Вирок
від 22.12.2023 по справі 715/3859/23
ГЛИБОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 715/3859/23

Провадження № 1-кп/715/270/23

В ИР ОК

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22.12.2023 смт. Глибока

Глибоцький районний Чернівецької області в складі:

судді ОСОБА_1

секретаря судового засідання ОСОБА_2

за участю: прокурора ОСОБА_3

обвинуваченої ОСОБА_4 захисника ОСОБА_5

розглянувши упідготовчому судовомузасіданні взалі Глибоцькогорайонного судуЧернівецької областіугоду провизнання винуватостівід 11.12.2023року,у кримінальномупровадженні №72023261150000013 по обвинуваченню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Стрий Львівської області, жительки АДРЕСА_1 , громадянки України, не одруженої, працюючої керівником лабораторії виробництва та контролю якості ТОВ «Лінкс Лабораторії», не одруженої, раніше не судимої, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_4 , не будучи зареєстрованою фізичною особою - підприємцем, не маючи ліцензії на право здійснення торгівлі підакцизними товарами, у вересні 2023 року, діючи умисно, порушуючи порядок обігу підакцизних товарів, установлений Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.1995 та Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо забезпечення контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів» № 1234 від 27.12.2002, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх протиправних дій, вчинила дії, направлені на незаконне придбання зметою збуту, зберігання з цією метою, а також транспортування з метою збуту незаконно виготовленого спирту етилового.

Так, ОСОБА_4 , працюючи на посаді керівника лабораторії виробництва та контролю якості ТОВ «Лінкс Лабораторії» (ЄДРПОУ 33894650) за адресою: м. Стрий, вул. Сколівська, 19 Г та Сколівська,19 Д, Львівської області, яка відповідно до своїх службових обов`язків здійснює контроль технологічного процесу виробництва та виготовлення готової продукції зазначеного підприємства, приблизно в період кінця серпня початку вересня 2023 року отримала через невстановлених слідством осіб поза межами обліку та без документального підтвердження спирт етиловий, який в подальшому намагалась реалізувати під виглядом «Засіб проти обмерзання «SAS».

14.09.2023 на території ТОВ «Лінкс Лабораторії» за адресою: м.Стрий, вул. Сколівська, 19 Г та 19 Д, Львівської обл. у вантажний транспортний засіб марки «Volvo FH» з д.н.з. НОМЕР_1 та приєднаний до нього напівпричеп «Koegel» з д.н.з. НОМЕР_2 було відвантажено незаконно виготовлений спирт під виглядом «Засобу проти обмерзання «SAS», який в подальшому з метою збуту транспортувався до Республіки Болгарія через МАПП «Порубне» Чернівецької митниці. При цьому, водій автомобіля не був обізнаний, що під виглядом «Засобу проти обмерзання «SAS» здійснює транспортування незаконно виготовленого спирту.

Разом з тим, ОСОБА_4 було достовірно відомо, що незаконне придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також збут чи транспортування з метою збуту незаконно виготовленого спирту заборонено на території України.

Відповідно дотоваросупровідних документів,а самеспецифікації №7від07вересня 2023року додоговору поставки№ 1901ІТА від28січня 2021року,ТОВ «ЛінксЛабораторії» повиннобуло доставитина адресу«GreenWorldGroupEcoLtd.»(РеспублікаБолгарія)«Засіб протиобмерзання «SAS».

Однак, довести свій протиправний умисел до кінця ОСОБА_4 не змогла, так як її діяльність була викрита та припинена працівниками правоохоронних органів, зокрема, в ході проведеного 27 вересня 2023 року працівниками ТУ БЕБ у Чернівецькій області на території МАПП «Порубне» огляду вказаного транспортного засобу марки «VolvoFH»з д.н.з. НОМЕР_1 та напівпричепа марки «Koegel»з д.н.з. НОМЕР_2 буловиявлено тавилучено незаконновиготовлений спиртетиловий вкількості 23040 л (32піддони (палети), на кожному з яких розміщено 144 ПЕТ-пляшки по 5літрів кожна), який з приховуванням від митного та прикордонного контролю переміщувався під виглядом «зимової рідини для склоомивача».

Відповідно до висновку експерта Чернівецького НДЕКЦ МВС України №СЕ-19/126-23/8380-ФХД від03.10.2023 надана на дослідження рідина в пляшці з етикеткою «Засіб проти обмерзання «SAS», яка була вилучена 27.09.2023в ходіпроведення оглядумісця подіїу вантажномутранспортному засобі«VolvoFH»(д.н.з. НОМЕР_1 )та приєднаномудо ньогонапівпричепі «Koegel»(д.н.з. НОМЕР_2 ), містить у своєму складі етиловий спирт, тобто є спиртовмісною рідиною з об`ємною часткою етилового спирту 96,4%, не відповідає вимогам ДСТУ 4221:2003 «Спирт етиловий ректифікований. Технічні умови» за органолептичними показниками та не відповідає характеристикам, які вказані на етикетці пляшки.

Згідно висновку експертизи № СЕ-19/126-23/8380-ФХД склад продукції «Засіб проти обмерзання «SAS» також не відповідає вимогам Паспорту якості зазначеної виготовленої продукції №11/09/2023 № партії 428.

Таким чином, ОСОБА_4 вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 204 КК України, а саме незаконне придбання зметою збуту, зберігання з цією метою, а також транспортування з метою збуту незаконно виготовленого спирту етилового.

В ході досудового розслідування 11.12.2023 року обвинувачена ОСОБА_4 , за участі захисника ОСОБА_5 та прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Чернівецької обласної прокуратури ОСОБА_3 на підставі ст.ст.468, 469, 470, 472, 473, 476 КПК України, уклали угоду про визнання винуватості на тих умовах, що обвинувачена ОСОБА_4 беззастережно визнає обвинувачення в обсязі підозри у судовому провадженні.

За умовами даної угоди обвинувачена ОСОБА_4 в повному обсязі визнає свою вину у вчиненні інкримінованого їй органом досудового розслідування злочину за обставин, викладених у повідомленні про підозру. Інші учасники досудового розслідування також не оспорюють викладених вище фактичних обставин правопорушення, сторони не мають сумнівів щодо добровільності та істиності їхніх позицій.

Сторони визнають правильність кваліфікації дій обвинуваченої ОСОБА_4 за ч. 1 ст. 204 КК України незаконне придбання зметою збуту, зберігання з цією метою, а також транспортування з метою збуту незаконно виготовленого спирту етилового, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.204 КК України та узгоджують вид і розмір покарання з урахуванням того, що обвинувачена щиро розкаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення, шкода кримінальним правопорушенням не завдана з урахуванням ступеню тяжкості злочину (зазначене кримінальне правопорушення є нетяжким злочином), особу винної, яка раніше не судима, позитивно характеризується за місцем проживання, має постійне місце проживання, не перебуває на обліку у лікаря нарколога та психіатра, у вигляді штрафу в розмірі 8000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 136000 (сто тридцять шість тисяч) гривень 00 копійок з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених підакцизних товарів.

Обвинувачена ОСОБА_4 дає згоду на застосування узгодженого за цією угодою покарання у вигляді штрафу в розмірі 8000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 136000 (сто тридцять шість тисяч) гривень 00 копійок з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених підакцизних товарів.

Сторони розуміють наслідки укладення та затвердження цієї угоди про визнання винуватості, передбачені ст.473 КПК України, а саме: обмеження права оскарження вироку зі ст.ст.394, 424 КПК України, та відмову від прав, передбачених ст.474 КПК України.

Обвинувачена ОСОБА_4 розуміє зміст положень ч.4 ст.474 КПК України, а саме те, що вона має право на судовий розгляд, під час якого прокурор зобов`язаний довести кожну обставину щодо кримінального правопорушення, у вчиненні якого його обвинувачують, а також вона має такі права: мовчати, і факт мовчання не матиме для суду жодного доказового значення; мати захисника, у тому числі на отримання правової допомоги безоплатно у порядку та випадках, передбачених законом, або захищатися самостійно; допитати під час судового розгляду свідків обвинувачення, подати клопотання про виклик свідків і подати докази, що свідчать на її користь; розуміє характер обвинувачення, щодо якого вона визнає себе винуватою.

Обвинувачена ОСОБА_4 розуміє вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до неї у разі затвердження угоди судом.

Заслухавши думку учасників процесу з приводу затвердження угоди про визнання винуватості, дослідивши матеріали кримінального провадження, переконавшись у добровільності укладення угоди з боку обвинуваченої ОСОБА_4 , перевіривши угоду на відповідність вимогам ст.ст.472-473 КПК України та нормам КК України, суд вважає, що на даний час відсутні підстави для відмови у її затвердженні.

Так, згідно п.1 ч.3 ст.314 КПК України при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право, зокрема, затвердити угоду.

Відповідно до вимог п.2 ст.468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

При цьому, як передбачено ч.4 ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Як було встановлено судом, ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.204 КК України, тобто у незаконному придбані з метою збуту, зберігання з цією метою, а також транспортуванні з метою збуту незаконно виготовленого спирту етилового.

Враховуючи норму ст.12 КК України, кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 204 КК України, відноситься до категорії нетяжких злочинів.

Судом з`ясовано, що обвинувачена цілком розуміє права, визначені п.1 ч.4 ст.474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч.2 ст.473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до неї у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам Кримінального процесуального Кодексу України та Кримінального Кодексу України.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Чернівецької обласної прокуратури ОСОБА_3 та обвинуваченою ОСОБА_4 і призначення обвинуваченій узгодженої сторонами міри покарання.

Долю речових доказів необхідно вирішити у відповідності до вимог ст.100 КПК України.

Керуючись ст.ст.314,376,468-469,471, 475 КПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Затвердити угоду про визнання винуватості від 11.12.2023 року, укладену між обвинуваченою ОСОБА_4 , за участі захисника ОСОБА_5 та прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Чернівецької обласної прокуратури ОСОБА_3 .

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнати винною у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.204 КК України і призначити їй міру покарання, у виді штрафу в розмірі 8000 (вісім тисяч) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 136000 ( сто тридцять шість тисяч) гривень 00 копійок з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених підакцизних товарів.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави витрати за проведення судової експертизи спиртовмісних рідин у розмірі 956 (дев`ятсот п`ятдесят шість) гривень 00 копійок.

Речові докази:

-рідину з характерним запахом спирту загальною кількістю 23040 л. та відібрані з неї зразки у кількості 3 пляшки по 5 л. кожна конфіскувати в дохід держави та знищити;

-товаросупровіднідокументи,а саме:митну декларацію№ 23UA209120022212U1від 14.09.2023року на2арк.;паспорт якості№ 11/09/2023на засібпроти обмерзання«SAS»на 1арк.;специфікацію №7від 07.09.2023до договору№ 1901ІТА від28.01.2021на 1арк.;Ant-Icingagent«SAS»на 1арк.;сертифікат походженняА209.140180на 1арк.;інвойси на5арк.;CMR№825464на 9арк.;копію контрольованоготалону №887012на 1арк.- залишити в матеріалах кримінального провадження № 72023261150000013;

-копії завіренихналежним чином документів,а саме: наказ №13/09-К від 31.03.2009 на 1 арк.; наказ 08/17-K від 31.03.2017 на 1 арк.; наказ №33/20-К від 20.07.2020 на 1 арк.; наказ 61/13-К від 31.12.2013 на 1 арк.; посадову інструкцію керівника лабораторії виробництва та контролю якості від 21.07.2020 на 4 арк.; посадову інструкцію заступника директора з планування та виробництва від 07.10.2015 на 4 арк.; посадову інструкцію директора товариства від 07.10.2015 на 4 арк.; посадову інструкцію завідувача складу сировини і матеріалів від 01.11.2021 на 4 арк.; зміну №4 ТУ У 24.6-33894650-002:2009 від 19.03.2021 на 3 арк.; зміну №3 ТУ У 24.6-33894650-002:2009 від 15.03.2021 на 6 арк.; паспорт якості №13/09/2023 від 13.09.2023 на 1 арк.; технологічну карту приготування Засобу проти обмерзання «SAS» на 4 арк.; видаткову накладну №319 від 04.09.2023 на 1 арк.; товарно-транспортну накладну 96/319 від 04.09.2023 у 2-ох примірниках по 2 аркуші кожний (4 арк.); сертифікат якості №04/09 на розчинник органічний універсальний технічний «Сольвент» від 04.09.2023 на 1 арк.; договір №0609 BLG2 від 06.09.2023 на 7 арк.; специфікацію №1 від 06.09.2023 до договору №0609 BLG2 від 06.09.2023 на 1 арк.; роздруківку по розрахунковому розрахунку від 13.09.2023 на 1 арк.; видаткову накладна №Уг-0000384 від 06.10.2023 на 1 арк.; товарно-транспортну накладну №0000384 від 06.10.2023 на 2 арк.; видаткову накладну №Уг-0000342 від 15.09.2023 на 1 арк.; товарно-транспортну накладну №0000342 від 15.09.2023 на 2 арк.; посвідчення якості №219 на Засіб проти обмерзання «Зима-У» від 19.09.2023 на 1 арк.; видаткову накладну №Уг-0000351 від 19.09.2023 на 1 арк.; товарно-транспортну накладну №0000351 від 19.09.2023 на 2 арк.; рахунок на оплату №147 від 05.10.2023 на 1 арк.; договір поставки №18/09/23-01 від 18.09.2023 на 6 арк.; посвідчення якості №37 на «Розріджувач складного органічного на основі етанолу» від 10.10.2023 на 1 арк.; рахунок на оплату №5078 від 04.10.2023 на 1 арк.; видаткову накладну №5078 від 04.10.2023 на 1 арк.; товарно-транспортну накладну №041023/10 від 04.10.2023 на 2 арк.; посвідчення якості на розчин «Концентрат антисептичний миючий» від 04.10.2023 на 1 арк.; договір купівлі-продажу №ЛЛ 21/06/22 від 21.06.2022 на 2 арк.; видаткову накладну №134 від 10.10.2023 на 1 арк.; видаткову накладну №132 від 06.10.2023 на 1 арк.; товарно-транспортну накладну №50 від 06.10.2023 на 2 арк.; рахунок на оплату №47 від 06.10.2023 на 1 арк.; товарно-транспортну накладну №52 від 10.10.2023 на 1 арк.; рахунок на оплату №5078 від 04.10.2023 на 1 арк.; видаткова накладну №5078 від 04.10.2023 на 1 арк.; товарно-транспортну накладну №041023/10 від 04.10.2023 на 2 арк.; договір купівлі-продажу №ЛЛ 21/06/22 від 21.06.2022 на 4 арк.; посвідчення якості на розчин «Концентрат антисептичний миючий» від 04.10.2023 на 1 арк.; рахунок на оплату №140 від 03.08.2023 на 1 арк.; видаткову накладну №151 від 04.08.2023 на 1 арк.; товарно-транспортну накладну №151 від 04.08.2023 на 1 арк.; рахунок на оплату №146 від 09.08.2023 на 1 арк.: видаткову накладну №155 від 09.08.2023 на 1 арк.; товарно-транспортну накладну №155 від 09.08.2023 на 1 арк.; сертифікат якості на «Концентрат антисептичний миючий» (налив) від 03.08.2023 на 1 арк.; договір поставки №02/1121 від 04.11.2021 на 2 арк.; видаткову накладну №158 від 11.08.2023 на 1 арк.; товарно-транспортну накладну № 158 від 11.08.2023 на 1 арк.; сертифікат якості на «Концентрат антисептичний» (налив) від 07.08.2023 на 1 арк.; рахунок на оплату №146 від 09.08.2023 на 1 арк.;видаткову накладну №117 від 21.08.2023 на 1 арк.; товарно-транспортну накладну №36 від 21.08.2023 на 2 арк. договору поставки №1901 ITA від 28 січня 2021 року на 7-ми аркушах; засвідчену належним чином копію специфікації №1 від 28 січня 2021 року до Договору поставки №1901 ITA від 28 січня 2021 року на 1-му аркуші; засвідчену належним чином копію специфікації №2 від 16 березня 2021 року до Договору поставки №1901 ITA від 28 січня 2021 року на 1-му аркуші; засвідчену належним чином копію специфікації №3 від 07 квітня 2021 року до Договору поставки №1901 ITA від 28 січня 2021 року на 1-му аркуші; засвідчену належним чином копію специфікації №5 від 19 липня 2023 року до Договору поставки №1901 ITA від 28 січня 2021 року на 1-му аркуші; засвідчену належним чином копію специфікації №6 від 11 серпня 2023 року до Договору поставки №1901 ITA від 28 січня 2021 року на 1-му аркуші; засвідчену належним чином копію специфікації №7 від 07 вересня 2023 року до Договору поставки №1901 ITA від 28 січня 2021 року на 1-му аркуші; оригінал Паспорту якості №. 11/09/2023 на Засіб проти обмерзання «SAS» № партії 428 залишити в матеріалах кримінального провадження № 72023261150000013.

-транспортний засіб марки Volvo FN д.н.з. НОМЕР_1 , свідоцтво про реєстрацію серії НОМЕР_3 на вказаний транспортний засіб; напівпричіп марки Koegel л.н.з. НОМЕР_2 , а також свідоцтво про реєстрацію серії НОМЕР_4 на вказаний транспортний засіб залишити власнику (ТОВ «АФ - Транс» ОСОБА_6 ).

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

На вирок може бути подана апеляція з підстав, передбачених ст.394 КПК України, до Чернівецької апеляційного суду протягом 30-ти діб з дня його проголошення.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення22.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115869417
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —715/3859/23

Вирок від 22.12.2023

Кримінальне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуркан В. В.

Ухвала від 13.12.2023

Кримінальне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуркан В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні