Рішення
від 19.12.2023 по справі 376/2707/23
СКВИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сквирський районний суд Київської області

Справа № 376/2707/23

Провадження № 2-о/376/108/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" грудня 2023 р. Сквирський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді: Батовріної І.Г.,

за участю секретаря судового засідання: Борисевич Д.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Сквирі Київської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Сквирський психоневрологічний інтернат Київської області, орган опіки та піклування Сквирської міської ради про призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернувся до суду з вказаною заявою, в обгрунтування якої зазначає, що рішенням Сквирського районного суду Київської області від 15.06.2010 його племінника ОСОБА_2 , 1982 р.н. визнано недієздатним, бо потребував постійної сторонньої допомоги внаслідок нездатності розуміти значення своїх дій та керувати ними. Над ним було встановлено опіку та призначено опікуном його сестру ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Наразі постала потреба у призначенні нового опікуна і ОСОБА_1 виявив таке бажання та має на це можливість, тому просить суд призначити його опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заявник до судового засідання не прибув, проте надав заяву про розгляд справи без його участі, на задоволенні заявлених вимог наполягає.

Представники заінтересованих осіб також до суду не прибули, надали заяви про розгляд справи без їх участі, не заперечували проти задоволення заяви.

Враховуючи, що і сторони до суду не прибули, суд відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України вважає за доцільне ухвалити рішення на підставі наявних у справі доказів без участі сторін та без фіксації процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, вивчивши заяву, дослідивши та проаналізувавши письмові докази, встановив наступні факти та відповідні правовідносини:

У судове засідання представник заявника не з`явився, надіславши заяву про розгляд справи без їх участі.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є братом ОСОБА_3 , що підтверджується копіями їх свідоцтв про народження, де в графі батьки вказано ОСОБА_4 та ОСОБА_5 (а.с. 10,18)

Рішенням Сквирського районного суду Київської області від 15.06.2010 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 визнано недієздатним за заявою матері ОСОБА_3 та останню було призначено опікуном ОСОБА_2 (а.с.4)

Відповідно до свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 ОСОБА_3 померла.

Відповідно до ч. 1ст.300ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Як встановлено в судовому засіданні рішенням суду було встановлено опіку над недієздатним, проте опікун померла.

Приписамист.58ЦК України передбачено, що опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Статтею 60 ЦК Українивстановлено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ст. 63 ЦК Українивизначено, що опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

Відповідно до частини першої статті 67 ЦК України опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

У постанові від 24 липня 2019 року, винесеній за результатом розгляду цивільної справи № 545/3835/16-ц Верховний Суд зазначив, що при призначенні опікуна важливі і обов`язково повинні враховуватися особисті приязні взаємини між опікуном і підопічним, що забезпечить нормальне життєзабезпечення підопічного. Можливість особи здійснювати повноваження опікуна перевіряються органом опіки та піклування, який висловлює пропозиції про доцільність призначення опікуна.

З висновку опікунської ради при виконавчому комітеті Сквирської міської ради від 05 грудня 2023 року №23/33 вбачається, що ОСОБА_1 за станом здоров`я може бути опікуном, що підтверджується матеріалами справи, у зв`язку з чим орган опіки не заперечує щодо призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 .

Приймаючи до уваги відсутність перешкод, передбаченихст.64ЦК України для призначення заявника опікуном, досліджені у судовому засіданні докази, суд вважає необхідним задовольнити вимоги.

На підставі вищезазначеного, керуючись ст.ст.39,41,58,60,63 ЦК України, ст.ст. 293-300 ЦПК України, суд-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Сквирський психоневрологічний інтернат Київської області, орган опіки та піклування Сквирської міської ради про призначення опікуна - задовольнити.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 опікуномнедієздатного ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення. Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя І.Г.Батовріна

Дата ухвалення рішення19.12.2023
Оприлюднено22.12.2023
Номер документу115803442
СудочинствоЦивільне
Сутьпризначення опікуна

Судовий реєстр по справі —376/2707/23

Рішення від 19.12.2023

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Батовріна І. Г.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Батовріна І. Г.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Батовріна І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні