Ухвала
від 27.11.2023 по справі 752/24623/23
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/24623/23

Провадження №1-кс/752/9641/23

У Х В А Л А

іменем України

27.11.2023 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вчитель" на бездіяльність уповноважених осіб Голосіївського УП ГУ НП в м. Києві, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення,-

в с т а н о в и в:

адвокат ОСОБА_3 в інтересах ОСББ "Вчитель" звернулась до Голосіївського районного суду м. Києва зі скаргою, в якій просить зобов"язати уповноважених осіб Голосіївського УП ГУ НП в м. Києві внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою від 04.10.2023 року та розпочати досудове розслідування по кримінальному провадженню.

В обгрунтування своїх вимог заявник посилається на те, що 04.10.2023 року надійшла заява про вчинення кримінального правопорушення, яка отримана 05.10.2023 року та зареєстрована за Вх.№ 16075. Всупереч положенням ст. 214 КПК України даних про те, що зазначена заява внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань станом на день подання скарги заявником не отримано, тому він просить зобов"язати уповноважених осіб Голосіївського УП ГУ НП в м. Києві відповідно до вимог ст. 214 КПК України внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою про вчинення кримінального правопорушення, розпочати за цією заявою досудове розслідування, повідомити заявника про початок кримінального провадження та закінчення досудового розслідування.

Дослідивши матеріали скарги, суд встановив наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 303 КПК України, перелік оскаржуваних рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора під час досудового розслідування є вичерпним і не передбачає оскарження дій, бездіяльності слідчого та прокурора щодо неприйняття рішення за заявою про злочин. Зокрема, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про злочин до ЄРДР, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк.

Таким чином, предметом оскарження за п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України є бездіяльність слідчого чи прокурора щодо невнесення відомостей до ЄРДР продовж 24 годин після отримання заяви.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань впродовж 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Вимоги ст.ст. 214, 303 КПК України свідчать про те, що предметом судового контролю слідчого судді може бути лише бездіяльність слідчого чи прокурора щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тобто така заява, як передумова для початку досудового розслідування в кримінальному провадженні, має бути подана після створення Єдиного реєстру досудових розслідувань, містити достатні дані про наявність в описаній заявником події ознак кримінально-караного діяння.

Відповідно до ч. 1 ст. 304 КПК України, скарги на рішення дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього кодексу можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності.

Відповідно до ч. 2 ст. 115 КПК України при обчисленні строку годинами строк закінчується в останню хвилину останньої години.

Як вбачається з матеріалів справи, 05.10.2023 року Голосіївським УП ГУ НП в м. Києві отримана заява адвоката ОСОБА_3 в інтересах ОСББ "Вчитель" про вчинення кримінального правопорушення, та яка не була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Суд не погоджується з такими діями уповноважених осіб Голосіївського УП ГУ НП в м. Києві, у зв"язку з чим вважає, що відомості, які містяться в заяві адвоката ОСОБА_3 в інтересах ОСББ "Вчитель" від 04.10.2023 року, що надійшла до Голосіївського УП ГУ НП в м. Києві 05.10.2023 року, підлягали внесенню до ЄРДР.

Відповідно до ст. 307 КПК України, ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про:

1) скасування рішення слідчого чи прокурора;

2) зобов`язання припинити дію;

3) зобов`язання вчинити певну дію;

4) відмову у задоволенні скарги.

Таким чином, приходжу до висновку про необхідність задоволення скарги.

Керуючись ст. ст. 303, 305, 306, 307,309 КПК України, слідчий суддя,-

у х в а л и в:

Скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вчитель" на бездіяльність уповноважених осіб Голосіївського УП ГУ НП в м. Києві, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення, - задовольнити.

Зобов`язати уповноважених осіб Голосіївського УП ГУ НП в м. Києві внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення на підставі заяви ОСОБА_3 в інтересах Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вчитель" від 04.10.2023 року, що надійшла до Голосіївського УП ГУ НП в м. Києві 05.10.2023 року, у відповідності до ст. 214 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115869776
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення

Судовий реєстр по справі —752/24623/23

Ухвала від 27.11.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні