Ухвала
від 22.12.2023 по справі 552/5601/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районнийсуд м.Полтави

Справа № 552/5601/23

Провадження №1-кс/552/2349/23

У Х В А Л А

Іменем України

22.12.2023 м. Полтава

Слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого детектива підрозділу детективів Територіального управління БЕБ у Полтавській області ОСОБА_3 , про арешт майна в межах кримінального провадження №72023171000000003 від 27 липня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 204 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Старший детектив підрозділу детективів Територіального управління БЕБ у Полтавській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим з прокурором відділу Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про арешт майна.

В клопотанні зазначив, що підрозділом детективів Територіального управління БЕБ у Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за №72023171000000003 від 27 липня 2023 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 204 КК України.

Також зазначив, що ході досудового розслідування встановлено, що невстановлена група осіб на території Донецької області організували протиправну діяльність з незаконного зберігання та реалізації контрафактних тютюнових виробів, що становлять загрозу для життя і здоров`я людей.

Під час здійснення комплексу заходів, спрямованих на встановлення будь-яких фактичних даних по кримінальному провадженню співробітниками НОМЕР_1 прикордонного загону Державної прикордонної служби України був встановлений ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який безпосередньо причетний до вказаного кримінального правопорушення. Останній на території Донецької області здійснює зберігання та продаж контрафактних тютюнових виробів.

Встановлено, що доставка тютюнової продукції здійснюється за допомогою логістичних послуг ТОВ «Нова Пошта» в м. Слов?янськ та м. Краматорськ. В якості складського приміщення для зберігання готової продукції останній використовує приміщення будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

19.12.2023 на підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду

м. Полтави проведено обшук за місцем мешкання ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 , під час якого виявлено та вилучено наступні тютюнові вироби:

«URTA Mint Slims» - 170 пачок;

«URTA Neo Black Slims» - 400 пачок;

«Winston Classic» - 170 пачок;

«LD Liggett Ducat» - 70 пачок;

«Winston Blue» - 130 пачок;

«White Basio» - 150 пачок;

«Marlboro (червоні)» - 140 пачок.

Вказані речі, мають значення для встановлення істини по справі, необхідних для проведення судових експертиз, та в подальшому будуть використані як докази, що слугуватимуть доведенню вини осіб, дії яких були спрямовані на організацію незаконного зберігання, виробництво та збут незаконно виготовлених підакцизних товарів, зокрема тютюнових виробів, і без цих речей, не можливо іншим способом встановити обставини, які передбачається дослідити у кримінальному провадженні.

20.12.2023 винесено постанову про визнання речовими доказами вилучених в ході обшуків речей, предметів та документів.

Тому зметою повного,об`єктивного тавсебічного розслідуваннявсіх обставинскоєного кримінальногоправопорушення, збереження речових доказів детектив просив накласти арешт на вилучене майно.

В судове засідання детектив не з`явився, звернувшись до суду з заявою про розгляд клопотання за його відсутності.

Володілець майна в засідання також не з`явивс.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 КПК України неприбуття в судове засідання слідчого та/або прокурора, власника майна, представника юридичної особи не перешкоджає розгляду клопотання.

Таким чином підстави для відкладення розгляду клопотання через неявку детектива або власника майна відсутні.

Тому суд вважає за можливе розгляду ти клопотання за відсутності осіб, що в засідання не з`явились.

Перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, приходжу до наступних висновків.

Відповідно до ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Пунктом 1 частини 2 ст. 170 КПК України також передбачено, що арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98цього Кодексу.

Статтею 98 КПК України в свою чергу передбачено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Встановлено, що в провадженні відділу детективівТериторіального управлінняБЕБ уПолтавській області перебуває кримінальне провадження №72023171000000003, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27 липня 2023 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 204 КК України.

З доданих до матеріалів клопотання доказів вбачається достатньо підстав вважати, що дійсно було вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 204 КК України.

Також з матеріалів клопотання вбачається, що Під час здійснення комплексу заходів спрямованих на встановлення будь-яких фактичних даних по кримінальному провадженню співробітниками НОМЕР_1 прикордонного загону Державної прикордонної служби України був встановлений ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який безпосередньо причетний до вказаного кримінального правопорушення. Останній на території Донецької області здійснює зберігання та продаж контрафактних тютюнових виробів.

Встановлено, що доставка тютюнової продукції здійснюється за допомогою логістичних послуг ТОВ «Нова Пошта» в м. Слов?янськ та м. Краматорськ. В якості складського приміщення для зберігання готової продукції останній використовує приміщення будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

19.12.2023 на підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду

м. Полтави проведено обшук за місцем мешкання ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 , під час якого виявлено та вилучено наступні тютюнові вироби:

«URTA Mint Slims» - 170 пачок;

«URTA Neo Black Slims» - 400 пачок;

«Winston Classic» - 170 пачок;

«LD Liggett Ducat» - 70 пачок;

«Winston Blue» - 130 пачок;

«White Basio» - 150 пачок;

«Marlboro (червоні)» - 140 пачок.

Відшукані та вилучені речі мають значення для досудового розслідування оскільки вони необхідні для проведення судових експертиз і використання під час проведення податкових та інших перевірок, проведення інших слідчих дій (допитів фігурантів у справі), а також можуть свідчить про незаконну діяльність.

Вказане майно відповідає вимогам ст. 98 КПК України до речових доказів у кримінальному провадженні, оскільки є об`єктом протиправних дій або зберегло на собі сліди вчиненого злочину та має доказове значення у кримінальному упровадженні.

Постановою старшого детектива підрозділу детективів Територіального управління БЕБ у Полтавській області ОСОБА_3 від 20 грудня 2023 року вилучене в ході обшуку майно визнано речовими доказами.

Тому слідчий суддя вважає за необхідне з метою збереження речових доказів накласти арешт на вказане в клопотанні майно та документи.

Обставинами, які підлягають встановленню у даному кримінальному провадженні, є наявність або відсутність факту незаконного виготовлення, зберігання, транспортування з мптою збуту та збуту алкогольних та тютюнових виробів, що становлять загрозу для життя і здоров`я людей.

Встановити вказані обставини можливо за допомогою вказаних вище доказів, зокрема через проведення експертних досліджень.

Як вбачається зі змісту ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які не тільки були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди, але і ти, що містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі (тобто не виключно) предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ч. 2 ст. 9 КПК України прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Тому докази, якими може бути підтверджено або спростовано факт незаконного виготовлення алкогольних та тютюнових виробів, є належними доказами у справі.

На підставі викладеного суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання детектива та накладення арешту на вказане вище майно з метою збереження речових доказів.

Вирішуючи питання про обсяг обмежень, що застосовуються даним арештом до майна, враховуючи необхідність призначення у кримінальному провадженні відповідних експертних досліджень, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність заборонити володіння, користування та розпорядження вказаним майном до скасування арешту у встановленому КПК України порядку.

Таким чином клопотання підлягає до задоволення в повному обсязі.

На підставі викладеного і керуючись ст. 170 КПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт з позбавленням права володіння, користуваннята розпорядження на майно, виявлене та вилучене в ході обшуку 19.12.2023, проведеного на підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Полтави за місцем мешкання ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 , а саме на тютюнові вироби:

«URTA Mint Slims» - 170 пачок;

«URTA Neo Black Slims» - 400 пачок;

«Winston Classic» - 170 пачок;

«LD Liggett Ducat» - 70 пачок;

«Winston Blue» - 130 пачок;

«White Basio» - 150 пачок;

«Marlboro (червоні)» - 140 пачок.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.12.2023
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу115846657
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна в межах кримінального провадження №72023171000000003 від 27 липня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 204 КК України

Судовий реєстр по справі —552/5601/23

Ухвала від 05.01.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 03.01.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 22.12.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 22.12.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 06.12.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 27.11.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні