Ухвала
від 20.12.2023 по справі 283/1410/23
МАЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 283/1410/23

Провадження №2/283/390/2023

У Х В А Л А

20 грудня 2023 року м. Малин

Малинський районний суд Житомирської області у складі:

головуючого-судді Тимошенка А.О.,

за участю:

секретаря Рябченко Р.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом прокурора Коростенської окружної прокуратури Житомирської області в інтересах держави в особі Малинської міської ради до ОСОБА_1 , третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору: Комунальне некомерційне підприємство «Малинська міська лікарня» Малинської міської ради про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину,-

встановив:

Прокурор звернувся в суд з позовом в інтересах держави в особі Малинської міської ради до ОСОБА_1 в якому просить стягнути з відповідача на користь Малинської міської ради витрати Комунального некомерційного підприємства «Малинська міська лікарня» Малинської міської ради на стаціонарне лікування потерпілих від злочину ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в розмірі 108620 гривень 16 копійок.

Свої вимоги прокурор обґрунтував тим, що 05.08.2021 приблизно о 07 годині 10 хвилин ОСОБА_1 , керуючи технічно справним автомобілем марки «RENAULT LOGAN» реєстраційний номер НОМЕР_1 зпричепом до нього марки «Палич Z02012» д.н.з. НОМЕР_2 , рухався по автодорозі «Київ - Ковель - Ягодин» зі сторони м. Ковель, у напрямку м. Київ, разом із пасажирами, а саме: малолітнім сином ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та її донькою ОСОБА_6 .

Рухаючись по вказаній автодорозі на 84 км + 887 м, перебуваючи поблизу с. Білий Берег Коростенського району Житомирської області, водій ОСОБА_1 в порушення вимог пунктів 1.10, 2.9 "б", 10.1, 11.3, 12.6 "г", 12.9 "б" ПДР України, а саме: не врахувавши дорожніх умов - наявність слабкого туману, перебуваючи за кермом у стані стомлення, проявив неуважність, перевищив допустиму швидкість руху, в результаті чого не впорався із керуванням транспортним засобом, виїхав автомобілем марки «RENAULT LOGAN», реєстраційний номер НОМЕР_1 з причепом до нього марки «Палич Z02012», реєстраційний номер НОМЕР_2 , на зустрічну смугу руху, по якій в той самий час у зустрічному напрямку рухався автомобіль марки «VOLKSWAGEN VENTO», реєстраційний номер НОМЕР_3 під керуванням водія ОСОБА_7 , внаслідок чого відбулося зіткнення транспортних засобів.

У результаті дорожньо-транспортної пригоди водій автомобіля «VOLKSWAGEN VENTO», реєстраційний номер НОМЕР_3 ОСОБА_7 отримав тілесні ушкодження у вигляді перелому 4 ребра зліва, рани печінки, брижжі тонкої кишки, селезінки, які мають ознаки тяжкого ступеню тяжкості, що є небезпечним для життя в момент спричинення, а його пасажир ОСОБА_3 отримала тілесні ушкодження у вигляді закритого перелому правої променевої кістки в типовому місці, шилоподібного виростка ліктевої кістки, забійної рани потиличної ділянки голови, струсу головного мозку, ссадин, синців обох гомілок, які по своїй категорії відносяться до середнього ступеню важкості, що потягло за собою тривалий розлад здоров`я.

У зв?язкуз отриманнямтілесних ушкоджень ОСОБА_7 та ОСОБА_3 перебували настаціонарному лікуваннів Комунальномунекомерційному підприємстві«Малинська міськалікарня» Малинськоїміської ради. ОСОБА_7 перебував на лікуванні 43 ліжкодні, а ОСОБА_3 21 ліжкодень. Вартість їх лікування становить 108620 гривень 16 копійок. Оскільки ОСОБА_1 винен у вчиненні кримінального правопорушення внаслідок якого потерпілим були заподіяні тілесні ушкодження, то він повинен відшкодувати витрати закладу охорони здоров?я на лікування потерпілих.

Відповідач ОСОБА_1 подав клопотання про залучення до участі у справі як третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Перша», оскільки вона застрахувала цивільно-правову відповідальність відповідача за шкоду,яка можебути заподіянажиттю,здоров`ю,майну третіхосіб підчас експлуатаціїназемного транспортногозасобу.На підтвердженняцього надавкопію полісустрахування.

Суд, розглянувши клопотання, вважає, що воно не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно дост.53ЦПК Українитреті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо судпри вирішенніпитання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі .

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права і обов`язки, встановленістаттею 43цього Кодексу.

Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

При вирішенні питання про те, чи може рішення суду вплинути на права та обов?язки Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Перша», суд враховує, що відповідно до ч. 1 ст. 1206 ЦК особа, яка скоїла злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладу охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Згідно зі ст. 999 ЦК законом може бути встановлений обов`язок фізичної або юридичної особи бути страхувальником життя, здоров`я, майна або відповідальності перед іншими особами за свій рахунок чи за рахунок заінтересованої особи (обов`язкове страхування). До відносин, що випливають із обов`язкового страхування, застосовуються положення цього кодексу, якщо інше не встановлено актами цивільного законодавства.

До сфери обов`язкового страхування відповідальності належить цивільно-правова відповідальність власників наземних транспортних засобів згідно зі спеціальним Законом України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (далі закон №1961-IV).

Відповідно до п. 22.1 ст. 22 закону №1961-IV у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок ДТП життю, здоров`ю, майну третьої особи.

Метою здійснення обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності ст. 3 закону №1961-IV визначає забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної життю, здоров`ю та/або майну потерпілих внаслідок ДТП, а також захист майнових інтересів страхувальників. Об`єктом обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності є майнові інтереси, що не суперечать законодавству, пов`язані з відшкодуванням особою, цивільно-правова відповідальність якої застрахована, шкоди, заподіяної життю, здоров`ю, майну потерпілих внаслідок експлуатації забезпеченого транспортного засобу (ст. 5 цього закону).

Згідно зі ст. 6 закону №1961-IV страховим випадком є ДТП, що сталася за участю забезпеченого транспортного засобу, внаслідок якої настає цивільно-правова відповідальність особи, відповідальність якої застрахована, за шкоду, заподіяну життю, здоров`ю та/або майну потерпілого.

Враховуючи наведене вище, сторонами договору обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів є страхувальник та страховик. При цьому договір укладається з метою забезпечення прав третіх осіб (потерпілих) на відшкодування шкоди, завданої цим третім особам (потерпілим) унаслідок скоєння ДТП за участю забезпеченого транспортного засобу.

Отже, витрати лікувального закладу на лікування потерпілого від злочину не можуть бути відшкодовані за договором обов`язкового страхування страховою компанією.

За таких обставин суд відмовляє в залученні до участі у справі Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Перша» як третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, оскільки рішення суду жодним чином не сплине на права та обов?язки страхової компанії.

Керуючись ст. 53 Цивільного процесуального кодексу України,-

ухвалив:

Відмовити ОСОБА_1 в залученні до участі у справі Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Перша» як третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя: А. О. Тимошенко

Дата ухвалення рішення20.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115819679
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину

Судовий реєстр по справі —283/1410/23

Рішення від 20.12.2023

Цивільне

Малинський районний суд Житомирської області

Тимошенко А. О.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Малинський районний суд Житомирської області

Тимошенко А. О.

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Малинський районний суд Житомирської області

Тимошенко А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні