Рішення
від 11.12.2023 по справі 513/1532/23
САРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 513/1532/23

Провадження № 2-о/513/86/23

Саратський районний суд Одеської області

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 грудня 2023 року Саратський районний суд Одеської області у складі: головуючої судді Бучацької А.І., за участю: секретаря судового засідання Русавської Н.В., представника заявника адвоката Вельчевої Н.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в смт Сарата Одеської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 в особі її представника адвоката Вельчевої Наталі Михайлівни, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Саратський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Кулевчанська сільська рада Білгород-Дністровського району Одеської області, про встановлення фактів, що мають юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

у листопаді 2023 року адвокат Вельчева Н.М. звернулась до суду з заявою, в якій просить:

встановити юридичний факт, що ОСОБА_5 , померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 є чоловіком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

встановити факт належності ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 265565, виданого 27 вересня 2005 року на ім`я ОСОБА_5 .

Заяву мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік заявниці ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який проживав в АДРЕСА_1 . Після його смерті відкрилася спадщина, яка складається з земельної ділянки площею 4,50 га, кадастровий номер 5124581700:01:003:0266, розташованої на території Кулевчанської сільської ради Саратського району Одеської області.

За життя спадкодавець заповіту не складав. Заявниця прийняла спадщину, оскільки на час відкриття спадщини постійно проживала разом із спадкодавцем. 25 вересня 2023 року приватним нотаріусом Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області була заведена спадкова справа № 257/2023. Постановами від 27 червня 2023 року нотаріус відмовив заявниці у видачі свідоцтва про право на спадщину через розбіжності в написанні прізвища спадкодавця в свідоцтві про смерть, в свідоцтві про укладання шлюбу та в державному акті на право власності на земельну ділянку.

Ухвалою Саратського районного суду від 06 листопада 2023 року заяву ОСОБА_1 прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, витребувано у приватного нотаріуса Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області Сулакова І.І. копію спадкової справи щодо майна ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , задоволено заяву представника заявника про виклик свідків (а.с. 44).

Представник заявника адвокат Вельчева Н.М. у судовому засіданні 04 грудня 2023 року заяву підтримала, просила її задовольнити. В судове засідання 11 грудня 2023 року не з`явилась, надала до канцелярії суду заяву про розгляд справи за її відсутності, просила задовольнити заяву ОСОБА_1 .

Заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , якх належним чином повідомили про день, час та місце судового розгляду, до суду не з`явились. Надали заяви про розгляд справи за їх відсутності, не заперечували проти задоволення заяви (а.с.66, 68, 76).

Від представника Кулевчанський сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, належним чином повідомленого про день, час та місце судового розгляду, надійшла заява про розгляд справи за його відсутності (а.с.93).

Представник Саратського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), належним чином повідомлений про день, час та місце судового розгляду, до суду не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності (а.с.53).

У судовому засіданні свідок ОСОБА_6 пояснила, що вона є невісткою заявниці. Померлий ОСОБА_5 був її свекром, а заявниця її свекруха. Їй достеменно відомо, що ОСОБА_1 та ОСОБА_5 перебували у зареєстрованому шлюбі та проживали разом до дня смерті останнього.

Згідно з показаннями свідка ОСОБА_7 , вона давно знайома з родиною заявниці та їй достеменно відомо, що ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , був чоловіком заявниці ОСОБА_1 .

Заслухавши представника заявника, допитавши свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , дослідивши та оцінивши докази, суд приходить до висновку про задоволення заяви з наступних підстав.

Частиною 7 ст.19 ЦПК України визначено, що окреме провадження призначене для розгляду справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов для здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Частини 1 та пункт 5 частини 2 ст. 293 КПК України встановлюють, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з частино 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно правової позиції яка викладена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 08.11.2019 року у справі № 161/853/19, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, належать до юрисдикції суду за таких умов:

факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них має залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, при цьому має бути з`ясована мета його встановлення;

встановлення факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право. Якщо під час розгляду справи про встановлення факту заінтересованими особами буде заявлений спір про право або суд сам дійде висновку, що у цій справі встановлення факту пов`язане з необхідністю вирішення в судовому порядку спору про право, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює цим особам, що вони вправі подати позов на загальних підставах;

заявник не має іншої можливості одержати чи відновити документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення. Для цього заявник разом із заявою про встановлення факту подає докази на підтвердження того, що до її пред`явлення він звертався до відповідних організацій за одержанням документа, який посвідчував би такий факт, але йому в цьому було відмовлено із зазначенням причин відмови (відсутність архіву, відсутність запису в актах цивільного стану тощо).

Відповідно до частин 2, 3, 4 ст. 49 ЦК України актами цивільного стану є народження фізичної особи, встановлення її походження, набуття громадянства, вихід з громадянства та його втрата, досягнення відповідного віку, надання повної цивільної дієздатності, обмеження цивільної дієздатності, визнання особи недієздатною, шлюб, розірвання шлюбу, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, зміна імені, інвалідність, смерть тощо. Державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, громадянство, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть. Реєстрація актів цивільного стану провадиться відповідно до закону.

Як визначено у ч. 1 ст. 3 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", державна реєстрація актів цивільного стану у встановлених законом випадках є обов`язковою.

Згідно з ч. 2 ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", державна реєстрація актів цивільного стану проводиться шляхом складення актових записів цивільного стану.

За положеннями частин 1, 2 ст. 22 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав.

За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому.

Відповідно до п.1 Правил державної реєстрації актів громадянського стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України 18 жовтня 2000 року № 52/5, державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті.

Згідно з пунктом 1.1 "Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання", затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року № 96/5, внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану) у випадках, передбачених чинним законодавством.

За положеннями п. 1.14 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання щодо померлих проводяться за заявами осіб, які входять до кола спадкоємців за законом або заповітом, згідно з чинним законодавством України.

Пунктом 2.13 Розділу ІІ Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, які затверджені наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 № 96/5 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 № 55/18793, встановлений перелік підстав для внесення змін в актові записи цивільного стану.

Листом Саратського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) від 03 жовтня 2023 року за № 40/24.5-115, ОСОБА_1 відмовлено внести зміни до актового запису № 35 від 01.10.2007 року про смерть ОСОБА_5 , та рекомендовано звернутись до суду щодо встановлення факту родинних (сімейних) відносин (а.с. 28).

Згідно з копією паспорту НОМЕР_1 , виданого 25 лютого 1999 року Саратським РВ УМВС України в Одеській області, заявниця ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 в с.Кулевча Саратського району Одеської області, в паспорті є відмітка про реєстрацію шлюбу в Кулевчанській сільській раді Одесмької області 15 травня 1976 року з ОСОБА_5 (а.с.6-7).

Відповідно до копії свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 (складено російською мовою), 15 травня 1976 року в Колесненській сільраді Саратського райбюро ЗАГС Одеської області одружились " ОСОБА_8 ", ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженець с. Заріччя Білгород-Дністровського району Одеської області, та " ОСОБА_9 " ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженка с. Кулевча Саратського району Одеської області (актовий запис за № 49). Після реєстрації шлюбу дружині присвоєно прізвище - " ОСОБА_4 " (а.с.8).

З повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб № 00042569538, 15 травня 1976 року виконавчим комітетом Кудлевчанської сільської ради Саратського району Одеської області складено актовий запис про шлюб № 49 між ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.95-96).

ОСОБА_5 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що свідчить копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданого 22 листопада 2007 року Відділом реєстрації актів цивільного стану по Білгород-Дністровському району Білгород-Дністровського міськрайонного управління юстиції Одеської області (а.с.9).

Згідно з довідкою Кулевчанської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області № 581 від 28 вересня 2023 року, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 до моменту своєї смерті, яка настала ІНФОРМАЦІЯ_1 , був зареєстрований та проживав за адресою: АДРЕСА_1 . До складу його сім`ї входили: дружина ОСОБА_1 , дочка ОСОБА_2 , чоловік дочки ОСОБА_11 (а.с.10).

З виписки з погосподарської книги, номер об`єкта погосподарського обліку № 608, за адресою: АДРЕСА_1 , за вказаною адресою зазначені: голова домогосподарства ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , її чоловік ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , помер ІНФОРМАЦІЯ_7 , дочка ОСОБА_2 , та зять ОСОБА_11 (а.с.11).

Розпорядженням Саратської районної державної адміністрації Одеської області від 01 березня 2005 року № 79/А-05, затверджено протокол загальних зборів власників сертифікатів на право на земельну частку (пай) по СВК "Росія" Кулевчанської сільської ради Саратського району Одеської області щодо порядку розподілу земельних ділянок та дано згоду на виготовлення 1867 державних актів на право власності на земельні ділянки (а.с. 14, 15-22).

Державний акт серії ЯА № 265565 на право власності на земельну ділянку кадастровий номер 5124581700:01:003:0266 площею 4,50 га, розташовану на території Кулевчанської сільської ради Саратського району Одеської області, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на підставі розпорядження Саратської районної державної адміністрації від 01 березня 2005 року за № 79/А-05, видано на ім`я ОСОБА_5 (а.с. 12).

Сектор № 1 Відділу № 2 Управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру в Одеській області відмовив заявниці ОСОБА_1 у внесенні змін до державного акту серії ЯА № 265565 від 27.09.2005 року на право власності на земельну ділянку, виданого на ім`я ОСОБА_5 (а.с. 27).

25 вересня 2022 року приватним нотаріусом Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області Сулаковим І.І. заведена спадкова справа № 257/2023 до майна ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 . Спадкоємицею за законом є дружина ОСОБА_1 , яка звернулась з заявою про прийняття спадщини. Заповіту спадкодавець не складав, свідоцтва про право на спадщину не видавались. Зазначені обставини підтверджуються інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) та матеріалами спадкової справи № 257/2023 до майна ОСОБА_5 (а.с.54-65).

Постановою приватного нотаріуса Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області Сулакова І.І. від 27 червня 2023 року заявниці відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на майно, що належало ОСОБА_5 через розбіжності у написанні по батькові спадкодавця в свідоцтві про смерть та в свідоцтві про шлюб (а.с. 29).

Постановою приватного нотаріуса Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області Сулакова І.І. від 27 червня 2023 року заявниці відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на майно, що належало ОСОБА_5 через розбіжності у написанні по батькові спадкодавця в свідоцтві про смерть та в державному акті (а.с. 30).

Досліджені судом докази підтверджують, що ОСОБА_1 та ОСОБА_5 були подружжям. Крім того, судом встановлено, що державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 265565, виданий 27 вересня 2005 року на ім`я ОСОБА_5 належить ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявниця не має іншої можливості одержати документи, що посвідчують ці факти; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення. Встановлення зазначених фактів необхідно заявниці для оформлення спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_5 .

У зв`язку з чим, заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 2-13, 19, 315, 319, 258, 259, 263-265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

заяву ОСОБА_1 в особі її представника адвоката Вельчевої Наталі Михайлівни, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Саратський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Кулевчанська сільська рада Білгород-Дністровського району Одеської області, про встановлення фактів, що мають юридичне значення - задовольнити.

Встановити юридичний факт, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , були подружжям з дня реєстрації шлюбу 15 травня 1976 року у виконавчому комітеті Кулевчанської сільської ради Саратського райбюро ЗАГС Одеської області (актовий запис за № 49) до смерті ОСОБА_5 , яка настала ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити юридичний факт, що державний акт серії ЯА № 265565 на право власності на земельну ділянку площею 4,50 га, розташовану на території Кулевчанської сільської ради Саратського району Одеської області, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, виданий 27 вересня 2005 року на ім`я ОСОБА_5 на підставі розпорядження Саратської районної державної адміністрації Одеської області від 01 березня 2005 року № 79/А-05, належить ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 25 грудня 2023 року.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт НОМЕР_1 , виданий 25 лютого 1999 року Саратським РВ УМВС України в Одеській області, РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Представник заявника: адвокат Вельчева Наталя Михайлівна, РНОКПП НОМЕР_5 , свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю № 004529 від 27 серпня 2021 року, видане Радою адвокатів Одеської області, АДРЕСА_3 .

Заінтересовані особи:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , паспорт № НОМЕР_6 , виданий 06 квітня 2021 року органом 5144, РНОКПП НОМЕР_7 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 .

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , паспорт № НОМЕР_8 , виданий 18 квітня 2022 року органом 5144, РНОКПП НОМЕР_9 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , паспорт № НОМЕР_10 , виданий 19 вересня 2023 року органом 5144, РНОКПП НОМЕР_11 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_5 .

Саратський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), 68200, смт. Сарата, вул. Захисників України, буд. 2, Білгород-Дністровського району Одеської області, ЄДРПОУ 23212331.

Кулевчанська сільська рада Білгород-Дністровського району Одеської області, 68261, с. Кулевча, вул. Центральна, буд. 52, Білгород-Дністровського району Одеської області, ЄДРПОУ 04380643.

Суддя А. І. Бучацька

Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено27.12.2023
Номер документу115884845
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —513/1532/23

Рішення від 11.12.2023

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Рішення від 11.12.2023

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні