Рішення
від 04.09.2006 по справі 3/427-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/427-06

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

04.09.06           Справа № 3/427-06.

За позовом          Товариства з обмеженою відповідальністю « Славянские сауни»

до відповідача          Сумської міської ради

про визнання права власності                    

              

СуддЯ   ЛЕВЧЕНКО П. І.

Секретар Литвиненко Ю.В.

За участю представників сторін:

позивача:          Васильєв С.М.

відповідача: не з'явився

          

Суть спору:  позивач просить суд визнати за ним право власності  на завершений будівництвом нежитловий будинок КПП, який розташований в м. Суми, вул. Білопільський шлях, № 33 б.

          Відповідач у відзиві на позовну заяву № 2513-1/6-6 юр від 29.08.2006 року пояснив свою позицію по справі про наступне : позивачу не було надано дозволу на будівництво та виконання будівельних робіт  на нежитловий будинок КПП від Сумської міської ради. Право власності на самовільне збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнано за особою, яка здійснила самовільне будівництво на земельній ділянці що не була відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно. Тому у вирішенні  даного питання відповідач покладається на розсуд суду та просить суд розглянути справу без участі представника відповідача.

          Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача , господарський суд встановив:

           Згідно свідоцтва про право власності від 02.01.2003 року Товариством з обмеженою відповідальністю ''Славянские сауни" було придбано у власність  нежитлове приміщення, що знаходиться за адресою м. Суми, вул. Білопільський шлях, буд. № 33, що підтверджується копією відповідного свідоцтва. Земельна ділянка за цією адресою орендується позивачем, що підтверджується відповідною копією договору оренди.

          В зв'язку з виниклою виробничою необхідністю Товариством з обмеженою відповідальністю « Славянские сауни » на орендованій території було самовільно збудоване нежитлове приміщення під назвою "будинок КПП" , що підтверджується копією                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

технічного паспорту, складеного на нежитлове приміщення КП "Сумське міське бюро технічної інвентаризації ", де збудоване приміщення позначено під літерою " 33б ".                 

          Балансова вартість збудованого будинку КПП складає 7 780 грн. 00 коп., що підтверджується відповідною довідкою № 179 від 26.07.2006 року.

          Як зазначає позивач в обґрунтування позовних вимог,  у підприємства виникла                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  потреба у продажу збудованого приміщення КПП. Щоб здійснити купівлю-продаж будинку необхідно встановити право власності на нього та отримати правовстановлюючий. документ.

         Право власності на новостворене нерухоме майно відповідно до ст.331 ч.2 Цивільного Кодексу України виникає з моменту завершення будівництва та його реєстрації, але КП  "Сумське міське бюро технічної інвентаризації " відмовляє у видачі правовстановлюючого документа оскільки будівництво було здійснено без відповідних дозволів контролюючих органів.

         Як вбачається з матеріалів справи, відповідні  дозволи були отримані  позивачем вже після завершення будівництва, що підтверджується  листом  від Управління архітектури та містобудування Сумської міської ради № 1487/01.12.2 від 03.07.2006 року, листом від Сумської міської санітарно-епідеміологічної станції № 2044 від 05.07.06 року , листом від Головного управління МНС України в Сумській області № 1910 від 14.07.06 року.

         Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа , який засвідчує його право власності.

          Згідно п. 3 ст. 376 ЦК України передбачено, що право власності на самочинно  збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

        Враховуючи вищевикладене ,  вимоги позивача щодо визнання за ним права власності на завершений будівництвом нежитловий будинок КПП, який розташований за адресою : м. Суми, вул. Білопільський шлях, № 33 б. є правомірними, обґрунтованими і підлягають задоволенню повністю.

       На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 331, 392 ЦК України , ст.ст.,82-85 ГПК України, суд -  

ВИРІШИВ:

1.          Визнати право власності  на завершений будівництвом нежитловий будинок КПП, який розташований в м. Суми, вул. Білопільський шлях, № 33 б. за Товариством з обмеженою відповідальністю «Славянские сауни» ( 40032,м.Суми, вул.Білопільський шлях, буд.33 , код ЄДРПОУ 32024567 )

2.          Копію рішення надіслати сторонам по справі.

Повний текст рішення підписаний суддею 04.05.06 року .

Суддя                                                                                          П.І.Левченко

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення04.09.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу115807
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/427-06

Рішення від 04.09.2006

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко П.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні