Рішення
від 18.12.2023 по справі 160/29390/23
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

18 грудня 2023 рокуСправа №160/29390/23

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Ніколайчук С.В., розглянувши в письмовому провадженні заяву представника позивача про вирішення питання про відшкодування витрат на правничу допомогу у справі № 160/29390/23 за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Південного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) в особі Солонянського відділу державної виконавчої служби у Дніпровському районі Дніпропетровської області (52400, Дніпропетровська область, Дніпровський район, смт Солоне, вул. Гагаріна, 13, код ЄДРПОУ 7677321) про визнання протиправними та скасування постанов. зобов`язання вчинити певні дії

УСТАНОВИВ:

08.12.2023 року на адресу суду від представника позивача надійшла заява про стягнення витрат на правничу допомогу, у якій заявник просить:

-ухвалити додаткове судове рішення у справі №160/29390/23, яким стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Південного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) в особі Солонянського відділу державної виконавчої служби у Дніпровському районі Дніпропетровської області (ідентифікаційний код юридичної особи 43315529, місцезнаходження юридичної особи: 52400, Дніпропетровська область, Дніпровський район, смт Солоне, вул. Гагаріна, 13) на користь ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ) фактично понесені судові витрати у розмірі 3 000,00 грн (три тисячі гривень 00 копійок).

В обґрунтування клопотання заявник зазначив, що позивачем під час розгляду цієї справи в суді понесено судові витрати у розмірі 3000,00 грн, які підлягають стягненню на користь позивача за рахунок бюджетних асигнувань відповідача.

Розглянувши заяву про стягнення витрат на правничу допомогу, дослідивши матеріали заяви, суд зробив наступні висновки.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 05 грудня 2023 рок позовну заяву ОСОБА_1 до Південного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) в особі Солонянського відділу державної виконавчої служби у Дніпровському районі Дніпропетровської області про визнання протиправними та скасування постанов та зобов`язання вчинити певні дії - задовольнити. Визнано протиправною та скасувати постанову головного державного виконавця Солонянського відділу державної виконавчої служби у Дніпровському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Ковальової Юлії Олегівни від 07.09.2023 про відкриття виконавчого провадження № 72710324. Визнано протиправними та скасувати постанови головного державного виконавця Солонянського відділу державної виконавчої служби у Дніпровському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Ковальової Юлії Олегівни від 07.09.2023 про розмір мінімальних витрат виконавчого провадження у виконавчому провадженні № 72710324, від 07.09.2023 про стягнення виконавчого збору у виконавчому провадженні № 72710324. Зобов`язано Південне Міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Одеса) в особі Солонянського відділу державної виконавчої служби у Дніпровському районі Дніпропетровської області (52400, Дніпропетровська область, Дніпровський район, смт Солоне, вул. Гагаріна, 13, код ЄДРПОУ 7677321) повернути відділенню поліції № 9 Дніпровського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області постанову про адміністративне правопорушення ГБВ № 242200 від 05.06.2023 без виконання.

Згідно із ч. 1ст. 132 КАС Українисудові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до ч. 3ст. 132 КАС Українидо витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати, зокрема, на професійну правничу допомогу.

Частинами 1 та 2ст. 16 КАС Українивстановлено, що учасники справи мають право користуватися правничою допомогою.

Представництво в суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Згідно зіст. 134 КАС Українивитрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом з іншими судовими витратами, за винятком витрат суб`єкта владних повноважень на правничу допомогу адвоката.

Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу та з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини п`ятої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Відповідно дост. 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги.

07.06.2023 між Адвокатським бюро «Сергія Сергійовича Герасимчука» (ідентифікаційний код 41798807) та ОСОБА_1 було укладено договір про надання правової допомоги №260 від 07.06.2023.

Відповідно до змісту п. 1.1. укладеного договору на адвокатське бюро покладено обов`язок надавати правову допомогу в адміністративних, цивільних, господарських та кримінальних справах.

Як зазначено у п. 5.1. договору, гонорар адвокатського бюро за цим договором встановлюється у твердій грошовій формі, у національній валюті та визначається на підставі виставлених адвокатським бюро рахунків в залежності від обсягу доручення.

Як встановлено з матеріалів заяви, на підтвердження здійснення судових витрат, пов`язаних із наданням професійної правової допомоги, позивачем надано до суду:

1.копію договору про надання правової допомоги від 07.06.2023 із додатковою угодою №1 від 30.06.2023;

2.копію свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю від 24.11.2017 №3491;

3.копію договору про залучення адвоката для надання правової допомоги від 20.11.2023 № 285;

4.копію рахунку № 7 від 05.10.2023;

5.копію акту здачі-приймання робіт (надання послуг) від 10.11.2023 № 116;

6.копію виписки з банківського рахунку за 03.11.2023;

7.копію рахунку № 12 від 01.12.2023.

Копії вищезазначених документів долучені до матеріалів справи.

Детальний опис наданих позивачу послуг, а також понесених витрат на сплату судового збору викладений в рахунках та актах здачі приймання робіт (надання послуг), платіжних інструкціях, а також фактично підтверджується матеріалами справи №160/29390/23 та доданими до цієї заяви доказами, а саме:

-підготовка позовної заяви у розмірі 1500,00 грн;

- участь адвоката в судовому засіданні 04.12.2023 року - 1500,00 грн.

При визначенні суми відшкодування, суд має виходити з критеріїв реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін.

Такі самі критерії використовує Європейський суд з прав людини (далі - ЄСПЛ).

Так, у рішенні ЄСПЛ у справі "East/West Alliance Limited" проти України", оцінюючи вимогу заявника щодо здійснення компенсації витрат у розмірі 10% від суми справедливої сатисфакції, суд виходив з того, що заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (рішення у справі "Ботацці проти Італії (Bottazzi v. Italy), №34884/97).

Зважаючи на викладені обставини вимога щодо відшкодування понесених витрат на правничу допомогу адвоката підлягає задоволенню, оскільки заявлені витрати на професійну правничу допомогу пов`язані саме з розглядом справи в суді та є співмірними по відношенню до складності справи, а розмір заявлених витрат є обґрунтованим та пропорційним до предмета спору.

Враховуючи викладене, суд вважає за можливе стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Південного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) в особі Солонянського відділу державної виконавчої служби у Дніпровському районі Дніпропетровської області про визнання протиправними та скасування постанов та зобов`язання вчинити певні дії на користь ОСОБА_1 витрат на надання правничої допомоги у розмірі 3000,00 грн.

Керуючись ст.ст.241-246,248,262 КАС України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву представника позивача про ухвалення додаткового рішення у справі № 160/29390/23 - задовольнити.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Південного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) в особі Солонянського відділу державної виконавчої служби у Дніпровському районі Дніпропетровської області (ідентифікаційний код юридичної особи 43315529, місцезнаходження юридичної особи: 52400, Дніпропетровська область, Дніпровський район, смт Солоне, вул. Гагаріна, 13) на користь ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ) фактично понесені судові витрати у розмірі 3 000,00 грн.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимогст. 255 КАС Українита може бути оскаржене в строки, передбаченіст. 295 КАС України.

Повний текст додаткового рішення суду складено 22.12.2023 року.

Суддя С.В. Ніколайчук

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115865922
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо примусового виконання судових рішень і рішень інших органів

Судовий реєстр по справі —160/29390/23

Рішення від 18.12.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Ухвала від 18.12.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Рішення від 05.12.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Ухвала від 15.11.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні