Ухвала
від 20.12.2023 по справі 477/2953/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД

Миколаївської області

Справа №477/2953/23

Провадження №2/477/957/23

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

20 грудня 2023 року м. Миколаїв

Суддя Жовтневого районного суду Миколаївської області Козаченко Р.В., вивчивши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до приватного акціонерного товариства «Засільське хлібоприймальне підприємство» про стягнення належних працівнику сум при звільненні,

В С Т А Н О В И В:

03 листопада 2023 року позивач звернувся до суду із позовною заявою, в якій просить стягнути з приватного акціонерного товариства «Засільське хлібоприймальне підприємство» (код ЄДРПОУ 00955006) на свою користь:

-всі суми, що належать йому від роботодавця в день звільнення, а саме 13685 грн. 57 коп. компенсація за невикористані відпустки;

-середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку, але не більш як за шість місяців;

-витрати на надання професійної правничої допомоги в розмірі 1500 грн.

В той же час, вивчивши позовну заяву, суддя приходить до висновку, що вона не відповідає вимогам ст.ст.175 та 177 ЦПК України.

Так відповідно до ч.1 ст.175 ЦПК України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

У відповідності до п.п. 3,5 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити: зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Також, відповідно до ч.4 ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

В матеріалах доданих до позовної заяви відсутні будь-які докази оплати позивачем судового збору.

Відповідно до ч.1 ст.4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Законом України «Про Державний бюджет на 2023 рік» з 01 січня 2023 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2684 грн. 00 коп.

Згідно зч.2ст.4Закону України«Про судовийзбір» заподання досуду позовноїзаяви майновогохарактеру, поданою фізичною особою або фізичною особою - підприємцем, розмір судового збору становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму на одну працездатну особу.

У відповідності до вимогст. 1 Закону України «Про оплату праці»заробітна плата це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Згідно п.1 ч.1ст.5 Закону України «Про судовий збір», від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

При цьому, згідно ч.4ст.263 ЦПК України, при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Відповідно до постанови Верховного Суду в справі №728/2955/18 від 10 січня 2019 року, починаючи з 01 вересня 2015 року позивачі в справах за позовними вимогами, що випливають із трудових відносин, не звільняються від сплати судового збору, за винятком позовів про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Як вбачається зі змісту позовної заяви позивач ставить питання про виплату йому компенсації за 28 календарних днів невикористаної щорічної основної відпустки, вихідної допомоги у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

Разом з тим, вихідна допомога та середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні (зокрема, і за час затримки виплати такої допомоги) не належать до структури заробітної плати, тобто не є основною чи додатковою заробітною платою, а також не є іншою заохочувальною чи компенсаційною виплатою, що входить до такої структури (близькі за змістом висновки висловлені у постановах Великої Палати Верховного Суду від 30 січня 2019 року у справі № 910/4518/16 (пункт 34); від 26 червня 2019 року у справі № 761/9584/15-ц (пункт 60)).

Також, відповідно до п.4Постанови КМУ від 8.02.1995р. №100, при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження згідно з чинним законодавством, не враховуються: одноразові виплати (компенсація за невикористану відпустку, матеріальна допомога, допомога працівникам, які виходять на пенсію, вихідна допомога). При обчисленні середньої заробітної плати за останні два місяці, крім перелічених вище виплат, також не враховуються виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов`язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження, вимушеного прогулу тощо) та допомога у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю.

Враховуючи викладене, позивач не може бути звільнений від сплати судового збору за подання даного позову і підстав для звільнення згідно ст.8 Закону України «Про судовий збір» суд не вбачає.

Крім цього, позивач, заявляючи вимоги про стягнення середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку, не зазначає в резолютивній частині позову конкретну суму за затримку виплати, що не відповідає вимогамст.175 ЦПК України.

За таких обставин, позивачу слід конкретизувати позовні вимоги та зазначити обґрунтований розмір сум, що він просить стягнути з відповідача, та відповідно до даного розміру сплатити судовий збір, згідно положень Закону України «Про судовий збір».

Керуючись ст.ст.175,177,185ЦПК України, суддя

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до приватного акціонерного товариства «Засільське хлібоприймальне підприємство» про стягнення належних працівнику сум при звільненні залишити без руху.

Надати ОСОБА_1 строк у п`ять днів з дня отримання копії цієї ухвали для усунення вказаних в цій ухвалі недоліків.

Виявлені недоліки слід усунути шляхом надання належно складеної позовної заяви (в двох екземплярах) з урахування викладених в описовій частині цієї ухвали зауважень та надання документу про сплату судового збору в розмірі, визначеному Законом України «Про судовий збір».

У тому разі, якщо недоліки не будуть усунуті, то позовна заява буде залишена без розгляду, що не виключає повторного подання позову після усунення недоліків.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Cуддя Р.В. Козаченко

СудЖовтневий районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення20.12.2023
Оприлюднено22.12.2023
Номер документу115787159
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —477/2953/23

Рішення від 20.05.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні