Рішення
від 25.12.2023 по справі 509/3767/22
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 509/3767/22

Провадження № 2/522/1605/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 грудня 2023 року м. Одеса

Суддя Приморськогорайонного судуміста ОдесиПавлик І.А.,розглянувши успрощеному позовномупровадженні безповідомлення (виклику)сторін цивільну справу запозовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зіркове містечко» до ОСОБА_1 про стягнення 45864,34 грн,

ВСТАНОВИВ:

13.09.2022 позивач звернувся до Овідіопольського районного суду Одеської області з позовною заявою до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надані житлово-комунальні послуги та послуги по утриманню багатоквартирного будинку у сумі 35899,00 грн.

13.09.2022 ухвалою Овідіопольського районного суду Одеської області справу № 509/3767/22 передано за підсудністю до Приморського районного суду м. Одеси.

24.10.2022 за результатами автоматизованого розподілу справа передана для розгляду судді Приморського районного суду міста Одеси Павлик І.А.

21.11.2022 ухвалою суду відкрито провадження у справі в порядку спрощеного провадження.

08.06.2023 до суду надійшла заява про збільшення позовних вимог, у якій позивач просить суд стягнути з ОСОБА_1 заборгованість за період з 18.06.2019 по 31.05.2023 у сумі 45864,34 грн.

09.10.2023 ухвалою суду заяву ОСББ «Зіркове містечко» про збільшення розміру позовних вимог прийняти до розгляду.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач є власником квартири АДРЕСА_1 ,доказом чого є Інформаційна довідка з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за № 181962162 від 23.09.2019 та зобов`язаний сплачувати внески на утримання будинку, споруд та прибудинкової території. Разом з тим, ОСОБА_1 своєчасно не сплачує отримані житлово-комунальні послуги, у зв`язку з чим у нього виникла заборгованість за період з 18.06.2019 по 31.05.2023 у сумі 45864,34 грн, яку позивач просить суд стягнути з відповідача разом з судовими витратами у сумі 2481,00 грн.

Відповідач повідомлявся судом про розгляд даної справи належним чином. Клопотань до суду про розгляд справи з повідомленням сторін та відзиву на позовну заяву не надходило.

Згідно вимог ч. 13 ст. 7 ЦПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

У відповідності до ч. 8 ст. 279 ЦПК України при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення та показання свідків. Судові дебати не проводяться.

Положеннями ст. 174 ЦПК України закріплено, що при розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву. Подання заяв по суті справи є правом учасників справи.

Оскільки відповідач у встановлений судом строк не надав до суду відзив на позовну заяву, суд на підставі ч. 8 ст. 178 ЦПК України вирішує справу за наявними матеріалами.

Враховуючи вищевикладене та вимоги ст.ст. 178, 279, 280 ЦПК України, суд вважає за можливе провести заочний розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження, за наявними у справі матеріалами, з ухваленням у справі заочного рішення.

Суд, у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) у судове засідання сторін, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, дійшов висновку про задоволення позову, з огляду на наступне.

Відповідно дост.81ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

ОСББ «Зіркове містечко» є балансоутримувачем багатоквартирного будинку, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується відповідним актом про прийняття на баланс від 16.09.2011 та управителем вказаного багатоквартирного будинку, що підтверджується протоколом загальних зборів учасників ОСББ «Зіркове містечко» від 13.08.2011.

Відповідно до ст. 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, отримання послуги з управління побутовими відходами, об`єднання за рішенням загальних зборів має право: зокрема, виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг. Для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання.

ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_3 , що підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру іпотек, єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 181962162 від 23.09.2019.

Судом встановлено, що Обслуговуючий кооператив діє на підставі Статуту затвердженого протоколом № 16 від 21.05.2016 та у відповідності до норм чинного законодавства.

Відповідно до п. 2 розділу ІІ Статуту обєднання є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для йог розподілу між співвласниками. Господарче забезпечення діяльності об`єднання може здійснюватися власними силами об`єднання (шляхом самозабезпечення) або шляхом залучення на договірних засадах суб`єктів господарювання.

Завданням та предметом діяльності об`єднання є: забезпечення реалізації прав співвласників на володіння та користування спільним майном; забезпечення належного утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території; сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами; забезпечення виконання співвласниками своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання (п. 3 розділ ІІ Статуту).

Відповідно до п. 5 розділу ІІ Статуту, для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право, зокрема, вимагати своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених Законом та Статутом ОСББ «Зіркове містечко» платежів, зборів і внесків від власників приміщень, а також відрахувань до резервного, ремонтного та інших фондів.

Тарифи за житлово-комунальні послуги та послуги з утримання загального та неподільного майна комплексу біли затверджені рішеннями загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку по АДРЕСА_2 від 05.06.2018 (протокол № 18), від 03.06.2019 (протокол № 19), від 15.08.2020 (протокол № 20) та від 14.08.2021 (протокол №20).

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Відповідно до ст.ст. 322, 360 ЦК України на власника майна покладено тягар його втримування, та передбачено, що співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними зі спільним майном. А зобов`язання, згідно ч. 2 ст.509, ст.526 ЦК України, має виконувати належним чином.

Отже, утримання будинку, його конструктивних елементів, водопровідних та каналізаційних, електричних мереж, приміщень загального користування, двору, а також надання інших послуг проводиться позивачем виключно за кошти співвласників, які відповідач не сплачує.

Частиною 10 ст. 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» передбачено обов`язок співвласника багатоквартирного будинку своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги.

Враховуючи, що об`єднання самостійно здійснює функції управителя, з метою забезпечення мешканців багатоквартирного будинку необхідними комунальними послугами та належного утримання та використання майна співвласників багатоквартирного будинку, між ОСББ «Зіркове містечко» та постачальниками житлово-комунальних послуг були укладені договори про постачання комунальних послуг.

У свою чергу, з боку ОСББ "Зіркове містечко" у вказаний період у будинку в АДРЕСА_2 , було забезпечено надання комунальних послуг: прибирання прибудинкової території та паркінгу, вивіз сміття, технічне обслуговування ліфтів, дератизація і дезінфекція, технічне обслуговування систем протипожежної автоматики, освітлювання місць спільного користування у будинку, опалення, утримання охорони, електроенергія у квартиру, водопостачання тощо.

Зазначені послуги забезпечувались ОСББ "Зіркове містечко" самостійно або шляхом залучення виконавців послуг на підставі укладених із виконавцями договорів.

Крім того, з метою забезпечення належного утримання багатоквартирного будинку ОСББ "Зіркове містечко" несе адміністративні витрати, що включають в себе заробітну плату співробітників ОСББ та відповідні нарахування на неї, здійснює утримання котельної в літній період, та несе інші витрати, що включають в себе послуги банків, витрати на канцелярські товари, послуги зв`язку, забезпечення відеоспостереження та інше.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право: вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

За період з 18.06.2019 по 31.05.2023 загальна сума за спожиті житлово-комунальних послуг, надання яких забезпечив позивач відповідно до договорів, укладених між ОСББ "Зіркове містечко" та суб`єктів господарювання і фактичних витрат складає 45864,34 грн, що підтверджується розрахунками заборгованості доданими до позовної заяви.

Будь-яких доказів сплати зазначеної заборгованості або контррозрахунку наданих позивачем послуг, відповідачем суду не надано.

Згідно з ч. 1 ст. 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 382 ЦК України усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Відповідно до частини 1 ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Фактично відповідачу надавались житлово-комунальні послуги за сприянням ОСББ "Зіркове містечко" та, відповідно, споживались відповідачем, тобто між сторонаминаявні фактичні договірні відносини.

Внаслідок фактичного споживання відповідачем вищевказаних послуг були здійсненні конклюдентні дії, які породжують юридичні наслідки.

Згідно зі ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник зобов`язаний в тому числі виконувати обов`язки, передбачені Статутом об`єднання; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання не допускається.

Згідно зі ст. 509 ЦК України цивільні права та обов`язки вникають з підстав, передбачених законодавством, а в силу зобов`язання одна особа зобов`язана вчинити на користь іншої особи певну дію, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом (ст. 611 ЦК України).

Відповідно до змісту ст.ст. 610, 612 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання. Боржник вважається таким, що прострочив виконання, якщо він не виконав його у строк, передбачений умовами договору або встановлений законом.

Враховуючи, що відповідачем не спростовано розрахунок позивача та не надано суду доказів сплати вартості наданих позивачем послуг, суд дійшов висновку про задоволення позову та стягнення з відповідачів на користь позивача 45864,34 грн заборгованості.

З огляду на положення ч. 1ст. 141 ЦПК Україниз відповідачів на користь позивача підлягає стягненню сплачений ним судовий збір у сумі 2 481,00 грн.

Керуючись ст.ст. 81, 141, 223, 258, 259, 263-265, 280, 282, 284, 289 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов Об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку «Зірковемістечко» до ОСОБА_1 про стягнення 45864,34 грн задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зіркове містечко» (65058, м. Одеса, вул. Армійська, 11; р/р НОМЕР_2 в ПАТ «МТБ БАНК»; код ЄДРПОУ 37680900) 45864,34 грн заборгованості.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зіркове містечко» (65058, м. Одеса, вул. Армійська, 11; р/р НОМЕР_2 в ПАТ «МТБ БАНК»; код ЄДРПОУ 37680900) 2481,00 грн витрат по сплаті судового збору.

Заяву про перегляд заочного рішення судом, який його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, може бути подано протягом тридцяти днів з дня складення його повного тексту.

Суддя І.А. Павлик

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення25.12.2023
Оприлюднено26.12.2023
Номер документу115884824
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —509/3767/22

Рішення від 25.12.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Павлик І. А.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Павлик І. А.

Ухвала від 21.11.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Павлик І. А.

Ухвала від 12.09.2022

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Жижка О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні