Ухвала
від 22.12.2023 по справі 303/12477/23
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 303/12477/23

2/303/1941/23

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

22 грудня 2023 року м. Мукачево

Суддя Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області Заболотний А.М., розглянувши матеріали за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета служба у справах дітей Великолучківської сільської ради, орган опіки та піклування виконавчий комітет Горондівської сільської ради про визначення місця проживання дітей,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про визначення місця проживання дітей.

При вирішенні питання щодо можливості прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд, передусім, виходить з того подана позовна заява повинна бути подана з додержанням вимог, визначених ст.ст. 175-177 ЦПК України.

В силу ч. 1 ст. 177 ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Одночасно також визначено, що у разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї в електронній формі, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

Позовна заява сформована та подана до суду за допомогою системи «Електронний суд» проте докази надсилання листом з описом вкладення учасникам справи копій поданих до суду документів до позову не додано.

Враховуючи викладене, позивачу необхідно направити копію позовної заяви та доданих до неї документів учасникам справи про, що подати суду відповідні докази.

Також суд вважає за доцільне зазначити і таке.

Згідно з ч. 1 ст. 175 ЦПК України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування. Відповідно до п.п. 4, 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Згідно з п. 8 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви. В ч. 5 ст. 177 ЦПК України визначено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів). При цьому, у ч. 2 ст. 83 ЦПК України вказано, що позивач повинен подати докази разом з поданням позовної заяви.

Як було зазначено вище позивачем заявлено вимогу про визначення місця проживання дітей, яка обґрунтовується виключно тим, що після розірвання шлюбу з відповідачкою, донька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , залишилась проживати разом з батьком, а донька ОСОБА_4 разом з матір`ю. Також зазначено, що подружжя дійшло такої згоди щодо визначення місця проживання дітей про, що подало відповідні заяви до служби у справах дітей. Відтак позовна заява не містить викладу обставин, якими обґрунтовуються заявлені вимоги, не зазначено та не додано жодних доказів, що стосуються позову позаяк між батьками відсутній спір щодо визначення місця проживання їх малолітніх дітей.

У контексті завдань цивільного судочинства (ст.ст. 2, 4 ЦПК України) звернення до суду є способом захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод або законних інтересів позивача.

Отже, особа повинна довести (а суд - встановити), що їй належать права, свободи або законні інтереси, за захистом яких вона звернулася до суду. Права, свободи та законні інтереси, які належать конкретній особі (особам) є предметом судового захисту.

Саме такий правовий висновок, висловлений Верховним Судом у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду у постанові від 20.09.2021 року у справі № 638/3792/20, провадження № 61-3438сво21.

Таким чином позивачу необхідно належним чином обґрунтувати наявність порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів в цій частині заявленого позову.

Крім того, до матеріалів позовної заяви не додано висновку органу опіки і піклування щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, а також на підставі інших документів, що стосуються справи, як це передбачено ст. 19 СК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи вправі подати до суду клопотання про витребування доказів лише у разі неможливості самостійно надати цей доказ.

Однак, доказів підтвердження звернення до органу опіки та піклування позивачем та відповідної відмови до позовної заяви не додано. Висновок органу опіки та піклування є ключовим доказом по такій категорії справ. Ненадання висновку одночасно з позовом позбавляє суд можливості провести розгляд справи у встановленому законом порядку.

Підсумовуючи викладене в ухвалі, враховуючи вимогу позивача про визначення місця проживання дитини разом із ним, необхідно викласти обставини, якими обґрунтовуються така вимога, та зазначити і додати докази, що стосуються позову в цій частині в тому числі, що підтверджують незгоду відповідача на визначення місця проживання дитини з батьком чи взагалі наявності спору між батьками щодо визначення місця проживання дитини, а також представити письмовий висновок органу опіки і піклування щодо розв`язання цього спору.

Згідно з ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог ст.ст. 175, 177 ЦПК України, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Відповідно до ч. 2 ст. 185 ЦПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст. 175, 177, 185 ЦПК України, суддя,-

п о с т а н о в и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета служба у справах дітей Великолучківської сільської ради, орган опіки та піклування виконавчий комітет Горондівської сільської ради про визначення місця проживання дітей - залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність усунення недоліків, вказаних у мотивувальній частині цієї ухвали, протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

Роз`яснити, що якщо позивач не усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява вважається неподаною і повертається позивачеві (ч. 3 ст. 185 ЦПК України).

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя А.М.Заболотний

СудМукачівський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення22.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115841462
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —303/12477/23

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Заболотний А. М.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Заболотний А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні