Постанова
від 19.12.2023 по справі 362/7591/23
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/7591/23

Провадження № 1-кп/362/751/23

Ухвала

і м е н е м У к р а ї н и

19 грудня 2023 року м. Васильків

Васильківський міськрайонний суд Київської області в складі

головуючої - судді ОСОБА_1 ,

за участі:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

особи, відносно якої розглядається клопотання ОСОБА_4 ,

законного представника ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду клопотання прокурора про застосування примусових заходів медичного характеру у кримінальному провадженні, внесене 24.10.2023 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023111140000944 щодо

ОСОБА_4 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Василькові Київської області, українець, громадянин України, освіта середня, інвалід ІІ групи, зареєстрований та житель АДРЕСА_1 , раніше не судимий,

за ознаками суспільно небезпечного діяння, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України,

в с т а н о в и в:

24.10.2023 близько 00:30 год. ОСОБА_4 перебував навпроти будинку, що у АДРЕСА_2 , де побачив припаркований без нагляду автомобіль марки «Daewoo Lanos», сірого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 , 2005 року випуску, належного на праві власності управлінню освіти Васильківської міської ради Київської області. Надалі ОСОБА_4 , який на момент вчинення суспільно небезпечного діяння, страждав на делірій (органічного генезу) за МКХ-10 F 05.0 та за своїм психічним станом не міг усвідомлювати свої дії та керувати ними, не маючи права та будь-якої згоди від власника транспортного засобу, відчинив водійські дверцята вказаного автомобіля, які були незачинені на замикаючий пристрій, сів за водійське сидіння, де на торпеді автомобіля помітив ключі, якими, помістивши до замку запалення, привів у дію двигун автомобіля. Потім з місця вчиненого злочину зник, чим заволодів вказаним транспортним засобом та спричинив управлінню освіти Васильківської міської ради Київської області матеріальну шкоду на суму 88 470 гривень.

Отже, ОСОБА_4 вчинив суспільно небезпечне діяння, яке підпадає під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України, а саме незаконне заволодіння транспортним засобом.

У судовому засіданні ОСОБА_4 пояснив, що дійсно 24.10.2023 у нічний час відкрив двері автомобіля марки «Daewoo Lanos», що був припаркований, усередині автомобіля знайшов ключі від нього, завів транспортний засіб і поїхав спочатку до лікарні, а потім на заправку. Не заперечує проти застосування до нього примусового лікування.

Законний представник та захисник у судовому засіданні не заперечили проти застосування до ОСОБА_4 примусових заходів медичного характеру, оскільки це відповідає його психічному стану.

У судовому засіданні прокурор просила задоволити клопотання, оскільки досудовим розслідуванням зібрано достатньо доказів на підтвердження того, що ОСОБА_4 вчинив суспільно-небезпечне діяння, яке підпадає під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України.

Представник потерпілого у судове засідання не з`явився, скерував до суду заяву про розгляд даного клопотання без його участі, претензій до ОСОБА_4 не має, завдані збитки відшкодовані, а при вирішенні клопотання прокурора поклався на розсуд суду.

Свідок ОСОБА_7 , працівник муніципальної варти, надав суду показання, що тієї ночі був на чергуванні, яке з напарником здійснював на автомобілі марки «Daewoo Lanos», реєстраційний номер НОМЕР_1 . Вирішили випити кави, автомобіль залишили біля будівлі у м. Василькові по вулиці Грушевського, 23. Коли повернулися, то автомобіля уже не було, повідомили про цей факт командиру, який наказав звернутися до поліції.

Свідок ОСОБА_8 , медсестра, надала суду показання, що тієї ночі до лікарні на приймальне відділення прибув ОСОБА_4 , який поводився дуже дивно, на його ногах було відсутнє взуття. Попросив води, жадібно її випив і побіг. Охоронець повідомив, що ОСОБА_4 приїхав до лікарні на автомобілі муніципальної варти. Вибігли за ним. У той момент водій уже завів автомобіль, а тому не встигли його зупинити. Подзвонили до поліції і повідомили про цей факт. Потім до лікарні приїхали поліцейські, почали з`ясовувати деталі.

Свідок ОСОБА_9 , поліцейський, показав суду, що був на добовому чергуванні і на планшет надійшов виклик від медсестри лікарні, що водій без взуття виїжджає з території лікарні на автомобілі муніципальної варти. Прибули на місце події, там водія уже не було. зайнялися його пошуком. Хлопці на блокпості повідомили, що цей транспортний засіб виїхав за межі міста. Відшукали цей транспортний засіб на а/д Київ-Одеса на автозаправній станції. Там уже була охорона, яку викликали працівники автозаправної станції, та карета швидкої медичної допомоги. Медики виміряли ОСОБА_4 тиск, а потім забрали його до лікарні. Вказав, що останній поводив себе дуже дивно.

Стороною обвинувачення надано докази на підтвердження вчинення ОСОБА_4 суспільно-небезпечного діяння, яке підпадає під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України, які досліджено судом, а саме:

- витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12023111140000944 від 24.10.2023;

- електронний рапорт інспектора ВП № 1 Обухівського РУП ГУ НП в Київській області від 24.10.2023;

- протокол прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення (або таке, що готується) від 24.10.2023;

- протокол огляду місця події та додатками до нього фототаблицею від 24.10.2023, об`єктом якого є ділянка місцевості з відкритим доступом, розташованого за адресою АДРЕСА_2 ;

- протокол огляду з додатком до нього-відеозаписом з технічного засобу, об`єктом якого є ділянка місцевості за адресою: АДРЕСА_3 , на якому розміщений автомобіль марки «Daewoo Lanos», сірого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 ;

- протоколи пред`явлення особи впізнання зі свідками ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 за фотознімками та додатками до нього - довідками від 24.10.2023;

- протокол огляду (перегляду) відеозапису з додатком до нього-відеозаписом з технічного засобу від 24.10.2023;

- висновок експерта № СЕ-19/111-23/59310-АВ від 06.11.2023, про визначення ринкової вартості автомобіля марки «Daewoo Lanos», сірого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 ;

- висновок експерта № СЕ-19/111-23/58233-Д від 02.11.2023 про проведення дактитолоскопічної експертизи;

- висновок судово-психіатричного експерта № 521 від 08.11.2023.

Стороною захисту докази не надавалися.

Аналізуючи та оцінюючи досліджені матеріали провадження та надані державним обвинувачення докази відповідно до вимог ст. 94 КПК України, які були досліджені у судовому засіданні, суд вважає їх належними, достовірними, допустимими та достатніми для висновку відповідно до положень ст. 513 КПК України, що суспільно небезпечне діяння, яке підпадає під ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України, було вчинено ОСОБА_4 .

Суд, звісно, при розгляді справи у порядку вирішення питання застосування у відношенні особи примусових заходів медичного характеру, не досліджує природу дій особи, як то ставлення її свідомості і волі до суспільно небезпечного діяння, котре нею вчиняється, і до наслідків. Оскільки предмет доказування у кримінальному проваджені щодо застосування примусових заходів медичного характеру має низку особливостей, зокрема під час розгляду цієї категорії справ не вирішуються питання винуватості у вчиненні кримінального правопорушення, а йдеться лише про вчинення певною особою суспільно небезпечного діяння. При цьому, умисел, мета і мотив є елементами суб`єктивної сторони саме кримінального правопорушення (злочину чи проступку) та встановлюються лише щодо осудної особи.

Дана позиція узгоджується з висновком Верховного суду у складі касаційного кримінального суду, викладеним у постанові від 26.06.2019 у справі № 202/5997/17

Так, з дослідженого у судовому засіданні висновку судово-психіатричної експертизи № 521 від 08.11.2023 ОСОБА_4 у період інкримінованих йому дій страждав на делірій (органічного ґенезу) за МКХ-10 F 05.0 та не міг усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними та на даний час страждає на органічний розлад особистості та поведінки змішаного генезу (епілепсія, наслідки перенесеного ЧМТ) за МКХ-10 F 07.84 та на даний час не здатний повною мірою усвідомлювати свої дії та керувати ними а отже потребує застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи № 521 від 08.11.2023 за своїм психічним станом ОСОБА_4 на даний час потребує застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Отже, ОСОБА_4 на даний час страждає на хронічне психічне захворювання - органічний розлад особистості та поведінки змішаного генезу (епілепсія, наслідки перенесеного СМТ) (МКХ-10 F 05.0). За своїм психічним станом на даний час ОСОБА_4 не здатний повною мірою усвідомлювати значення свої дій та керувати ними, а тому за рішенням суду до нього може бути застосований примусовий захід медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Згідно з ч. 2 ст. 19 КК України не підлягає кримінальній відповідальності особа, яка під час вчинення суспільно небезпечного діяння, передбаченого цим Кодексом, перебувала в стані неосудності, тобто не могла усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними внаслідок хронічного психічного захворювання, тимчасового розладу психічної діяльності, недоумства або іншого хворобливого стану психіки. До такої особи за рішенням суду можуть бути застосовані примусові заходи медичного характеру.

Отже, діяння, яке інкримінується ОСОБА_4 , вчинено останнім у стані неосудності, так як на момент вчинення даного суспільно небезпечного діяння, відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи № 521 від 08.11.2023, проведеної в КНП КОР «ОПНМО» встановлено, що ОСОБА_4 , у період часу, що відноситься до інкримінованого йому діяння страждав на психічний розлад - делірій (органічного ґенезу) (МКХ-10 F 05.0), та за своїм психічним станом не міг усвідомлювати свої дії та керувати ними. За своїм психічним станом ОСОБА_4 , на даний час потребує надання психіатричної допомоги у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку, тобто знаходився у стані, в якому він не може повною мірою усвідомлювати свої дії.

Відповідно до ст. 93 КПК України примусові заходи медичного характеру можуть бути застосовані до осіб, які вчинили у стані неосудності суспільно небезпечні діяння; які вчинили у стані обмеженої осудності кримінальні правопорушення; які вчинили кримінальне правопорушення у стані осудності, але захворіли на психічну хворобу до постановлення вироку або під час відбування покарання.

Згідно з ч. 1, 3 ст. 94 КК України залежно від характеру та тяжкості захворювання, тяжкості вчиненого діяння, з урахуванням ступеня небезпечності психічно хворого для себе або інших осіб, суд може застосувати такі примусові заходи медичного характеру: 1) надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку; 2) госпіталізація до психіатричного закладу із звичайним наглядом; 3) госпіталізація до психіатричного закладу з посиленим наглядом; 4) госпіталізація до психіатричного закладу із суворим наглядом.

Відповідно до ч. 2 ст. 94 КК України надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку може бути застосоване судом стосовно особи, яка страждає на психічні розлади і вчинила суспільно небезпечне діяння, якщо особа за станом свого психічного здоров`я не потребує госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги.

Розглядаючи питання виду заходів медичного характеру, які підлягають застосуванню до ОСОБА_4 , враховуючи висновок судової психіатричної експертизи № 521 від 08.11.2023 та вимоги ст. 94 КК України, а також характер та тяжкість захворювання, тяжкість вчиненого діяння, ступень небезпечності психічнохворого для себе або інших осіб, до ОСОБА_4 належить застосувати примусові заходи медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

З цих підстав, суд дійшов висновку про необхідність застосування до ОСОБА_4 примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

У силу ч. 4 ст. 174 КПК України суд вважає за доцільне скасувати арешт, що був накладений ухвалою слідчого судді Васильківського міськрайонного суду Київської області від 25.10.2023 на мобільний телефон.

До ОСОБА_4 на стадії досудового розслідування було обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання на строк 60 днів, дія якого не продовжувалася, у ході судового провадження питання про обрання обвинуваченому запобіжного заходу не вирішувалося.

Цивільний позов не заявлявся.

Долю речових доказів слід вирішити в порядку ст. 100 КПК України.

Відповідно до ст. 124 КПК України процесуальні витрати стягуються з обвинуваченого лише у разі ухвалення обвинувального вироку. Стягнення процесуальних витрат при застосуванні примусових заходів медичного характеру КПК України не передбачено. Тому процесуальні витрати, пов`язані з проведенням у кримінальному провадженні судових експертиз, не підлягають розподілу.

Керуючись статтями 369-372, 376, 392-395, 505, 512-513 КПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Клопотання прокурора задовольнити.

Застосувати до ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , примусові заходи медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Скасувати арешт, що був накладений 25.10.2023 ухвалою Васильківського міськрайонного суду Київської області по справі № 362/6873/23 на мобільний телефон марки Samsung сірого кольору з сім-картою мобільного оператора Київстар з номером мобільного телефону НОМЕР_2 .

Речові докази після набрання судовим рішенням законної сили:

- автомобіль «Daewoo Lanos», сірого кольору, ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , номер шасі НОМЕР_4 , реєстраційний номер НОМЕР_1 , 2005 року випуску, який передано на відповідальне зберігання командиру спецпідрозділу «Муніципальна Варта» ОСОБА_12 відповідно до письмової розписки від 24.10.2023, - повернути власнику Управління освіти Васильківської міської ради;

- мобільний телефон марки Samsung сірого кольору з сім-картою мобільного оператора Київстар з номером мобільного телефону НОМЕР_2 , що зданий на зберігання до кімнати зберігання речових доказів відділу поліції № 1 Обухівського РУП ГУНП в Київській області відповідно до квитанції № 327 від 26.10.2023, - повернути власнику ОСОБА_4 ;

- СD-R диск марки НР, ємністю 700 мб з рукописним написом «КНП Васильківська БЛІЛ ВМР від 24.10.2023», який знаходяться при матеріалах кримінального провадження, - залишити там же;

- сліди папілярних ліній, дактилоскопічну картку ОСОБА_4 , фрагменти пошкодженого металевого ключа з брелком червоного кольору, що здані на зберігання до кімнати зберігання речових доказів відділу поліції № 1 Обухівського РУП ГУНП в Київській області відповідно до квитанції № 331 від 06.11.2023, - знищити.

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу до Київського апеляційного суду через Васильківський міськрайонний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115861459
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —362/7591/23

Постанова від 19.12.2023

Кримінальне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Дорошенко В. М.

Постанова від 07.12.2023

Кримінальне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Дорошенко В. М.

Ухвала від 22.11.2023

Кримінальне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Дорошенко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні