Ухвала
від 20.12.2023 по справі 565/1559/21
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

20 грудня 2023 року

м. Київ

справа № 565/1559/21

провадження № 61-17668ск23

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Луспеника Д. Д. (суддя-доповідач), Гулька Б. І., Коломієць Г. В.,

розглянув касаційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Волинського апеляційного суду від 09 листопада 2023 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Вараського ліцею № 5 Вараської міської територіальної громади Рівненської області про допуск до роботи, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2021 року ОСОБА_1 звернулася до суду з указаним вище позовом.

Рішенням Кузнецовського міського суду Рівненської області від 11 січня 2022 року, залишеним без змін постановою Рівненського апеляційного суду від 21 червня

2022 року, у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.

Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 01 березня 2023 року касаційну скаргу

ОСОБА_1 задоволено частково.

Рішення Кузнецовського міського суду Рівненської області від 11 січня 2022 року та постанову Рівненського апеляційного суду від 21 червня 2022 року в частині відмови у задоволенні позову ОСОБА_1 до директора Вараського ліцею № 5 Вараської міської територіальної громади Рівненської області скасовано, провадження

у справі в зазначеній частині закрито.

Рішення Кузнецовського міського суду Рівненської області від 11 січня 2022 року та постанову Рівненського апеляційного суду від 21 червня 2022 року в частині відмови у задоволенні позову ОСОБА_1 до Вараського ліцею № 5 Вараської міської територіальної громади Рівненської області про визнання незаконним наказу скасовано та ухвалено в цій частині нове рішення про задоволення позову.

Визнано незаконним та скасовано наказ № 189-к/тр від 08 листопада 2021 року «Про відсторонення від роботи вчителя початкових класів ОСОБА_1 », виданий директором Вараського ліцею № 5 Вараської міської територіальної громади Рівненської області.

Рішення Кузнецовського міського суду Рівненської області від 11 січня 2022 року та постанову Рівненського апеляційного суду від 21 червня 2022 року в частині відмови у задоволенні позову ОСОБА_1 до Вараського ліцею № 5 Вараської міської територіальної громади Рівненської області про допуск до роботи, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та стягнення судового збору скасовано, а справу № 565/1559/21 в зазначеній частині передано на новий розгляд до суду першої інстанції (провадження № 61-7726св22).

Рішенням Кузнецовського міського суду Рівненської області від 17 травня 2023 року позов ОСОБА_1 в частині вимоги про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу задоволено.

Стягнуто з Вараського ліцею № 5 Вараської міської територіальної громади Рівненської області на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 08 листопада 2021 року по 28 лютого 2022 року включно

у розмірі 65 557,44 грн.

Роз`яснено, що рішення в частині стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу за один місяць підлягає негайному виконанню.

У травні 2023 року представник ОСОБА_1 - адвокат Кравець Ростислав Юрійович, звернувся до суду із заявою про ухвалення додаткового рішення у справі про стягнення з відповідача на користь ОСОБА_1 витрат на правничу допомогу в розмірі 36 500,00 грн.

Крім того, у червні 2023 року представник ОСОБА_1 - адвокат Кравець Р. Ю., звернувся до суду із заявою про ухвалення додаткового рішення у справі про стягнення з відповідача на користь ОСОБА_1 витрат зі сплати судового збору

в розмірі 908,00 грн.

Додатковим рішенням Кузнецовського міського суду Рівненської області

від 12 липня 2023 року заяви представника позивача ОСОБА_1 - Кравця Р. Ю. , задоволено. Ухвалено додаткове рішення в зазначеній справі.

Стягнуто з Вараського ліцею № 5 Вараської міської територіальної громади Рівненської області на користь ОСОБА_1 36 500,00 грн витрат на надання правничої допомоги.

Стягнуто з Вараського ліцею № 5 Вараської міської територіальної громади Рівненської області на користь ОСОБА_1 908,00 грн витрат зі сплати судового збору.

Постановою Волинського апеляційного суду від 09 листопада 2023 року апеляційну скаргу Вараського ліцею № 5 Вараської міської територіальної громади Рівненської області задоволено частково.

Додаткове рішення Кузнецовського міського суду Рівненської області від 12 липня 2023 року в частині стягнення з Вараського ліцею № 5 Вараської міської територіальної громади Рівненської області на користь ОСОБА_1 витрат на професійну правничу допомогу змінено.

Стягнуто з Вараського ліцею № 5 Вараської міської територіальної громади Рівненської області на користь ОСОБА_1 витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 5 000,00 грн.

У грудні 2023 року ОСОБА_1 із застосуванням засобів поштового зв`язку, звернулася до Верховного Суду із касаційною скаргою на постанову Волинського апеляційного суду від 09 листопада 2023 року, в якій просить оскаржувану постанову суду апеляційної інстанції скасувати, додаткове рішення Кузнецовського міського суду Рівненської області від 12 липня 2023 року залишити в силі.

1. Касаційна скарга подана до Верховного Суду з пропуском строку на касаційне оскарження, проте у клопотанні, викладеному у змісті касаційної скарги, заявник просить цей строк поновити, посилаючись на те, що останній пропущено з поважних причин, оскільки копія повного тексту оскаржуваної постанови Волинського апеляційного суду від 09 листопада 2023 року на адресу заявника не надходила, зі змістом оскаржуваного судового рішення заявник ознайомився 16 листопада

2023 року, після його оприлюднення у Єдиному державному реєстрі судових рішень (далі - ЄДРСР).

Відповідно до статті 390 ЦПК України касаційна скарга на судове рішення подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення. Строк на касаційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині третій статті 394 цього Кодексу.

Ураховуючи наведені заявником обставини, а також те, що за інформацією, яка міститься на офіційному веб-сайті ЄДРСР, повний текст оскаржуваної постанови Волинського апеляційного суду від 09 листопада 2023 року було зареєстровано

15 листопада 2023 року та оприлюднено 16 листопада 2023 року, Верховний Суд вважає, що строк на касаційне оскарження пропущено з поважних причин, а тому його слід поновити.

2. Відповідно до частини третьої статті 3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Частиною першою статті 394 ЦПК України передбачено, що одержавши касаційну скаргу, оформлену відповідно до вимог статті 392 цього Кодексу, колегія суддів

у складі трьох суддів вирішує питання про відкриття касаційного провадження (про відмову у відкритті касаційного провадження).

Підстави касаційного оскарження судових рішень визначені у частині другій статті 389 ЦПК України.

Частиною восьмою статті 394 ЦПК України передбачено, що в ухвалі про відкриття касаційного провадження зазначаються підстава (підстави) відкриття касаційного провадження та строк для подання учасниками справи відзиву на касаційну скаргу.

Підставою касаційного оскарження судового рішення заявник, у змісті касаційної скарги, зазначає неправильне застосування апеляційним судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права, а саме:

1) Застосування апеляційним судом норм права без урахування висновку щодо застосування норм права у подібних правовідносинах, викладених у постановах Верховного Суду; 2) Відсутність висновку Верховного Суду щодо питання застосування норми права у подібних правовідносинах 3) Апеляційним судом належним чином не досліджено зібрані у справі докази, що унеможливило встановлення фактичних обставин, які мають значення для правильного вирішення справи (пункти 1,3, 4 частини другої статті 389 ЦПК України).

Касаційна скарга подана з дотриманням вимог статті 392 ЦПК України, зокрема, касаційна скарга містить підстави касаційного оскарження, передбачені пунктами 1, 3, 4 частини другої статті 389 ЦПК України.

Наведені у касаційній скарзі доводи містять підстави для відкриття касаційного провадження.

Керуючись статтями 390, 392, 394, 395 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Клопотання ОСОБА_1 про поновлення строку на касаційне оскарження задовольнити.

Поновити ОСОБА_1 строк на касаційне оскарження постанови Волинського апеляційного суду від 09 листопада 2023 року.

Відкрити касаційне провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Вараського ліцею № 5 Вараської міської територіальної громади Рівненської області про допуск до роботи, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, за касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Волинського апеляційного суду від 09 листопада 2023 року.

Витребувати із Кузнецовського міського суду Рівненської області вищевказану цивільну справу (№ 565/1559/21).

Надіслати іншим учасникам справи копію касаційної скарги та доданих до неї документів, роз`яснити право подати відзив на касаційну скаргу, який за формою

і змістом має відповідати вимогам статті 395 ЦПК України, у строк, який не може перевищувати чотирнадцяти днів з дня вручення цієї ухвали.

До відзиву необхідно додати докази надсилання відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: Д. Д. Луспеник

Б. І. Гулько

Г. В. Коломієць

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення20.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115822090
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про поновлення на роботі

Судовий реєстр по справі —565/1559/21

Постанова від 07.02.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Рішення від 17.05.2023

Цивільне

Кузнецовський міський суд Рівненської області

Демчина Т.Ю.

Рішення від 12.07.2023

Цивільне

Кузнецовський міський суд Рівненської області

Демчина Т.Ю.

Постанова від 09.11.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Матвійчук Л. В.

Постанова від 09.11.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Матвійчук Л. В.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Матвійчук Л. В.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Матвійчук Л. В.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Матвійчук Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні