Ухвала
від 20.12.2023 по справі 295/17280/23
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/17280/23

1-кс/295/7241/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.12.2023 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, інших заходів примусового характеру у місцях несвободи, а також пробації Житомирської обласної прокуратури ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до документів в кримінальному провадженні №42023060000000068 від 15.11.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Прокурор звернувся до слідчого судді з клопотанням, в якому зазначено, що другим слідчим відділом (з дислокацією у м. Житомирі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42023060000000068 від 15.11.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 365 КК України.

Процесуальне керівництво у кримінальному проваджені здійснюється прокурорами відділу протидії порушенням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сферах, старшим прокурором групи прокурорів визначений ОСОБА_3 .

Відомості про вищезазначене кримінальне правопорушення внесені в ЄРДР Житомирською обласною прокуратурою за фактом отримання 10.11.2023 ув`язненим ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який тримається під вартою в слідчому ізоляторі при ДУ «Житомирська УВП (№ 8)», тілесні ушкодження, а саме: садна голови, грудної клітки, передпліччя, під час фактичного перебування під контролем правоохоронних органів.

Під час досудового розслідування кримінального провадження, виникла необхідність у проведення судово-медичної експертизи за медичними документами про надання ув`язненому ОСОБА_4 медичної допомоги в умовах слідчого ізолятора, у тому числі у зв`язку із отриманням вищезазначених тілесних ушкоджень.

Зокрема, під час судово-медичної експертизи необхідно встановити тяжкість отриманих тілесних ушкоджень, їх давність, механізм утворення, можливість отримання їх самостійно чи від інших осіб тощо.

Для відповіді на дані питання необхідно окрім іншого дослідити медичні документи, які зберігаються в Житомирській міській медичній частині філії державної установи «Центр охорони здоров`я ДКВС України» в Житомирської області, яка розташована на території державної установи «Житомирська установа виконання покарань (№ 8)» за адресою: проспект Незалежності, 172, м. Житомир, 10001 (Код ЄДРПОУ 42378504), зокрема амбулаторну картку ув`язненого ОСОБА_4 , протокол первинної фіксації тілесних ушкоджень з фотографіями тілесних ушкоджень, рентген-знімків,історію хвороби, якщо така заводилась інші медичні документи стосовно ОСОБА_4 , які мають значення для встановлення об`єктивної істини у кримінальному проваджені.

Таким чином, для проведення відповідної експертизи, експертам необхідно надати медичні документи про надання медичної допомоги та лікування ОСОБА_4 які знаходиться у зазначеному лікувальному закладі та можуть містити відомості, що становлять лікарську таємницю.

Без одержання оригіналів таких медичних документів, що містить відомості про одержані ОСОБА_4 ушкоджень, експерт іншим способом не зможе провести експертизи, які являються доказами у кримінальному провадженні.

Затаких обставин, необхідно отримати тимчасовий доступ до медичної документації за 2023 рік щодо надання медичної допомоги та лікування ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в міській медичній частині філії державної установи «Центр охорони здоров`я ДКВС України» в Житомирській області та одержати завірені копії відповідної медичної документації та/або провести вилучення (виїмку) зазначених документів.

В судове засідання прокурор не з`явився, в прохальній частині клопотання просить проводити розгляд клопотання без його участі, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Розгляд клопотання проведено за відсутності особи, у володінні якої перебуває майно, з урахуванням достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза їх зміни, переховування або знищення.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Дослідивши клопотання, копії матеріалів, якими слідчий, обґрунтовує доводи клопотання, слідчий суддя дійшов до висновку, що клопотання слідчого є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до усталеної практики Європейського суду з прав людини положення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право на звернення до суду. Проте, право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, оскільки право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави.

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 1 ст. 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно п.4 ч.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

Згідно ч.ч.5,6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, а також, якщо слідчий доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ч.7 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

За таких обставин, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання прокурора підлягає задоволенню, оскільки інформація, яка перебуває у володінні Житомирської міськоїмедичної частинифілії державноїустанови «Центрохорони здоров`яДКВС України»в Житомирськійобласті має суттєве значення для встановлення важливих обставин у вищевказаному кримінальному провадженні.

На підставі викладеного та керуючись ст. 94, 107, 159-164,166 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадження прокурорам відділу протидії порушенням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сферах Житомирської обласної прокуратури ОСОБА_3 , ОСОБА_5 на тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходятьсяв Житомирськійміській медичнійчастині філіїдержавної установи«Центр охорониздоров`я ДКВСУкраїни» вЖитомирської області,яка розташованана територіїдержавної установи«Житомирська установавиконання покарань(№8)»за адресою:проспект Незалежності,172,м.Житомир,10001(КодЄДРПОУ 42378504), а саме:

- медичної документації про надання медичної допомоги, лікування, обстеження у листопаді грудні 2023 року ув`язненого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у тому числі амбулаторної картки, протоколу первинної фіксації тілесних ушкоджень з фотографіями тілесних ушкоджень, рентген-знімків,історії хвороби, іншої медичної документації за цей період, з можливістю ознайомлення з нею, її вилучення (виїмки), або одержання її завірених копій в друкованому та\або електронному вигляді.

Строк дії ухвали встановити два місяці з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, може бути постановлено ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннямиКПК Україниз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий судя ОСОБА_6 Перекупка

Дата ухвалення рішення20.12.2023
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу115802443
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до документів в кримінальному провадженні №42023060000000068 від 15.11.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України

Судовий реєстр по справі —295/17280/23

Ухвала від 20.12.2023

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Перекупка І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні