Ухвала
від 21.12.2023 по справі 916/4835/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про повернення заяви без розгляду

"21" грудня 2023 р.м. Одеса Справа № 916/4835/23

Господарський суд Одеської області у складі: суддя Волков Р.В.,

розглянувши заяву (вх. ГСОО № 46158/23 від 19.12.2023) Комунального некомерційного підприємства «ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКА ЛІКАРНЯ» Великоолександрівської селищної ради про доповнення судового наказу від 13.11.2023 у справі № 916/4835/23 інформацією про дату набрання законної сили, строком пред`явлення до виконання та датою видачі стягувачу, а також про надіслання судового наказу з підписом та мокрою печаткою на електронну адресу,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Одеської області перебувала справа № 916/4835/23 за заявою Акціонерного товариства «ХЕРСОНГАЗ» про видачу судового наказу щодо стягнення 109 172,70 грн з боржника Комунального некомерційного підприємства «ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКА ЛІКАРНЯ» Великоолександрівської селищної ради.

Згідно ст. 147 ГПК України судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 148 цього Кодексу. Із заявою про видачу судового наказу може звернутися особа, якій належить право вимоги. Заявником та боржником в наказному провадженні можуть бути юридичні особи та фізичні особи - підприємці. Судовий наказ підлягає виконанню за правилами, встановленими законом для виконання судових рішень.

13.11.2023 господарським судом у справі № 916/4835/23 видано судовий наказ про стягнення з Комунального некомерційного підприємства «ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКА ЛІКАРНЯ» Великоолександрівської селищної ради на користь Акціонерного товариства «ХЕРСОНГАЗ» 83 818,79 грн заборгованості за договором розподілу природного газу, 4 174,16 грн 3% річних, 21 179,75 грн інфляційних втрат, 214,72 грн витрат по сплаті судового збору.

Відповідно до ст. 159 ГПК України у разі ненадходження до суду заяви від боржника про скасування судового наказу протягом п`яти днів після закінчення строку на її подання судовий наказ набирає законної сили. Суд протягом п`яти днів з дня набрання судовим наказом законної сили надсилає його копію (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого судового наказу у Єдиному державному реєстрі судових рішень та Єдиному державному реєстрі виконавчих документів, стягувачу на його офіційну електронну адресу, або рекомендованим чи цінним листом, у разі відсутності офіційної електронної адреси.

У зв`язку отриманням боржником 22.11.2023 копії судового наказу та матеріалів заяви стягувача про видачу судового наказу, ненадходженням від боржника заяви про скасування судового наказу, 12.12.2023 судовий наказ набрав законної сили та супровідним листом від 12.12.2023 був направлений стягувачу, оформленим як виконавчий документ, з гербовою печаткою, відмітками про набрання законної сили, зазначенням строку пред`явлення до виконання та датою видачі стягувачу.

19.12.2023 за вх. № 46158/23 на електронну пошту господарського суду надійшла заява Комунального некомерційного підприємства «ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКА ЛІКАРНЯ» Великоолександрівської селищної ради про доповнення судового наказу від 13.11.2023 у справі № 916/4835/23 інформацією про дату набрання законної сили, строком пред`явлення до виконання та датою видачі стягувачу, а також про надіслання судового наказу з підписом та мокрою печаткою на електронну адресу.

Між тим, з аналізу вказаної заяви судом встановлено, що вона не містить КЕП, про що заявника було повідомлено відповідальною особою відділу документального забезпечення (канцелярія) суду шляхом направлення відповідного електронного листа.

Частиною 8 статті 42 Господарського процесуального кодексу України, якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним підписом учасника справи (його представника).

В силу пункту 1 частини першої статті 170 Господарського процесуального кодексу України будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити, зокрема, повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву, клопотання або заперечення, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для такої фізичної особи), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Згідно з ч. 2 ст. 170 письмова заява, клопотання чи заперечення підписується заявником або його представником. До заяви, скарги, клопотання чи заперечення, що подається на стадії виконання судового рішення, у тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надсилання (надання) іншим учасникам справи (провадження) з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Між тим, як вже було зазначено, подана Комунальним некомерційним підприємством «ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКА ЛІКАРНЯ» Великоолександрівської селищної ради через електронну пошту заява (вх. ГСОО № 46158/23 від 19.12.2023) не містить кваліфікованого електронного підпису уповноваженого представника заявника.

Крім того, суд зауважує на тому, що 18.10.2023 набрав чинності Закон України № 3200-IX від 29.06.2023 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами", яким, зокрема, внесено низку істотних змін до Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до частини шостої статті 6 Господарського процесуального кодексу України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Суд зазначає, що заява (вх. ГСОО № 46158/23 від 19.12.2023) Комунального некомерційного підприємства «ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКА ЛІКАРНЯ» Великоолександрівської селищної ради всупереч вимогам процесуального закону не містить відомостей про наявність або відсутність у заявника електронного кабінету.

Крім того, господарський суд за допомогою системи "Електронний суд" сформував запит на отримання інформації про наявність у Комунального некомерційного підприємства «ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКА ЛІКАРНЯ» Великоолександрівської селищної ради зареєстрованого електронного кабінету ЄСІТС та за результатами опрацювання даного запиту отримав відповідь № 364604 від 20.12.2023 про відсутність у вказаної юридичної особи такого кабінету.

Суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду. Суд повертає письмову заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду також у разі, якщо її подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його (частина четверта статті 170 Господарського процесуального кодексу України).

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про повернення Комунальному некомерційному підприємству «ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКА ЛІКАРНЯ» Великоолександрівської селищної ради заяви (вх. ГСОО № 46158/23 від 19.12.2023), оскільки вона не містить КЕП, а також подана від імені особи, яка відповідно до частини шостої статті 6 Господарського процесуального кодексу України зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

З огляду на подання заяви шляхом її надсилання на електронну пошту суду, суд не вбачає доцільним фактично повертати Комунальному некомерційному підприємству «ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКА ЛІКАРНЯ» Великоолександрівської селищної ради роздрукований примірник заяви.

На виконання абзацу 3 частини сьомої статті 42 Господарського процесуального кодексу України суд повідомляє Комунальне некомерційне підприємство «ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКА ЛІКАРНЯ» Великоолександрівської селищної ради про передбачений частиною шостою статті 6 цього Кодексу обов`язок зареєструвати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через вказану систему або її окрему підсистему (модуль).

Керуючись ст. ст. 6, 170, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву (вх. ГСОО № 46158/23 від 19.12.2023) Комунального некомерційного підприємства «ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКА ЛІКАРНЯ» Великоолександрівської селищної ради про доповнення судового наказу від 13.11.2023 у справі № 916/4835/23 інформацією про дату набрання законної сили, строком пред`явлення до виконання та датою видачі стягувачу, а також про надіслання судового наказу з підписом та мокрою печаткою на електронну адресу повернути без розгляду.

2. Повідомити Комунальне некомерційне підприємство «ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКА ЛІКАРНЯ» Великоолександрівської селищної ради про передбачений частиною шостою статті 6 Господарського процесуального кодексу України обов`язок зареєструвати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через вказану систему або її окрему підсистему (модуль).

Ухвала набирає законної сили 21.12.2023 та може бути оскаржена до Південно-західного апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги в строк, передбачений ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Р.В. Волков

Дата ухвалення рішення21.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115819537
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/4835/23

Ухвала від 21.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Судовий наказ від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Судовий наказ від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні