Рішення
від 31.10.2023 по справі 489/4874/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 489/4874/21

Номер провадження 2/489/202/23

РІШЕННЯ

Іменем України

31 жовтня 2023 року місто Миколаїв

Ленінський районний суд м. Миколаєва в складі:

головуючого судді Кокорєва В. В.,

за участі секретаря судового засідання Ковальової С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань № 10 Ленінського районного суду м. Миколаєва цивільну справу за позовом ОСОБА_1 (далі - позивач) до ОСОБА_2 (далі - відповідач), третя особа 1 - Приватне акціонерне товариство «Будівельна фірма «Миколаївбуд» (далі - ПАТ "Будівельна фірма "Миколаївбуд"), третя особа 2 - Служба у справах дітей адміністрації Інгульського району Миколаївської міської ради про усунення перешкод у користуванні майном шляхом вселення в кімнату у гуртожитку

встановив

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про усунення перешкод у користуванні майном шляхом вселення в кімнату у гуртожитку. В обґрунтування позовних вимог зазначає, що йому надано в користування кімнату в гуртожитку за адресою: АДРЕСА_1 . Будівля гуртожитку належить Приватному акціонерному товариству "Будівельна фірма "Миколаївбуд". Місце проживання ОСОБА_1 за вказаною адресою зареєстроване з 03.10.2013. Також, у зазначеному будинку гуртожитку за ОСОБА_2 - колишньою дружиною позивача, закріплена сусідня кімната № НОМЕР_1 . Фактично позивач та відповідач користувалися двома кімнатами як одним житловим приміщенням. В стіні між цими двома кімнатами було зроблено отвір для того, щоб можна було користуватися двома кімнатами, не виходячи до коридору загального користування, а меблі були встановлені таким чином, що доступ до вхідних дверей до кімнати № НОМЕР_2 став неможливий. Вхід до обох кімнат відбувається через кімнату № НОМЕР_1 , яка закріплена за відповідачем. Ключі від кімнат були в обох сторін, але після того, як 29.12.2019 виник конфлікт, ОСОБА_2 вигнала ОСОБА_1 з житла, залишивши ключі від обох кімнат у себе. Пізніше позивач намагався повернутися до свого помешкання, але ОСОБА_2 його туди не впустила. Остання склала речі та документи ОСОБА_1 в коробку та віддала дядькові ОСОБА_3 , який забрав їх. Документів на кімнату АДРЕСА_2 та ключів від неї серед тих речей не виявилось. Таким чином, позивач був позбавлений доступу до власного житла.

Позивач зазначає, що він неодноразово намагався потрапити до кімнати АДРЕСА_2 , але йому постійно чинили перешкоди: черговий на вахті не впускав на поверх, на якому знаходиться кімната, а відповідач відмовляється повернути ключі від кімнати, погрожуючи викликати працівників поліції та звинуватити у вчиненні злочину. Лише в січні 2021 року після численних умовлянь ОСОБА_1 вдалося отримати у коменданта гуртожитку магнітний ключ від під`їзду та отримати інформацію відносно сум комунальних платежів за користування кімнатою АДРЕСА_2 . Інші ключі - від поверху, на якому розташована вказана кімната, від самої кімнати перебувають у відповідача. Позивач вказує на те, що іншого місця для проживання в нього не має, нерухоме майно в якому мав би можливість проживати відсутнє, та він не має наміру відмовлятися від зазначеної кімнати, про що свідчить те, що він сплачує комунальні послуги за користування нею.

Позивач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Представник відповідача в судовому засіданні проти задоволення позовних вимог заперечував в повному обсязі. Від представника відповідача надійшов до суду відзив в якому зазначено, що вказане позивачем майно знаходиться в межах гуртожитку, розташованого за адресою: АДРЕСА_3 та знаходиться у приватній власності ПАТ "Будівельна фірма "Миколаївбуд". Тобто, право на розпорядження вказаним майном, на передачу майна в оренду - перебуває виключно у вказаної юридичної особи. 28.09.2019 закінчилася дія договору №33/18, який був укладений 01.10.2018 між ПАТ "Будівельна фірма "Миколаївбуд" та ОСОБА_1 про передачу в користування останньому 3 ліжко-місця в кімнаті АДРЕСА_2 , і саме з цього моменту було припинено право користування вказаним майном. Крім того, позивач самостійно покинув житло, в якому він зареєстрований і більше ним не користувався після того як перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння наніс відповідачу ножове поранення. ОСОБА_1 в письмовій та усній формі постійно погрожує відповідачу фізичною розправою, виражає наміри підірвати гранатою кімнату АДРЕСА_2 . Також, позивач та відповідач мають спільну дитину - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка боїться позивача і спогади про нього у дитини викликають стрес та страх. Позивач не звертався ні до правоохоронних органів, ні до органів місцевого самоврядування, ні до власника майна щодо неправомірних дій відповідача. ОСОБА_2 не є власником вище вказаного майна, кімната АДРЕСА_2 має окремий вхід, ключі від якого є в позивача і ніхто йому не перешкоджає користуватися вказаною кімнатою.

Представник третьої особи 1 в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, просив розглядати справу без його участі, подав до суду пояснення. В поясненнях зазначено, що гуртожиток за адресою: АДРЕСА_3 , є приватною власністю Приватного акціонерного товариства "Будівельна фірма "Миколаївбуд", громадяни проживають у ньому на підставі договорів найму (оренди) житла. Дія Договору найму (оренди) №33/18 від 21.10.2018 ОСОБА_1 ліжко-місць в кімнаті №229 закінчилася 28.09.2019. Пролонгація договору не передбачалася, новий договір найму житлового приміщення у гуртожитку ОСОБА_1 не укладався. Його подальше фактичне користування житловим приміщенням здійснювалося безпідставно. ОСОБА_1 порушував умови договору, глави 59 Цивільного кодексу України. З кінця грудня 2019 року ОСОБА_1 після порушення правопорядку в кімнаті АДРЕСА_2 , не проживає. Зі сторони відповідача порушень умов договору найму (оренди) житла в гуртожитку не зафіксовано.

Представник третьої особи 2 в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, просив розглядати справу без його участі.

Дослідивши докази у справі, суд встановив такі обставини та відповідні правовідносини.

З витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 28.03.2014 вбачається, що Приватному акціонерному товариству «Будівельна фірма «Миколаївбуд» належить на праві приватної власності гуртожиток за адресою: АДРЕСА_3 .

З копії договору №33/18 від 01.10.2018 вбачається, що Приватне акціонерне товариство "Будівельна фірма "Миколаївбуд" (наймодавець) надало ОСОБА_1 (наймачу), а останній прийняв в оплатне користування собі і членам своєї сім`ї три ліжко-місця в кімнаті № НОМЕР_2 в приватному гуртожитку наймодавця по АДРЕСА_3 . Цей короткостроковий договір найму укладено на строк з 01 жовтня 2018 року до 28 вересня 2019 року.

Згідно з копією договору №31/19 від 01.10.2019 Приватне акціонерне товариство "Будівельна фірма "Миколаївбуд" (наймодавець) надало ОСОБА_2 (наймачу), а остання прийняла в оплатне користування собі і членам своєї сім`ї три ліжко-місця в кімнаті № НОМЕР_1 в приватному гуртожитку наймодавця по АДРЕСА_3 . Цей короткостроковий договір найму укладено на строк з 01 жовтня 2019 року до 28 вересня 2020 року.

Відповідно до копії договору №33/21 від 04.01.2021 Приватне акціонерне товариство "Будівельна фірма "Миколаївбуд" (наймодавець) надало ОСОБА_2 (наймачу), а остання прийняла в оплатне користування собі і членам своєї сім`ї три ліжко-місця в кімнаті № НОМЕР_1 в приватному гуртожитку наймодавця по АДРЕСА_3 . Цей короткостроковий договір найму укладено на строк з 01 січня 2021 року до 30 грудня 2021 року.

З довідки вих. №28 від 05.10.2021 вбачається, що за адресою: АДРЕСА_4 зареєстровані та мешкають: ОСОБА_2 , ОСОБА_5 (1999 року народження), ОСОБА_4 (2006 року народження).

Згідно з копією довідки від 31.08.2020 ОСОБА_1 зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивачем надано копію медичної карти амбулаторного хворого, копію консультативного висновку судинного хірурга, копію виписки з Комунального некомерційного підприємства Миколаївської міської ради "Міська лікарня №3" Поліклініка, фототаблицю згідно з якими ОСОБА_2 знаходилася на амбулаторному лікуванні у хірурга з 02.01.2020 по 22.01.2020. Відповідно до копії довідки від 29.12.2019 при огляді у ОСОБА_2 було виявлено різану рану правого стегна.

З висновку про недоцільність вселення до кімнати гуртожитку від 12.06.2023, підписаного заступником міського голови А. Петровим, вбачається, що 03.04.2023 ОСОБА_2 надала письмові пояснення щодо неможливості проживання поруч з колишнім чоловіком ОСОБА_1 в одному гуртожитку внаслідок зловживання останнім алкоголем, постійних погроз з його боку на її адресу та на адресу доньки. Колишній чоловік телефонним зв`язком в нетверезому стані обіцяє розправитись з нею та неповнолітньою донькою, яка є свідком по кримінальній справі, вимагає кошти, ображає, повідомляє про "продаж" своєї кімнати тощо. 03.04.2023 неповнолітня ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , пояснила, що 29.12.2019 була свідком, як батько вдарив матір ножем в стані алкогольного сп`яніння, сів за кермо автомобіля та втік. Батько зараз погрожує їй та матері. При побаченні з батьком у дитини починається тремор рук з холодним потом, вона боїться повернення батька до гуртожитку, де вона проживає. 02.05.2023 спеціалістами служби у справах дітей адміністрації Інгульського району Миколаївської міської ради обстежено умови проживання неповнолітньої ОСОБА_6 в кімнатах АДРЕСА_5 . З урахуванням наявності дверей між кімнатами, а також вбиральні та душової в загальному користуванні всього поверху гуртожитку, забезпечити безпеку дитини, яка є свідком скоєння батьком правопорушення, при виявленні агресії з його боку, є неможливим. В скріншоті листування ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 телефонним зв`язком, наданим матір`ю та дитиною, містяться погрози та образи від колишнього чоловіка та батька. ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на засідання не з`явились, на засіданні комісії була присутня ОСОБА_7 . На засіданні комісії з питань захисту прав дитини виконкому Миколаївської міської ради, яке відбулося 25.05.2023, питання недоцільності вселення ОСОБА_1 до кімнати АДРЕСА_2 , підтримано членами комісії (протокол засідання №15). Виходячи з інтересів дитини, керуючи ст. ст. 10, 18 Закону України "Про охорону дитинства", орган опіки та піклування виконкому Миколаївської міської ради вважає недоцільним вселення ОСОБА_1 до кімнати АДРЕСА_2 .

В ч.ч.1-3,7ст.319Цивільного кодексуУкраїни (далі-ЦК України)зазначено,що власникволодіє,користується,розпоряджається своїммайном навласний розсуд. Власникмає правовчиняти щодосвого майнабудь-якідії,які несуперечать закону. Приздійсненні своїхправ тавиконанні обов`язківвласник зобов`язанийдодержуватися моральнихзасад суспільства. Усімвласникам забезпечуютьсярівні умовиздійснення своїхправ. Діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов`язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

За договором найму (оренди) житла одна сторона - власник житла (наймодавець) передає або зобов`язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату (ч.1 ст. 810 ЦК України).

Згідно з ч.1 ст. 821 ЦК України договір найму житла укладається на строк, встановлений договором. Якщо у договорі строк не встановлений, договір вважається укладеним на п`ять років.

Відповідно до ст. ст. 129, 130 Житлового кодексу України на підставі рішення про надання жилої площі в гуртожитку адміністрація підприємства, установи, організації, орган місцевого самоврядування видає громадянинові спеціальний ордер, який є єдиною підставою для вселення на надану жилу площу в гуртожитку. Порядок користування жилою площею в гуртожитках визначається договором, що укладається перед вселенням на надану жилу площу в гуртожитку на підставі спеціального ордера відповідно до Примірного положення про користування жилою площею в гуртожитках, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Згідно з ст. 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

В постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 459/3224/17 від 12.10.2020 застосовуючи положеннястатті 391 ЦК України, відповідно до якої власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном, навіть якщо вони не пов`язані із позбавленням права володіння, суд має виходити з того, що відповідно до положень статей391,396 ЦК Українипозов про усунення порушень права, не пов`язаних із позбавленням володіння, підлягає задоволенню у разі, якщо позивач доведе, що він є власником або особою, яка володіє майном (має речове право) з підстави, передбаченої законом або договором, і що діями (бездіяльністю) відповідача, не пов`язаними з позбавленням володіння, порушується його право власності чи законного володіння.

Суд враховує те, що власником гуртожитку за адресою: АДРЕСА_3 , є Приватне акціонерне товариство "Будівельна фірма "Миколаївбуд". Позивачем не надано копії чинного договору найму (оренди) кімнати у гуртожитку за вище вказаною адресою, спеціального ордера, які б давали право позивачу вселитися до гуртожитку. Дія договору №33/18, який був укладений 01.10.2018 між Приватним акціонерним товариством "Будівельна фірма "Миколаївбуд" та ОСОБА_1 про передачу в користування останньому 3 ліжко-місця в кімнаті АДРЕСА_2 закінчилася 28.09.2019.

Позивачем не надано доказів того, що відповідач будь-яким чином здійснює ОСОБА_1 перешкоди в користуванні кімнатою АДРЕСА_2 . Кожна кімната гуртожитку має окремі вхідні двері, замок та ключі від нього. Якщо б позивач мав право користування (проживання) вказаною кімнатою в гуртожитку, то він міг би звернутися до адміністрації гуртожитку для отримання дублікату ключів від кімнати.

Крім того, суд враховує те, що відповідач та представник Приватного акціонерного товариства «Будівельна фірма «Миколаївбуд», зазначили, що у гуртожитку по АДРЕСА_3 ОСОБА_1 наніс відповідачу тілесні ушкодження, про що відомості внесені до ЄРДР за № 12020150040000013 від 02.01.2020. Також, з висновку про недоцільність вселення до кімнати гуртожитку, вбачається, що вбиральня та душова знаходять в загальному користуванні всього поверху гуртожитку, тому забезпечити безпеку дитини, яка є свідком скоєння ОСОБА_1 правопорушення, при виявленні агресії з його боку, є неможливим.

При здійсненні своїх прав особа зобов`язана утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб, завдати шкоди довкіллю або культурній спадщині.

Відповідно до ст. ст. 13, 16 ЦК України суд може відмовити у захисті цивільного права та інтересу особи в разі порушення нею положень частин другої - п`ятої статті 13 цього Кодексу. Не допускаються дії особи, що вчиняються з наміром завдати шкоди іншій особі, а також зловживання правом в інших формах. При здійсненні цивільних прав особа повинна додержуватися моральних засад суспільства.

Таким чином, враховуючи відносини, що склалися між сторонами, обставини справи в сукупності, суд вважає, що захист прав позивача у спосіб вселення до помешкання де проживає відповідач буде суперечити моральним засадам суспільства, що не позбавляє позивача можливості захищати свої права у інший спосіб, в т. ч. шляхом стягнення компенсації.

На підставі вище викладеного, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 задоволенню не підлягають.

Згідно з ст. 141 ЦПК України у зв`язку з відмовою в задоволенні позовних вимог, витрати зі сплати судового збору з відповідача на користь позивача стягненню не підлягають.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.2-13, 259, 263-265 ЦПК України, суд

вирішив

Відмовити в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про усунення перешкод у користуванні майном шляхом вселення в кімнату у гуртожитку.

Інформація про учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП - НОМЕР_3 , адреса місця реєстрації: АДРЕСА_6 , адреса місця проживання: АДРЕСА_7 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП - встановити не можливо, адреса: АДРЕСА_8 .

Третя особа 1: Приватне акціонерне товариство «Будівельна фірма «Миколаївбуд», код ЄДРПОУ 01273036, адреса: 54029, м. Миколаїв, вул. Робоча, 2А.

Третя особа 2: Служба у справах дітей адміністрації Інгульського району Миколаївської міської ради, код ЄДРПОУ 22437186, адреса: 54003, м. Миколаїв, просп. Богоявленський, 1.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а у разі оголошення лише вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи - з моменту складення повного тексту рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складено 01.12.2023.

Суддя В. В. Кокорєв

СудЛенінський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення31.10.2023
Оприлюднено22.12.2023
Номер документу115793063
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин, з них про виселення (вселення)

Судовий реєстр по справі —489/4874/21

Рішення від 31.10.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Кокорєв В. В.

Рішення від 31.10.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Кокорєв В. В.

Ухвала від 11.10.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Кокорєв В. В.

Ухвала від 11.10.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Кокорєв В. В.

Ухвала від 03.08.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Кокорєв В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні