Ухвала
від 20.12.2023 по справі 363/2102/23
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"20" грудня 2023 р. Справа № 363/2102/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 грудня 2023 року Вишгородський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в місті Вишгороді матеріали за поданням провідного інспектора Вишгородського районного відділу №1 філії державної установи «Центр пробації» у місті Києві та Київській області ОСОБА_3 , яке погоджено начальником ОСОБА_4 , щодо вирішення питання про заміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських робіт стосовно засудженого вироком Вишгородського районного суду Київської області від 25 квітня 2023 року за частиною першою статті 309 КК України

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Києва, зареєстрований та проживає за адресою:

АДРЕСА_1 ,

ВСТАНОВИВ:

23 жовтня 2023 року до Вишгородського районного суду Київської області надійшло подання провідного інспектора Вишгородського районного відділу №1 філії державної установи «Центр пробації» у місті Києві та Київській області ОСОБА_3 , за погодженням із начальником ОСОБА_4 , про заміну ОСОБА_5 несплаченої ним суми штрафу на громадські роботи.

Подання обґрунтовує тим, що вирок Вишгородського районного суду Київської області від 25 квітня 2023 року, яким ОСОБА_5 визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 309 КК України та призначено йому покарання у виді штрафу у розмірі 1000 (одна тисяча) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17000 (сімнадцять тисяч) гривень, набрав законної сили 25 травня 2023 року та надійшов на виконання до Вишгородського РВ з питань пробації разом із розпорядженням 05 червня 2023 року.

05 червня 2023 року на адресу засудженого ОСОБА_5 Вишгородським РВ №1 з питань пробації було направлено виклик вих. №32/8/2472-23 про необхідність прибути до уповноваженого органу з питань пробації з інформацією про порядок виконання вироку суду та відповідальність за несплату штрафу в установлений законом строк та здійснено телефонний дзвінок засудженому з метою повідомлення про необхідність сплати штрафу. ОСОБА_5 повідомив що проходить військову службу в Збройних Силах України та зобов`язався надати підтверджуючі документи. Водночас повідомив про неможливість сплати штрафу в повному розмірі та звернувся з проханням розстрочки.

28 червня 2023 року направлено подання до Вишгородського районного суду Київської області про вирішення питання щодо розстрочки несплаченої суми штрафу стосовно засудженого ОСОБА_5 .. У задоволенні подання 07 липня 2023 року було відмовлено.

Відповідно до повідомлення ІНФОРМАЦІЯ_2 про надання інформації від

20липня 2023року вх.№1373,гр. ОСОБА_5 ,у відповідностідо Указу ПрезидентаУкраїни від06.02.2023№58/2023,призваний навійськову службупо мобілізації 30.03.2023 ІНФОРМАЦІЯ_3 до військової частини НОМЕР_1 .

14серпня 2023року отриманотелефонний дзвіноквід ОСОБА_5 ,в ходірозмови останній повідомив про неможливість сплати штрафу, оскільки знаходиться в зоні бойових дій, але зобов`язався сплатити штраф до 30 серпня 2023 року. 04 вересня 2023 року здійснено телефонний дзвінок ОСОБА_5 , в ході якого останній повідомив, що не оплатив штраф, оскільки в нього відсутні кошти для оплати штрафу, зобов`язався сплатити штраф після того, як отримає заробітну плату та надішле копію квитанції засобами електронного зв`язку.

27 вересня 2023 року здійснено телефонний дзвінок ОСОБА_5 , на котрий повідомив, що сплатити штраф немає фінансової можливості. Водночас гр. ОСОБА_5 повідомлено, що його особову справу буде направлено до суду на підставі статті 26 КК України щодо розгляду питання про розстрочку виплаченої суми штрафу або заміни несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських, виправних робіт або позбавлення волі.

Згідно з Відомістю щодо джерел виплаченій під обліковій особі, отриманій засобами єРЗО відповідно до Порядку надання ДПС України інформації, необхідної для забезпечення порядку і умов виконання та відбування кримінальних покарань згідно Наказу Міністерства юстиції України №809/5/133 від 02.03.2021, стосовно громадянина ОСОБА_5 , отриманою 21 вересня 2023 року за 2 квартал 2023 року, отримав виплату від ТОВ «ПАРІМАТЧ», ЄДРПОУ 43363902, та ВЧ НОМЕР_2 , ЄДРПОУ 26637054. А також зазначено що з 05.05.2023 прийнятий на роботу до ВЧ НОМЕР_2 .

Станом на 17 жовтня 2023 року уповноважений орган з питань пробації не отримував від засудженого ОСОБА_5 документа про сплату штрафу.

На підставі викладеного, посилаючись на положення частини третьої статті 26 Кримінально-виконавчого кодексу України, представник органу пробації просить розглянути питання про заміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських робіт стосовно засудженого ОСОБА_5 відповідно до закону.

Згідно із пунктом 10 частини першої статті 537 та статті 539 КПК України суд, який ухвалив вирок розглядає питання щодо заміни покарання відповідно до частини п`ятої статті 53 КК України за клопотанням (поданням) прокурора, засудженого, його захисника, законного представника, органу або установи виконання покарань, а також інших осіб, установ або органів у випадках, встановлених законом.

У судові засідання, призначені на 02 листопада та 20 грудня 2023 року представник органу пробації, прокурор та засуджений не з`явилися, а судове засідання, призначене на

29 листопада 2023 року не відбулося у зв`язку із зайнятістю головуючого судді під час розгляду іншої справи - №363/5416/23.

Прокурор та представник органу пробації причини неявки у судове засідання, призначене на 20 грудня 2023 року, не повідомили.

Як убачається із матеріалів справи, конверти із судовими повістками, надіслані засудженому за місцем проживання, повернулися до суду без вручення з причин «за закінченням терміну зберігання», при цьому, як убачається із телефонограм, які містяться у справі та складені помічником судді, у телефонній розмові із засудженим ОСОБА_5 , останній повідомив, що знаходиться у зоні бойових дій та не має можливості сплатити суму штрафу.

Відповідно до частини п`ятої статті 539 КПК України неявка учасників справи не перешкоджає розгляду подання.

Суд, враховуючи положення статті 539 КПК України, вважає за можливе розглянути подання у відсутності осіб, що не з`явилися.

Суд, вивчивши подання та дослідивши матеріали, долучені до нього, матеріали кримінального провадження та за обвинувальним актом, вважає, що подання не підлягає задоволенню з таких підстав.

Так, відповідно до статті 26 КВК України, засуджений до основного покарання у вигляді штрафу зобов`язаний сплатити штраф у місячний строк після набрання вироком суду законної сили і повідомити про це відповідний суд, шляхом представлення документа про сплату штрафу. У разі несплати засудженим штрафу, призначеного як основне покарання, у строк, передбачений частиною першою статті 26 КВК України, суд розглядає питання про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу або заміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських, виправних робіт або позбавлення волі відповідно до закону.

Згідно із частиною п`ятою статті 53 КК України, у разі несплати штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та відсутності підстав для розстрочки його виплати суд замінює несплачену суму штрафу покаранням у виді громадських робіт із розрахунку одна година громадських робіт за один установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян або виправними роботами із розрахунку один місяць виправних робіт за двадцять установлених законодавством неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, але на строк не більше двох років.

Як убачається із матеріалів справи, вироком Вишгородського районного суду Київської області від 25 квітня 2023 року ОСОБА_5 визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 309 КК України та йому призначити покарання у виді штрафу у розмірі однієї тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17000 (сімнадцять тисяч) гривень 00 коп.

Після набрання вироком суду законної сили 26 травня 2023 року, його копію разом із розпорядженням надіслано на виконання до Вишгородського РВ з питань пробації філії ДУ «Центр пробації» в м. Києва та Київській області, які ним отримано 05 червня 2023 року.

Провідний інспектор Вишгородського районного відділу №1 філії державної установи «Центр пробації» у місті Києві та Київській області ОСОБА_6 , звертаючись до суду з поданням про заміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських робіт щодо засудженого ОСОБА_5 зазначає, що штраф засуджений не сплатив, а під час телефонних розмов, вказуючи, що перебуває на військові службі, запевняв про сплату штрафу після отримання заробітної плати, проте станом на 17 жовтня 2023 року уповноважений орган з питань пробації не отримував від засудженого ОСОБА_5 документа про сплату штрафу. При цьому, до подання долучено копії викликів від 05 та 12 червня 2023 року ОСОБА_5 до органу пробації, копія подання органу пробації, адресованого до суду, про розстрочку виплати суми штрафу засудженим ОСОБА_5 та копію ухвали суду від 7 липня 2023 року про відмову у задоволенні вказаного подання, копію листа, адресованого до ІНФОРМАЦІЯ_4 та відповідь останнього про призов на військову службу по мобілізації ОСОБА_5 , відомості про отримання ОСОБА_5 доходу від військової частини, копію листа, адресованого до Вишгородського районного суду Київської області щодо надання контактних даних засудженого, копію відповіді із суду про надання інформації, а також довідки про результати розмови у телефонному режимі із засудженим, який зазначав, що знаходиться у зоні бойових дій та сплатить штраф.

Дослідивши матеріали подані представником органу пробації, а також матеріали кримінального провадження та за обвинувальним актом, суд дійшов висновку, що подання провідного інспектора Вишгородського районного відділу №1 філії державної установи «Центр пробації» у місті Києві та Київській області ОСОБА_3 , щодо засудженого ОСОБА_5 не підлягає задоволенню, оскільки, як встановлено судом, ОСОБА_5 , у відповідності до Указу Президента України від 06.02.2023 №58/2023 призваний на військову службу по мобілізації 30 березня 2023 року ІНФОРМАЦІЯ_3 до військової частини НОМЕР_3 . Вказане може свідчити про поважність причин невиконання вироку суду засудженим, який є військовослужбовцем.

Крім цього, призов ОСОБА_5 на військову службу по мобілізації, з урахуванням порядку виконання покарання у виді громадських робіт, встановленого Главою 8 КВК України, унеможливлює застосування до нього такого виду покарання та належне його виконання.

З огляду на викладене, суд вважає подання провідного інспектора Вишгородського районного відділу №1 філії державної установи «Центр пробації» у місті Києві та Київській області ОСОБА_3 , про заміну призначеного судом покарання у вигляді штрафу на громадські роботи ОСОБА_5 необґрунтованим та передчасним, у зв`язку з чим у його задоволенні слід відмовити.

Керуючись статтями 537,539 КПК України, статтями 53, 56 КК України, статтями 26-28 КВК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

у задоволенні подання провідного інспектора Вишгородського районного відділу №1 філії державної установи «Центр пробації» у місті Києві та Київській області ОСОБА_3 , яке погоджено начальником ОСОБА_4 , про заміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських робіт стосовно засудженого вироком Вишгородського районного суду Київської області від 25 квітня 2023 року за частиною першою статті 309 КК України ОСОБА_5 , відмовити.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Ухвала може бути оскаржена протягом семи днів з моменту її проголошення до Київського апеляційного суду через Вишгородський районний суд Київської області.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115861513
СудочинствоКримінальне
Сутьзаміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських робіт стосовно засудженого вироком Вишгородського районного суду Київської області від 25 квітня 2023 року за частиною першою статті 309 КК України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Києва, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1

Судовий реєстр по справі —363/2102/23

Ухвала від 20.12.2023

Кримінальне

Вишгородський районний суд Київської області

Лукач О. П.

Ухвала від 07.07.2023

Кримінальне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

Ухвала від 07.07.2023

Кримінальне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

Вирок від 25.04.2023

Кримінальне

Вишгородський районний суд Київської області

Олійник С. В.

Ухвала від 25.04.2023

Кримінальне

Вишгородський районний суд Київської області

Олійник С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні