обов`язків та звільнення від повноважень опікуна визначений главою 6 ЦК України та Правилами опіки та піклування, затвердженими наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року N 34/166/131/88 (далі - Правила).

Відповідно до ч. 1 ст. 60 Цивільного кодексу України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

У відповідності до приписів ст. 67 ЦК України та Розділу 4 Правил, опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням. Опікун зобов`язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного.

Статтею 56 ЦК України встановлено, що органами опіки та піклування є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

Статтею 58 ЦК України визначено коло осіб над якими встановлюється опіка, зокрема у ній зазначено, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до ч. 2, 3, 4 ст. 63 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун та піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Як передбачено ч. 5 статті 63 Цивільного кодексу України фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів або піклувальників.

Відповідно до норм ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

При вирішенні питання щодо призначення опікуном, суд враховує, що ОСОБА_3 , ОСОБА_2 не мають медичних протипоказань для здійснення повноважень опікуна, мають належні умови проживання, рівень доходу, перебувають з недієздатною у родинних відносинах, проявляють турботу до підопічної, що дає підстави вважати можливим виконання ними обов`язків опікуна над недієздатною.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку, що подання Органу опіки та піклування Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації про встановлення опіки над недієздатною та призначення йому опікуна, підлягає задоволенню.

Враховуючи вищенаведене та керуючись ст. ст. 58, 60, 62, 63 Цивільного кодексу України, ст. ст. 2, 4, 12, 76-81, 89, 259, 263-265, 273, 293, 294, 295-300, 354,355 Цивільного процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Органу опіки та піклування Святошинської районної у м. Києві державної адміністрації (03115, м. Київ, просп.Берестейський, 97), заінтересовані особи: ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ), ОСОБА_4 ( АДРЕСА_2 ), Святошинський психоневрологічний інтернат (03115, м.Київ, вул.Крамського, 16) про встановлення опіки, задовольнити.

Встановити опіку над недієздатною ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та проживає у Святошинському психоневрологічному інтернаті за адресою: АДРЕСА_3 .

Призначити недієздатній ОСОБА_6 опікунів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , які зареєстровані та проживають за адресою: АДРЕСА_4 , для захисту прав та законних інтересів підопічної.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення. У разі розгляду справи (вирішення питання ) без повідомлення сторін зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи якому рішення не було вручене у день його складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Київського апеляційного суду, при цьому відповідно до п. п. 15.5 п. 15 Перехідних положень ЦПК України в редакції Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» № 2147-VIII від 03.10.2017 року до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією кодексу.

Суддя І.Ю. Єросова

Дата ухвалення рішення28.11.2023
Оприлюднено21.12.2023
Номер документу115779075
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення опіки

Судовий реєстр по справі —759/18916/23

Рішення від 28.11.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Єросова І. Ю.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Єросова І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні