Рішення
від 20.12.2023 по справі 147/1492/23
ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 147/1492/23

Провадження № 2-о/147/32/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 грудня 2023 року смт Тростянець

Тростянецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Борейко О. Г. ,

із секретарем Прокопенко В. М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою Тростянецької селищної ради Гайсинського району Вінницької області, заінтересована особа Релігійна організація "Релігійна громада парафії Святої Тройці села Оляниця Вінницько-Тульчинської єпархії УПЦ (ПЦУ), про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність, -

В С Т А Н О В И В :

25 жовтня 2023 року Тростянецька селищна рада Гайсинського району Вінницької області звернулася до суду із заявою про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

Заявник посилається на такі обставини: у 2022 році Тростянецькою селищною радою Гайсинського району Вінницької області на території с. Оляниця Гайсинського району Вінницької області, що входить до складу територіальної громади (розпорядження Кабінету Міністрів України «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Вінницької області» від 12.065.2020 № 707-р), було виявлено безхазяйне нерухоме майно, яка не має власника або власник якої невідомий, а саме: громадський будинок з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами за адресою АДРЕСА_1 . Вказані будівлі, як зазначає Релігійна організація «РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА ПАРАФІЇ СВЯТОЇ ТРОЙЦІ с. ОЛЯНИЦЯ ВІННИЦЬКО-ТУЛЬЧИНСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ «ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ», використовуються для проведення релігійних обрядів.

Заінтересованою особою до селищної ради надано копію технічного паспорту на громадський будинок з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами, інвентаризаційна справа № 1493.0722-ТП.

Проте, технічний паспорт не є правовстановлюючим документом на нерухоме майно та не є тим документом, на підставі якого можливо встановити набуття, зміну або припиненні речових прав на нерухоме майно, а є документом який містить довідкову інформацію про фактичний стан нерухомості.

Інших документів заінтересованою особою не надано.

Факт виявлення безхазяйного майна зафіксовано актом обстеження від 10.08.2022 року, який затверджено відповідним рішенням виконавчого комітету Тростянецької селищної ради від 26.08.2022 року № 161.

За заявою Тростянецької селищної ради безхазяйне нерухоме майно взято на облік суб`єктом держаної реєстрації, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна від 26.09.2022 року № 310813393.

Після проведення державної реєстрації взяття на облік безхазяйного нерухомого майна, в районній газеті «Тростянецькі вісті» № 34 (1060012) від 14.10.2022 року надруковано відповідне оголошення.

Протягом терміну встановленого законом особи, які б претендували на безхазяйну нерухому річ, своїх прав на неї не пред`явили, з дня взяття на облік нерухомої речі сплив один рік та будь-яких відомостей відносно власника нерухомого майна не встановлено.

Враховуючи наведене, заявник просить передати до комунальної власності Тростянецької селищної територіальної громади Гайсинського району Вінницької області в особі Тростянецької селищної ради безхазяйну нерухому річ, а саме - громадський будинок з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами:

-храм - літера «А» загальною площею 354,9 м. кв.;

-вхідний майданчик - літера «а» площею 6,6 м. кв.;

-котельня - літера «Б» площею 17,7 м. кв.;

-погріб - літера «Б/П» площею 9,1 м. кв.;

-господарська будівля - літера «В» площею 59,7 м. кв.;

-веранда - літера «в» площею 5,1 м. кв.;

-туалет - літера «Т» площею 3,2 м. кв.;

-альтанка - літера «Ф» площею 26,8 м. кв.;

-криниця - літера «К» - 18 п.м.;

-хвіртка - номер за планом 1-1,1 п.м.;

-ворота - номер за планом 2-4,1 п.м.;

-ворота - номер за планом 3-4,1 п.м.;

-огорожа - номер за планом 4 - 178,0 п.м.,

що розташовано за адресою АДРЕСА_1 .

Ухвалою суду від 27 жовтня 2023 року заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

В судове засідання учасники розгляду не з`явилися.

Представник заявника Ткач О. В. в судове засідання не з`явився, подав до суду клопотання у якому просив, провести судове засідання без участі представника Тростянецької селищної ради, заяву підтримує в повному обсязі та просить задовольнити.

Представник Релігійної організації "Релігійна громада парафії Святої Тройці села Оляниця Вінницько-Тульчинської єпархії УПЦ (ПЦУ) в судове засідання не з`явився, з невідомих суду причин.

Беручи до уваги те, що особи, які беруть участь у справі, використали надане їм ч.3ст.211 ЦПК Україниправо заявляти клопотання про розгляд справи за їх відсутності, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи, тому проводить його в даному судовому засіданні за відсутності таких осіб, не здійснюючи фіксування процесу технічними засобами, що узгоджується з приписамист.247 ЦПК України.

Дослідивши письмові докази у справі, суд дійшов висновку про задоволення заяви з таких мотивів.

Відповідно до принципу диспозитивності цивільного судочинства (ст.13 ЦПК України) суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно дост.15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Статтею 76ЦПК України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно із ч. 2 ст. 77 ЦПК України, предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків встановленихЦПК України, відповідно дост. 81 ЦПК України. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Докази не можуть ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ст. 89ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Як встановлено судом, згідно з Актом обстеження нерухомого майна від 10.08.2022, затвердженого рішенням виконавчого комітету Тростянецької селищної ради Гайсинського району Вінницької області №161 від 26.08.2022 «Про затвердження акту обстеження на предмет виявлення безхазяйного майна», комісія в складі голови комісії ОСОБА_1 , заступника селищного голови з питань діяльності органів влади, заступника голови комісії Погоди Віктора Петровича, начальника відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та земельних ресурсів селищної ради, членів комісії: Колесник Наталії Леонідівни, завідувача сектору земельних ресурсів відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та земельних ресурсів селищної ради, ОСОБА_2 , провідного спеціаліста відділу бухгалтерського обліку та звітності апарату селищної ради, ОСОБА_3 , інженера інвертаризатора, здійснила обстеження об`єкта безхазяйного нерухомого майна, яке знаходиться на території Оляницького старостинського округу Тростянецької селищної територіальної громади і встановила, що за адресою АДРЕСА_2 знаходиться об`єкт безхазяйного нерухомого майна, а саме: будівля храму на кам`яно-бутовому фундаменті з цегляними стінами під металевою покрівлею висотою близько 16 метрів, шириною 17 метрів та довжиною 30 метрів. Стіни оштукатурені та пофарбовані, місцями штукатурка відсутня. Прилегла територія огороджена цегляним парканом висотою 2 метри. На території також розміщена господарська будівля розміром 12,8 м. довжини та 4,65 м. ширини, на бетонному фундаменті із стінами з газоблоку під перекриттям з азбесто-цементних листів. За приміщенням храму знаходяться приміщення котельні на кам`яно-бутовому фундаменті з цегляними стінами під металевим перекриттям розмірами 4 на 5 метрів (а.с. 15-17).

Згідно із Рішенням виконавчого комітету Тростянецької селищної ради Гайсинського району Вінницької області №161 від 26.08.2022 «Про затвердження акту обстеження на предмет виявлення безхазяйного майна», запроваджено процедуру визнання майна безхазяйним, а саме: нерухоме майно у межах АДРЕСА_2 на території Тростянецької селищної територіальної громади (а. с. 15).

У періодичному виданні газети «Тростянецькі Вісті» громадсько-політичне видання від 14 жовтня 2022 року №34 (106012) опубліковано оголошення про виявлення та взяття на облік вищезазначеного безхазяйного нерухомого майна (громадська будівля, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 ) (а.с. 18-19).

Згідно з Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна №310813393 від 26.09.2022 взята на облік громадська будівля з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.14).

Відповідно до Технічного паспорта на громадський будинок з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 замовником технічної інвентаризації є Релігійна організація "Релігійна громада парафії Святої Тройці села Оляниця Вінницько-Тульчинської єпархії УПЦ (ПЦУ) (а.с. 7-13).

Процесуальним законом визначено, що окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав (ч. 1ст. 293 ЦПК України).

Відповідно до п. 7 ч. 1ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

Згідно зі ст.329ЦПК України заява про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади за умов, визначених Цивільним кодексом України, подається до суду за місцезнаходженням цієї речі органом, уповноваженим управляти майном відповідної територіальної громади.

Відповідно до пункту 7 частини 2статті 293ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

Відповідно до ст.143 Конституції України, ч.2 ст.327 ЦК України, статей 10, 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Згідно зі статтею 10Закону України«Про місцевесамоврядування вУкраїні» сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Відповідно до статті 29 Закону України«Про місцевесамоврядування вУкраїні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать повноваження щодо управління в межах, визначених радою, майном, що належить до комунальної власності відповідних територіальних громад.

Статтею 335ЦК України визначено, що безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий. Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність. Безхазяйні рухомі речі можуть набуватися у власність за набувальною давністю, крім випадків, встановлених статтями 336, 338, 341, 343 цього Кодексу.

Відповідно до частини 2 статті 327 ЦК України управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Згідно зі статтею 333ЦПК України суд, встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, ухвалює рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади.

Враховуючи наведені вище вимоги закону та встановлені обставини справи, взявши до уваги відсутність власника майна та сплив одного року з часу взяття такого майна на облік як безхазяйного, суд вважає, що заява підлягає до задоволення, шляхом передачі у комунальну власність Тростянецької селищної територіальної громади Гайсинського району Вінницької області в особі Тростянецької селищної ради Гайсинського району Вінницької області громадський будинок з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 .

Керуючись статтями 12, 13, 81, 258, 259, 263, 265, 268, 315-316 ЦПК України,

У Х В А Л И И В :

Заяву Тростянецької селищної ради Гайсинського району Вінницької області, заінтересована особа Релігійна організація "Релігійна громада парафії Святої Тройці села Оляниця Вінницько-Тульчинської єпархії УПЦ (ПЦУ), про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність- задовольнити.

Передати у комунальну власність Тростянецької селищної територіальної громади Гайсинського району Вінницької області в особі Тростянецької селищної ради Гайсинського району Вінницької області (вул. Соборна, 77, смт Тростянець, Гайсинський район, Вінницька область, код ЄДРПОУ - 04326224) безхазяйне нерухоме майно, а саме: громадський будинок з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами: храм літера «А» загальною площею 354,9 кв. м; вхідний майданчик літера «а» площею 6,6 кв. м; котельня літера «Б» площею 17,7 кв. м; погріб літера «Б/П» площею 9,1 кв. м; господарська будівля літера «В» площею 59,7 м. кв.; веранда літера «в» площею 5,1 м. кв.; туалет літера «Т» площею 3,2 кв. м; альтанка літера «Ф» площею 26,8 кв. м; криниця літера №К» 18 пог. м.; хвіртка номер за планом 1 1,1 пог. м.; ворота номер за планом 2 -4,1 пог. м.; ворота номер за планом 3 4,1 пог. м.; огорожа номер за планом 4 178,0 пог. м., що розташовані за адресою вулиця Калинова, 3-Б, с. Оляниця Гайсинського району Вінницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відомості про учасників:

заявник - Тростянецька селищна рада Гайсинського району Вінницької області, код ЄДРПОУ - 04326224, адреса місцезнаходження: вул. Соборна, 77, смт Тростянець, Гайсинський район, Вінницька область, 24300;

заінтересована особа - Релігійна організація "Релігійна громада парафії Святої Тройці села Оляниця Вінницько-Тульчинської єпархії УПЦ (ПЦУ), код ЄДРПОУ - 24900990, адреса місцезнаходження: вул. Вишнева, 25, с. Оляниця, Гайсинський район, Вінницька область, 24326.

Суддя О. Г. Борейко

Дата ухвалення рішення20.12.2023
Оприлюднено22.12.2023
Номер документу115784580
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність

Судовий реєстр по справі —147/1492/23

Рішення від 20.12.2023

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Борейко О. Г.

Ухвала від 27.10.2023

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Борейко О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні