Ухвала
від 19.12.2023 по справі 544/2107/23
ПИРЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 544/2107/23

2/544/357/2023

УХВАЛА

19грудня 2023року м. Пирятин

Пирятинський районний суд Полтавської області у складі:

головуючої судді Сайко О.О.,

за участі секретаря судового засіданняКостенко Т.В.,

прокурора Пирятинського відділу Лубенської окружної прокуратури Бутенка О.А.,

представника Кабінету Міністрів України Гайдар А.В.,

представника Національного природного парку «Пирятинський» - Мотроненко І. Ю., представника відповідача Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області Попової М.Ю.,

представника відповідача Приватного підприємства «Удача» - Ступніка С.В.,

розглянувши в порядку загального позовного провадження в м. Пирятин у приміщенні суду по вул. Соборна,41, клопотання представника відповідача Приватного підприємства «Удача» адвоката Ступніка С.В. про залучення доучасті усправі третьоїособи у цивільній справі за позовом заступника керівника Полтавської обласної прокуратури Олега Плескача в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Полтавської обласної державної адміністрації (Полтавської обласної військової адміністрації), Національного природного парку «Пирятинський» до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, ОСОБА_1 , Приватного підприємства «Удача», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - державний реєстратор Почаївської сільської ради Гребінківського району Полтавської області Фатіма Андрущенко, приватного нотаріуса Лубенського районного нотаріального округу Полтавської області Запорожець О., про повернення земельної ділянки,

у с т а н о в и в :

У провадженні Пирятинського районного суду Полтавської області знаходиться вказана цивільна справа.

Ухвалою Пирятинського районного суду Полтавської області від 08 вересня 2023 року відкрито провадження та постановлено розгляд справи проводити в загальному позовному провадженні.

У підготовчому судовому засіданні 19.12.2023 представник відповідача - Приватного підприємства «Удача» адвокат Ступнік С.В. заявив клопотання про залучення до участі у справі третьої особи - Пирятинської міської ради, в обґрунтування якого зазначив, що підставою для задоволення позовних вимог визначено перебування спірної земельної ділянки в статусі земель природно-заповідного фонду станом на час ухвалення відповідних наказів ГУ ДГК у Полтавській області. При цьому, враховуючи приписи ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» №1423-ІХ, спірна земельна ділянка може відноситись також до земель комунальної власності - територіальної громади Пирятинської міської ради Лубенського району Полтавської області. Вказує, що крім того, матеріали справи містять, зокрема, охоронні зобов`язання, видані правовими попередниками Пирятинської міської ради сільськими радами (в тім числі Харківецької сільської ради, в адміністративних межах якої знаходилась спірна земельна ділянка). Відтак, вважає, що ухвалення рішення по справі може вплинути на її права та обов`язки, тому просить залучити третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Пирятинську міську раду Лубенського району Полтавської області.

Прокурор Пирятинського відділу Лубенської окружної прокуратури Полтавської області Бутенко О.А. проти задоволення клопотання щодо залучення до участі у справі третьої особи - Пирятинської міської ради заперечував, оскільки спірна земельна ділянка не відноситься до земель комунальної власності, а до земель державної власності, а тому немає необхідності в залученні Пирятинської міської ради в якості третьої особи.

Представник Кабінету Міністрів України Гайдар А.В. підтримала думку прокурора.

Представник Національного природного парку «Пирятинський» Мотроненко І.Ю. підтримала прокурора та просила відмовити у задоволенні клопотання. Зазначила, що спірна земельна ділянка територіально розташована у масиві земель поза межами с. Харківці, жодних об`єктів нерухомості комунальної форми власності на ній немає, тому в силу положень законодавства вона є землею державної форми власності.

Представник відповідача Головного управлінняДержгеокадастру уПолтавській областіПопова М.Ю. підтримала клопотання щодо залучення третьої особи.

Відповідач ОСОБА_1 в підготовче судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином.

У відповідності до ч.1ст.42 ЦПК Українидо складу учасників справи позовного провадження входять сторони та треті особи.

Суд, заслухавши учасників справи, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що клопотання представника відповідача слід задовольнити.

Відповідно до ч. 1, 3, 4, 5 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.У заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі

Дослідивши матеріали справи, врахувавши думку учасників справи, враховуючи положення ст. 53 ЦПК України, а також зважаючи на те, що спірна земельна ділянка знаходиться в межах території Пирятинської територіальної громади, суд уважає за необхідне залучити Пирятинську міську раду Лубенського району Полтавської області до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, оскільки рішення по даній справі може вплинути на її права та обов`язки.

Керуючисьст.53 ЦПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання представника відповідача ПП "Удача" - адвоката Ступніка С.В. про залучення третьої особи - задовольнити.

Залучити до участі у справі за позовом заступника керівника Полтавської обласної прокуратури Олега Плескача в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Полтавської обласної державної адміністрації (Полтавської обласної військової адміністрації), Національного природного парку «Пирятинський» до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, ОСОБА_1 , Приватного підприємства «Удача», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - державний реєстратор Почаївської сільської ради Гребінківського району Полтавської області Фатіма Андрущенко, приватного нотаріуса Лубенського районного нотаріального округу Полтавської області Запорожець О., про повернення земельної ділянки, в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Пирятинську міську раду Лубенського району Полтавської області.

Копію ухвали разом з копією позовної заяви направити Пирятинській міській раді Лубенського району Полтавської області.

Повідомити учасників, що отримати інформацію щодо справи, яка розглядається, можливо на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: https://pr.pl.court.gov.ua/sud1624/gromadyanam/csz/.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Суддя - О.О.Сайко

СудПирятинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення19.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115843977
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них:

Судовий реєстр по справі —544/2107/23

Постанова від 21.05.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Кузнєцова О. Ю.

Постанова від 21.05.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Кузнєцова О. Ю.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Кузнєцова О. Ю.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Кузнєцова О. Ю.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Кузнєцова О. Ю.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Сайко О. О.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Сайко О. О.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Сайко О. О.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Сайко О. О.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Сайко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні