Ухвала
від 22.12.2023 по справі 535/1369/23
КОТЕЛЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 535/1369/23

Провадження № 2/535/855/23

УХВАЛА

22 грудня 2023 року смт Котельва

Суддя Котелевського районного суду Полтавської області Шолудько А.В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про виділ у натурі часток земельної ділянки та визнання права власності,

ВСТАНОВИВ:

Позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 через свого представника адвоката Івашківа Юрія Володимировича, який діє на підставі ордера на надання правничої (правової) допомоги серії ВС №1241936 від 06.12.2023, звернулися до суду з позовом до відповідача ОСОБА_3 про виділ ОСОБА_1 , ОСОБА_2 із земельної ділянки кадастровий номер 5322285000:00:002:0301, площею 3,4600 га, яка розташована на території Сидоряченської сільської ради Котелевського району Полтавської області, в натурі по 1/3 частці вказаної земельної ділянки, позначеної на плані поділу, й визнання за ними права власності на виділені в натурі земельні ділянки площею по 1,1545 га, що розташовані на території Сидоряченської сільської ради Котелевського району Полтавської області.

Позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки не відповідає вимогам ст. ст. 175, 177, 185 ЦПК України.

Так, у позовній заяві не зазначено:

- поштовий індекс за адресою місця проживання позивача ОСОБА_2 та відповідача ОСОБА_3 ;

- реєстраційний номер облікової картки платника податків за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачам відомі) позивачів та представника позивачів;

- відомості про наявність або відсутність електронного кабінету у сторін та інших учасників справи;

- зазначення ціни позову, оскільки позов підлягає грошовій оцінці. Відповідно до п.2 ч.1 ст.176 ЦПК України ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування- вартістю майна;

- виклад обставин, якими позивачі обґрунтовують: реєстрації в спадковому реєстрі реєстраційних записів відносно спадкоємців ОСОБА_4 , ОСОБА_2 ; державної реєстрації право на спадщину в управлінні Держкомзему у Котелевському районі, як це зазначено в свідоцтві про право на спадщину за законом від 01.08.2012; зміни прізвища спадкоємця (позивача) ОСОБА_5 на прізвище ОСОБА_6 ; відомості щодо відсутності арештів та обтяжень на розпорядження спірною землею; розбіжності у позовній вимозі про виділення із земельної ділянки загальною площею 3,4600 га, та зазначеною в плані поділу земельної ділянки за кадастровим номером 5322285000:00:002:0301 площею 3,4636 га, а також у договорі оренди землі від 30.05.2013; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

- відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

- зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Судовий збір за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про виділ у натурі часток земельної ділянки та визнання права власності сплачено ОСОБА_2 платіжною інструкцією №0.0.3280657261.1 від 01.11.2023 на суму 1073,60 грн.

Судовий збір збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених законом. Платники судового збору громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, передбачене цим Законом.

Згідно з ч. 1, ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Ставки судового збору встановлюються у таких розмірах:

за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана: фізичною особою 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (що становить 1073,60 грн) та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (що становить 13420,00 грн);

за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана: фізичною особою 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (що становить 1073,60 грн).

Відповідно до ч. 4 ст. 175 ЦПК України, якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивачів від сплати судового збору.

Підстав для звільнення позивачів від сплати судового збору з позовної заяви не вбачається.

Оскільки, позивачами заявлена вимога майнового характеру, сума сплаченого судового збору про виділення в натурі по 1/3 частці земельної ділянки й визнання за позивачами право власності на виділені в натурі земельні ділянки визначається з урахуванням вартості спірного майна. Натомість у матеріалах справи не міститься достатніх доказів на підтвердження вартості земельної ділянки площею 3,4600 га, кадастровий номер 5322285000:00:002:0301, станом на дату звернення з позовом до суду, що унеможливлює визначення судом точної суми судового збору, яку позивачам необхідно сплатити (доплатити), відповідно до приписів ч. 2 ст. 185 ЦПК України.

Платіжні реквiзити для перерахування судового збору в гривнях: Отримувач коштів ГУК у Полт.обл/тг смт Котельва/22030101; Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37959255; Банк отримувача Казначейство України (ел. адм. подат.); Код банку отримувача (МФО) 899998; Рахунок отримувача UA138999980313101206000016686; Код класифікації доходів бюджету 22030101; Призначення платежу *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті); Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Котелевський районний суд Полтавської області (назва суду, де розглядається справа).

Крім того, позивачам необхідно врахувати вимоги ч. 7 ст. 6 Закону України «Про судовий збір», у разі якщо позов подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір обчислюється з урахуванням загальної суми позову і сплачується кожним позивачем пропорційно долі поданих кожним з них вимог окремим платіжним документом. У разі коли позов немайнового характеру подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір сплачується кожним позивачем окремим платіжним документом у розмірах, установлених статтею 4 цього Закону за подання позову немайнового характеру.

Згідно з ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 6, ч. 8 ст. 14 ЦПК України, адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку. Особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги», якщо інше не передбачено цим Кодексом.

На підставі абзацу другого частини першої статті 185 ЦПК України суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 14 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Враховуючи вищевикладене, позовну заяву необхідно залишити без руху з наданням позивачам строку для усунення зазначених вище недоліків.

Відповідно до абзацу другого частини другої статті 185 ЦПК України суд зазначає про обов`язок представника позивачів зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 14 цього Кодексу.

Керуючись ст. 185 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про виділ у натурі часток земельної ділянки та визнання права власності, залишити без руху.

Повідомити позивачів про необхідність виправлення недоліків позовної заяви у п`ятиденний строк з дня отримання ними ухвали.

Повідомити представнику позивачів адвокату Івашківу Юрію Володимировичу про обов`язок зареєструвати електронний кабінет відповідно до ст. 14 ЦПК України.

Роз`яснити позивачам, якщо відповідно до ухвали суду у встановлений строк позивач виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачам.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя А.В. Шолудько

Дата ухвалення рішення22.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115864471
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —535/1369/23

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Шолудько А. В.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Шолудько А. В.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Шолудько А. В.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Шолудько А. В.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Шолудько А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні