Ухвала
від 22.12.2023 по справі 809/1132/18
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

"22" грудня 2023 р.Справа № 809/1132/18

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Микитюка Р.В., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку пред`явлення виконавчого документа до виконання в адміністративній справі за позовом Галицького об`єднаного управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екогазбуд" про стягнення заборгованості в сумі 1864,09 грн

В С Т А Н О В И В:

Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області, 13.12.2023 звернулося до суду з заявою про видачу дубліката виконавчого листа в адміністративній справі №809/1132/18 за позовом Галицького об`єднаного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екогазбуд" про стягнення заборгованості в сумі 1864,09 грн.

В обґрунтування заяви вказує, що при звірці документів, які перебувають на виконанні в органах державної виконавчої служби заявником було виявлено, що згідно із даними автоматизованої системи виконавчого провадження, виконавче провадження №57612312 щодо стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Екогазбуд" заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у сумі 1864,09 грн було завершено на підставі п. 2 ч. 1 ст. 37 Закону України «Про виконавче провадження», у зв`язку із чим виконавчий документ було направлено стягувачу.

Водночас, Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області виконавчий документ після завершення виконавчого провадження не отримувало. Таким чином, виконавчий документ, на переконання заявника, було втрачено, що унеможливлює виконання рішення суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 376 КАС України, суд розглядає заяву про поновлення пропущеного строку в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Сторони, належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду заяви, у судове засідання по розгляду заяви не прибули. Від заявника надійшло клопотання про розгляд заяви без його участі. Товариство з обмеженою відповідальністю "Екогазбуд" клопотань про відкладення розгляду заяви суду не надсилало, про причини неявки суд не повідомлено.

Таким чином, розгляд заяви здійснюється за правилами письмового провадження.

Фіксування судового процесу відповідно до ст. 229 КАС України не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та подану заяву, судом встановлено таке.

У провадженні Івано-Франківського окружного адміністративного суду перебувала адміністративна справа №809/1132/18 за позовом Галицького об`єднаного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екогазбуд" про стягнення заборгованості в сумі 1864,09 грн.

Постановою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 27.08.2018 позов задоволено повністю. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Екогазбуд" на користь Галицького об`єднаного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області 1864,09 грн заборгованості з відшкодування сум витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за січень-червень 2018 року.

Постанова Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 27.08.2018 набула законної сили 27.09.2018.

Виконавчий лист №809/1132/18 по даній справі видано Івано-Франківським окружним адміністративним судом 25.10.2018.

Постановою від 07.11.2018 державним виконавцем відкрито виконавче провадження №57612312 про примусове виконання виконавчого листа №809/1132/18, виданого 25.10.2018 Івано-Франківським окружним адміністративним судом, про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Екогазбуд" 1864,09 грн (а.с. 69).

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 30.12.2019 у справі №809/1132/18 замінено стягувача у виконавчому провадженні №57612312 Галицьке об`єднане управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області його правонаступником Головним управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області (код ЄДРПОУ 20551088).

У подальшому Головне управління ПФУ в Івано-Франківській області звернулось до Галицького відділу ДВС в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції із проханням повідомити стан виконавчого провадження №66616922, що підтверджується змістом листа від 11.08.2023 №0900-0903-8/38261 (а.с. 145-146).

Листом від 13.11.2023 №37903 представник державної виконавчої служби повідомив заявника про те, що у виконавчому провадженні №66616922 було винесено постанову про повернення виконавчого документу стягувачу на підставі п. 2 ч. 1 ст. 37 Закону України «Про виконавче провадження» (а.с. 141).

При цьому, виконавчий документ було направлено на адресу стягувача, водночас докази такого направлення у матеріалах справи відсутні.

Відповідно до ч. 2 ст. 14 КАС України, судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Згідно із ч. 1 ст. 370 КАС України, судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження», виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Згідно із п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України №1798-VIII, підлягають примусовому виконанню рішення на підставі таких виконавчих документів: виконавчих листів та наказів, що видаються судами у передбачених законом випадках на підставі судових рішень, рішень третейського суду, рішень міжнародного комерційного арбітражу, рішень іноземних судів та на інших підставах, визначених законом або міжнародним договором України.

Положеннями ч. 1, 2 ст. 376 КАС України передбачено, що стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено. Заява про поновлення пропущеного строку подається до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Суд може визнати поважною причину пропуску строку, викладену в заяві, у разі якщо на підтвердження цього доводу наведено фактичні дані, які б засвідчували існування об`єктивно невідворотної дії обставин непереборної та нездоланної сили, через які територіальний орган пенсійного фонду був позбавлений можливості вчасно звернутися за отриманням виконавчого листа і пред`явити до виконання виконавчий лист, де він виступав стягувачем.

Так, матеріалами справи підтверджується, що виконавчий лист №809/1132/18 перебував на виконанні Галицькому районному відділі державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області з 2018 року.

У 2019 році заявником вчинялися дії із заміни стягувача у виконавчому провадженні №57612312 на правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області.

Отже, стягувач постійно здійснював заходи, направлені на стягнення заборгованості з боржника, однак внаслідок повернення виконавчого документу стягувачу на підставі п. 2 ч. 1 ст. 37 Закону України «Про виконавче провадження» виконавчий лист №809/1132/18 було втрачено.

Виходячи з вищезазначеного, суд приходить до висновку, що строк звернення виконавчого листа до виконання було пропущено з поважних причин, а отже заява Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області підлягає задоволенню.

Щодо питання стосовно видачі дублікату виконавчого листа по даній справі, суд зазначає таке.

Відповідно до п. 18.4 Перехідних положень КАС України, у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку.

Так, судом враховано, що згідно із листом Галицького відділу державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області від 13.11.2023 №37903, виконавчий лист №809/1132/18 на виконанні у державній виконавчій службі не перебуває, а його місцезнаходження невідоме, у зв`язку із чим наявні підстав для видачу заявнику його дублікату.

Враховуючи вище наведене, керуючись підпунктом 18.4 пункту 18 розділу VII розділу VII «Перехідні положення», статтями 243, 248, 256, 294, 295, 297 КАС України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку пред`явлення виконавчого документа до виконання задовольнити.

Визнати поважними причини пропуску Головним управлінням Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області строку пред`явлення до виконання виконавчого листа від 25.10.2018 №809/1132/18 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Екогазбуд» на користь Галицького об`єднаного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області заборгованості в сумі 1864,09 грн та поновити цей строк.

Видати Головному управлінню Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області дублікат виконавчого листа від 25.10.2018 №809/1132/18 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Екогазбуд» на користь Галицького об`єднаного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області заборгованості в сумі 1864,09 грн.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Заявнику ухвалу надіслати через підсистему «Електронний суд».

Перебіг процесуальних строків, початок яких пов`язується з моментом вручення процесуального документа учаснику судового процесу в електронній формі, починається з наступного дня після доставлення документів до Електронного кабінету в розділ «Мої справи».

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 295 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Строк на апеляційне оскарження також може бути поновлений в разі його пропуску з інших поважних причин, крім випадків, визначених частиною другою статті 299 цього Кодексу.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя /підпис/Микитюк Р.В.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115868194
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —809/1132/18

Ухвала від 22.12.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитюк Р.В.

Ухвала від 24.02.2020

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Гундяк В.Д.

Ухвала від 30.12.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Гундяк В.Д.

Рішення від 27.08.2018

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Гундяк В.Д.

Ухвала від 04.07.2018

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Гундяк В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні