Рішення
від 22.12.2023 по справі 502/2353/23
КІЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 502/2353/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 грудня 2023 року м. Кілія

Кілійський районний суд Одеської області

у складі:

головуючого - судді Балан М. В.,

за участю секретаря судового засідання Урсул Г. К.,

розглянувши цивільну справу за заявою

ОСОБА_1

заінтересована особа: Кілійський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Ізмаїльському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса)

про

встановлення факту родинних відносин

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 звернувся до Кілійського районного суду Одеської області з заявою про встановлення факту родинних відносин.

В обгрунтовання поданої заяви, зазначено, що згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 29.11.1979 року м. Херсон міськвідділ, заявник - ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьками записані ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , актовий запис № 4983 від 29.11.1979 року.

Відповідно до контракту добровольця територіальної оборони від 06.12.2022 року, укладеного між «Добровольчим формуванням «Феміда» Чорнобаївської територіальної громади № 1» та ОСОБА_2 , вбачається, що Доброволець добровільно взяв на себе зобов`язання виконувати завдання територіальної оборони в межах відповідної територіальної громади протягом строку дії Контракту. Згідно п. 5 Договору, цей контракт є строковим та укладається строком на три роки.

Згідно наказу командира 124 окремої бригади територіальної оборони № 27/06/БР від 06.06.2023 року, ОСОБА_2 призначено відповідне завдання.

Відповідно до довідки від 04.09.2023 року, виданої командиром добровольчого формування «Феміда» Чорнобаївської територіальної громади, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 - загинув 07.06.2023 року під час виконання наказу командира № 27/О6/БР від 06.06.2023 року.

Згідно довідки про причину смерті (до форми № 106/о № 641) від 28.06.2023 року вбачається, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 з причин механічної асфіксії внаслідок утоплення.

Факт смерті батька заявника, серед іншого підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим 04.07.2023 року Кілійським відділом державної реєстрації актівцивільного стану в Ізмаїльському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), де вказано, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Херсон Херсонської області Україна.

З метою отримання пільг, оскільки батько був учасником бойових дій та загинув, заявник звернувся до Ізмаїльського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де йому було повідомлено про розбіжності в написанні його прізвища та прізвища батька.

Іншої можливості, окрім судового рішення, встановити факт родинних відносин між заявником та його батьком, неможливо.

На підставі вищезазначеного, заявник просить суд:

-встановити факт родинних відносин, за яким ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 є повнорідним сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , та відповідно факт того, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, в заяві просив розглянути справу за його відсутності.

Представник заінтересованої особи Кілійський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Ізмаїльському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) в судове засідання не з`явився, клопотань або заяв до суду не надав.

В зв`язку з тим, що розгляд справи проведено за відсутності всіх учасників справи, фіксування ходу судового засідання звукозаписувальним технічним засобом не здійснювалось, що узгоджується з положеннями ч. 2 ст. 247 України.

Дослідивши подану заяву та надані докази по справі, судом встановлено наступні фактичні обставини та відповідні їм правовідносини:

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , зареєстрованого та виданого 29.11.1979 року м. Херсон міськвідділ ЗАГС встановлено, що ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьками записані ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , актовий запис № 4983 від 29.11.1979 року /а.с. 10/.

Як вбачається з паспорта громадянина України серії НОМЕР_3 виданого 12.03.1999 року Комсомольським РВ ХМУ УМВС України в Херсонський області, заявником є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженець міста Херсон /а.с. 4-9/.

Відповідно до контракту добровольця територіальної оборони від 06.12.2022 року, укладеного між «Добровольчим формуванням «Феміда» Чорнобаївської територіальної громади № 1» та ОСОБА_2 , вбачається, що Доброволець добровільно взяв на себе зобов`язання виконувати завдання територіальної оборони в межах відповідної територіальної громади протягом строку дії Контракту. Згідно п. 5 Договору, цей контракт є строковим та укладається строком на три роки /а.с. 11-13/.

Згідно наказу командира «Добровольчого формуванням «Феміда» Чорнобаївської територіальної громади № 1» № 27/06/БР від 06.06.2023 року, згідно Бойового розпорядження командира 124 окремої бригади територіальної оборони № 1035 від 06.06.2023 року, ОСОБА_2 призначено відповідне завдання /а.с.14-17/.

Відповідно до довідки від 04.09.2023 року, виданої командиром добровольчого формування «Феміда» Чорнобаївської територіальної громади встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 - загинув 07.06.2023 року під час виконання наказу командира № 27/О6/БР від 06.06.2023 року на основі Бойового розпорядження № 1035 від 06.06.2023 року /а.с.20/.

Згідно довідки про причину смерті (до форми № 106/о № 641) від 28.06.2023 року вбачається, що ОСОБА_2 , 1958 року народження, помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , причина смерті: механічна асфіксія внаслідок утоплення /а.с.22/.

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого 04.07.2023 року Кілійським відділом державної реєстрації актівцивільного стану в Ізмаїльському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) встановлено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Херсон Херсонської області Україна, про що складено відповідний актовий запис № 282 від 04.07.2023 року /а.с.24/.

При вирішенні справи судом застосовано наступні норми права.

У відповідності зі ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Статтями 15 та 16 ЦК України передбачено право особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до п. 5 ч. 2ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з п. 1 ч. 1ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами. Частиною 2 цієї ж статті передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

під родинними відносинами слід розуміти кровний зв`язок між особами, які походять одне від одного (пряма лінія родинних відносин) і кровний зв`язок між особами, які походять від спільного предка (бічна лінія родинних відносин). У прямій лінії родинних відносин знаходяться: мати і син (або донька), батько і син (або донька), дід і внук (внучка), бабка і внук (внучка), прадід і правнук (правнучка), прабабка і правнук (правнучка). У бічній лінії родинних відносин знаходяться, наприклад: рідні брати і сестри, дядько і племінник (племінниця), тітка і племінник (племінниця), двоюрідні брати і сестри тощо. Розрізняють також ступені родинних відносин, які визначаються кількістю народжень, які відділяють народження одного родича від іншого. Родинні відносини є підставою для виникнення численної групи сімейних правовідносин (наприклад, між батьками і дітьми, братами і сестрами, бабкою, дідом і внуками).

Таким чином, родинні відносини (споріднення) (у теорії права) - кровний зв`язок між людьми, з наявністю якого закон пов`язує виникнення, зміну чи припинення прав та обов`язків. Правове значення має як пряме споріднення так і не пряме (бокове), коли родинні зв`язки виникають за наявності спільного пращура (родоначальника).

В постанові Верховного Суду від 30 липня 2018 року у справі №737/120/18 зазначено про те, що в порядку окремого провадження може бути встановлений факт родинних відносин лише між кровно спорідненими родичами.

Згідно роз`яснень, викладених в п.1постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Згідно з роз`ясненнями п. 7 Пленуму Верховного суду України № 5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Верховний Суд України в листі від 01.01.2012 «Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення» зазначає, що заявниками у справі про встановлення факту родинних відносин можуть бути, зокрема, спадкоємці померлої особи, які мають право на спадщину як за законом, так і за заповітом і для яких у зв`язку із встановленням факту родинних відносин мають настати певні юридичні наслідки.

Згідно з ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно дост.263ЦПКУкраїни,судоверішенняповинно ґрунтуватисяназасадах верховенства права,бутизаконнимі обґрунтованим. Законнимєрішення,ухваленесудомвідповідно донормматеріальногоправа іздотриманнямнормпроцесуального права. Судоверішеннямає відповідатизавданнюцивільного судочинства,визначеномуцимКодексом. Привиборіізастосуванні нормиправадоспірних правовідносинсудвраховуєвисновки щодозастосуваннявідповіднихнорм права,викладенівпостановах ВерховногоСуду. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Оскільки з досліджених в судовому засіданні доказів достовірно встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 є сином ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , суд приходить до висновку про обґрунтованість вимог заявника та беручи до уваги, що в позасудовому порядку неможливо встановити відповідний юридичний факт, задовольняє заяву в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 12,81,207, 259,263-265, 315 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Заяву - задовольнити в повному обсязі.

Встановити факт родинних відносин, за яким ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 є рідним сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , та відповідно факт того, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку доОдеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складення рішення.

Суддя Кілійського районного суду М. В. Балан

Дата ухвалення рішення22.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115849932
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —502/2353/23

Рішення від 22.12.2023

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Балан М. В.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Балан М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні