Рішення
від 14.12.2023 по справі 405/6874/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/6874/23

2/405/1142/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.12.2023 року Ленінський районний суд м. Кіровограда в складі

головуючої судді: Шевченко І.М.

з участю секретаря : Мишевець Т.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницький в порядку спрощеного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя пособа, яка не заявляє самостійних вимог: Новогродівський відділ державної виконавчої служби у Покровському районі Донецької області Східного Міжрегіонального Управління Міністерства юстиції про стягнення неустойки (пені) за несвоєчасну сплату аліментів на утримання дитини

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом, в якому просила стягнути з відповідача на свою користь неустойку (пеню) за несвоєчасну сплату аліментів на утримання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 6459,86 грн. по виконавчому провадженню № 37270937.

В обґрунтування позову позивачем зазначено, що вона проживала у шлюбі з відповідачем ОСОБА_2 , який 2013 року було розірвано в судовому порядку. В шлюбі у них народився син ОСОБА_4 , який проживає разом з нею та перебуває на її утриманні. Згідно рішення Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 18.10.2012 року з відповідача ОСОБА_2 стягнуто аліменти на її користь на утримання сина ОСОБА_4 . Нею отримано виконавчий лист та звернено його дло виконання, відповідне виконавче провадження перебуває на виконанні у Новогродівському відділі державної виконавчої служби у Покровському районі Донецької області Східного Міжрегіонального Управління Міністерства юстиції. Відповідач перебуває у трудових відносинах з ДП «Селідіввугілля» ПВ «Шахта 1-3 Новогродівська», проте аліменти своєчасно не сплачує, в результаті чого утворився борг.

Посилаючись на вказані обставини, норми чинного законодавства, позивач просить задовольнити позов.

Ухвалою судді Ленінського районного суду м. Кіровограда від 22.09.2023 року прийнято позовну заяву до розгляду та призначено розгляд справи в порядку спрощеного провадження без виклику(з повідомленням) сторін.

Позивач та представник третьої особи в судове засідання не з`явилися, подали в суд заяви про розгляд справи без їх участі, позивач в своїй заяві підтримала позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час і місце розгляду справи повідомлений, причин неявки суду не сповістив, відзив на позов до суду не подав.

За таких обставин, згідно ч. 2ст. 247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку про задоволення позовних вимог.

Судом встановлено, що сторони перебували у шлюбі від якого мають сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішенням Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 18.10.2012 року з ОСОБА_2 стягнуто аліменти на користь ОСОБА_1 , на утримання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі всіх видів доходів (заробітку) щомісячно, але не менше 50% відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 22.08.2012 року і до досягнення дитиною повноліття.

На виконанні в Новогродівському відділі державної виконавчої служби у Покровському районі Донецької області Східного Міжрегіонального Управління Міністерства юстиції перебуває виконавче провадження № 37270937, з примусового виконання виконавчого листа № 2/0529/1980/2012 про стягнення з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліментів на утримання сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Станом на 30.10.2023 року боржник має заборгованість по аліментам в розмірі 11812,89 грн. та перебуває у трудових відносинах з ВП шахта 1/3 «Новогродівська» ДП Селидіввугілля» та з квітня 2022 року перебуває у відпустці без збереження заробітної плати.

Відповідно до ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч. 3ст. 194 Сімейного кодексу України, заборгованість за аліментами, які стягуються відповідно дост. 187 цього Кодексу, погашається за заявою платника шляхом відрахувань з його заробітної плати, пенсії, стипендії за місцем їх одержання або стягується за рішенням суду.

Відповідач не виконував свій обов`язок щодо утримання дітей, аліменти не сплачував в результаті чого утворилася заборгованість, за виконавчим листом виданим Красноармійським міськрайонним судом Донецької області, яка станом на 30.10.2023 року становить 11812,89 грн.

Згідно ч. 2 ст. 71 Закону України «Про виконавче провадження» за наявності заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці, стягнення може бути звернено на майно боржника. Звернення стягнення на заробітну плату не перешкоджає зверненню стягнення на майно боржника, якщо існує непогашена заборгованість, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці.

Частиною 7 вказаної статті вказано, що після закінчення строку, передбаченого законом для стягнення аліментів, за відсутності заборгованості із сплати аліментів підприємство, установа, організація, фізична особа - підприємець, фізична особа, які проводили відрахування, повертають виконавцю постанову про стягнення аліментів з відміткою про перерахування в повному обсязі стягувачу присуджених йому сум аліментів. Якщо відраховані з боржника суми аліментів не були перераховані стягувачу, виконавець письмово повідомляє стягувачу про розмір заборгованості, що утворилася, та роз`яснює йому права на звернення з позовом до підприємства, установи, організації, фізичної особи - підприємця, фізичної особи, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію чи інші доходи, якщо така заборгованість утворилася з їхньої вини.

Відповідно до вимог ст.195 СК України заборгованість за аліментами, присудженими у частці від заробітку (доходу), визначається виходячи з фактичного заробітку (доходу), який платник аліментів одержував за час, протягом якого не провадилося їх стягнення.

За правовою природою аліментні зобов`язання - це періодичні платежі, які боржник зобов`язаний сплачували щомісячно. Несвоєчасна сплата аліментів передбачає настання негативних наслідків матеріального характеру у вигляді стягнення неустойки (пені).

Верховний Суд України у справі № 6-149 цс14 зробив правовий висновок про те, що оскільки зобов`язання зі сплати аліментів носить періодичний характер і повинно виконуватися щомісяця, то при розгляді спорів про стягнення на підставі ч.1 ст.196 СК Українипені від суми несплачених аліментів суд повинен з`ясувати розмір несплачених аліментів по кожному з цих періодичних платежів, встановити строк, до якого кожне із цих зобов`язань мало бути виконано, та з урахуванням встановленого обчислити розмір пені, виходячи із суми несплачених аліментів за кожен місяць окремо від дня порушення платником аліментів свого обов`язку щодо їх сплати до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, підсумувавши розміри нарахованої пені за кожен із прострочених платежів та визначивши їх загальну суму.

В Постанові Великої Палати Верховного Суду від 25.04.2018 року у справі № 572/1762/15-ц, щодо розгляду спорів про стягнення на підставі ч. 1 ст. 196 СК України, зазначено, що у вказаній статті не встановлено будь-яких обмежень періоду нарахування пені, навпаки, в ній зазначено, що пеня нараховується за кожен день прострочення.

Правило про стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення означає, що при обчисленні загальної суми пені за прострочення сплати аліментів ураховується сума несплачених аліментів та кількість днів прострочення. Оскільки аліменти нараховуються щомісячно, строк виконання цього обов`язку буде різним, отже і кількість днів прострочення також буде різною залежно від кількості днів у місяці. Тобто, пеня за прострочення сплати аліментів повинна нараховуватися на всю суму несплачених аліментів за кожен день прострочення її сплати, а її нарахування не обмежується тільки тим місяцем, у якому не проводилося стягнення.

Отже, вирішуючи вказаний спір, суд повинен з`ясувати розмір несплачених аліментів за кожним із цих періодичних платежів, встановити строк, до якого кожне із цих зобов`язань мало бути виконано, та з урахуванням встановленого обчислити розмір пені, виходячи із суми несплачених аліментів за кожен місяць окремо від дня порушення платником аліментів свого обов`язку щодо їх сплати до дня їх фактичної сплати чи до дня ухвалення судом рішення, підсумувавши розміри нарахованої пені за кожен із прострочених платежів та визначивши її загальну суму.

Відповідно до розрахунку наданого позивачем пеня за несвоєчасну сплату аліментів становить 6459,86 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 196 СК України у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов`язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

Судом враховуються положення статті 182 Сімейного Кодексу України та те, що відповідач працездатна особа, виплат по іншим виконавчим документам не встановлено, на даний час заборгованість по сплаті аліментів ним не виплачується.

Таким чином, позовні вимоги в частині стягнення пені є доведеними та обґрунтованими, базуються на чинному законодавстві, а тому підлягають задоволенню.

Відповідно до вимог статті 141 ЦПК України у разі задоволення позову судові витрати покладаються на відповідача, а тому стягненню на користь держави з відповідача підлягають судові витрати в сумі 1073,60 грн.

На підставі викладеного і ст.ст. 182, 183, 196 СК України, керуючись ст. ст. 7, 12, 17, 18, 76, 141, 259, 263-265 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя пособа, яка не заявляє самостійних вимог: Новогродівський відділ державної виконавчої служби у Покровському районі Донецької області Східного Міжрегіонального Управління Міністерства юстиції про стягнення неустойки (пені) за несвоєчасну сплату аліментів на утримання дитини задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 неустойку (пеню) за прострочення сплати аліментів у розмірі 6459,86 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в сумі 1073,60 грн.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Третя пособа, яка не заявляє самостійних вимог: Новогродівський відділ державної виконавчої служби у Покровському районі Донецької області Східного Міжрегіонального Управління Міністерства юстиції, місце знаходження: 85486, Донецька область, м. Новогродівка, вул. Центральна, 17.

Суддя Ленінського

районного суду

м. Кіровограда Ірина Миколаївна Шевченко

Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115810715
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення неустойки (пені) за несвоєчасну сплату аліментів на утримання дитини

Судовий реєстр по справі —405/6874/23

Рішення від 14.12.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І. М.

Ухвала від 22.09.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні