Вирок
від 21.12.2023 по справі 347/3213/23
КОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 347/3213/23

Провадження № 1-кп/347/282/23

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" грудня 2023 р. м.Косів

Косівський районний суд Івано-Франківської області в складі

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з секретарем ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Косові кримінальне провадження внесене до ЄРДР за 12023091190000340 від 24.07.2023 року про обвинувачення

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, з середньою освітою, не одруженого, не працюючого, депутатом не є, раніше не судимого,

за ч.1 ст.190, ст.336 КК України

в с т а н о в и в:

ОСОБА_5 ухилився від призову на військову службу під час мобілізації та заволодів чужим майном шляхом обману (шахрайство) за наступних обставин.

На підставі Указу Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 дію якого продовжено Указом Президента України № 451/2023 від 26.07.2023 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 27.07.2023 на території України діє воєнний стан.

Так, ОСОБА_5 , 03.02.2023 отримав повістку, зареєстровану в книзі обліку повісток вручених ІНФОРМАЦІЯ_2 Міністерства оборони України під №932, про необхідність з`явитись на 9 годину 04.02.2023 до ІНФОРМАЦІЯ_3 для уточнення даних військового обліку, проходження військово-лікарської комісії. Однак, ОСОБА_5 , будучи належним чином повідомленим про необхідність прибуття до ІНФОРМАЦІЯ_3 за викликом, з метою ухилення від військового обліку, у визначені дату та час не прибув, про поважні причини неприбуття не повідомив, внаслідок чого його притягнуто до адміністративної відповідальності. В подальшому, у травні 2023 року у ОСОБА_5 , який знаючи, що він є військовозобов`язаним та підлягає призову на військову службу за мобілізацією і не має підстав, визначених ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», для отримання відстрочки від призову на військову службу за мобілізацією, виник злочинний умисел, спрямований на ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період. ОСОБА_5 достовірно знаючи, що згідно з абзацом 12 ч.1 ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані, зокрема зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров?я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд, зконтактував з ОСОБА_6 , жителем АДРЕСА_2 , якому встановлено інвалідність II групи внаслідок психічного розладу з метою оформлення догляду за ним. Після цього, ОСОБА_5 з метою отримання документів, необхідних для призначення допомоги на догляд, перелік яких визначений ст.7 Порядку надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею (далі - Порядок), звернувся до органу місцевого самоврядування Яворівського старостинського округу Косівської міської ради та ввів в оману діловода та старосту зазначеного органу місцевого самоврядування, запевнивши їх у тому, що постійно проживає на одній житловій площі з ОСОБА_6 за місцем реєстрації останнього та здійснює догляд за ним, отримав акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи №47 від 24.05.2023 та довідку про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб №395 від 24.05.2023, в яких зазначено відомості щодо спільного проживання ОСОБА_5 з ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_2 .

В подальшому ОСОБА_5 , 07.06.2023 прибув до ІНФОРМАЦІЯ_3 для проходження військово-лікарської комісії, за результатами якої визнаний придатним для проходження військової служби, після чого будучи попередженим про кримінальну відповідальність, передбачену ст. 336 КК України, діючи умисно, усвідомлюючи протиправний та суспільно-небезпечний характер своїх дій, з метою ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, звернувся до ІНФОРМАЦІЯ_4 із заявою від 07.06.2023 про надання відстрочки від призову на військову службу за мобілізацією.

При цьому, ОСОБА_5 ,усвідомлюючи,що вінне маєзаконних підставі для отримання відстрочки, відповідно до норм ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», так як він не проживає з ОСОБА_6 на одній житловій площі та відповідно не зайнятий постійним доглядом за ним, як особою з інвалідністю II групи, яка за висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я потребує постійного догляду, з метою введення в оману працівників ІНФОРМАЦІЯ_3 , подав до зазначеного територіального центру комплектування та соціальної підтримки акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи №47 від 24.05.2023 та довідку про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб №395 від 24.05.2023, що містять відомості, які не відповідають дійсності щодо факту здійснення догляду ОСОБА_5 за ОСОБА_6 та факту спільного проживання зазначених осіб на одній житловій площі. За результатом розгляду заяви ОСОБА_5 з доданими до неї документами, в порушення ст. ст.17, 65 Конституції України, ст.17 Закону України «Про оборону України», ч. 1 ст. 1 Закону України «Про військовий обов?язок і військову службу», Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», ОСОБА_5 , на підставі абзацу 12, частини 1 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» отримав відстрочку від призову на військову службу за мобілізацією, тим самим ухилившись від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

Окрім цього, ОСОБА_5 в порушення Постанови Кабміну № 1192 від 02.08.2000 «Про надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії закладу охорони здоров`я потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею» та ст.5 Закону України «Про психіатричну допомогу», використовуючи акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи №47 від 24.05.2023 та довідку про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб №395 від 24.05.2023, в яких містяться відомості, що не відповідають дійсності, усвідомлюючи що він не проживає спільно з ОСОБА_6 на одній житловій площі та відповідно не здійснює постійний за ним догляд, 26.05.2023 звернувся в Управління соціального захисту населення Косівської районної державної адміністрації Косівського району Івано-Франківської області із заявою про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг, в результаті чого на підставі поданих документів рішенням УСЗН Косівської РДА від 06.06.2023, ОСОБА_5 було призначено допомогу на догляд за ОСОБА_6 . Після цього ОСОБА_5 у період часу з 01.05.2023 по 31.08.2023, переслідуючи корисливий мотив, діючи з умислом на заволодіння грошовими коштами у вигляді допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею, достовірно знаючи, що він на одній житловій площі з ОСОБА_6 не проживав та постійного догляду не здійснював, приховуючи відомості, які мають суттєве значення для призначення компенсаційних виплат, шляхом обману, умисно, протиправно заволодів грошовими коштами державного бюджету в сумі 10356 гривень, спричинивши державі в особі Управління соціального захисту населення Косівської РДА Косівського району Івано-Франківської області матеріальні збитки на зазначену суму.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 винним себе визнав повністю і підтвердив всі обставини, що викладені в обвинувальному акті та матеріалах кримінального провадження. В скоєному щиросердечно розкаюється, просить суворо не карати. Не заперечує щодо розгляду справи згідно положень ч.3 ст. 349 КПК України.

Зважаючи на те, що обвинувачений ОСОБА_5 визнав себе винним, він та інші учасники судового провадження не оспорюють докази щодо обставин справи, суд, з?ясувавши, що зазначені особи правильно розуміють зміст цих обставин та немає сумнівів у добровільності їх позиції, а також роз`яснивши учасникам кримінального провадження, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку, визнав недоцільним дослідження доказів у даному провадженні. А тому, розгляд кримінального провадження проведено у відповідності до ч. 3ст. 349 КПК України.

Враховуючи вищенаведене, та дослідивши матеріали, що характеризують особу обвинуваченого, суд прийшов до висновку, що вина ОСОБА_5 в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації та заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), доведена повністю, а його дії слід кваліфікувати за ст.336 та ч.1 ст.190 КК України.

Призначаючи покарання, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого, особу винного та обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Досліджені дані про особу ОСОБА_5 вказують на те, що на обліку в психоневрологічному та наркологічному кабінеті не знаходиться (а.с.44,45), по місцю проживання він характеризується позитивно (а.с.46).

Обставинами, що пом`якшують покарання, передбаченими ст.66 КК України, суд визнає щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, добровільне відшкодування завданих збитків, та враховує молодий вік обвинуваченого та те, що до кримінальної відповідальності він притягується вперше.

Обставин, які обтяжують покарання, передбачених ст. 67 КК України, в ході судового розгляду не встановлено.

За наявності обставин, що пом`якшують покарання, та з урахуванням вищенаведених обставин справи, суд приходить до переконання, що обвинуваченому слід призначити покарання в межах санкції статтей за вказані кримінальні правопорушення.

Запобіжний захід у вигляді особистого зобов?язання залишити без змін до вступу вироку в законну силу.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні відсутні.

Долю речових доказів вирішити в порядку вимог ст. 100 КПК України.

На підставі наведеного, ст.ст.75, 76 КК України та керуючись ст.ст. 100, 349, 370-371, 373-374, 376 КПК України, суд

у х в а л и в :

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч.1 ст.190, ст.336 КК України та призначити йому покарання:

за ч.1 ст.190 КК України у виді 1 (одного) року обмеження волі;

за ст.336 КК України у виді 3 (трьох) років позбавлення волі.

На підставіч.1ст.70КК України,шляхом поглинанняменш суворогопокарання більшсуворим,остаточно визначити ОСОБА_5 покаранняу виді3(трьох) років позбавлення волі.

Керуючись ст.75КК України,звільнити ОСОБА_5 від відбування призначеного покарання з випробуванням встановивши йому іспитовий строк 2 (два) роки.

Відповідно до вимог ст.76 КК України, покласти на засудженого такі обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи та навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Запобіжний захід засудженому у вигляді особистого зобов?язання залишити без змін до вступу вироку в законну силу.

Речові докази:

1) журнал реєстрації довідок 2023 р, книга реєстрації актів обстежений 2022-2023 рр. вилучені в Яворівській сільській раді Косівського району, які зберігаються при матеріалах кримінального провадження повернути Яворівській сільській раді Косівського району;

2) документи, які вилучені на підставі ухвали суду в Управлінні соціального захисту населення Косівської районної державної адміністрації, які зберігаються при матеріалах кримінального провадження повернути Управлінню соціального захисту населення Косівської районної державної адміністрації,

3) документи, які вилучені на підставі ухвали суду у ІНФОРМАЦІЯ_5 , які зберігаються при матеріалах кримінального провадження повернути ІНФОРМАЦІЯ_5 ;

4) пенсійну справу № 907520262809 ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_6 , жителя села Яворів, Косівського району Івано-Франківської області, яка зберігається при матеріалах кримінального провадження повернути законному власнику;

5) медичну карту амбулаторного хворого ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_6 , жителя села Яворів, Косівського району Івано-Франківської області, вилучена в КНП «Косівська ЦРЛ», яка зберігається при матеріалах кримінального провадження повернути КНП «Косівська ЦРЛ».

Копію вироку негайно вручити обвинуваченому та прокурору.

Копію вироку не пізніше наступного дня після його ухвалення надіслати учасникам судового провадження, які не були присутні в судовому засіданні.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Вирок суду не може бути оскаржено в апеляційному порядку з підстав заперечення обставин, які ніким не оспорювалися під час судового розгляду і дослідження яких було визнано судом недоцільним відповідно до положень частини третьої статті 349 КПК України.

В іншій частині вирок може бути оскаржено до Івано-Франківського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги через Косівський районний суд Івано-Франківської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя: ОСОБА_7

СудКосівський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення21.12.2023
Оприлюднено22.12.2023
Номер документу115802790
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації Ухилення від призову за мобілізацією

Судовий реєстр по справі —347/3213/23

Вирок від 21.12.2023

Кримінальне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

ГОРДІЙ В. І.

Ухвала від 27.11.2023

Кримінальне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

ГОРДІЙ В. І.

Ухвала від 22.11.2023

Кримінальне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

ГОРДІЙ В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні