Ухвала
від 19.12.2023 по справі 600/6162/23-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

19 грудня 2023 р. м. Чернівці Справа № 600/6162/23-а

Суддя Чернівецького окружного адміністративного суду Левицький В.К., розглянув у порядку письмового провадження клопотання про проведення судового розгляду у режимі відеоконференції в адміністративній справі за позовом ГУ ДПС в Хмельницькій області до приватного акціонерного товариства «Добробут АГ» про стягнення податкового боргу.

В С Т А Н О В И В:

Представником ГУ ДПС у Хмельницькій області (далі - позивач) подано до суду клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, проведення якого доручити одному із судів: Хмельницькому окружному адміністративному суду або Господарському суду Хмельницької області.

В обґрунтування клопотання представник позивача зазначав, що через військовий стан в країні та велику відстань, немає можливості прибути до суду. Зважаючи на наведене, а також складнощі у добиранні та участі в інших судових засіданнях, представник позивача просив забезпечити судове засідання у режимі відеоконференції, яке призначене на 21.12.2023 о 12 год. 45 хв.

Розглянувши клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 195 КАС України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Частиною 2 ст. 195 КАС України встановлено, що учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Відповідно до ч. 6, 8, 9 ст. 195 КАС України суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання. Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду негайно надсилається до суду, який зобов`язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Таким чином, прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду. Вказана норма не передбачає обов`язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції у разі наявності про це клопотання сторони.

Отже, даний спосіб участі сторони в судовому засіданні в режимі відеоконференції має винятковий характер, у зв`язку із чим повинні існувати об`єктивні причини, які ускладнюють або роблять неможливою особисту участь сторони в судовому засіданні.

Суд зауважує, що через зайнятість залів судових засідань в судах, що зазначив представник позивача, відсутня можливість забезпечити проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

Отже, дана обставина виключає технічну можливість на забезпечення проведення засідання в визначений судом час (21.12.2023 о 12 год. 45 хв.) через наведені вище суди, які зазначені у клопотання позивача.

Таким чином, з огляду на відсутність технічної неможливість проведення судового засідання в режимі відеоконференції 21.12.2023, суд приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання представника позивача про участь у засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні наступних судів: Хмельницького окружного адміністративного суду, Господарського суду Хмельницької області.

З огляду на наведене, відсутні підстави для задоволення клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

Водночас позивач не позбавлений свого процесуального права на участь у розгляді цієї справи в судовому засіданні, яке призначено на 21.12.2023 о 12 год. 45 хв. в приміщенні Чернівецького окружного адміністративного суду за адресою: м. Чернівці, вул. Садова, 1-І., зал № 2.

З урахуванням наведеного, суд роз`яснює, що з урахуванням ч. 4 ст. 195 КАС України та за наявності відповідного клопотання учасника справи, можливо провести судове засідання за допомогою програмного забезпечення "EasyCon".

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 77, 195, 241, 243, 248 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання представника ГУ ДПС у Хмельницькій області про проведення судового засідання в режимі відеоконференції, - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя В.К. Левицький

Дата ухвалення рішення19.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115832274
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —600/6162/23-а

Рішення від 25.04.2024

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 08.01.2024

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 19.12.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 07.12.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 15.09.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні