Ухвала
від 22.12.2023 по справі 282/1580/23
ЛЮБАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 282/1580/23

Провадження № 1-кс/282/420/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 грудня 2023 рокусмт.Любар

Слідчий суддя Любарського районного суду Житомирської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ Відділення поліції №1 Житомирського районного управління поліції ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Чуднівської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ Відділення поліції №1 Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, які містять лікарську таємницю та перебувають у володінні Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Клопотання обґрунтовано тим, що 25.07.2023 до відділення поліції №1 Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області на лінію «102» звернувся ОСОБА_5 , про те, що в КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » померла його дружина ОСОБА_6 , та просив провести розтин покійної з метою встановлення і фіксації причини смерті.

Відомості про вказане кримінальне правопорушення внесено до ЄРДР №12023060430000109 від 25.07.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України.

25.07.2023 року з метою встановлення причини смерті ОСОБА_6 слідчим призначено судово-медичну експертизу.

Окрім того, з медичних установ: КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Житомирської обласної ради, витребувано медичну документацію по фактах звернення ОСОБА_6 , та призначено комісійну судово-медичну експертизу. Згідно висновку судово-медичної експертизи встановлено, що по виявлених фактах звернення ОСОБА_6 та встановлених діагнозах наданих медичними установами, надана медична допомога пацієнтці відповідала стандартам надання медичної допомоги МОЗ України. Окрім того, встановлено, що від моменту появи поліпу прямої кишки до моменту його мілігнізації (набуття клітинами нормального або паталогічно зміненої тканини організму у тому числі доброякісної пухлини) властивостей злоякісної пухлини) та появи перших клінічних проявів проходить від 3-х до 5 років. Пацієнтка протягом цього часу не надавала скарг по даній патології, тому не була відповідно обстежена, що і являється причиною несвоєчасного встановлення прижиттєвого діагнозу.

Потерпілий ОСОБА_5 , ознайомившись з висновком комісійної експертизи, стверджує, що його дружина протягом п`яти років постійно здавала аналізи крові, та висловлює недовіру працівникам КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », і заявив клопотання про витребування оригіналів всіх журналів реєстрації здачі аналізів та їх результатів за період з 01.01.2018 по 25.07.2023 року, яке задоволено слідчим.

З метою повного та всебічного розслідування кримінального провадження та призначення комісійної судово-медичної експертизи, у органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні всіх журналів реєстрації здачі аналізів та їх результатів за період з 01.01.2018 по 25.07.2023 р.

Слідчий у судове засідання не з`явився, однак від нього надійшла письмова заява в якій він просить проводити розгляд клопотання у його відсутності.

Представник КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », у судове засідання на розгляд справи не з`явився та не повідомив про причини неявки, хоча про час та місце розгляду справи повідомлявся у встановленому законом порядку. Проте, у відповідності до ч.4 ст.163 КПК України його неявка не є перешкодою для розгляду клопотання.

Відповідно до ч.4 ст.107 КПК України, у зв`язку з неприбуттям у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

25 липня 2023 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України за номером №12023060430000109, що стверджується копією витягу з ЄРДР.

Згідно ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку)

Відповідно до ч.5 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно п.2 ч.1 ст.162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити лікарську таємницю.

Частиною 6 ст.163 КПК України встановлено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Так, судом встановлено, що документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, необхідні для встановлення всіх обставин у кримінальному провадженні №12023060430000109.

Розглянувши та дослідивши матеріали клопотання, а саме: докази, що вказують на доцільність надання тимчасового доступу до речей і документів та виконання норм КПК України, які регулюють порядок звернення з відповідним клопотанням до суду, приходжу до висновку, що клопотання слід задовольнити та надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, оскільки інформація, що міститься у них має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні та проведення комісійної судово-медичної експертизи.

Згідно ч.1 ст.166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Керуючись ст.107, 159-166, 309 КПК України,-

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , що за адресою: АДРЕСА_1 , зокрема до документів, які містять відомості, що становлять лікарську таємницю, а саме: всіх журналів реєстрації здачі аналізів та їх результатів за період з 01.01.2018 по 25.07.2023 р., тобто надати можливість ознайомитись з ними, зробити їх копію та вилучити їх в оригіналі (здійснити її виїмку).

Дозвіл на тимчасовий доступ надати групі слідчих у даному кримінальному провадженні: ОСОБА_3 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , а також за їх дорученням працівникам СКП Відділення поліції №1 Житомирського РУП ГУНП України в Житомирській області: ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 .

Роз`яснити, що відповідно до ч.1 ст.166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали 1 (один) місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.12.2023
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу115842691
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —282/1580/23

Ухвала від 22.12.2023

Кримінальне

Любарський районний суд Житомирської області

Вальчук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні