Ухвала
від 21.12.2023 по справі 751/3225/23
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

21 грудня 2023 року м. Чернігів

Унікальний номер справи № 751/3225/23

Апеляційне провадження № 22-ц/4823/1583/23

Чернігівський апеляційний суд у складі суддів: Висоцької Н.В., Мамонової О.Є., Онищенко О.І., вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Новозаводського районного суду м. Чернігова від 20 жовтня 2023 року у справі за позовом Управління (служби) у справах дітей Чернігівської міської ради в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Чернігівський міський центр соціальних служб, про відібрання малолітньої дитини без позбавлення батьківських прав,

в с т а н о в и в :

Ухвалою апеляційного суду від 07.12.2023 в задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору відмовлено, а апеляційна скарга ОСОБА_1 на рішення Новозаводського районного суду м. Чернігова від 20.10.2023 була залишена без руху. Заявнику було надано строк для усунення зазначених в ухвалі недоліків, а саме для сплати судового збору в сумі 4026 грн та надання оригіналу квитанції апеляційному суду, або надання підтверджуючих даних щодо наявності пільг або підстав для звільнення від сплати судового збору, а також для надання виправленої апеляційної скарги із правильним зазначенням учасників справи та відповідну кількість копій апеляційної скарги.

18.12.2023 до Чернігівського апеляційного суду надійшла заява від ОСОБА_1 на виконання вимог ухвали від 07.12.2023, в якій вона просить звільнити її від сплати судового збору на підставі ч. 2 ст. 8 Закону України «Про судовий збір». В обґрунтування клопотання заявниця посилається на те, що розмір судового збору перевищує 5% розміру її річного доходу за попередній календарний рік та є одинокою матір`ю, яка виховує дитину до 14 років. На підтвердження вказаних обставин заявницею надано довідку Департаменту соціальної політики Чернігівської міської ради про перебування обліку як одинокої матері та отримання соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям (а.с. 110-112); довідку Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області про отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг (а.с. 113, 114, 117); відомості з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про джерела/суми нарахованого доходу з 1 кварталу 2022 року по 3 квартал 2023 року (а.с. 115); довідку Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області про перебування на обліку та отримання пенсії за віком за період з січня 2022 року по грудень 2023 року (а.с. 116, 118, 119) та копії квитанцій про оплату житлово-комунальних послуг (а.с. 120-123).

Згідно з ч. 1 ст. 136 ЦПК України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Відповідно до п. 1 ч. 1, ч. 2 ст. 8 ЗУ «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за умови, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Відповідно до наданих доказів, сукупний дохід ОСОБА_1 за 2022 рік становить 80269,07 грн, а 5 відсотків розміру її річного доходу за 2022 рік становить 4013,45 грн, що є меншим за розмір судового збору, який вона має сплатити за подання апеляційної скарги (4026 грн 00 коп.).

Враховуючи викладені в клопотання обставини та надані докази, а також те, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача за попередній календарний рік, суд вважає за можливе звільнити позивача від сплати судового збору за подання апеляційної скарги.

Заявником усунуто недоліки апеляційної скарги в частині правильного зазначення учасників справи в апеляційній скарзі та надано відповідну кількість її копій.

Форма і зміст апеляційної скарги відповідає вимогам ст. 356 ЦПК України.

До апеляційної скарги додані копії відповідно до кількості учасників справи.

Враховуючи те, що перешкоди для відкриття апеляційного провадження у справі відсутні, то на підставі ч.1 ст.359 ЦПК України, суд вважає за необхідне відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою у даній справі.

Керуючись керуючись ч. 1 ст. 136, 359, 360, 361 ЦПК України, п. 1 ч. 1, ч. 2 ст. 8 ЗУ «Про судовий збір»,

у х в а л и в :

Клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору за подання апеляційної скарги на рішення Новозаводського районного суду м. Чернігова від 20 жовтня 2023 року у справі за позовом Управління (служби) у справах дітей Чернігівської міської ради в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Чернігівський міський центр соціальних служб, про відібрання малолітньої дитини без позбавлення батьківських прав.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Новозаводського районного суду м. Чернігова від 20 жовтня 2023 року у справі за позовом Управління (служби) у справах дітей Чернігівської міської ради в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Чернігівський міський центр соціальних служб, про відібрання малолітньої дитини без позбавлення батьківських прав.

Копію ухвали про відкриття апеляційного провадження надіслати ОСОБА_1 .

Разом з ухвалою про відкриття апеляційного провадження надіслати копії апеляційної скарги та доданих до неї матеріалів Управлінню (службі) у справах дітей Чернігівської міської ради, Чернігівському міському центру соціальних служб, роз`яснивши, що згідно з ч.1 ст.360 ЦПК України вони мають право подати відзив на апеляційну скаргу протягом п`яти днів з дня отримання копії даної ухвали.

До відзиву, який оформлюється відповідно до ч. 2 ст.360 ЦПК України, слід додати докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

Учасники справи можуть ознайомитися з апеляційною скаргою та додатками до неї в Електронному кабінеті в підсистемі ЄСІТС «Електронний суд» шляхом реєстрації (реєстрація Електронного кабінету, реєстрація офіційної електронної адреси) на сайті «https://cabinet.court.gov.ua», що передбачає проходження запропонованої засобами Електронного кабінету процедури реєстрації з використанням кваліфікованого електронного підпису, та внесенням контактних даних особи, зокрема адреси електронної пошти, номера телефону (в тому числі мобільного), зазначенням інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику.

Інформація про рух справи розміщена на офіційному веб-сайті Чернігівського апеляційного суду за посиланням: https://court.gov.ua/sud4823/

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий Судді:

ДО УВАГИ УЧАСНИКІВ СУДОВОГО ПРОЦЕСУ!

Суд продовжує працювати, проте в умовах воєнного стану проведення судових засідань має особливості щодо явки до суду та необхідність забезпечення безпеки відвідувачів.

Просимо поєднати дотримання процесуальних норм з повагою до інших учасників справи та до суду, у зв`язку з чим:

- максимально реалізувати право на участь в судовому засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, передбачене статтею 212 Цивільного процесуального кодексу України;

- про намір участі в судовому засіданні в приміщенні Чернігівського апеляційного суду, або про розгляд справи без участі представників сторін, завчасно повідомити про це суд.

Про свій вибір просимо завчасно повідомити суд поштою або в електронному вигляді на електронну адресу суду (inbox@cna.court.gov.ua) із застосуванням електронного цифрового підпису, або з використанням підсистеми Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний суд».

СудЧернігівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення21.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115816950
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —751/3225/23

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

Постанова від 21.02.2024

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

Постанова від 21.02.2024

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

Рішення від 20.10.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Деркач О. Г.

Рішення від 20.10.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Деркач О. Г.

Ухвала від 23.06.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Деркач О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні