Вирок
від 01.12.2023 по справі 760/22932/23
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Кримінальне провадження №1-кп/760/2999/23

Справа №760/22932/23

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 грудня 2023 року Солом`янський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участю прокурора - ОСОБА_3 ,

та обвинуваченого - ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві кримінальне провадження, яке внесене до ЄРДР 27.09.2023 за №72023000120000084, по обвинуваченню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, українця, громадянина України, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України,-

в с т а н о в и в :

як встановлено в судовому засіданні ОСОБА_4 у липні 2021 року перебуваючи у м. Києві знайшов оголошення в мережі Інтернет щодо роботи керівником суб`єкта господарської діяльності. Далі під час зустрічі на вул. Лесі Українки в с. Софіївська Борщагівка Київської області з невставленою особою - автором оголошення, який представився ОСОБА_5 , матеріали відносно якого виділені в окреме провадження, ОСОБА_4 отримав від нього пропозицію за грошову винагороду стати керівником та засновником суб`єкта господарювання - ТОВ «Авангард ТРМ» (код ЄДРПОУ 44265605) без мети здійснення підприємницької діяльності та безпосередньої участі у фінансово-господарській та управлінській діяльності підприємства, а також за вимогою цієї особи у визначений час підписати та подати документи щодо державної реєстрації змін відомостей про товариство, а саме про визначення іншого керівника та учасника кінцевого бенефіціарного власника, на що останній погодився і тим самим надав свою добровільну згоду на спільне вчинення кримінального правопорушення.

В подальшому зустрівшись з невстановленою досудовим розслідуванням особою ОСОБА_4 зрозумів, що він повинен надати невстановленій особі свої персональні дані та необхідні особисті документи (паспорт громадянина України, індивідуальний податковий номер) для виготовлення документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, та прибути у визначений час і місце для їх підписання. Він розумів, що наміру здійснювати діяльність як учасник та директор ТОВ «Авангард ТРМ» не мав, що він вносить неправдиві відомості в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації вищевказаної юридичної особи.

Виконуючи свою роль у спільному вчиненні кримінального правопорушення, ОСОБА_4 в Солом`янському районі м . Києва у липні 2021 року, в денний час доби, передав невстановленій особі копію свого паспорта громадянина України та копію ідентифікаційного номеру платника податків для підготовки необхідних документів та надав згоду прибути до нотаріуса для державної реєстрації змін відомостей про ТОВ «Авангард ТРМ».

Невстановлена особа, виконуючи свою роль у вчиненні злочину, використовуючи персональні дані ОСОБА_4 та копії його документів, склала документи, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, а саме:

- опис документів, що подаються заявником для проведення державної реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб від 08.07.2021, відповідно до якого ОСОБА_4 подав до державного реєстратора перелік документів які містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення державної реєстрації змін ТОВ «Авангард ТРМ»;

- заяву щодо державної реєстрації юридичної особи від 07.07.2021, відповідно до якої ОСОБА_4 вніс зміни у відомості щодо складу засновників ТОВ «Авангард ТРМ». Вказаний документ містить завідомо неправдиві відомості, так як ОСОБА_4 не є учасником товариства та не мав наміру вносити зміни у відомості щодо складу засновників товариства;

- акт приймання-передачі частки у статутному капіталі товариства за договором купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ «Авангард ТРМ» від 07.07.2021, відповідно до якого ОСОБА_4 прийняв частку в статутному капіталі ТОВ «Авангард ТРМ», що становить 100% статутного капіталу товариства. Вказаний документ містить завідомо неправдиві відомості, так як ОСОБА_4 не мав наміру ставати учасником товариства та мати частку у статутному капіталі;

- опис документів, що подаються заявником для проведення державної реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб від 09.07.2021 відповідно до якого ОСОБА_4 подав до державного реєстратора перелік документів які містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення державної реєстрації змін ТОВ «Авангард ТРМ»;

- заяву щодо державної реєстрації юридичної особи від 07.07.2021, відповідно до якої ОСОБА_4 вніс зміни у відомості щодо місцезнаходження та способу здійснення зв`язку із ТОВ «Авангард ТРМ». Вказаний документ містить завідомо неправдиві відомості, так як ОСОБА_4 не є учасником товариства та не мав наміру вносити будь які зміни у відношенні відомості ТОВ «Авангард ТРМ»;

- рішення одноосібного учасника ТОВ «Авангард ТРМ» № 2 від 07.07.2021 щодо звільнення з посади директора товариства ОСОБА_6 , призначення на посаду директора товариства ОСОБА_4 , зміни місцезнаходження товариства, зміну видів економічної діяльності, збільшення розміру статутного капіталу товариства, перерозподіл частки у статутному капіталі товариства. Вказаний документ містить завідомо неправдиві відомості, так як ОСОБА_4 не є учасником товариства та не мав наміру змінювати директора товариства, його адресу, розмір статутного капіталу та змінювати розподіл частки товариства.

Так, ОСОБА_4 , виконуючи свою роль у сумісному вчиненні злочину, за вказівкою невстановленої особи, матеріали відносно якого виділені в окреме провадження, 07.07.2021 прибув до приватного нотаріуса ОСОБА_7 , офіс якої розташований за адресою: пр-т Любомира Гузара, буд. 17 у м. Києві, розуміючи протиправний характер своїх дій, а саме: що він не формує статутний капітал товариства, не буде здійснювати керівництво товариством, вести від його імені господарську діяльність та бути його керівником, засвідчив своїм підписом зазначені вище документи.

Після підписання зазначених документів ОСОБА_4 отримав від особи, матеріали відносно якого виділені в окреме провадження, грошові кошти в сумі 800 грн.

Вказані дії стали підставою для проведення реєстраційної дії «Зміна керівника або відомостей про керівника юридичної особи. Зміна кінцевого бенефіціарного власника (контролера) або зміна відомостей про кінцевого бенефіціарнонго власника (контролера)» ТОВ «Авангард ТРМ» (код ЄДРПОУ 43639312).

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 свою винуватість у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення визнав повністю, розкаявся та підтвердив фактичні обставини справи, як вони викладені в обвинувальному акті.

За згодою учасників судового провадження, згідно з ч.3 ст.349 КПК України, після допиту обвинуваченого, суд визнав недоцільним дослідження доказів зібраних в ході досудового розслідування стосовно фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються, крім матеріалів, що характеризують особу обвинуваченого.

При цьому судом з`ясовано, що вони правильно розуміють зміст цих обставин, суд переконався у добровільності їх позиції, а також роз`яснив, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

З урахуванням викладеного суд приходить висновку, що винуватість ОСОБА_4 у вчиненні інкримінованого йому правопорушення доведена повністю, і його умисні дії, які виразились у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, та подані для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчинені за попередньою змовою групою осіб, суд кваліфікує за ч.2 ст.205-1 КК України.

Обираючи обвинуваченому ОСОБА_4 вид та міру покарання, відповідно до ст.65 КК України, суд враховує тяжкість вчиненого ним кримінального правопорушення та дані про його особу, який раніше не судимий, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває, має постійне місце проживання.

Згідно зі ст. 66 КК України обставиною, що пом`якшує покарання обвинуваченого ОСОБА_4 , є його щире каяття.

Згідно зі ст.67 КК України обставин, що обтяжують покарання ОСОБА_4 , судом не встановлено.

Отже, з урахуванням наведеного, суд вважає необхідним призначити обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі, оскільки саме таке покарання буде необхідним для його виправлення та попередження вчинення ним нових правопорушень.

Разом з тим, враховуючи дані про особу ОСОБА_4 , його критичне ставлення до вчиненого і щире каяття, суд дійшов висновку про можливість виправлення останнього без відбування покарання, а тому на підставі ст. 75 КК України звільнити його від відбування покарання з випробуванням, якщо він протягом визначеного судом іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов`язки відповідно до ст. 76 КК України.

Судові витрати у кримінальному провадженні відсутні, цивільний позов не заявлявся, долю речових доказів суд вирішує в порядку ст.100 КПК України.

Керуючись ст.ст.368, 374 КПК України, суд,-

у х в а л и в:

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України та призначити йому покарання у виді позбавлення волі строком на 3 (три) роки з позбавленням права займатися підприємницькою діяльність строком на 1 (один) рік.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 (один) рік та покласти на нього обов`язки, передбачені п.п.1,2 ч.1 та.п.2 ч.2 ст.76 КК України: не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації, повідомляти ці органи про зміну місця проживання, роботи або навчання та періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації.

Запобіжний захід відносно ОСОБА_4 не обирався.

Речові докази: документи реєстраційної справи ТОВ «Авангард ТРМ» - зберігати при матеріалах кримінального провадження.

Вирок може бути оскаржений до Київського апеляційного суду через Солом`янський районний суд м. Києва протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя ОСОБА_1

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення01.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115871818
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері господарської діяльності Підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб - підприємців

Судовий реєстр по справі —760/22932/23

Вирок від 01.12.2023

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Криворот О. О.

Ухвала від 06.10.2023

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Криворот О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні